![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın Yakup, Topraktaki bitki besin maddelerinden faydalanmayı anlatabilmek için şu örnek verilirdi. Bir fıçı düşünün. Alttan 20 cm. yüksiğinde bir delik. Bu fıçıyı ne kadar doldurursanız dolduyrun ancak 20 cm yüksekliğinde su birikir. Bitkilerde de beslenme bakımından bu gibi bir özellik var. Toprakta bulunan bitki besin maddeleri kadar, diğer kullanacağına da alır. Yani bitki besin maddelerini orantılı bir şekilde bünyesine alır. Tabii ki bor elementi de toprağa verilince diğerlerininde alımı artar ve verim artışı olur. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-04-2009
|
Bu anlattıklarınız bana ağır geliyor. İnşaallah bu seneki fidancılık kursuna katılabilirim (tabi açarlarsa). O zaman biraz daha kolay anlayabilirim diye umuyorum. Bor ile ilgili işe girişimin ilk yıllarında okuduğum bir yazı vardı. Sanırım yabancı bir yazıydı. Borun ağaçların dolaşım sistemlerinde ferahlamaya ve dolayısı ile topraktaki diğer besinleri daha rahat almasına vesile olduğunu yazıyordu. Sanki ağacın iştahsızlığını gideriyordu. Ayrıca bor, antifungal dir. Yani mantarlara karşı etkilidir. Burada bir çok insan, borik asit ürünümüzü ayak mantarına karşı kullanmakta. Kimisi ayakkabısının içine koymakta, kimisi de suda çözündürerek vb kullanmakta. Amerikada, ağaçları budadıkları yerlere borlu (boraks dekahidrat) çamur gibi bir şey sürüyorlarmış (Bunu amerikan ilgili bakanlığının sitesindeki bir makaleden kendim tercüme etmiştim). |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu da, "bor gibi iz elementlerin, bitkinin topraktaki besin maddelerini (gübreleri) bünyesine daha kolay veya daha fazla alabilmesini sağladığı" tezini destekliyor o zaman. |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Etidot-67, Zeolit ve zeytincilik
Merhaba, Ne zamandır yazmak istediğim bir mesele vardı. Nedenini nasılını bilmiyorum. Ama üzerinde durulmelı. Organik tarım için kullanılan zeolit, Etidot-67 ile karıştırılarak taralla uygulanıyor. Bu durumda, etidot-67, bitkinin bor ihtiyacını karşılarken, zeolit ise (suda çözünmediğinden) bitki tarafından emilmiyor. Yapraklar üzerinde hem güneşin yakmasına hem de zararlı kanatlılara karşı koruma sağlıyor. Tabi zeolit suda çözünmediğinden, taraldaki karışımı sürekli karıştırmak gerekiyor. Bu dediklerimin hiç birini denemedim. Denediğini söyleyenlerin yalancısıyım. Zeytinciler başta olmak üzere tüm tarımcılara duyrulur. (Zeolit de, etidot-67 de ucuz çözümler olduğundan deneme yapanların bilgilerini paylaşmasında maliyetlerin azaltılması yönünden büyük fayda var.) |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| bor, eti maden, etidot-67, gübre, tarım |
|
|