agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni544Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-07-2015, 21:31   #1
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,033
Sebepleri şöyle;
Kaolin kaplaması bitkide daha uzun süre kalacak ve kaplama şeklinde uygulanacak.

Bu yöntemde spinosad kaplama şeklinde uygulanmayacak, cezbedici yem ile tuzağa çekilen sineklerin öldürülmesi işlevini üstlenecek. Adını verdiğim preperat buna göre hazırlanmış ve içinde meyve sineklerini cezbeden bir yem konstantre olarak bulunuyor. Yani spinosad zararlıya doğrudan temas ettirilme amacı taşımıyor.

Tuzak olarak kısmi yapılan ilaçlamadaki spinosad 10-12 gün içinde etkisizleşiyor. Bu durumda sinek baskısı devam ediyor ise, yeni bir kaplama kapmaya gerek kalmadan kısmi ilaçlama kolayca tekrarlanabilir.

Bunun ABD'deki karşılığı galiba GF-120 idi.

Yem içermeyen spinosad ile kaplama ilaç yapmak da mümkündü ama bunun iki mahzuru var. Birincisi, kavun tarlasında 10-12 gün sonra tekrar kaplama ilaçlama gerekebilir. İkincisi, spinosad hedef gözetmeyen bir içerik ve tam kaplama olarak uygulanmasını ekolojik olarak çok doğru bulmuyorum.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2015, 00:56   #2
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Yem içermeyen spinosad ile kaplama ilaç yapmak da mümkündü ama bunun iki mahzuru var. Birincisi, kavun tarlasında 10-12 gün sonra tekrar kaplama ilaçlama gerekebilir. İkincisi, spinosad hedef gözetmeyen bir içerik ve tam kaplama olarak uygulanmasını ekolojik olarak çok doğru bulmuyorum.
Tuzak icerenlerini hic duymamistim. GF-120 gozukuyor evet (yanilmiyorsam Amerika'da uretilen Spinosad icerikli 100'e yakin urun olmasi lazim). Bazilarinin icinde bir de soya yagi oluyor sanirim (akiskanligi dusurmek icin cesitli ek maddeler kullaniyorlar). Bu tip iceriklere dikkat etmek lazim.

Aktif olabilmesi icin dogrudan bocek tarafindan absorbe edilmesi lazim ki bu da Spinosad kuruduktan sonra/kuru donem boyunca mumkun degil gibi. Sizin soylediginiz durum, Kaolin'in etkili uygulandiginda ve cok siddetli bir yagmur olmadikca yikanmasinin zor olmasiyla mi ilgili? Yikanma zor oldugu zaman da kaplama altinda kalan Spinosad, ornegin hafif bir yagmurda damlalarla birlikte tekrar zararlilar/yararlilar tarafindan aktif sekilde alinabilir duruma gelir mi demek istiyorsunuz? Ornegin arilar yapraklari yemiyor ama yaprak ustunden su icebilirler, o durumu mu diyorsunuz?

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2015, 11:17   #3
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,033
Bu yazışmalar kaolin konusunun biraz dışına çıkıyor, daha sonra spinosad ile ilgili bir başlık açılır ise oraya taşırız.


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Sizin soylediginiz durum, Kaolin'in etkili uygulandiginda ve cok siddetli bir yagmur olmadikca yikanmasinin zor olmasiyla mi ilgili? Yikanma zor oldugu zaman da kaplama altinda kalan Spinosad, ornegin hafif bir yagmurda damlalarla birlikte tekrar zararlilar/yararlilar tarafindan aktif sekilde alinabilir duruma gelir mi demek istiyorsunuz? Ornegin arilar yapraklari yemiyor ama yaprak ustunden su icebilirler, o durumu mu diyorsunuz?
Hayır, o kadar karmaşık bir şey düşünmedim. Bütün tarlaya kaolin ile birlikte spinosad kaplandığında (ki burada hayli pahalı bir ilaç), kaplama sırasında temas etki ile faydalı zararlı böceklerin bir çoğunu öldürür, buna parazitleyiciler de dahil.

Bir an için buna önem vermediğimizi düşünelim, kuruduktan sonra etki süresi 10-12 gün, o da zararlı tüketirse. Sineklerin durup dururken yapraktaki kurumuş spinosad'ı yemeye kalkışması düşük bir ihtimal. Bunu ancak sevdiği bir yem varsa yapacaklardır. Bunun dışında hasar oluşturan faaliyetleri yumurta bırakmak. Kaolin kaplaması büyük ölçüde bu faaliyeti engelleyecek. Fakat az da olsa yine de bazı kavunlarda bunu yapacak.

Bunları yan yana koyduğumuzda kaolini spinosad ile beraber tüm tarlaya kaplama yapmak yerine, önce kaolin kaplaması (mildiyö önlemi olarak potasyum bikarbonat karıştırılabilir) yapıp, sonra da cezbedici yem içeren spinosad ile kısmi ilaçlama yapmak bana daha etkili ve pratik geliyor. Böylece ilaç kuruduktan sonra da civardaki sinekleri beslenmek maksadıyla çekecek ve yemi yediklerinde ölecekler. Bu etki 12 gün boyunca devam edecek.

Kısmi ilaçlama, kaplama uygulamaya göre çok basit. Tarlanın toplam alanının onda birine, hayli basit ve çok uğraşmadan yapılabilen bir şey. Kullanılan malzeme de bu durumda epey az oluyor.

Kısmi ilaçlamanın esas uygulaması meyve sineklerine karşı ağaçlarda yapılıyor. Ağaçlara güney yönünden iri damlalı tek bir atış ile uygulanıyor. Hatta büyük bahçelerde bir sıraya kısmi uygulama yapılırken bir sırayı boş bırakıyorlar.

Sonuçta, zehirli yem kısmi ilaçlama meyve sineklerine karşı etkili. Kaolin de diğer faydalarının yanısıra meyve sineklerine etkili. İkisinin birlikte uygulanması ise sonucun başarı oranını çok yükseltecek bir durum.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026