![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn. Doğasever, Gerçekten çok haklısınız, enzim konusu araştırdıkça hergün yeni bir bilgiye ulaşılan bir konu. Fakat çöp enzimle başladığım ve web sitesininde çevre konularına duyarlı bir site olmasından dolayı herkesin tanımasını istedim. Yabancı dilimin yettiği kadarda sitedeki üretim ve kullanım bilgilerini de İngilizce bilmeyen arkadaşların faydalanabilmeleri için tercüme etmeye çalışıyorum. Bu da hızımı biraz düşürüyor. Elbetteki tek referans kaynak değil, araştırırken ulaştığım yeni bilgileri en yakın zamanda paylaşacağım ama ulaştığım bilgileri önce kendim özümlemeye çalışıyorum. Nerede ise yeniden organik kimya ve mikrobiyoloji çalışmaya başlayacağım. Tazelik konusuna gelince, başta verilen 5 litrelik bir kavanoz için verilen tarife bakılırsa 3 litre suya 300 gr kahverengi şeker veya melas ve 900 gr meyve ve sebze atığı öneriliyor. Görüleceği üzere bu işe başlamak için fazla bir çöpe ihtiyaç yok, nerede ise her evin iki üç günlük atığına denk geliyor. Belki güleceksiniz ama hava sızdırmazlığı çok iyi olan yoğurt kovasında oksijenle teması kesilirse çıkan çöpler hiç bir bozunmaya uğramadan bir kaç gün taze kalabiliyorlar. Önemli olan hava ile temasını kesmek. Bu arada şunuda söyliyeyim, bu sitenin tanıtımı bitince paylaşacaktım ama şimdiden söylemiş olayım. Yeni başlayacak arkadaşlar hiç çöple falan uğraşmasınlar, ilk başlangıcı direkt içilebilir nitelikte enzim yapmak için üç veya dört çeşit temiz, hergün yediğimiz meyvelerin kendisini dilimleyerek karıştırsınlar. Ortaya çıkan enzimide daha ileriki zamanlarda araştırmalarımdan bulduğum tarifler konusunda hem kendileri içsinler, hem bitkilerine versinler. Böylelikle katılacak organik malzemenin tazeliği konusuna da takılmamış olurlar. Henüz bende enzim üretimine başlamadım, bende temiz meyve ile başlamayı düşünüyorum ve sağlığım için içmeyi düşünüyorum. Daha sonrada çöp enzim yaparım herhalde. Çünki enzim konusu gerçekten çok ilginç bir konu. Ben sizin ürünlerinizi de en çok EM-X Gold serinletici içeceğe ilgimden dolayı araştırmaya başlamıştım. Zannederim EM-X Gold da bir enzim içecek. Bir çok hastalığa ve bağışıklık sistemine iyi geldiğini okumuştum. Bu konu ile ilgilenmeye başladıktan sonra bütün fermente ürünlere olan ilgim arttı. O kadar çok araştırılacak konu var ki. Bazan gün yetmiyor. Saygılar. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Bu arada şunuda söyliyeyim, bu sitenin tanıtımı bitince paylaşacaktım ama şimdiden söylemiş olayım. Yeni başlayacak arkadaşlar hiç çöple falan uğraşmasınlar, ilk başlangıcı direkt içilebilir nitelikte enzim yapmak için üç veya dört çeşit temiz, hergün yediğimiz meyvelerin kendisini dilimleyerek karıştırsınlar. Ortaya çıkan enzimide daha ileriki zamanlarda araştırmalarımdan bulduğum tarifler konusunda hem kendileri içsinler, hem bitkilerine versinler. Böylelikle katılacak organik malzemenin tazeliği konusuna da takılmamış olurlar. Çok isabetli bir görüş! Hatta üzerinde hiç pestisit kullanılmamış meyveleri tercih etsinler dersek daha da iyi olur. Benim az önceki uyarıyı yapmamın nedeni, insanların gidip sokaklardaki çöplerden böyle bir şey yapmalarını önlemek içindi. Mikrobiyal uygulamalar, çok temiz olmayı gerektirir. O yüzden, bu konuya hevesli arkadaşların dikkat etmeleri gerekir. Hele hele ticari amaçla böyle birşey yapmaya kalkarlarsa, karşılarında Tarım Bakanlığı yetkililerini bulacaklarını unutmamalılar. |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Bilimsel çalışma bulamadım!
Sn Denizakvaryumu Bu karışım benim düşünceme göre sirke olarak değilde, içinde biyoaktif maddeler içerebilen hafif alkollü bir karışım olarak adlandırılabilir. Şekerli ortamda bazı mayaların üreyebileceğini ve bu mayalarında alkol üretebileceğini biliyoruz. Yalnız ne Sn Sarıcan'ın referans gösterdiği web sitesinde ne de diğer web sitelerinde hiçbir bilimsel veri ve yayınlanmış makaleye rastlayamadım. (Eğer rastlayan varsa lütfen bana bildirsin) Bu konuda biraz hayal kırıklığı yaşadığımı belirtmeliyim. "Çöp Suyu Dünyamızı kurtaracak" hareketi, çevresel felaketleri önleyebilecek çok büyük iddialarla yaklaşık 3-4 yıl önce başlamış görünüyor. Ancak aradan 4-5 yıl geçmesine rağmen şu anda dahi yapılan bir bilimsel çalışma olmaması biraz şaşırtıcı. Ayrıca, ozon konusunda da bazı kuşkularım var. Bunları da yarın dile getireceğim. Şimdilik herkese iyi geceler. |
|
|
|
![]() |
|
|