![]() |
|
|
|
|
|
#1 | |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,027
|
Alıntı:
Bir de sık sık PH ölçümü yapmak gerekir. İşlem tamamlandığında PH 4'ün altına inmiş olmalı. Tersine bir durum var ise üreyenlerin laktik asit bakterileri olmama durumu kuvvetle muhtemel olur. |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
|
Sındırgılı arkadaşla irtibata geçmek.
Arkadaşım Sındırgılı, buyurun solucanlarla kompost başlığına bu konudaki sizin çalışmalarınızı öğrenelim, son gelişmeleride karşılıklı güncelliyelim, size çalışmalarınızda başarılar diler, 2010 yılında sağlık ve esenlikler içinde olasınız, sevgiyle kalın. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın Sındırgılı, Benden hızlı çıktınız. Ben biriktirdiğim atıkları yoğurt kovasını doldurmakta kullandığım için henüz Enzim için bir hazırlık yapmadım. Başladığınıza çok sevindim, en azından paylaşacak bir deneyimimiz oldu. Kızınızın genetik okuduğuna ve özellikle katı atıkların değerlendirilmesi konusunda ihtisas yapmasına çok sevindim. İki ay önce bu durumu bilseydim aşağıdaki sempozyuma katılması için silah zoru bile kullanmanızı önerirdim. Geleceğin teknolojisi, bu konuyu seçmekle çok isabetli bir seçim yapmış. http://www.iw2es.com/iw2es/turkce/ Bir ara geleyimde kerpeten kullanırken yardımcı olayım size. Bizim genç beyinlere ihtiyacımız var. Saygılar. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
Enzimlerim Kullanım Yerleri
Enzimlerim Kullanım Yerleri ve örnekler ![]() Kaynak : http://www.o3enzyme.com/enzymeproduction.htm Devam edecek Düzenleyen Sarıcan : 31-12-2009 saat 16:52 Neden: Kaynak ekleme |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
YUkarda verdiği bilgiler için Sn Sarıcan'a teşekkür ediyoruz. Dikkat edilirse, Çöp Enzimleri denilen sıvının içinde "yararlı mikroorganizmalar" ve "enzimler" bulunmaktadır. EM'nin kullanım alanları ile tıpa tıp aynıdır. Yeşil adımın web sitesinde Bukaşi kovalarından elde edilen "Bukaşi Sıvısı"nın kullanım alanları yukardaki "Çöp Enzimlerinin" kullanmım alanları ile aynıdır. Aradaki tek fark, gerek Bukaşi Sıvısı gerekse "Çöp enzimleri" uzun süre dayanıklı değildir. Birkaç gün içinde kullanılmak zorundadır. Aksi takdirde kötü kokmaya başlar ve bozulur. Bunun nedeni, saf olmamasından kaynaklanıyor. (ZAten bakarsanız yukarda da Sn Sarıcan "bunun içinde 1001 çeşit mikroorganizma olduğuna inanıyorum" demiş. Söylediği doğrudur. EM çözeltileri ise, birkaç yıl bozulmadan dayanmaktadır. Hatta benim 3 yıldır hala bir köşede unutulmş bir şişe EM vardı. Kapağını açtım ve hala bozulmamış. İşte arkadaşlar, aradaki önemli farklardan biri bu. Ben bunun nedenini, EM'nin bulucusu Prof Teruo Higa'ya bizzat kendim sordum. Prof Higa, bana "EM'nin sırrı saf olmasındadır" dedi. Bu saflığı sağlamak da o kadar kolay değil. Ama şu anda kadar çöp enzimleri konusunda gelinen noktada emeği geçen herkesi kutluyorum. Ben de elimden geldiğince, katkıda bulunmaya çalışıyorum. Bu bile büyük başarıdır. Bakın insanlar Asya'da çöp sularıyla akarsu ve dereleri temizliyorlar. Biz ise, çöplerimizle onları kirletmeye devam ediyoruz. |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
İlgi ve yardımlarınıza teşekkür ederim. Ben 1001 çeşit mikroorganizma var derken elimizde deneysel analiz sonuçları olmadığını vurgulamak için söylemiştim. Birazda olayı karikatürize etmek etmek istemiştim. Dilin kemiğimi var bende 1001 adet mikroorganizma var derim olur biter. Benim akıl danışacak Prof. Higa' m da yok ne derseniz haklısınız. Enzimlerin saflığı ve dayanıklılığı konusunda hiç bir şey söyliyemiyeceğim çünki henüz Enzim yapmaya başlamadım bile. Şu an araştırmalarımı tamamlamaya çalışıyorum. Yalnız eklediğim resimlerden gördüğüm ve tahmin ettiğim kadarıyla pek de dayanıksız şeyler değiller gibi. Raflar dolusu enzim şişeleri bir iki günde tüketilemez çünki sizinde bildiğiniz gibi minimum 1:100 ila 1:1000 katılarak kullanılıyor. Raflardaki enzim şişelerini saf meyve suyu olarak içseniz iki üç günde bitiremezsiniz. Bu yüzden soyut kavramlar üzerinde tartışıp, yapmayı düşünen arkadaşların kafasını karıştırmayalım isterseniz. Benim bugüne kadar ki yaşam tecrübem gerekli deneyleri yapmadan konuşmanın insanı sonradan telafisi güç yanılgılara sürüklediğidir. Bu yüzden deney yapmadan konuşmayı pek istemiyorum. Enzimlerin şu ana kadar gördüğüm kadarıyla hiç bir sır tarafı yoktur. Dileyen herkes enzim yapabilir ve gönül rahatlığı içinde kullanabilir. Buradaki tek sır glikozun (kahverengi şeker) fermentasyonu sırasında oluşan kimyasal reaksiyonların sıvı içindeki organik atıklarıda parçalaması sonucu atıkların doğasında bulunan binlerce faydalı unsurun içinde bulunduğu sıvıya geçmesidir. Aslında bu da sır değildir ve kapsamlı bir labaratuarda en ince ayrıntısına kadar analiz edilebilir ama bizim amacımız şu an enzim fabrikası kurmak değildir. Herkes evde günlük enzimini yapsın, ne kadar dayanırsa kullansın arta kalanıda kanalizasyona döksün. Hatta sizden aldığım esinle insanlar enzimleri üretip saklamasınlar hemen çevrelerinde bulunan en yakın göl, gölet, koku ve pislik üreten yerlere döksünler ve oraların temizlenmesine katkıları olsun. Böylece enzimin raf ömrüylede ilgilenmemiş olurlar. Evde atık üretimi bitmeyeceğine göre saklamanın da bir mantığı yok zaten. |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Çok haklısınız keşke bu şekilde herkes sizin yaptığınız gibi çöp suyu veya benim yaptığım gibi EM kullanarak Bukaşi sıvısı yapsa da çöplüklere, kirlenmiş derelere dökse. Ben, EM'nin sırrı derken, enzim üretme sırrından bahsetmemiştim. Sanırım yanlış anlaşıldı. Tabii ki su muhteşeme bir madde ve içinde herleyi çözebiliyor. Enzimleri de mikroorganizmalar yapınca bize fazla bir iş kalmıyor. Anlatmak istediğim şey, EM'nin veya sizin ürettiğiniz enzimlerin bitkiler üzerindeki olumlu etkilerinin ve kirli atık sulardaki olumlu etkilerinin mekanizmalarından bahsetmek istemiştim. Neyse, bunlarla sizin de söylediğiniz gibi herkesin kafasını karıştırmamak daha iyi olur. Saygılarımla iyi çalışmalar diliyorum. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
|
Birinci sayfada konu başlığını açarken alıntı yaptığım linki vermiştim. Bu yüzden her seferinde tekrarlamadım ama emeğe saygı açısından her sayfaya ayrı bir link bağlamaya çalışırım. Bu arada Sayın memet ben 55 yaşındayım. Sizde bu sayfanın moderatörü. Ben her türlü hatamı telafi ederim ama karşıdan beklemekte en doğal hakkım. Saygılar. Düzenleyen Sarıcan : 01-01-2010 saat 12:11 Neden: ekleme |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
|
Enzimlerim Kullanım Yerleri - devamı
Enzimlerim Kullanım Yerleri ve örnekler - devamı ![]() Kaynak : http://www.o3enzyme.com/enzymeproduction.htm Devam edecek |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
|
Güzel bir başlık olmuş. Benim anladığım şey burada yapılan organik maddeden elde edilen humik madde. Yani ev artıkllarıyla elde edilecek kendi humik maddemiz. Kompost yapmakla aynı kategoride değerlendirilebilecek bir eylem. Humik madde organik maddenin bir alt seviyeye indirgenmesi. Alt molekül seviyesine indirgenen organik madde imalatı. Fakat Sayın Sarıcan bir makine mühendisi olarak harikasınız. Ulaşabildiğiniz noktalar mükemmel. Sizinki gibi bir algılama yeteneğine sahip olmak isterdim. Çocukluğumuzda ilkokul kitaplarında lağım sularının ulaştığı bir lahana tarlası resmini içeren bir kitap vardı. Tifonun sebebi budur denirdi. Meğerse ne kadar yanlış bir bilgiymiş. Lahanaların asıl ihtiyacı olan zaten lağım suyuymuş !!! İtici ama doğru . . . Düzenleyen akinselcuk : 14-01-2010 saat 01:03 Neden: Gereksizbir cümlenin çıkarılması |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-02-2010
Şehir: TARSUS
Mesajlar: 174
|
enzim kovalarını nereden temin edebiliriz |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-04-2010
Şehir: Bursa
Mesajlar: 47
|
Sayın limon_sever Konunun ilk sayfasında üçüncü mesajdaki resimlerde hava kilidi olarak kullanılan su şişesi ve hortumlu düzeneği kolayca yapabilirsiniz. Bir ucunu enzim diğerini su şişesine bağlar. Gaz alma derdinden ve patlama sonrası evden azar işitmekten kurtulursunuz. Kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-02-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 713
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili akınselcuk, Beni mutlu ettiniz ama şunu söylemeden geçemeyeceğim. Ben agaclar.net' le ilk tanıştığımda etkin ve insanlara bir şeyler vermeye çalışan paylaşımı sizden öğrenmiştim. http://www.agaclar.net/forum/showthr...?t=9631&page=4 Üzerinden tam bir sene geçmiş ve paylaşımlarınız hala bana ışık tutuyor. Bir eğitim sevdalısı olarak öğrencilerinize uygulattığınız topraksız çilek ağaçlarını bu forumu takip edenler hep büyük bir şaşkınlık ve hayranlıkla izlediler. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11897 Forumda paylaşımın ne demek olduğunu anlamak için sizin konu başlıklarını takip etmek yeterlidir sanırım. Hiç bir şey saklamadan, gizlemeden. Tek amaç topluma bir şeyler verebilmek. Forumun sizin gibi yüreği paylaşıma açık bir kaç arkadaşa daha ihtiyacı var. Bunlardan biri olabilirsem kendimi mutlu hissedeceğim. Saygılar... |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
|
Alıntı:
Yeni bazı setler yaptık. Halende yapıyoruz. İki amacımız var. Biri piyasada kolayca bulacağımız malzemelerle basit ama modern topraksız tarım serası kurulabileceğini ispatlamak ikincisi bu işi küçük yerel bölgelerde yayabilmek. Bu setleri iyi kötü resimliyorum ilk fırsatta topraksız başlığında yayınlarım. Yarın Bergama dan bir çok fide geliyor. Henüz bütün setlerimiz hazır olmasa da bu fideleri bu setlerde yetiştirmeyi umuyoruz. Enzimlerin ya da kompostların kullanılacağı organik tarıma biraz soğuk duruyorum aslında. Zira ticari tarımda organik mecburen bir çok yerinden resmi olarak deliniyor. Çünkü yoğun organik tarımda azot haricinde bir çok elementin toprağa hızlıca kazandırılması kolay değil. Saygılarımla.... |
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-11-2009
Şehir: Bolu
Mesajlar: 27
|
Şahane bir konu açmışsınız sayın Sarıcan. Bugün itibari ile müdavimiyim... Saygılar, sevgiler... |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
|
Enzimlerim Kullanım Yerleri - devamı
Enzimlerim Kullanım Yerleri ve örnekler - devamı ![]() Kaynak : http://www.o3enzyme.com/enzymeproduction.htm Devam edecek |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Sarican, MeyveliTepe nin dedigi gibi pirincsuyu fermantasyonunda PH i nasil kontrol edecegim ? Elimde Toplam sertlik test kiti var.O yeterli olurmu? Ayrica o3enzyme.com dakine ilave kapaktan bir delik acip akvaryum hortumu daldirip, yine baska su dolu bir kaba hortumun ucunu suya koysak gaz cikisini saglarmiyim? Her gun kapagi acmak (3 ay boyunca) zor geliyor. Sevgili Meslekdasim, ne dersin? |
|
|
|
|
|
#21 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,027
|
Arkadaşlar, mikroorganizma üretmek ne kadar tariflere bağlı kalınsa da bazı riskler içeriyor. Malesef, üretilenleri mikroskop altında bakarak tanımlama imkanımız da yok. Bu noktada elde ettiğimiz solusyonların asitik veya bazik olup olmadığı ve PH değişimleri en önemli kontrol noktası olacaktır. Piyasada muhtelif cep tipi PH ölçerler var. Onlardan uygun birini edinmek yararlı olur. |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Kimyasal veya biyolojik materyaller içeren her malzemede satın aldığınız ürünlerde de aynı risk var. En azından raf ömrü veya saklama koşullarından dolayı bozunma riski var. Koku ve küf rengi basit bir kontrol yöntemi olur zannediyorum. Bu şartlarda hiç bir kimsede mikroskop bulunmasını düşünmek hayalcilik olur. pH ve EC kontolü kolay, onun dışında başka bir şey düşünemiyorum. Hıfz-ı sıhha gibi bir labaratuarda analiz yaptırmanın dışında. Ekşimiş yoğurdu veya küflenmiş ekmeği nasıl ayırt ediyorsak aynı metodla kontrol edebiliriz, bir de pH kontrolü yaparsak yeterli olur diye düşünüyorum. |
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın Sındırgılı, Kavanoz içindeki basıncı elimine etmek ve bu arada oksijenden etkilenmemek için en basit metod daha önce tarif ettiğim nargile metodu. Uygulaması basit ve pratik. Kapak açıp kapatmak zorunda kalmazsınız. pH ölçümü için en basit metod pH kağıdı ile test yapmak. Ben topraksız tarımda akvaryumcuların kullandığı damlatma metodu ile yapılan pH kitlerini kullanıyorum ama burada kontrol edilen sıvıda renkli olduğu için renk tayini yapmak çok zor oluyor. En sağlıklısı Sn. meyvelitepe' nin bahsettiği digital cep pH metreleri. Muhtelif fiyatta ve kalitede olanlar mevcut. Onda da tek zorluk zaman zaman kalibrasyon sıvısı ile kalibre etmeniz ve kaliteli olanın biz üretim yapmayan amatörler için lüks sayılabilecek kadar pahalı olması. http://www.ph-metre.com/catinfo.asp?cid=2 Saygılar. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,027
|
Sn.Sındırgılı, sutest sertlik ölçüyor sanırım. Asitlik seviyesi için PH ölçmemiz gerek. PH kağıtları kullanmadım ama yeterince hassas olduğunu sanmam. Cep PH ölçerleri hassas ölçüm yapabiliyor. Uçlarındaki elektrodlara iyi bakılırsa kalibrasyon da gerekmiyor. Bendekini üç yıldır kullanıyorum, henüz kalibre etmem gerekmedi. Sn.Sarıcan'ın söylediği gibi çok çeşiti var. Sanırım hepsi iyi kötü iş görüyor. Hazırlanan enzimlerde beklenen PH seviyesine ulaşılıp ulaşılmadığı, günden güne PH'ın azalıp artması, solusyondaki faydalı zararlı dengesi, hakim bakterinin beklendiği gibi olup olmadığı vb. bakımından size hakimiyet sağlayacaktır. Aksi halde, söz gelimi pirinç suyundan laktik asit yaptığınızı zannederken patojenlerlerden oluşan bir sıvı elde etmek de mümkün. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,027
|
Sn.Sarıcan, Yapım yöntemi ve kullanılan malzeme, koku (tam olarak nasıl kokması gerektiğini ayırd eder duruma geldiğinizde) ve detay PH seviyesi, doğruya yakın bir şekilde size yön verebilir. Söz gelimi, aynı zamanda zeytin salamurası da yaptığım için, laktik asit kokusunu nerede olsa tanırım. Hatta yoğunluk durumunu dahi kokusundan ayırd edebilirim ![]() |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn. meyvelitepe, Ben sizin bu konuda bilgi birikimizin olduğunu tahmin edebiliyorum. Önemli olan bunları yeni başlayan arkadaşlara ipucu olarak verebilmek. Yoksa herkes deneme yanılma yolu ile bir şeyler buluyor sonunda ama bilen arkadaşların yol göstermesi süreci kısaltıyor. Benim istediğimde bu idi zaten. |
|
|
|
|
|
#28 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,027
|
Laktik asidi hazırlanan enzimlerde koruyucu ve fermente edici olarak kullanmak istiyorsanız pirinç suyu ile hiç uğraşmayın derim. Pirinç suyu kullanmak hem çok zaman alıyor, ki bu sebeple riskli, hem de çok dolambaçlı. Bunun yerine yoğurt suyu kullanın (kendi mayaladığınız veya çabuk ekşiyen türden yerel yoğurt). Ekşi yoğurdun suyunu ayırıp pekmez ile 10-15 gün beslerseniz garantili olur. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
|
Enzimlerim Kullanım Yerleri - devamı
Enzimlerim Kullanım Yerleri ve örnekler - devamı ![]() Kaynak : http://www.o3enzyme.com/enzymeproduction.htm Devam edecek |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Uyarı: Tazelik
Sn Sarican Herseyden once guzel katkiniz icin sizi kutluyorum. Ancak bazi uyarilarim olacak. Burada benim dusunceme gore, mutlaka taze çöp kullanılmalı. Aksi takdirde, beklemiş çöpler oksidasyona başlamışlar demektir ve üzerlerinde zararlı mikroorganizmalar üremeye başlamıştır. Daha doğrusu kokuşma başlamış demektir. O yüzden, bahsettiğiniz enzim üretimi yönteminin başarılı olabilmesi için mutlaka taze çöplerle yapılması gerektiğini düşünüyorum. (Nasıl turşu yapmak için analarımız taze sebze kullanırsa, yine aynı mantıkla!) Bir de, verdiğiniz tüm referanslar, hep aynı web sitesinden. Sadece bir tek web sitesi mi var? Halbuki enzim üretimi önemli bir konu. Bir tek web sitesi olmamalı diye düşünüyorum. Yanılıyor muyum? Saygılar. |
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|