![]() |
|
![]() |
#2131 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2132 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-04-2014
Şehir: İstanbul, Tekirdağ
Mesajlar: 598
|
İkinci Deneme
Yazın yaptığım ilk deneme küflenip yalan olmuştu. Şimdi yenisini yaptım. iki şişe temizlik, bir şişe içmek için. 4 Aralık' ta yaptım ilk 2-3 gün kabarcık çıktı sonra kesildi. Her gün çalkalıyorum ama kabarcık yok, küflenme belirtisi de yok. İçine şeker ilave edeyim mi yoksa böyle kalsın mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2133 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Alıntı:
![]() ![]() Baloncukları görememeniz çok normal, faaliyet ilk günlere göre epey azalsa da devam ediyor merak etmeyin. Ayrıca şişelerin üstündeki boşluk fazla olduğu için içeride yüksek basınç oluşmuyor, o da bir etken... Bence bir şey eklemeyin böylece kalsın, usul usul-doya doya olgunlaşsınlar ![]() Sağdaki iki şişede çok az su var gibi görünüyor ama şu aşamada eklemek pek doğru olmayacaktır diye düşünüyorum, önemli bir sorun da değil zaten, elinize sağlık. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2134 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-04-2014
Şehir: İstanbul, Tekirdağ
Mesajlar: 598
|
Bitkiler için bahara. ![]() Hem içip, hem yerleri sileceksin üzerine birde çiçekleri sulayacaksın diye benimle dalga geçip duruyorlar zaten. Haksızda sayılmazlar gerçi, iki yıl öncesi olsaydı bende dalga geçerdim. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2135 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Ben hem bitkileri sulamak için hem de temizlik için kullanıyorum, çok da memnunum, varsın deli desinler ![]() Onlar ne kaybettiklerini, daha doğrusu ne kazanamadıklarını bir bilseler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2136 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-09-2013
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 100
|
içmek için yapılan enzimin tarifini yazarmısınız ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2137 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-12-2015
Şehir: Isparta
Mesajlar: 84
|
Enzim denemesi
Bu da benden bir enzim denemesi bakalım nasıl sonuçlanacak? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2138 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Nargile sistemini öyle yükseğe koyarsanız sistemdeki su enzimin içine dolacak ve enzim hava alarak bozulacak... Evet, muhtemelen böyle bir sonuç alacaksınız ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2139 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-12-2015
Şehir: Isparta
Mesajlar: 84
|
Alıntı:
Enzimin olduğu kap mi yoksa pet şişe mi yukarda olmalı cevap bekliyorum |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2140 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
İçinde su olan pet şişe var ya işte onu yükseğe koymamanız daha sağlıklı olur. Enzim kabınız epey alçak kalıyor ya o nedenle de şişedeki su seviyesi epey yüksekte olmuş oluyor. En azından enzim kabı ile su şişesini yan yana aynı zemine oturtup sadece şişedeki suyu eksiltebilirsiniz, elbette içinde en az hortumun açık ucunu örtecek kadar su olmalı. Bunu dikkate alarak biraz su eksiltebilirsiniz... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2141 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-12-2015
Şehir: Isparta
Mesajlar: 84
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2142 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-12-2015
Şehir: Isparta
Mesajlar: 84
|
Bugün enzimi kontrol ettim sizden kabarcık çok az çıkıyordu sanki durmak üzere gibiydi. Ben de enzimin kapağını açıp içine bir miktar elma muz kabuğu ve yoğurt suyu ile yaş maya ekleyip tekrar ağzını kapattım. Acaba enzimin içine madde eklerken hava aldığı için bozulmuş mudur? Enzimin bozulduğunu nereden anlayacağı eğer bozulursa? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2143 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-12-2015
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 44
|
Şimdi benim kafam karıştı içilebilir enzim yapmış arkadaş yukarıda ama plastik pet şişeye yapması sakıncalı değilmi 3 ay şişenin içinde fermente olurken pet şişe plastik olduğu için pet şişeden kansorejen madde kalıntısı bulaşacaktır bu enzime sağlıklı olmayacaktır **** ben yanılıyorumdur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2144 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Kap içinde kuvvetli basınç oluştuğu için en uygun malzeme plastik pet şişeler oluyor (esneme payı olduğu için), cam kullanılsa daha kolay patlayabilir ki bu pet şişeleri bile patlattığımız oluyor ![]() Elbette eğer sürekli kontrol altında tutabileceğinizden eminseniz cam malzeme de kullanabilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2145 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Alıntı:
Eğer yeterli süre geçmiş olmasına rağmen katı madde dibe çökmemişse, rahatsız edici bir koku ortaya çıkmışsa, üstünde küf vs. oluşmuşsa, köpüklenmişse (çalkalamada oluşan köpüğü kast etmiyorum) muhtemelen enziminiz bozulmuştur. Bunların hepsi önceki sayfalarda zaten yazıyor, bu başlığın tamamını okumalısınız ki soru işaretiniz kalmasın. Arkadaşların pek çoğu enzim karışımlarına arada ekleme yapıyorlar ancak her katı malzeme eklemesinde maya ya da yoğurt suyu değil pekmez, kahverengi şeker ya da melas takviye etmek gerekiyor. Siz yaptığınız eklemeyi şekerle desteklememiş, onun yerine sadece biraz daha bakteri takviyesi yapmışsınız, bence bir miktar şeker takviyesi de (dediğim gibi pekmez, melas, kahverengi şeker, hangisini kullanıyorsanız) yapmalısınız. Ekleme yapmak için kapağı çok uzun süre açık bırakmadıysanız enziminiz muhtemelen bozulmamıştır ama benim önerim enzimi başlattıktan sonra olgunlaşana kadar HİÇ açmamak ve ekleme yapmamaktır. Her kapak açmanız bir risktir, bence değmez... Kolay gelsin ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2146 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-12-2015
Şehir: Isparta
Mesajlar: 84
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2147 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Olursunuz olursunuz, hatta daha güzel güzel ne enzimler yaparsınız göreceksiniz... Bu hastalık bulaşmayagörsün, bir daha iflah olamıyor insan ![]() Aramıza hoş geldiniz ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2148 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-12-2015
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 44
|
Geçen seneden kalan enzimleri yeni yapacağımız enzimlerde kullanabilirmiyiz ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2149 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-12-2015
Şehir: Ankara
Mesajlar: 145
|
Merhabalar, Bende bugün atıkları bir araya getirip bir enzim yapmaya başladım. Yarın şişenin ağzını kapatacağım. Ama aklıma birşey takıldı. Bir sürü elma ve portakalı yemiyoruz çürüyecek diye karışıma doğradık bugün. Acaba portakalın içinin yani suyunun çok olması sorun teşkil eder mi? Bu sene ilk defa saksı alıp dolduracağım yani temizlik amaçlı bir faydası olmayacak bana. Domates ve biber ağırlıklı, patlıcan kabak fasulye'den oluşan bir bahçe yapmak istiyorum. Acaba fazla asitli olduğu için faydasından çok zararı mı dokunur? Yardımcı olursanız sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2150 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 482
|
Bende ilk enzim denememi yaptım iki saat olmadan balon şişmeye başlamış. İçmek için enzim yapıldığını okuyunca yok artık dedim ama biraz düşününce. biz zaten yıllardır yapıyoruz.acıelma armut ahlat kavun nohut katılır.şeker katılmaz. Bir iki ay sonra içilmeye başlanır. Meyvesinde yeriz temizlik için olanı nasıl yapıyoruz acaba ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2151 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
İlk enziminiz hayırlı olsun ![]() Yaptığınız her enzimi temizlikte de kullanabilirsiniz, farklı bir uygulama yapmanız gerekmiyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2152 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
|
Bozulma yoksa kullanabilirsiniz. Ben her enzime eski enzim koyuyorum, bozuk olmamak kaydıyla tabii. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2153 | |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
|
Alıntı:
Ayrıca, önceki yazılarda nişastalı meyve ve sebzelerle yapılan enzimlerle daha iyi sonuç alındığını belirten bir çalışma vardı, vaktiniz varsa detaylı olarak bakabilirsiniz. Ben saksıda yetiştirdiğim domates ve çilekte çok faydalı bulduğumu söyleyebilirim. Sulamada enzim oranlarına dikkat etmek gerekiyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2154 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-12-2015
Şehir: Ankara
Mesajlar: 145
|
İlk Enzim denemem
Merhabalar, Öncelik ile Sn. Ozlem, cevabınız için teşekkür ederim. Yorumunuzu da dikkate alarak ilk enzimimi hazırladım. Bal kabağı, patlıcan, kabak çekirdeği, yumurta kabuğu, portakal, elma, muz, limon, mandalina, salatalık, biber sap ve kabuklarından oluşan bir enzim oldu. Pekmez yerine torkunun esmer şekerini kullandım, üzerinde doğal yazıyordu. Maya olarakda kuru maya koydum. Balonları da büyük lastikli balonlardan aldım. Forumda patlayabildiklerini okumuştum. ![]() Organik atıkları aşşağı yukarı eşit malzeme oranlarıyla ama farklı miktarlarda üç kaba böldüm. ![]() Bir kullanıcının ya balonu ya da şişesi patlamış diye, balonları kapak üzerinden taktım. Kapaklara aşşağıdaki resimdeki gibi delikler deldim. Balon patlarsa ortalık pis olmasın diye. Sonra da büyük çöp poşetlerine koydum. ![]() Ve balonları takınca son halini almış oldu. ![]() Tek sıkıntım, eşimin deli olduğumu düşünmesi oldu ![]() Tek kafamı kurcalayan konu bu oldu. Acaba soğukta olması geç olgunlaşmasına mı yol açar yoksa ürün oluşmaz mı?. Bir kaç güne balonlar şişmezse içeri almayı denesem çok mu geç olur? Düşününce geç olgunlaşması zaten işime gelir zira fideleri toprağa nisan ortasında versem, ancak mayısda uygulanır diye düşünüyorum. Domates, biber, patlıcan, fasulye, kabak, yeşilliklerde kullanmayı umuyorum. Şimdi en zor kısım bekleme, kısmı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2155 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-12-2015
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 44
|
Enzimde gözle görülür bi bozulma yok ama kokusu çok sertleşti keskin bir kokusu var kalan enzimlerin kötü demiyorum keskin turşu kokusu desem yakın ama değil aklıma amonyak kokusu geliyor ama ne yalan söyliyeyim amonyak nasıl kokar onuda bilmiyorum (arkadaşlar amonyak sert kokar deikleri için ) bozulmuşmudur şimdi bu enzimler en az 1 yıllık enzimlerden bahsediyorum ama. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2156 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 482
|
Bende enzimi limon agacım için yaptım içeriği 2 muz kabuğu 2 portakal kabuğu 6 nohut biraz elma orta boy patates 2 ceviz içi 1 biber yoğurt suyu pekmez şeker 1 küçük limon 1 ayva kabuğu maya yarım havuç rendeledim.Bu enzimi limon ağacımda ,menekşelerde,sardunya ve kalanşoda kullanabilir miyim.Kullanan arkadaşlar var mı .Cevap verirseniz sevinirim . Acaba limon için enzim içeriği ne olmalı? Düzenleyen sardunya18 : 23-01-2016 saat 19:51 Neden: Yazım hatası |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2157 | |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
|
Alıntı:
Bitkilerinize kullanmak istemiyor ya da fazla beklemesin diyorsanız bir miktar yeni enzime ekleyip kalanını temizlikte ya da lavabo giderlerini açmak için kullanabilirsiniz. Özellikle metal eşyalar ve araba temizliğinde muhteşem olduğunu söyleyebilirim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2158 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Alıntı:
Enzim zaten buz dolabında saklanmıyorsa en fazla 1-2 ay içinde kullanılması gerekiyor, bu sürede kullanılamayacak olan miktarı buz dolabına kaldırılıyor ve kullanılacağı zaman yaklaşınca yeniden aktiflenip öyle kullanılıyor ya hani... ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2159 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
|
Farkındayım ![]() ![]() Bu arada naçizane tecrübelerimi paylaşıyorum, yetkin olduğumu düşünmeyecek kadar haddimi biliyorum ama yine de övgün için sağol arkadaşım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2160 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Alıntı:
![]() Ne de olsa enzim konusunda 'Yoda'm sensin ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|