Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Greant64
Bugün enzimi kontrol ettim sizden kabarcık çok az çıkıyordu sanki durmak üzere gibiydi. Ben de enzimin kapağını açıp içine bir miktar elma muz kabuğu ve yoğurt suyu ile yaş maya ekleyip tekrar ağzını kapattım. Acaba enzimin içine madde eklerken hava aldığı için bozulmuş mudur?
Enzimin bozulduğunu nereden anlayacağı eğer bozulursa?
|
Gaz çıkışı her zaman ilk günlerdeki yoğunlukta olmayacak, hatta sizin de kurmuş olduğunuz nargile sisteminde belli bir süre sonra hiç gaz çıkışı göremeyeceksiniz. Bu mevsim için en az 2 ama mümkünse 3 ay sonra bütün katı maddenin dibe çökmüş olduğunu, sıvının berraklaştığını ve kokusunun turşu kokusu gibi olduğunu test ederek olgunlaştığına karar verip süzeceksiniz.
Eğer yeterli süre geçmiş olmasına rağmen katı madde dibe çökmemişse, rahatsız edici bir koku ortaya çıkmışsa, üstünde küf vs. oluşmuşsa, köpüklenmişse (çalkalamada oluşan köpüğü kast etmiyorum) muhtemelen enziminiz bozulmuştur.
Bunların hepsi önceki sayfalarda zaten yazıyor, bu başlığın tamamını okumalısınız ki soru işaretiniz kalmasın.
Arkadaşların pek çoğu enzim karışımlarına arada ekleme yapıyorlar ancak her katı malzeme eklemesinde maya ya da yoğurt suyu değil pekmez, kahverengi şeker ya da melas takviye etmek gerekiyor.
Siz yaptığınız eklemeyi şekerle desteklememiş, onun yerine sadece biraz daha bakteri takviyesi yapmışsınız, bence bir miktar şeker takviyesi de (dediğim gibi pekmez, melas, kahverengi şeker, hangisini kullanıyorsanız) yapmalısınız.
Ekleme yapmak için kapağı çok uzun süre açık bırakmadıysanız enziminiz muhtemelen bozulmamıştır ama benim önerim enzimi başlattıktan sonra olgunlaşana kadar HİÇ açmamak ve ekleme yapmamaktır.
Her kapak açmanız bir risktir, bence değmez...
Kolay gelsin