agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni3415Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-12-2015, 22:08   #2131
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mustafa1453 Mesajı Göster
irfan çayı hakkında birbilgim yok nasıl yapılıyor.
İrfan çayı

A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2015, 19:47   #2132
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-04-2014
Şehir: İstanbul, Tekirdağ
Mesajlar: 598
İkinci Deneme

Yazın yaptığım ilk deneme küflenip yalan olmuştu. Şimdi yenisini yaptım. iki şişe temizlik, bir şişe içmek için.

4 Aralık' ta yaptım ilk 2-3 gün kabarcık çıktı sonra kesildi. Her gün çalkalıyorum ama kabarcık yok, küflenme belirtisi de yok. İçine şeker ilave edeyim mi yoksa böyle kalsın mı?

Eklenen Resimler
 
kerkenez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2015, 19:51   #2133
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kerkenez Mesajı Göster
...iki şişe temizlik, bir şişe içmek için...

...İçine şeker ilave edeyim mi yoksa böyle kalsın mı?
Bitkiler için niye yok?

Baloncukları görememeniz çok normal, faaliyet ilk günlere göre epey azalsa da devam ediyor merak etmeyin. Ayrıca şişelerin üstündeki boşluk fazla olduğu için içeride yüksek basınç oluşmuyor, o da bir etken...
Bence bir şey eklemeyin böylece kalsın, usul usul-doya doya olgunlaşsınlar

Sağdaki iki şişede çok az su var gibi görünüyor ama şu aşamada eklemek pek doğru olmayacaktır diye düşünüyorum, önemli bir sorun da değil zaten, elinize sağlık.

kerkenez beğendi.
A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2015, 20:06   #2134
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-04-2014
Şehir: İstanbul, Tekirdağ
Mesajlar: 598
Bitkiler için bahara.

Hem içip, hem yerleri sileceksin üzerine birde çiçekleri sulayacaksın diye benimle dalga geçip duruyorlar zaten. Haksızda sayılmazlar gerçi, iki yıl öncesi olsaydı bende dalga geçerdim.

A_NOMAD beğendi.
kerkenez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2015, 20:11   #2135
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
Ben hem bitkileri sulamak için hem de temizlik için kullanıyorum, çok da memnunum, varsın deli desinler

Onlar ne kaybettiklerini, daha doğrusu ne kazanamadıklarını bir bilseler...

yaasemin ve Jakin beğendi.
A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2015, 18:29   #2136
Ağaç Dostu
 
acemi_cevizci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-09-2013
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 100
içmek için yapılan enzimin tarifini yazarmısınız ?

acemi_cevizci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2015, 18:53   #2137
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-12-2015
Şehir: Isparta
Mesajlar: 84
Enzim denemesi

Bu da benden bir enzim denemesi bakalım nasıl sonuçlanacak?
Name:  1451152387110-56566840.jpg
Views: 673
Size:  30.9 KB

Ayazkızı beğendi.
Greant64 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2015, 20:10   #2138
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Greant64 Mesajı Göster
Bu da benden bir enzim denemesi bakalım nasıl sonuçlanacak?
Nargile sistemini öyle yükseğe koyarsanız sistemdeki su enzimin içine dolacak ve enzim hava alarak bozulacak...
Evet, muhtemelen böyle bir sonuç alacaksınız

A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2015, 23:06   #2139
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-12-2015
Şehir: Isparta
Mesajlar: 84
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD Mesajı Göster
Nargile sistemini öyle yükseğe koyarsanız sistemdeki su enzimin içine dolacak ve enzim hava alarak bozulacak...
Evet, muhtemelen böyle bir sonuç alacaksınız
Bir yerde hata yapmıştım sanırım ama nerede hata yaptım anlamadım biraz daha açıklar misiniz. Pet şişeyi daha mi aşağıya koymaliyim?
Enzimin olduğu kap mi yoksa pet şişe mi yukarda olmalı cevap bekliyorum

Greant64 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2015, 23:08   #2140
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
İçinde su olan pet şişe var ya işte onu yükseğe koymamanız daha sağlıklı olur.

Enzim kabınız epey alçak kalıyor ya o nedenle de şişedeki su seviyesi epey yüksekte olmuş oluyor. En azından enzim kabı ile su şişesini yan yana aynı zemine oturtup sadece şişedeki suyu eksiltebilirsiniz, elbette içinde en az hortumun açık ucunu örtecek kadar su olmalı. Bunu dikkate alarak biraz su eksiltebilirsiniz...

A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2015, 23:28   #2141
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-12-2015
Şehir: Isparta
Mesajlar: 84
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD Mesajı Göster
İçinde su olan pet şişe var ya işte onu yükseğe koymamanız daha sağlıklı olur.

Enzim kabınız epey alçak kalıyor ya o nedenle de şişedeki su seviyesi epey yüksekte olmuş oluyor. En azından enzim kabı ile su şişesini yan yana aynı zemine oturtup sadece şişedeki suyu eksiltebilirsiniz, elbette içinde en az hortumun açık ucunu örtecek kadar su olmalı. Bunu dikkate alarak biraz su eksiltebilirsiniz...
Teşekkür ederim. Anladım.

A_NOMAD beğendi.
Greant64 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2015, 20:16   #2142
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-12-2015
Şehir: Isparta
Mesajlar: 84
Bugün enzimi kontrol ettim sizden kabarcık çok az çıkıyordu sanki durmak üzere gibiydi. Ben de enzimin kapağını açıp içine bir miktar elma muz kabuğu ve yoğurt suyu ile yaş maya ekleyip tekrar ağzını kapattım. Acaba enzimin içine madde eklerken hava aldığı için bozulmuş mudur?
Enzimin bozulduğunu nereden anlayacağı eğer bozulursa?

Greant64 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2015, 21:35   #2143
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 27-12-2015
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 44
Şimdi benim kafam karıştı içilebilir enzim yapmış arkadaş yukarıda ama plastik pet şişeye yapması sakıncalı değilmi 3 ay şişenin içinde fermente olurken pet şişe plastik olduğu için pet şişeden kansorejen madde kalıntısı bulaşacaktır bu enzime sağlıklı olmayacaktır **** ben yanılıyorumdur.

Mad Max Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2015, 21:39   #2144
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mad Max Mesajı Göster
...plastik pet şişeye yapması sakıncalı değilmi...
Kap içinde kuvvetli basınç oluştuğu için en uygun malzeme plastik pet şişeler oluyor (esneme payı olduğu için), cam kullanılsa daha kolay patlayabilir ki bu pet şişeleri bile patlattığımız oluyor

Elbette eğer sürekli kontrol altında tutabileceğinizden eminseniz cam malzeme de kullanabilirsiniz.

A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2015, 22:11   #2145
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Greant64 Mesajı Göster
Bugün enzimi kontrol ettim sizden kabarcık çok az çıkıyordu sanki durmak üzere gibiydi. Ben de enzimin kapağını açıp içine bir miktar elma muz kabuğu ve yoğurt suyu ile yaş maya ekleyip tekrar ağzını kapattım. Acaba enzimin içine madde eklerken hava aldığı için bozulmuş mudur?
Enzimin bozulduğunu nereden anlayacağı eğer bozulursa?
Gaz çıkışı her zaman ilk günlerdeki yoğunlukta olmayacak, hatta sizin de kurmuş olduğunuz nargile sisteminde belli bir süre sonra hiç gaz çıkışı göremeyeceksiniz. Bu mevsim için en az 2 ama mümkünse 3 ay sonra bütün katı maddenin dibe çökmüş olduğunu, sıvının berraklaştığını ve kokusunun turşu kokusu gibi olduğunu test ederek olgunlaştığına karar verip süzeceksiniz.

Eğer yeterli süre geçmiş olmasına rağmen katı madde dibe çökmemişse, rahatsız edici bir koku ortaya çıkmışsa, üstünde küf vs. oluşmuşsa, köpüklenmişse (çalkalamada oluşan köpüğü kast etmiyorum) muhtemelen enziminiz bozulmuştur.

Bunların hepsi önceki sayfalarda zaten yazıyor, bu başlığın tamamını okumalısınız ki soru işaretiniz kalmasın.

Arkadaşların pek çoğu enzim karışımlarına arada ekleme yapıyorlar ancak her katı malzeme eklemesinde maya ya da yoğurt suyu değil pekmez, kahverengi şeker ya da melas takviye etmek gerekiyor.

Siz yaptığınız eklemeyi şekerle desteklememiş, onun yerine sadece biraz daha bakteri takviyesi yapmışsınız, bence bir miktar şeker takviyesi de (dediğim gibi pekmez, melas, kahverengi şeker, hangisini kullanıyorsanız) yapmalısınız.

Ekleme yapmak için kapağı çok uzun süre açık bırakmadıysanız enziminiz muhtemelen bozulmamıştır ama benim önerim enzimi başlattıktan sonra olgunlaşana kadar HİÇ açmamak ve ekleme yapmamaktır. Her kapak açmanız bir risktir, bence değmez...

Kolay gelsin

duy-gu beğendi.
A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2015, 22:47   #2146
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-12-2015
Şehir: Isparta
Mesajlar: 84
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD Mesajı Göster
Gaz çıkışı her zaman ilk günlerdeki yoğunlukta olmayacak, hatta sizin de kurmuş olduğunuz nargile sisteminde belli bir süre sonra hiç gaz çıkışı göremeyeceksiniz. Bu mevsim için en az 2 ama mümkünse 3 ay sonra bütün katı maddenin dibe çökmüş olduğunu, sıvının berraklaştığını ve kokusunun turşu kokusu gibi olduğunu test ederek olgunlaştığına karar verip süzeceksiniz.

Eğer yeterli süre geçmiş olmasına rağmen katı madde dibe çökmemişse, rahatsız edici bir koku ortaya çıkmışsa, üstünde küf vs. oluşmuşsa, köpüklenmişse (çalkalamada oluşan köpüğü kast etmiyorum) muhtemelen enziminiz bozulmuştur.

Bunların hepsi önceki sayfalarda zaten yazıyor, bu başlığın tamamını okumalısınız ki soru işaretiniz kalmasın.

Arkadaşların pek çoğu enzim karışımlarına arada ekleme yapıyorlar ancak her katı malzeme eklemesinde maya ya da yoğurt suyu değil pekmez, kahverengi şeker ya da melas takviye etmek gerekiyor.

Siz yaptığınız eklemeyi şekerle desteklememiş, onun yerine sadece biraz daha bakteri takviyesi yapmışsınız, bence bir miktar şeker takviyesi de (dediğim gibi pekmez, melas, kahverengi şeker, hangisini kullanıyorsanız) yapmalısınız.

Ekleme yapmak için kapağı çok uzun süre açık bırakmadıysanız enziminiz muhtemelen bozulmamıştır ama benim önerim enzimi başlattıktan sonra olgunlaşana kadar HİÇ açmamak ve ekleme yapmamaktır. Her kapak açmanız bir risktir, bence değmez...

Kolay gelsin
Anladım çok teşekkür ederim. Umarım başarılı olurum.

A_NOMAD beğendi.
Greant64 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2015, 22:50   #2147
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
Olursunuz olursunuz, hatta daha güzel güzel ne enzimler yaparsınız göreceksiniz...
Bu hastalık bulaşmayagörsün, bir daha iflah olamıyor insan

Aramıza hoş geldiniz

A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2016, 18:58   #2148
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 27-12-2015
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 44
Geçen seneden kalan enzimleri yeni yapacağımız enzimlerde kullanabilirmiyiz ?

Mad Max Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2016, 20:34   #2149
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-12-2015
Şehir: Ankara
Mesajlar: 145
Merhabalar,
Bende bugün atıkları bir araya getirip bir enzim yapmaya başladım. Yarın şişenin ağzını kapatacağım. Ama aklıma birşey takıldı. Bir sürü elma ve portakalı yemiyoruz çürüyecek diye karışıma doğradık bugün. Acaba portakalın içinin yani suyunun çok olması sorun teşkil eder mi? Bu sene ilk defa saksı alıp dolduracağım yani temizlik amaçlı bir faydası olmayacak bana. Domates ve biber ağırlıklı, patlıcan kabak fasulye'den oluşan bir bahçe yapmak istiyorum.
Acaba fazla asitli olduğu için faydasından çok zararı mı dokunur? Yardımcı olursanız sevinirim.

putko Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2016, 20:46   #2150
Ağaç Dostu
 
sardunya18's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 482
Bende ilk enzim denememi yaptım iki saat olmadan balon şişmeye başlamış. İçmek için enzim yapıldığını okuyunca yok artık dedim ama biraz düşününce. biz zaten yıllardır yapıyoruz.acıelma armut ahlat kavun nohut katılır.şeker katılmaz. Bir iki ay sonra içilmeye başlanır. Meyvesinde yeriz temizlik için olanı nasıl yapıyoruz acaba ?

Eklenen Resimler
 
Ayazkızı ve A_NOMAD beğendi.
sardunya18 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2016, 21:04   #2151
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sardunya18 Mesajı Göster
...temizlik için olanı nasıl yapıyoruz acaba ?
İlk enziminiz hayırlı olsun
Yaptığınız her enzimi temizlikte de kullanabilirsiniz, farklı bir uygulama yapmanız gerekmiyor.

sardunya18 beğendi.
A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2016, 21:50   #2152
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mad Max Mesajı Göster
Geçen seneden kalan enzimleri yeni yapacağımız enzimlerde kullanabilirmiyiz ?
Bozulma yoksa kullanabilirsiniz. Ben her enzime eski enzim koyuyorum, bozuk olmamak kaydıyla tabii.

A_NOMAD, Vegy ve Mad Max beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2016, 22:02   #2153
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi putko Mesajı Göster
Merhabalar,
Bende bugün atıkları bir araya getirip bir enzim yapmaya başladım. Yarın şişenin ağzını kapatacağım. Ama aklıma birşey takıldı. Bir sürü elma ve portakalı yemiyoruz çürüyecek diye karışıma doğradık bugün. Acaba portakalın içinin yani suyunun çok olması sorun teşkil eder mi? Bu sene ilk defa saksı alıp dolduracağım yani temizlik amaçlı bir faydası olmayacak bana. Domates ve biber ağırlıklı, patlıcan kabak fasulye'den oluşan bir bahçe yapmak istiyorum.
Acaba fazla asitli olduğu için faydasından çok zararı mı dokunur? Yardımcı olursanız sevinirim.
Yetiştireceğiniz bitkilerin toprak ve mineral ihtiyaçlarına bakarak asit sevmeyenlere enzim yerine başka besin takviyesi olabilir.

Ayrıca, önceki yazılarda nişastalı meyve ve sebzelerle yapılan enzimlerle daha iyi sonuç alındığını belirten bir çalışma vardı, vaktiniz varsa detaylı olarak bakabilirsiniz.

Ben saksıda yetiştirdiğim domates ve çilekte çok faydalı bulduğumu söyleyebilirim. Sulamada enzim oranlarına dikkat etmek gerekiyor.

A_NOMAD, sardunya18 ve putko beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2016, 22:42   #2154
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-12-2015
Şehir: Ankara
Mesajlar: 145
İlk Enzim denemem

Merhabalar,

Öncelik ile Sn. Ozlem, cevabınız için teşekkür ederim. Yorumunuzu da dikkate alarak ilk enzimimi hazırladım. Bal kabağı, patlıcan, kabak çekirdeği, yumurta kabuğu, portakal, elma, muz, limon, mandalina, salatalık, biber sap ve kabuklarından oluşan bir enzim oldu.
Pekmez yerine torkunun esmer şekerini kullandım, üzerinde doğal yazıyordu. Maya olarakda kuru maya koydum. Balonları da büyük lastikli balonlardan aldım. Forumda patlayabildiklerini okumuştum.
Name:  WP_20160105_22_42_18_Pro.jpg
Views: 589
Size:  32.5 KB

Organik atıkları aşşağı yukarı eşit malzeme oranlarıyla ama farklı miktarlarda üç kaba böldüm.
Name:  WP_20160105_22_42_41_Pro.jpg
Views: 571
Size:  39.0 KB

Bir kullanıcının ya balonu ya da şişesi patlamış diye, balonları kapak üzerinden taktım. Kapaklara aşşağıdaki resimdeki gibi delikler deldim. Balon patlarsa ortalık pis olmasın diye. Sonra da büyük çöp poşetlerine koydum.
Name:  WP_20160105_22_56_10_Pro.jpg
Views: 587
Size:  65.0 KB

Ve balonları takınca son halini almış oldu.
Name:  WP_20160105_22_58_36_Pro.jpg
Views: 572
Size:  45.2 KB

Tek sıkıntım, eşimin deli olduğumu düşünmesi oldu . Patlayabildiğini söylemediğim halde evin içine almamam için ısrar etti. Mecburen terastaki kapalı camekanın içine koydum. Burada don yemeyecektir ama mayaların ihtiyaç duyduğu ısıyı bulamayabilir.

Tek kafamı kurcalayan konu bu oldu. Acaba soğukta olması geç olgunlaşmasına mı yol açar yoksa ürün oluşmaz mı?. Bir kaç güne balonlar şişmezse içeri almayı denesem çok mu geç olur? Düşününce geç olgunlaşması zaten işime gelir zira fideleri toprağa nisan ortasında versem, ancak mayısda uygulanır diye düşünüyorum.

Domates, biber, patlıcan, fasulye, kabak, yeşilliklerde kullanmayı umuyorum.

Şimdi en zor kısım bekleme, kısmı.

putko Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2016, 08:38   #2155
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 27-12-2015
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 44
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A Mesajı Göster
Bozulma yoksa kullanabilirsiniz. Ben her enzime eski enzim koyuyorum, bozuk olmamak kaydıyla tabii.
Enzimde gözle görülür bi bozulma yok ama kokusu çok sertleşti keskin bir kokusu var kalan enzimlerin kötü demiyorum keskin turşu kokusu desem yakın ama değil aklıma amonyak kokusu geliyor ama ne yalan söyliyeyim amonyak nasıl kokar onuda bilmiyorum (arkadaşlar amonyak sert kokar deikleri için ) bozulmuşmudur şimdi bu enzimler en az 1 yıllık enzimlerden bahsediyorum ama.

Mad Max Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2016, 09:38   #2156
Ağaç Dostu
 
sardunya18's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 482
Bende enzimi limon agacım için yaptım içeriği 2 muz kabuğu 2 portakal kabuğu 6 nohut biraz elma orta boy patates 2 ceviz içi 1 biber yoğurt suyu pekmez şeker 1 küçük limon 1 ayva kabuğu maya yarım havuç rendeledim.Bu enzimi limon ağacımda ,menekşelerde,sardunya ve kalanşoda kullanabilir miyim.Kullanan arkadaşlar var mı .Cevap verirseniz sevinirim . Acaba limon için enzim içeriği ne olmalı?


Düzenleyen sardunya18 : 23-01-2016 saat 19:51 Neden: Yazım hatası
sardunya18 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2016, 10:40   #2157
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mad Max Mesajı Göster
Enzimde gözle görülür bi bozulma yok ama kokusu çok sertleşti keskin bir kokusu var kalan enzimlerin kötü demiyorum keskin turşu kokusu desem yakın ama değil aklıma amonyak kokusu geliyor ama ne yalan söyliyeyim amonyak nasıl kokar onuda bilmiyorum (arkadaşlar amonyak sert kokar deikleri için ) bozulmuşmudur şimdi bu enzimler en az 1 yıllık enzimlerden bahsediyorum ama.
Hava ile temas etmeden temiz saklandıysa sorun olmayabilir. Küf, nahoş koku yoksa bozulmadığını düşünebilirsiniz.

Bitkilerinize kullanmak istemiyor ya da fazla beklemesin diyorsanız bir miktar yeni enzime ekleyip kalanını temizlikte ya da lavabo giderlerini açmak için kullanabilirsiniz. Özellikle metal eşyalar ve araba temizliğinde muhteşem olduğunu söyleyebilirim.

A_NOMAD beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2016, 11:20   #2158
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mad Max Mesajı Göster
...en az 1 yıllık enzimlerden bahsediyorum ama.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A Mesajı Göster
Hava ile temas etmeden temiz saklandıysa sorun olmayabilir. Küf, nahoş koku yoksa bozulmadığını düşünebilirsiniz...
Canım arkadaşım ben bu konuda senin kadar yetkin değilim elbette ama arkadaş 1 yıllık enzim diyor, 1 yıllık enzim artık kullanılamaz hale gelmiştir.

Enzim zaten buz dolabında saklanmıyorsa en fazla 1-2 ay içinde kullanılması gerekiyor, bu sürede kullanılamayacak olan miktarı buz dolabına kaldırılıyor ve kullanılacağı zaman yaklaşınca yeniden aktiflenip öyle kullanılıyor ya hani...

A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2016, 12:14   #2159
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
Farkındayım bana göre son kullanma tarihini koku ve görünüm belirliyor sevgili A_NOMAD. Karanlıkta ve hava aldırmadan uzun süre bozulmadan saklıyorum enzimlerimi. Çok keskinse koku ve içime sinmiyorsa lavabo açmada kullanıyorum, israf haram

Bu arada naçizane tecrübelerimi paylaşıyorum, yetkin olduğumu düşünmeyecek kadar haddimi biliyorum ama yine de övgün için sağol arkadaşım )

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2016, 12:24   #2160
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A Mesajı Göster
...Çok keskinse koku ve içime sinmiyorsa lavabo açmada kullanıyorum, israf haram...

...yine de övgün için sağol arkadaşım )
Ben bitkilerde kullanımı baz alarak yazmıştım, temizlikte kullanırken ben de aynen senin yaklaşımına sahibim, kesinlikle israf haram

Ne de olsa enzim konusunda 'Yoda'm sensin

Ozlem A ve mustafa1453 beğendi.
A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025