![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-02-2011
Şehir: manisa
Mesajlar: 340
|
Selamlar, Enzimden aldığım 2mL sıvıyı 500mL suya karıştırarak kabak ve domates fidelerinde kullandım, sanırım biraz daha sulandırmam gerek, renkleri soldu, ölmek üzereler. Bir dahaki sefere 1'e 500 denemeyi düşünüyorum. Önerilerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum.... |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 533
|
Alıntı:
Uygulamayı yapraktan mı yaptınız ? Bilgilendirirseniz iyi olur. Sevgiyle kalın |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn.Sarıcan hocam,eşe dosta enzimi heyecanla anlatıyorum herhalde,sözüm bitince de uygulasınlar diye örnek olarak biraz enzim vermek de bana düşüyor,seve seve takdim ediyorum onlara ,esasında balıktan yaptığım enzim duruyor elimde,içindeki protein ve fosfordan dolayı geçen sene diktiğim zeytin ve bu sene diktiğim armut fidanlarına kök geliştirici olarak uygulayacağım seneye sonucunu alırız... |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-03-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 138
|
Saygıdeğer ustalarıma sorum olacak, Elime geçen yıldan kalma çeşitli baharat ve otlar geçti. (karabaş otu,kekik,anason,kiraz sapı,melisa vs) Bunlardan enzim yapıp bitkilerim de kullanabilir miyim ? Kullanamaz isem nasıl değerlendirebilirim? Ya da bombaya eşdeğer bir şey mi yapmış olurum? Evi havaya uçurmayalımda.Saygılarımla |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-03-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 138
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
|
Önce Sn. Sarıcan'a bir teşekkürüm var. Kendisi bilmiyor ama şu anda ben onun enzimini kullanmaktayım Tabii bir de Müjgan'a teşekkür etmeliyim, beni de düşünüp taaa İstanbul'lardan buraya taşımış.Sanırım 3 kez falan kullandım enzimi ve baktım bütün bitkilerin keyifleri pek yerinde, ben de artık kendiminkini hazırlayayım dedim. Daha önce nedense gözüm pek korkmuştu, yapamam diye düşünmüştüm. Benim öyle pompa falan düzeneklerine aklım pek ermediğinden enzimi kolay yolla hazırlamayı düşündüm. Elime geçen sebze ve meyve artıklarını, şeker ve su ilavesiyle 5 litrelik su bidonuna doldurup bugün itibariyle ağzını kapattım. İlk 1 ay hergün gazını çıkartıp, sonra gerektikçe gaz çıkartarak 3 ay bekleyeceğim. Doğru mudur hocam ![]() ![]() Diye yazmıştım ama geçmiş sayfaları okuyunca patlama riski olduğunu gördüm. Neme lazım, iyisi mi önlemi baştan alayım. Evde serum aparatı var. Şimdilik onu kullanmaya karar verdim. Olmazsa ameliyat eldiveni kullanacağım. ![]() Düzenleyen nevsune : 19-05-2011 saat 18:49 |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
En büyük teşekkürü kadirşinaslık hakediyor. Ben teşekkürünüzü Sevgili Ensar ve acemi_caylak adına aldım başımın üstüne koydum. Sevgili Müjgan Hanım' ada enzimi benim adımla size sunduğu için ben teşekkür ederim. Elinize geçen enzim Sevgili Ensar' ın bitmeyen enerjisi ve kadirşinaslığı ile Kadıköy toplantısına gelirken hazırlayıp tek tek şişelettiği ve isminide enzim başlığını ben açtım diye "Sarıcan Enzimi" koymalarından kaynaklanan bir espiriden kaynaklanan enzimlerden biri. Ama sizin gibi araştırmaya meraklı bir arkadaşımızın enzim işine gönül vermesine ayrıca sevindim. Evinizdeki her türlü organik atıktan enzim yapabilir ve hertürlü bitkinizde gönül rahatlığı içinde kullanabilirsiniz. İçilebilir enzim konusuna başlarsanız bir daha bırakamazsınız. Ben çilek enzimi yapmıştım. Bildiğimiz likör gibi oluyor, uzakdoğuda çeşitli meyvelerden yapıp doğal ilaç olarak kullanıyorlar. Ben kendim evdeki çiçek ve bitkilerimde kullanıyorum. Forumdan bazı arkadaşların çok başarılı uygulamalarını biliyorum. Sevgili acemi_caylak' ın da dediği gibi evde kendi atıklarınızla yapacağınız enzim sayesinde hiç bir gübreye ihtiyacınız kalmayabilir. Anlı şanlı bir çok firma bu yöntemle yaptığı gübreyi allayıp pullayıp organik sıvı gübre diye satıyorlar. Siz evde içine neler katacağınıza kendiniz karar veriyorsunuz ve biliyorsunuz. Bu arada Sevgili acemi_caylak' a da benim bir haftalık yokluğumu hissettirmediği için ayrıca teşekkür ederim. |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Sayın Karagölge, Enzimde her türlü bitki ve bitki artığını kullanabilirsiniz. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Sn. Nevsune, Sarıcan bir hafta olmayacağı için ben yazayım. 1- Şeker yerine pekmez kullanın daha iyidir. Şekerde patlama olasılığı daha yüksek. (Deneyle sabittir.) 2- Önceki sayfaları incelerseniz gaz çıkışı için bir balonu 2-3 yerinden delip şişenin ağzına geçirmekte uygulanması çok kolay olan bir yöntem. 3- Bitkilerinize kullanmak için enzim yapıyorsanız 3 ay beklmenize gerek yok. Gaz çıkışı durunca kullanabilirsiniz. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-03-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 138
|
Teşekkürler acemi_caylak |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn acemi_caylak ilginiz için çok teşekkür ederim. Aslında evde pekmez vardı, takılmışım kahverengi şekere onunla yapmış bulundum. Bir dahaki sefere pekmezi kullanacağım. Önce serum hortumunu kapağın içinden geçirip gazı su şişesine verme yöntemini uygulamıştım. Bugün sizin öneriniz doğrultusunda balona çevirdim. Gerçekten çok ilginç, hiç beklemiyordum balon hemen şişiverdi. Hiç değilse gaz çıkışını gözümle görüyor olacağım. İki günde renkte ciddi farklılık oluştu. Bu normaldir herhalde, değil mi? ![]() Enzimi gübre olarak kullanmak üzere hazırladım ama ileriki günlerde bu yöntemle vişneden bir içecek yapmayı planlıyorum. Bunun için geçmiş sayfaları iyice okumam gerekecek. Hazır sizi bulmuşken bir-iki sorum olacak, bunu da yanıtlarsanız çok sevineceğim. Bu enzimi gübre olarak ne sıklıkta ve hangi oranla kullanmalı? Bir de bitki beslenmesi için yeterli oluyor mu yoksa arada takviye için organik ya da kimyasal gübre kullanmalı mı? |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Alıntı:
Renk değişimi normal. Bakteriler tarafından parçalanan bitkiler sıvı içerisinde dağılarak homojen görüntüyü bozacak. Ortama yavaş yavaş laktik asit bakterileri hakim olacak ve diğer bakterilerin çoğu ölecek. pH düştüğü oranda bunların çoğuda düşen pH derecesine dayanamayacak ve bir kaç laktobacillus türü(Lactobacillus plantarum vb.) ve mayalar kalacak. Özellikle mayaların aktif olmasıyla ortamın pH'ı dahada düşecek ve sıvının görünümü giderek homojenleşecek ve dipte tortu oluşacak. Enzimi bitklierinize yeterince sulandırarak (topraktan:1:400, yaparaktan 1:1000oranında) her zaman kullanabilirsiniz. Bence bitkilerinizi her suladığınızda mutlaka kullanın. Eğer enzimi mümkün olduğunca fazla sayıda bitki çeşidiyle yapıyorsanız gübreye hiç ihtiyacınız olmayacak. Yılda bir kere iyi bir kompost takviyesi yapabilirsiniz. Kompostu da enzimin katı atıklarına talaş, saman, gazete veya mukavva kağıdı parçaları katarak kendiniz yapabilirsiniz. |
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
|
Geçmiş 20 sayfayı okudukça sizlere karşı hayranlığım arttı. Hepiniz harikasınız ![]() Her sulama demişsiniz, o kadar sık kullanabiliyoruz yani. Siz denediğinize göre doğrusunıu biliyorsunuzdur ben de gönül rahatlığıyla kullanacağım. Enzim için karnabahar ve altındaki yapraklarını, bezelye taneleri, taze fasulye, elma-portakal-limon-kavun kabuğu ve az miktarda taze kekik gibi materyaller kullandım. Bu gün de iyi mi yaptım kötü mü bilmiyorum ama sütü yoğurtla kestirerek lor peyniri yapılırken geriye kalan yeşil bir su vardır ya yarım fincan kadar ondan kullanıp 1 tatlı kaşığı instant maya ilave ettim. Umarım yanlış yapmamışımdır. Ağzı açılınca oksijen girişiyle daha önceki gaz çıkışı bir süreliğine durdu galiba, balon şu anda sönük durumda. Sanırım yeniden fermantasyona başlayacaktır. Bu arada Feriha arkadaşımız da ısırgan otunu suda bekleterek bir sıvı hazırlayacak. Daha önce hem gübre hem de böceklere karşı kullanılabileceği yönünde bir okul çalışması okumuştum. Enzim oluştuğunda içine bir miktar da bu sıvıdan katmayı planlıyorum. |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Alıntı:
Sık sık kullanabilirsiniz problem yok. Bu enzim piyasadaki bir çok gübre ile deneme alanlarında birlikte kullanıldı. Bitkilerdeki gözle görülen değişim piyasadaki 5 gübrenin 4 ünden daha iyi idi. Bir tanesi ile de aynı sonuçları verdi. Kesilmiş sütü ve mayayı katmanıza hiç gerek yoktu. Laktik asit bakterileri ve mayalar doğada her yerde varlar. Bu tür uygulamalarda "starter kültür" dediğimiz kültüre ihtiyaç yok. Örneğin fabrikasyon yoğurt üretenler starter kültür kullanırlar. Ancak köylerde yoğurt hala geleneksel yöntemle yapılır. Biz geleneksel olanı yapıyoruz. Isırgan otunu enzimede katabilirsiniz. Hatta ısırgan otunu enzim gibi pekmez ya da melasla yapabilirsiniz. Bu arada farklı meyvelerle farklı kombinasyonlar denemek bu konuda tecrübe kazanmanızı sağlayacaktır. Bir süre sonra fermentasyonun şeker oranı yüksek bitkilerde melas ya da pekmez katmasanızda kendiliğinden başladığını göreceksiniz. |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-03-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 138
|
Bakalım ilk enzim denemem başarılı olacak mı? Çeşitli ot ve baharatlardan yaptığım enzimlerim. Dün yaptım fakat 1 gün içinde gaz çıkışına şahit olmadım. Balonlar bile şişmedi. ![]() |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Alıntı:
Sanırım bidonlar dışarıda soğukta duruyor. Oda sıcaklığında daha kısa sürede başlar. Birde ne oranda melas ya da pekmez kattınız? |
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-03-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 138
|
Bahçe araç gereçlerini koyduğum bodrum gibi bir yerde duruyorlar. Kapalı alandalar yani. Kahverengi şekeri ise bidon başına 350-400 gr arası kullandım. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
|
Doğru haklısınız. Ben de içimden yapma diye bir ses geldiği halde yaptım. Üstelik bir süredir ekmeği bile ekşi maya ile yaparak endüstriyel mayadan kurtulma çabasındayım. Neyse deneme yanılma oldu, yanıldım Allahtan oldukça az kullanmıştım. Hoş azı çoğu farketmedi.Isırgan otu, Feriha'nın saksılarında epeyce bir çıktığı için o değerlendirmeyi düşündü. Benim de elimin altında olsaydı ilave edecektim aslında. Bu aralar pazarlara gelir ısırganlar. Ben de yeni ve doğru bir şekilde yeni enzim denememde ilave ederim artık. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Sn. Karagölge, Ortam sıcaklığı ne kadar? Enzim için en uygun ortam sıcaklığı 25-30 derece arasıdır. Birde korkmayın bir iki güne kadar gaz çıkışı başlar. Ortam soğuksa biraz yavaş gider ama yine de başlar. |
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-03-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 138
|
Alıntı:
Sıcaklık 16-17 derece. Evin içine koyarsam 22-23 derece olur. Çıkan gazdan zehirlenmeyiz değil mi? ![]() Bu arada sayın sındrıgılı rahatsızlık geçirdiniz ise geçmiş olsun, acil şifalar diliyorum. |
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-02-2010
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 11
|
Burada yazılanlardan faydalanarak ben de enzim denemesi yapmaya karar verdim. İlk iki enzimimi dün yaptım. İlki çilek, armut, muz ve kabak çekirdeğinden oluşuyor. Kabak çekirdeğini magnezyum için ilave ettim. Üzerine pekmez ilave ettim ve balonla kapattım. İkincisi ise ısırgan otu ve yonca yapraklarından yaptım. Bu konudaki fikirlerini ve tecrübelerini paylaşan herkese teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
|
Aman eyvah, sevgili ensar'a teşekkür etmeyi unutmuşum. Hiç üşenmemiş böylesine hoş bir sunum yapmış. ![]() Sağolsun, varolsun. Ayrıca, atıklardan imal edilmiş bir gübre insanın burnuna bu kadar mı hoş kokar Bu vesile ile kendisine ve enzim başlığında bilgisini, deneyimini aktarıp bizleri gerçekten çok bilgilendirmiş olan herkese ve dahi bilimsel çalışma uğruna şişelerini patlatıp kaza geçiren sevgili Sındırgılı'ya sevgi ve selamlarımı da göndermiş olayım.Sevgili Sarıcan, yaptığım enzim buram buram acemilik koksa da sonucundan memnun kalacağımı şimdiden tahmin ediyorum. Hiç sevmediğim bir özelliğim var, ilk yaptığım herşeyde bir panikleyip acele ederim. Bu enzim işinde de aynı şeyi yaptım. Ne acelem var idiyse? Atıklar 900 gramı bulmayınca son anda ilave ettiğim sebzeleri yıkamayı unuttum, içime dert oldu. Pek fazla küçük parçalara bölmedim, fermantasyon süresini kısaltabilirdim küçültseydim. Peynir suyunu ilave etmeseydim iyiydi, asitliliği arttırdım galiba. 2. gününde bile gayet güzel gaz çıkışı varken maya ilave etmesem de olurdu. Neyse artık olan oldu, geriye dönüş yok. Olduğu kadarıyla olacak. Bundan sonrakilerde daha doğru uygulamalar yaparım. Şu anda durum gayet iyi gidiyor. Gaz çıkışını balondan izleyebiliyorum. Bu arada, umarım kurtçuklar bizim semte uğramazlar Uğrarlarsa da çaresine bakarız artık. Enzimimle ilgili herhangi bir sorun olursa veya olmaz da başarıya ulaşırsam sizleri bilgilendireceğim.İçecek işine bir ara el atmayı düşünüyorum. Alkol katkılı likör yapmıştım ama bu kendiliğinden fermantasyonlusunu merak edip dururdum. Blogunuzdaki görüntüler de çok hoşuma gitti, ardını bırakmamakta yarar var ![]() |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: Kdz Ereğli-ankara
Mesajlar: 524
|
Sevgili Sarıcan, Biraz önce mikrobiyoloji ve Toprak konu başlığında balık tutmayı öğrendim desem de ya balık da ya da ben de sorun var ![]() Daha önce Acemi Usta yanıtlasa da benim kafa karışıklığı enzim sürecindeki ethanol üretiminden midir bilemedim ama devam ediyor. Şöyleki, Su ile yapıldığında 3 aylık bir sürede olgunlaşan sıvı gübremiz var. Yine aynı aktivatörlerle (Pekmez veya melas veya esmer şeker ayrıca maya)yapılan ancak su olmadan yapılan enzimde ise sıvı 3-4 günlük aralıklarla kabın altından alınıp, seyreltilip, kullanabiliyor ve de kalan tortu toprağa karıştırlıp, beyaz küfler yani sevimli yararlılar oluşunca olgunlaşıyor ve kullanıyoruz. Halbuki Sn Zeytinlibahçe; http://www.agaclar.net/forum/showthr...=18541&page=18 bu sayfada ki 522 no.lu mesajında Su içerisinde (em1 yerine yukarıdaki aktivatörler de kullanılabilir) yapıldığını ve 2 hafta içerisinde kullanılabileceğini yazıyor. Fark nedir? Ya da kaçırdığım nokta nedir? Bunu şu nedenle soruyorum. Enzimin olgunlaşması için 3 aylık bir süreci beklemeye; - zamanı olmayanlara, -bu zamana sabır gösteremeyip yapmaktan imtina edenlere, - Bir an önce sonuca ulaşmak isteyenlere yanıt ve uygulamada pratik bir çözüm olacaktır. Saygılarımla |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın Soilless, Ben anlattığınız iki metodu da yapıp kullandım. Zaten enzim konusuna ilk adım atışımda bu araştırmaların sonucu olmuştu. Birinci metodda hiç su kullanmadan sadece organik atıkların oksijensiz bir ortamda muhtelif evsel aktivatörlerle tetikleyip fermente olmasını sağlamak ve fermentasyon süreci boyunca altta biriken konsantre sıvıyı 3-4 günlük dönemlerle alıp, bu konsantre sıvı gübreyi sulandırarak kullanmaktı. İlk başlangıçta sulandırma konusunda net bilgilerim olmadığı için başarısız deneyimlerimde oldu ve bu metodla yaptığım sıvı gübreden çok sonraki kalan kompost tortusunu evdeki saksılardan birinin toprağı ile karıştırıp sterç film ile sardığım saksının toprağının düzenlemesinden daha iyi sonuç almış ve bu saksıda redrobin domates yetiştirmiştim. Bu metodla elde edilen sıvı gübre miktarı çok az fakat çok yoğun bir sıvı idi. Daha sonra ise araştırmalarımın yoğunlaşması beni su karıştırarak yapılan enzim tekniğine taşıdı. Okuduğum kaynaklarda 3 ay civarında beklenmesi yazıyordu öyle başladım ama şimdi hazırladığım fermentasyon şişelerinde gaz çıkışı sona erdiği zaman enzimi alıp kullanıyorum. Bizim yaptığımız bir labaratuvar çalışması değil, tamamen deneme yanılma metodu. Birinci deneyde başarısız olmuştum ama su karıştırarak yaptığım enzimlerde hep iyi şeyler gözlemledim. Enzimin bitkiyi coşturduğunu gözlemledim. Evdeki çiçekleri ve topraklı saksıdaki bitkilerimi enzimli su ile suluyorum. Enzim verdiğim bütün çiçek ve bitkiler halinden memnun. Bu işi evin bir köşesinde rutine bağlarsanız bekleme süresi diye bir şey sözkonusu olmuyor. En pratik şekli 2,5 litrelik pet fanta şişelerinin içini doldurup tepesine bir balon geçirmek. Bu şişelerden başlangıçta 3 şişe yapın ve devamlılığını sağlayın bütün bir yıl hiç kesintisiz evdeki bitkilerinizi gübreleyebilirsiniz. Birinci şişede gaz çıkışı biter bitmez bir sulamalık (1/100 veya 1/200 oranına uygun miktarda) enzim alıp şişenin balonunu tekrar üstüne takabilir ve şişeyi çalkalayabilirsiniz. Göreceksinizki gaz çıkışı tekrar başlayacaktır. Zaten şişeleri gaz çıkışı yavaşladığı zaman arada bir çalkalamak lazım. Bunu balonun şişkinliğinden takip edebilirsiniz, ![]() ![]() ![]() ![]() Evdeki menekşeler ve bir köşede duran saksıya ektiğim kapya biber ve balkabağı tohumunun gelişme peryodu ekteki resimlerde. Okullar tatile girince nasıl kendi hallerine bırakıp gideceğim diye şimdiden üzülüyorum ama onların gelişimini izlemek en büyük keyfim. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 50
|
Sn. Sarıcan, Bir süredir bu konuyu ilgiyle takip ediyorum. Blog sayfanızı da okudum. Çalışmalarınızı bizlerle paylaştığınız için kendi adıma size çok teşekkür ederim. Ben birinci anlattığınız yöntemdeki uygulamayı fazla araştırmadan fide alıp torfa diktiğim domateslerde kullanmak için yapmayı düşünüyordum. Daha hızlı sonuç alınacağını düşündüğüm için. Ancak Sayın Soilless'e verdiğiniz cevapta 1. denemenizde aldığınız sonucun başarısız olduğunu belirtmişsiniz. Acaba başarısız dediğiniz durum nedir? Elde ettiğiniz sıvı gübre işe yaramıyor mu? Bitkilere zarar mı veriyor? **** sadece ilk 1 - 2 uygulama başarısız olup daha sonra tekniği değiştirip başarı elde ettiniz mi? Ben pratik olduğunu düşündüğüm için 1. yönteminizi aynı sizin gibi bir yoğurt kovası ile bu hafta yapmayı düşünüyordum. Sizce bunun yerine 2. yöntem olan çöp enzim yöntemini mi denemeliyim? Bu yöntemde 2 -3 ay gibi sürelerden bahsedildiği için açıkçası pek işime yaramayacak ilk etapta! Bana uygun bir tavsiyede bulunursanız çok sevinirim. Çok teşekkürler, |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn. shaman tr, O tarihlerde konuya yeni başladığım için aldığım sıvı gübreyi topraksız tarımda durgun suda yetiştirdiğim ürünlere uygulamaya çalışmıştım. Sulandırma miktarı konusunda da yeterli bilgim olmadığı için fazla konsantre kullandım herhalde. Bu yüzden topraksız tarımda kullandığım eriyiğin pH dengesi istemediğim düzeyde bozulmuştu. Sıvı gübreyi o dönem topraklı saksılarda pek kullanamadım. Daha sonra yoğurt kovasında kalan posa ile yaptığım kompostu Red Robin domateste başarı ile kullanmıştım. 2. yöntem olan çöp enzimi daha pratik, ilave teçhizata ihtiyacınız yok. Balonunuz varsa iş tamamdır. Gaz çıkışı da 25-30 gün sonra ilk evresi bitiyor. Üzerinden bir miktar kullandıktan sonra balonu tekrar takıp çalkalayarak devam edebilirsiniz. Tekrar gaz çıkışı olacaktır. 3 ayın sonunda artık çalkalasanızda gaz çıkışı hemen hemen kalmıyor. O zaman enzimi süzerek tortusundan ayırırsınız. Şişedeki tortunun üzerine yeni organik atıklar ve aktivatörler ilave ederek devam edebilirsiniz. Birinci zinciri yaptıktan sonra elinizde sürekli enziminiz olacaktır. Kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 50
|
Sn. Sarıcan, İlginiz için çok teşekkürler, şu anda çöp enzim için elimde yarım kelek karpuz ve kıştan kalma lahana turşusu var, tabi bu malzemelere yine evden patates elma vb. meyveler de katabilirim! Lahana turşusu ve karpuzda biraz tereddütüm var sizce bu malzemler kullanılabilir mi? Tekrar teşekkürler... |
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: Kdz Ereğli-ankara
Mesajlar: 524
|
Alıntı:
Bence turşuyu denemeyin. Enzim, mikroorganizmaların aktivitesine bağlı olduğuna göre ve de bu fermantasyon işleminde mikroorganizmaların temel besini kahverengi şeker, melas, pekmez gibi glikoz içerikli besinler olduğuna göre bence yoğun tuz içerikli turşuyu denemeyin derim. Ama bir miktarını da ayrı bir kapta turşu ile deneyin isterseniz kontrol grubu olur. Ayrıca Sn Epsodi'nin komposta turşu suyu ilavesi denemesi ya da iddası vardı. Bir de ona sorun sonucu isterseniz. |
|
|
|
|
![]() |
|
|