agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Tavuk Yemekleri (https://www.agaclar.net/forum/tavuk-yemekleri/)
-   -   Tenekede Tavuk (https://www.agaclar.net/forum/tavuk-yemekleri/16116.htm)

Delimus 22-09-2010 19:46

Ooyy sabahlar olmasın ..

Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor...
Yakmadan tam zamanını nasıl ayarladınız ? Açıp açıp baktınız mı ? Genelde resimlerde yanık oluyor derisinde.

Salonunuzda yapılmazıda ayrıca güzel bir anı olmuş :)

sakagun 22-09-2010 19:51

45 dak. pişirdik Delimus. Şansımıza yanmadı. Açıp bakmanın imkanı yok. Tenekenin etrafını çamurla kaplamıştık.
Aslında patatesleri de hazırlamıştım ama evde unutmuşum. Ben de hemen bahçeden birkaç sebze toplayıp onları pişirdim. :p

Delimus 22-09-2010 19:59

Bende Epeydir yapmayı istiyorum fırsat ve teneke bulamadım ,havalar soğumadan deniyecem.

sakagun 22-09-2010 20:12

Bence en kısa zamanda dene. Uzun süredir ben de bu başlıkta tenekede tavuk fotoğraflarını görüp erteleyip duruyordum. Bugün karar verdim. Komşudan teneke istedim. Tavuk ne yazık ki marketten. Yine de lezzetli oldu. Seneye inşallah kendi yetiştirdiğim tavuklarla yapacağım.

katsu 26-09-2010 11:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Delimus (Mesaj 697972)
Ooyy sabahlar olmasın ..

Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor...
Yakmadan tam zamanını nasıl ayarladınız ? Açıp açıp baktınız mı ? Genelde resimlerde yanık oluyor derisinde.

Salonunuzda yapılmazıda ayrıca güzel bir anı olmuş :)

Ben dayanamadım ve dün denedim. Malesef fotoğraf makinesi yoktu.
Öncelikle söyleyeyim mangalda tavuğu pek severek yemem ama bu güzel olmuştu :rolleyes:

Sistem şöyle:
önce 18 kg'lık bir yağ tenekesinin bir tarafını açtım. Sonra içini, dışını ateşte iyice yaktım ( yağ ve dıştaki boya kokusu vb için). Sonra tenekeyi bir daha yıkadım.
Sonra eski bir aluminyum tencere kapağını buldum evde. Ortasını yaklaşık 2 cm çapında kazık girecek şekilde deldim. Kazığın bir ucunu sivriltip deldiğim kapağın içinden geçirerek yere çaktım. Kazığın diğer ucu( Y ) şeklindeydi. Buradan terbiyelenmiş tavuğun poposunu geçirerek kazığa oturttum.:D. kapağın üzerine patates, domates ve sarmısak koydum. Tenekeyi ters çevirip kapattım ve kenarları toprakla kapattım. Öğrendiğime göre pişirme süresi tavuk büyüklüğü ve hava sıcaklığına göre değişiyordu. Ben 15 dakika canlı ateş, sonra 15 dakika köz olarak denedim, açtım baktım olmamış. Tekrar kapatıp 15 dk daha alevli ateş yaktım ve sonra 10 dak közde beklettim. Çıkardığımda tam kıvamında tavuk yeme şansımız oldu. Bizim tavuk marketten ve yaklaşık 1,5 kg idi.
Delismus kardeş, aynı şehirde olduğumuz için pişirme süresi konusunda fikir versin diye yazdım. Ben bile becerebildiğime göre sen haydi haydi yaparsın. Bu arada bişey söylemeden geçemeyeceğim. Yiyenlerde genel kanaat şöyle " Tavuk kesinlikle mangaldakinden güzel, ama patatesler daha güzel":D
Bir sonraki denemede bunu dikkate alacağım. Herkese afiyet olsun...

lastmohikan 17-07-2011 17:24

1 Eklenti(ler)
işte fotolar geç oldu kusura bakmayın

boshaft 02-08-2011 00:34

bende çok yaparım bunu size bi tavsiye vereyim sopa yerine tenekenin yanlarından şişle delin tavuğu şişe takın daha sonra patatesve soğanları sorup doğrayın ve tavuğun altına koyun :)) tavuğun yağı ile mukemmel pişio ve kokusunu anlatamam yasanır derler ya aynen öyle 40 45dk normal ateste pişirmeye çalsın tavuk kömür olmasın :) afiyetle

sakagun 02-08-2011 07:28

Boshaft, tenekenin delinen yerlerinden buhar kaçmıyor mu? Eğer çıkan buharın bir etkisi yoksa güzel bir yöntem. Çünkü çoğu zaman tavuğu sopanın tepesinde durduramıyorum. Aşağı kayıyor.

mandalinci 02-08-2011 08:21

Sn. sakagun,

Tenekede tavuk yazılarını okuyunca dayanamadım hepsini okudum, kesinlikle denemek istiyorum.

Sopadan tavuğun aşağıya kaymaması için önce bir mantar takılabilir mi, ya da + şeklinde iki küçük çubuk bağlanamaz mı? Veya budaklı bir sopaya tavuk geçirilebir mi acaba?

Hiç denemedim ama sadece bir fikir işte, sizlere afiyet olsun.

sakagun 02-08-2011 08:46

Budaklı sopa iyi olur sanırım. Bir sonrakinde öyle deneyeyim.

peyyide 08-01-2012 13:16

Çok iştah açıcı görünüyor:) En kısa zamanda denemeliyim. Ellerinize sağlık.

gulbirsen 08-01-2012 15:46

ne kadar iştah açıcı görünüyor ilk fırsatta deneyeceğim.

Gokkurt 08-01-2012 16:22

Bayadır ara vermiştim ama en kısa zamanda tekrar eski günleri yad edicem bu gidişle...

avhity 03-03-2012 00:03

çok güzel ve iştah açıcı görünüyorlar

mrduran 03-03-2012 13:53

Bu sayfa tehlike veya tehlikeye davet çıkarmak gibi bir şey bana.

Apartman bahçesinde yap, belediyeciler gelsin yakalasınlar seni.

Oy! oy! oy! ya mahalle tümden gelip olaya el koyarlarsa ne olur emekler. En azından tavuklar...

Bahçe sahibi olana kadar bu sayfa yasak bana.

Sizlere afiyet olsun, manzaralar Hiltondan dahi müşteri çeker.

Saygılarımla lütfen.

lastmohikan 02-05-2012 17:58

1 Eklenti(ler)
Eklenti 290109
arada yapıyoruz
ilk yanıış

ayseldeniz 22-05-2012 14:29

Arkadaşım tenekede tavuk yapacağım dedi.3.katta oturuyor.Bende nasıl yani deyince balkonda dedi.Dalga geçme deyince daha sonra evine gittiğimde gösterdi.Soba kovasından ağzı kapaklı. İki kova iç içe geçirilmiş.Ortada borular döşeli.Tüp yandığında alevler borularda dolaşıp pişme sağlanıyor.İlk resimlerdeki gibi kızarıyor.Memleketlerinde birisi yapıyormuş.Sipariş verdik .Herkes teneke etrafına ateş yakıp teneke tavuk yapamıyor.Böyle bir kolaylık bulmuşlar.Bende fikir olsun belki yapmak isteyenler olur diye yazdım işte.

gulbirsen 11-06-2012 15:20

teneke de tavuk sefası
 
:D sevgili agaclar.net üyelerinin ağzını sulandıracak bir teneke tavuk da benden.

gulbirsen 13-06-2012 20:53

5 Eklenti(ler)
nihayet yükleyebildim:p

gulbirsen 13-06-2012 20:57

5 Eklenti(ler)
tataaaa işteeee...

gulbirsen 13-06-2012 20:58

lezzetini anlatamam.merak edenler deneyerek anlayacaklardır...

sakdag 13-06-2012 21:25

Gerçekten nefis görünüyor. Eşim bir defa yapmıştı. Çok beğenmiştim.

Bu görüntülerden sonra en kısa zamanda ben de yapacağım... ;)

sigortacihasim 13-06-2012 22:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 469419)
Eklenti 95166

As Seen on TV

Tavuğu böyle de yapabilirsiniz.

Papa Jeabert’s Chicken Cooker diye patent de alınmış.

Sn.Denizakvaryumu yalnız bu aparat sadece fırın da kullanılıyor.Üstü teneke ile kapatılmıyor.Tavuk içine su,şarap konuşan boruya oturtulup,fırına sürülerek pişiriliyor.Teneke kebabın çok değişik versiyonu diyebiliriz

Arkadaşlar teneke kebabını senelerdir yaparım.Benim tenekelerim Antalya ormanlarını bugüne kadar çok dolaştı.
Ama bugüne kadar hiç yangın çıkarmadım Allah a şükür...

Teneke kebabı...
Çingene kebabı...(derler ki çingeneler çaldıkları tavukları pişirmek için bu yöntemi kullandıkları için adı Çingene kebabı olmuş) Ama esas adı....Kamyoncu kebabı olarak geçer.Yöreden yöreye değişebilir belki..
Kamyoncular yollarda acıktıkları zaman verdikleri molalarda,yağ tenekelerinin içinde yaparlarmış bu tavuğu..adı da böyle gelişmiş.Bizim yörede Elmalı ve Bucak ilçelerimizde meşhurdur.Nedeni bu iki ilçe de kamyonculukları ile maruftur.
Bunun en ince tarafını, yazan arkadaşlarımdan hiç biri bahsetmemiş.

En önemli kısım şu...

Yaktığınız ateş alevleri asla tenekenin boyunu aşmayacak.
O zaman göğü ısıtırsınız tenekenin içini değil.
Önemli olan ateşin alevinin tenekeyi yalaması ve sacı kızdırmasıdır.Buna çok dikkat ediniz.
Diğer en önemli konu da,tavuğun pişerken dışının kavrulup yanmaması içinin de sert olmaması,yumuşak olması için,bir bardak dolusu suyu da tenekenin dibinde bir köşeye koyuyoruz.Sudan çıkan buhar, pişen tavuğu yumuşatsın...

Sakın ha da tavuk yerine et şiş filan koymayın,pişip pişmediğini anlayamaz malzemeyi yakarsınız.Birde tavuğun yağı akıyor onun da verdiği buharla da tavuk yumuşak pişiyor.Etde buda yok.Bakayım diye tenekeyi açarsanız da sistem bozuluyor, olmaz et işi.

Et yapmak isteyen tokat kebabı sobasına müracaat edecek efendim.

sigortacihasim 13-06-2012 22:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hosseda (Mesaj 466264)
Merhabalar,

Evet sanırım galvaniz kova ile işimi halledeceğim.

Evde aşağıdaki meyveliği buldum. Şiş ve ızgara kısmı halloldu. Yere bir yuvarlak tepsi, bahçedeki galvaniz silindirik kovanın kulplarını da söktüm mü takım tamam gibi görünmekte.

Ancak deneme için yağmurları beklemek zorundayım. Bu tarihte bahçede fırını dahi yakmak riskli, açıkta ateş mümkün değil, bir kıvılcım her tarafı yakar geçer.

Süpersin hocam,yaratıcılığına hayranım.Sevgilerimle

hosseda 25-06-2012 15:41

Teşekkürler Haşim bey ancak çok vakit geçti alıntı yaptığınız uğraşıların üzerinden. Daha evvelde yazdım tek hedefim var artık köy fırınında büryan kebabının lezzetini yakalayabilmek. Çok lezzetli etler çıkarabiliyorum fırından, ağırlanan her misafir bir daha gelecez kaçışın yok demeye başladı ancak tayin ettiğim hedefe ulaşamadım henüz. Et işini hallettikten sonra sırada hamur açmasını öğrenmek ve pideyi de kendi fırınımızda yapmak var. O noktaya geldiğimde misafir ağırlamakta çok kolaylaşacak;
Et, sıcak pide ve bol domates söğüş...

sigortacihasim 26-06-2012 10:14

Vallahi siz bu konularda ÜSTAD sınız.Teşkilatta tamam.Kıskananlar çatlasın.TV de ki Lezzet Durakları sizin adresi neden bulamıyor acaba...

KAPTANzst 26-06-2012 10:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gulbirsen (Mesaj 984524)
nihayet yükleyebildim:p

Yüklemeyi başardınız, tebrikler:)
Bir de o tavuğu bu tarafa yollamayı başarırsanız çok mutlu olacağım inanın:D:D
Ellerinize sağlık afiyet olsun..

nılgun_dogan 26-06-2012 12:09

O tavuğu geçirdiğiniz tepsili kılıç hususi yapılmış değilmi benmi yanlış anladım yoksa.

gulbirsen 05-07-2012 15:02

Nilgün hanım tepsinin ortasına puntalanmış (kaynak yapılmış) üç çatallı şiş (sizin tabirle kılıç) var. Kızılcahamamdan almıştım, şimdi yok satıyormuş:D

gulbirsen 05-07-2012 15:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi KAPTANzst (Mesaj 989939)
Yüklemeyi başardınız, tebrikler:)
Bir de o tavuğu bu tarafa yollamayı başarırsanız çok mutlu olacağım inanın:D:D
Ellerinize sağlık afiyet olsun..

Sayın Kaptan, yollarsam talibi çok başına yolda birşey gelir, ne zaman isterseniz buyrun gelin beraber hem pişirir hem afiyetle yeriz.
Saygılar..


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025