Sayın caucasus,
Size katılıyorum. Bu sistem ile balık ve et de gayet güzel pişirilebilir. Ancak arada pişirilenin durumunu kontrol etmeye uygun bir kapatıcı tasarlamak şart. Ben tokat sobası ile mükemmel balık pişirmekteyim. Onda da mantık aynı, direkt ateşe maruz kalmadan pişirmek malzemeyi. Bu hafta " yazması ayıp " 4 adet orta boy levreği baş, orta bölge ve kuyruktan olmak üzere yukarıdan aşağıya şişe dizdim. Şişlerin altına madeni kağıt klipslerinden taktım ve sobanın orta teline astım balıkları. Bu sobada üst kapak var. Sık sık açıp bakabiliyorsunuz ve pişmeyi takip edebiliyorsunuz. Netice süper idi. Şu anda eften püften yaptığım bu şişleme ve sallandırma sistemine bir çözüm bulmaya çalışmaktayım. Eğer düzgün bir şiş tertibatı yapabilirsem bundan böyle tüm balıkları tokat sobası ile pişiririm. Izgara da mümkün olmayan bir pişirme oldu. Balıklar pişti ama hiç kurumadı ve yanmadı. Bu neticeyi ızgarada almak çok zor. Teneke de balık için aklıma gelen bir yol da üstteki kapağı kulplu hale getirmek ve arada kaldırarak bakmak, bunun pişirme ameliyesine bir zararı olmayacağını düşünüyorum. Deneyen olsada bilgi alabilsek iyi olacak. |
Aklıma bir yol geldi :
Üst kapak 2 parca olacak, üst parça alttaki sabit parcaya oturacak şekilde tasarlanacak. Üst parça kaldırıldığında alttaki oynamayacağı için ateşler bozulmamış olacak ve sizde istediğiniz aralıklarla malzemenin durumunu görebileceksiniz. |
|
Tenekede Tavuk pişirmeyi daha öncede duymuştum. Biraz araştırıp deneyim dedim. :) İlk denememdi. Ya yakıcaktık tavuğu, ya da pişmeyecekti. :) Forumlarda da herkes ilk denemelerde birkaç tavuğu gözden çıkarmanız gerekir diyorlardı. Hadi çıktık bir yola..
Teneke bulundu, kazık çakıldı, tavuk alındı ve soslar sürüldü. Altına patates, biber, soğan filan. Evde herkes bekliyor tabi tavuk pişicek biz tavuk yicez diye. Ben pek ümitlenmeyim diyorum ama annem yanına pilavı yapmış. Biz gelelim tavuğa;Tenekenin kenarlarını toprakla kapattım. Üstünede bir taş. Ateşi yaktım. 1,5 saatte pişti. Nar gibi kızardı. İlk denemede başarılı olduğuma sevindim. Lezzetliydi, pateteslerde çok güzel pişmişlerdi. :P |
Biz bu tavuğu daha önce denemiştik. Kalabalık bir gruptuk ve iştahla tavuğu bekliyorduk.. Bizimkiler ateşin harını ayarlayamayınca zavallıcık Naomi' ye döndü..:p siyah olmasına rağmen yine de lezzetliydi:p:p
|
Alıntı:
|
Tarifiniz için teşekkürler.Elinize sağlık.
|
Hayır, Naomi gibi siyah ve kuru:p
|
Afiyet Olsun
|
fantazik tavuk pişirim teknikleri olarak kaydedilimiştir teşekkürler.
|
İlk defa böyle birşey görüyorum, Görüntü çok güzel ilk fırsatım da teneke de tavuk pişirçem.
Paylaşım için teşekkürler |
Arkadaşlar bende denedim süper olmuş yemeye doyamadık, mutlaka denemenizi tavsiye ederim.
|
Elinize sağlık çok güzel görünüyor, ama yanında rakı varmı?
|
Arkadaşlar ulus sobacılar çarşısında tepsinin içinde tavuk pişirme aparatı var hem kalın saçtan üst kapama aparatı var satılıyor ben aldım soylu ticaret NO 25te fiyatıda 25 tl iki tavuk birden pişiriyorsun aynı aparatta istersen tabi.herkese afiyet bal şeker olsun.
|
merhaba
sayfanızı izleyince agzım sulandı harika bir tarif en kısa zamanda yapmaya calışacagım teşekkürler |
3 Eklenti(ler)
Metal düzenek olmadığından sopayı tenekeye üstten vidaladım. Pişmez diye 50-55 dakika ateş yaktık görüntü biraz yanık oldu ama tadı gerçekten harika olmuş. İlk deneyim için oldukça güzeldi ikincisi inşallah görünüm olarakta güzel olacak.
|
eski tüpü kestim hava deliği açtım içinede klima gazı tüplerinden birini keserek yerleştirdim ateşin içine klima gazı tüpünü oturttum içinede tavuğu şiş içinde taktım kesilmiş üst kısmı bir parça hamurla kapattım ve pişim 25 dk sürdü tavuk ve patatesler nefisoldu.
|
Trakya da çingene tavuğu ya da kır düdüklüsü da denir. Yakmadan ya da çiğ bırakmadan pişirmek için tavuğun terbiyesi yapıldıktan sonra altta ki tencereye tavuk başına bir su bardağı su dökülmeli, kalın tahta ya da kütüklerle pişirmek yerine, çalı çırpı tercih edilmelidir. Pişirme sırasında tekenekenin altı mutlaka toprağa 2-3 cm geçmeli ve yakılan çalı çırpı tek seferde konmamalıdır. Ateşin miktarını hiç düşürmeden, teneke boyunu fazla geçmeyecek büyüklükte kırılmış çalı çırpı sürekli takviye edilerek kış ayların da 70-90 dk, baharda 60 dk yaz aylarında ise 45-60 dk arası pişirilmelidir. Tenekenin el yakmayacak kadar soğuması beklenmeli ve ondan sonra tavuk çıkarılmalıdır. Aynı yöntem ile kuzu budu ve oğlak da pişirilebilir. Pişirme süresi ve konacak su miktarı arttırılmak kaydıyla.
|
Alıntı:
|
sayın balbay aynen dediğiniz gibi tekenin etrafındaki ateş birden yakılıp sönmemeli ara ara ağaç dallarıyla ateş beslenmeli kısmet olursa bu hafta sonu bende tenekede tavuk yapmayı düşünüyorum.
|
biz de yarın 9 kişi için pişiricez bakalım başarabilecek miyiz? gerçi hocam Açelya ama ... :)
|
Yaptığını Aparatı Resimleyip Gönderebilirmisiniz
Alıntı:
|
Videolu anlatıma rastladım, videolu yemek tarif sitesi, ayrıntılı anlatıyor bayan.
http://annemmutfakta.tv/video/hulya-...mak/index.html |
arkadaşlar birde altında pilav olacak.tavugun yagı pilava akacak.işte o zaman lezzetinin tadına varılmıyor.
|
Çok güzel, bu hafta sonu deneyeceğim, becerebilirsem fotoğraflar, sizinle paylaşırım. Saygılar. :)
|
Eğer ki tenekede tavuk tan şaşırıp pilav yapmaya kalkılırsa, o tarif başka. Teneke de tavuk, klasik düdüklü tencere mantığının uyarlaması. Ama iş bulgur ya da pirinç pilavını da tavuk ya da benzer kümes hayvanları ile pişirmeye gelirse onun usulü başka.
Teneke de tavuk altına ancak sebze konabilir. Zira teneke içerisin deki ısı pilav pişirilmesine uygun değil. Bir yanda yanan ateşe, pişirilecek her hangi bir et yaslanıp pişirilirken, ya da kuyu kebabı, tandır kebabı, büryan kebabı gibi yöntemler uygulanırken pilav yapılabilir. Bu pişirme yöntemlerinde ya ateş bir kenardan ete sirayet eder, ya da daha önce tavını almış, yeterince ısınmış, taş yapılar, ateş söndükten sonra, yine düdüklü tencere mantığı ile sebze ve pilavların pişmesine elverişli olur. Teneke de kümes hayvanlarının pişirilmesi yöntemi çok yenidir. Zira teneke imalatı 1960 lardan sonra ülkemize giren bir teknolojidir. Ama, yüz yıllardır, uygulanan bir yöntemimiz vardır. Toprak zemine 50-80 cm derinlikde, 30-60 cm çapında bir çukur açılır. Bir kenar da ateş içerisin de çok iri olmayan taşlar iyice ısıtılır. Daha sonra açılan çukurun ortasına bilek kalınlığını geçmeyen bir dal parçası saplanır. Isıtılan taşlar çukur tabanına dizilir. Üzerine varsa bez, yoksa geniş yaprak serilir. Üzerine de pişirilecek et, sebze konur. Yine üzerine yaprak kapatılır ve kalan bir kaç sıcak taş konur. En üst taş kısmının üzeride yaprakla kapatılır ve toprak ile sıvanır. Dal parçası dikkatlice çıkarılır ve oluşan delikten su ateşte kaynayan sudan dökülür ve deliğin üzeri kapatılır. 30-40 dk sonra doğal düdüklü tencere vasifesi gören bu sistemden muhteşem lezzetle pişmiş et ve sebzeler çıkar. Komando eğitiminde, hayatta kalma derslerinde, en eski göçer halk kültüründe, Türk kavmince geliştirilmiş bir yöntemdir. Bir ara vakit bulursam aşama aşama resimleriyle de aktarmak isterim. Afiyet olsun |
tenekde tavuk
tenekde tavuk için
ortadaki kazık için kek pişirdiğimiz ortası delik kek kalıpları varya eski aliminyum kek kabımızı bu kazığın ortasına oturtup etrafına domtes biber,patetes dizip tenekeyi kapatbiliriz |
Gerçekten çok lezzetli gözüküyo tavuklar. Nar gibi kızarmışlar.
|
Tatlısu balıkçıları ve avcılar için ideal ana yemek tarifi. Ama tabi kuru-kuru gitmez bu tavuk.
|
Salonumuzun bir köşesinde tenekede tavuk yaptık.
4 Eklenti(ler)
Nasıl mı? İşte böyle. :D
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:12. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024