25-11-2014, 14:57
|
#1
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-09-2013
Şehir: adana-kozan
Mesajlar: 2,212
|
kavılca buğdayını bilmiyorum.İlk defa burada okudum ve belli bir fikir edindim.O kadar çok değerli kaybolmuş buğday çeşidimiz var ki Anadolu kökenli,hep dışarıdan daha verimli diye getirilen tohumluklar yüzünden eski buğdaylarımızın yerini yeler aldı.Zamanla ekonomik sıkıntılar,alıcı sıkıntısı,makarna ve benzeri çeşitlerin yapılırken hep belirli buğdayları istemesi neticesinde kaybolan **** Ülkemizin çok kısmi yerlerinde sadece kendileri için ekim yapanlar kaldı.Bizim buralarda ki ben çocukken bizde ekerdik bilirim( Karakılçık ve orso) ekilirdi. Karakılçık şuan son gözlemlerime göre Kozan ilçemizin çeşitli yerlerinde köylüler kendi yemekleri için ekip biçmektedirler.Bulgur ve benzeri ürünleri karakılçık buğdaydan yapıldığında çok harika olduğu için yeniden kıymet kazanmaya başladı.Daha tarlada iken değirmenciler tarafında alınır ve döğme bulgur yapılır.Tabi değerli olduğu içinde biraz pahalı. Orso buğdayı için ise halen bir bilgi edinemedim.Devletimizin gereken çalışmayı yaparak bu güzelliklerimizin yok olmasını önlemesi lazım ama maalesef gerekli çalışmalar yapılmıyor.Tarım politikamız özümüze dönük değil dışa bağımlı bir şekilde ilerliyor.
|
|
|