![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-11-2008
Şehir: AFYON
Mesajlar: 193
|
Bakliyat böceklenmesi
Geçen yaz bir kaç haftalığına evden ayrılmıştık. Döndüğümüzde erzak dolabını güve kelebeklerinin istila ettiklerini gördüm. Hatta yeni alınan ürünlerin bile içine yumurtalarını bırakmışlar. Paketleri delipde girmişler. ****** hepsi çöpe gitti. Aynı durumun bu senede tekrarlanmaması için ev yapımı pratik önerileri olan arkadaşlardan çözüm yolu bekliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-04-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 30
|
Merhaba aynı şey bizim de başımıza gelmişti tüm erzakları (mercimek buğday şehriye gibi) çöp yerine kuşlara yem olarak verdik ![]() Çözüm olarak ise; hava alan bir yerde olduklarında güve oluşmadığını öğrendiğimizden dolap kapaklarının orta kısmına delikli dikdörtgen şeklinde metal cinsi parçalar yaptırdık. Bu parçalar yapı marketlerde satılıyormuş. Böylece dolap içine hava girdiğinden güve oluşmuyor, üstelik de şık duruyor. Yakın zamanda fotoğrafını da ekleyebilirsem daha yardımcı olur, sizde benzer birşey yaptırabilirsiniz belki. Bunun dışında eskiden erzakları telli dolap denilen dolaplarda muhafaza ettiklerini duymuştum. Amaç yine aynı, dolap içinde hava akımı olması.. Eğer sadece siz tatildeyken oluyorsa, erzak dolabının kapaklarını açık bırakıp gitmeniz de çözüm olur sanıyorum. Bunun dışında bazı kişiler güve için naftalin koyuyorlar, fakat ben önermiyorum çünkü her ne kadar poşet ya da kavanoz içinde olsalar da kokusu yiyeceklere siniyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Geçmiş olsun ne demeli. Erzak dolabında ki erzaklarınız 1 haftada güvelenmez demek ki daha önceden güve yumurtaları varmış içlerinde. Çok sinir bozucu bir durum giden erzaka mı yoksa emeğe mi acımalı. Benim erzak dolabı uygulamam şöyle: Zamanında aldığım mercimek, pirinç, buğday vs.hepsini kavanozlara koymadan önce güneş görmeyecek bir yerde örneğin balkonda ya da oturma salonumuzda dolabın üzerinde (yüksek bir yer olduğu için gelen giden olsa bile rahatsız olmuyorsunuz gözükmediği için) tepsiye yayıp 2-3 gün iyice kurumasını sağlıyorum. Sonra cam kavanozlara koyup içlerine de bir avuç kaya tuzu koyuyorum. Düzenleyen M.Sema : 27-08-2009 saat 15:05 Neden: Yazım hatası |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Bulguru da bez torbada kapalı balkonda ki kapalı dolapta saklıyorum. Nohut, kuru fasulye gibi bakliyatı da poşetindan çıkarıp gene tuz ilavesi ile cam kavonozda saklıyorum.Aslında Ankara'da iklim kuru hem de aldığım erzakı 2-3 kg'ı aşmayacak kadar alıp tükettikçe tekrar almak en uygunu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Örneğin Ege,Karadeniz ve Marmara Bölgesinde ki yaşayan akraba ve dostlarımız ise işim kolayını şöyle bulmuşlar: Aldıkları her şeyi buzdolabına koyuyorlarmış ya da bez torbada saklıyorlarmış. Bez torba en mükemmel uygulama ancak dolabı açtığınızda ki görüntü biraz dağınık oluyor hem de hangi torbada ne vardı bulmak zor oluyor. Ama bez torbaya koyacağım derseniz siza şöyle bir önerim olacak bez torbanın ortalarında bir yerini kare veya daire şeklinde kesip (bir bardak altı kadar) buraya sık delikli tül dikip içinde ki erzakı görmeniz daha kolay olur. Bu da zihni sinir bir uygulamadır ![]() Düzenleyen M.Sema : 27-08-2009 saat 15:05 Neden: Yazım hatası |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-05-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 204
|
Bakliyatların içine 2 ,3 adet defne yaprağı koyuyorum, çok koruyucu, tavsiye ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-01-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 14
|
Bez torba derler ama bende cam kavanozlarda mutfağımdaki en serin dolabımda saklarım. İstanbul'da oturuyorum. Hava nemli olduğundan sanırım bez torba bize göre değil. Güneş almasın. Isı veren fırın, buzdolabı, bulaşık makinesiyle komşu dolaplardan uzak tutun. Birde kavanozların içine normal tuz koyarım. 1 sene rahatlıkla durur bir şey olmaz, Allaha çok şükür...Kırmızı pul biber ve karabiberimde buzdolabımda durur. Tüketeceğiniz ölçülerde alırsanız sorun yaşamıyorsunuz. Alfatoksin denilen küflenme pul biber ve kuruyemişlerde çok çabuk oluşuyor! |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-01-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 14
|
Alıntı:
hem ucuz, hem doğal ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-01-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 142
|
Bakliyat böceklenmesi
merhaba değerli dostlar gerçekten yardıma ihtiyacım var. pirincim böceklendi. havalandır dediler havalandırdım. tuzla dediler tuzladım. baktım hala böceklenme devam ediyor attım.. az miktarda bir pirinç olsa çok problem yapmayacaktım zaten ama bereketli olur diye epey almıştım. pirinci attım ama evde ne varsa bulaşmaya başladı. önüne geçemez oldum böceklenmenin.. eger yardımcı olursanız çok makbule geçecek.. ne yapabilirim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-07-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 8
|
Aynı sorundan ben de var. Pirinç, makarna o kadar çok atmak zorunda kaldım ki üstüne eve çok dağılıyorlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-05-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 204
|
Ürününüzün miktarına göre üzerine defne yaprağı koyun faydasını göreceksiniz. Böyle yaptıktan sonra benim hiç bir bakliyatım böçeklenmedi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,527
|
Defne yaprağı ve adaçayı yaprağı öneriliyor..doğrudur.. Benim bir ahbabım vardı çok seneler önce.. Bakliyatları için pazarda köylülerin getirdiği çam ağacı çıralarından alırdı..sormuştum kendisine ne için diye.. Evdeki pirinç, nohut, fasulyelerin içine birkaç çıra parçası koyarım; hiç böceklenmezler demişti.. Sanırım reçine içindeki terebentin böceklenmeyi önlüyor.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
Kışlık yiyecekleri saklamak için her yörede usuller var. Benim bildiğim acı biber, tuz ile mercimek vs. saklamak. Kekik, defne yaprağı, adaçayı, ceviz yaprağı da kullanılan ve işe yarayan uygulamalar. Giyeceklere lavanta çiçeği konabiliyor. Hem güzel kokuyorlar. Hem de güve gelmesinin önüne geçiliyor. Naftalin sevmeyenler için. Ancak bir kere güvelenme başladığı zaman önüne geçmek biraz zor. Güveli olanları komple tespit edip onları yoketmek çöpe atılmasındansa ben onların pişirilerek hayvanlara verilebileceğini düşünüyorum. Daha sonra diğerlerine geçmesinin önlenmesi gerekiyor. Ardıç ağacından yapılan sandıklarda saklanan giyecek veya yiyeceklerin tam olarak hatırlamıyorum ama kolay kolay böceklenmediğini bir yerde duymuştum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Moderatör
|
Ben de gideceğim yerde uzun kalacaksam pirinç, kurufasulye, makarna hatta unu buzdolabına koyuyorum. Manyas'da pirinç ve fasulye bol oluyor, zaman zaman çekmece içinde kelebeklerin uçuştuğunu görünce " eyvahhh" diyerek başlıyorum hepsini elden geçirmeye. Hele bir keresinde, kuru yemişlerin birazını kavanozları almayınca kesekâğıdında unutmuşum. İstanbul dönüşü bir de baktım ki tavanda duvarda 3-5 tane minik yaratık kıvrıla kıvrıla yürüyor. Aklım oynadı, bütün mutfak, tabağı ile bardağı ile yere indi, bütün erzaklar elden geçti, bir elimde büyüteç ne var ne yok diye inceleyerek yerleştirmek tam 2 günümü aldı. Yıka yıka koy, sil sil yerleştir canım çıktı. Adeta tik geldi bana. Sabah mutfağa girer girmez tavana-duvarlara bakar olmuştum. Ama bu olaydan iyi de bir ders almış oldum. ![]() Bu defne yaprağı içi çok hoşuma gitti. Çekmeceye mi koyacağız, bez pirinç torbalarının içine mi? Pirince konu sinmez mi? Lavantayı çamaşırlarda bol bol kullanırım. Naftalin de kullanırım yün yorganları kaldırırken ama bu işlemi her yapışımda adeta hasta oluyorum, allerjim olduğu için aksıra tıksıra bir hâl oluyorum, maske de taksam bu sefer gözlerimden yaşlar akıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
|
Bu konuda en aklıma yatan "çam ağacı çırası"oldu.Çam ağacı altında hiç bir bitkinin yaşamasına müsaade etmiyor.Yıllarca çam ağacının üzerinde,"kulağakaçan" böceğinden başka bir canlıya rastlamadım.Denemekte fayda var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,527
|
Alıntı:
Mutfaktaki böcek ve karıncalardan kurtulmanın yolu » hayat Benim eski ahbabımın, yıllarca hep yağlı çam çırası koyarak bakliyatlarını böceklenmekten koruduğu doğru sanırım.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-01-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 142
|
Cevaplariniz icin cok tesekkur ederim. cam cirasinida defne yapraginida deneyecegim. Sanirim nohutumda elden gidecek ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-05-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 204
|
Sevgili Güler ablacığım; İstediğiniz yere koyun, ben torbaların içine, bir kaç yaprak da çekmecelerin içine koyuyorum. Dediğiniz gibi buzdolabında korumak çok sağlıklı ama malum yer kısıtlı. Terebentini yeni duydum onu da deneyeceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-07-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 160
|
Fırınlayarak ta böceklenmesine engel olursunuz. Geçen sene tohum olarak ayırdığım bakla ve bezelyeler böceklenince 2012 de aldığım tohumları 60 derecede fırınladım, sonra da pamuk arasında çimlendirdim.Çimlenince sorun çözüldü. Demek ki o sıcaklıkta böcek yumurtaları canlılığını yitiriyor ama tohum (embriyon) canlı kalıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-01-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 142
|
aa süper fikir.. ben çimlendirmek için değil yemeklik kullanacağım için 70-80 derecede de fırınlayabilirim.. yalnız ne kadar süreyle fırınladınız acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,527
|
Dün akşam Cem Tv'de Reis Gıda'nın sahibi vardı.. Bakliyatlarınızı, aralarına bir diş sarımsak veya kayatuzu koyarak koruyabilirsiniz dedi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-05-2013
Şehir: Sakarya/ Hendek
Mesajlar: 272
|
bugün pirinç paketini elime bir aldım ki allah'ım ne göreyim! kelebeklerle kurtlar parti yapıyorlar. tabi o an bir kaşıntıdır tuttu beni.. yukarda okuduklarımdan anladığım kadarıyla evede yayılıyorlarmış ![]() yuvası belli oldu ![]() defnemiz yok ama bakkaımızın kapısında var neyseki ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-01-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 142
|
Jojoba anladigim kadariyla senin problemin guve..dolayisiyla basetmesi cok daha kolay. icin rahat olsun. benim ki prinç bitiydi... Aman Allahim dusman basina.. bide benim tecrubesizligimle yanlis kisilere sormamamin sonucunda butun eve dagilmisti.. farkeder farketmez neye bulasmissa atmak tamamen temizleyip, ilaclama yapip, mutfagi oyle kullanmak sart oluyor. hala bos kavanozlarimdan birer ikiser ölüsünü buluyorum. benim gibi ciddi fobisi olan biri icin kabus ötesi bişey... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,011
|
Bakliyat böceklenmesi geçtiğimiz yaz benimde başıma gelmişti. Böcek dediğim; kaynağı pirinç paketi olan minik minik kurtcuklardı. Aynen arkadaşımızın bahsettiği gibi dolapta ne var ne yok attım, çekmeceleri dolapları çamaşır suyuyla sildim. Ardından markete gidip yenilerini alıp dolaba doldurdum amaaa aynı şey tekrar oldu. paketler kapalı bile olsa makarnadan mercimeğe bulgura kadar herşey kurtlandı. Onlarda çöpe gitti ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
|
Ben de adaçayını erzak dolabına kapağı açık bir kavanoz ile koyuyorum. Erzak kavanozlarımın içine de bir avuç kayatuzu ekliyorum ki pirinç ve bakliyatı ıslatırken de pratik oluyor. Un ve kuruyemiş için çözüm kullanılacağı kadar ve taze almaya dikkat etmek. Özellikle vaktiyle yardımcımın köyünden getirttiği kuru dutlar mutfağıma girdikten iki gün sonra tavana kadar çıkmalı günlerce devam eden kurt istilası tecrübesinden edindiğim önemli derstir. Artık güvenmediğim kaynaklardan köy ürünü almıyorum ve kabul etmiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-10-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1
|
Esra Düzdağ, Böceklenen bakliyattan korkmayın!-Türkiye Meğer böceklenen bakliyatlar doğalmış!Rahatlıkla yıkayıp yenebilirmiş.(Reis Gıda) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,294
|
Alıntı:
iyi haber. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|