agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sürdürülebilir Doğal Tarım Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/surdurulebilir-dogal-tarim-bahceleri/)
-   -   heyyamola / bahçe (https://www.agaclar.net/forum/surdurulebilir-dogal-tarim-bahceleri/29116.htm)

heyyamola 25-11-2013 22:10

5 Eklenti(ler)
10 Kasım 2013' den


Çekirdeklik kabak boyuna kesit
Eklenti 456806

Tohumların yerleşimi
Eklenti 456807

Nasıl da tutunmuşlar...
Eklenti 456808

Göbek kordonlarını kesme vakti geldi.
Eklenti 456809

Parmaklarımızla sıvazlanıp temizlenen tohumları, hemen güneşe serip kurutmaya aldık.
Eklenti 456810

heyyamola 25-11-2013 22:35

4 Eklenti(ler)
10 Kasım 2013' den


Kara,
Eklenti 456816

Ve dahi alacalı olanı da var.
Eklenti 456817

Bunun tohumları biraz daha büyük.
Eklenti 456818

Tek-tük de olsa çimlenmeye başlamış şaşkın...
Eklenti 456819

heyyamola 25-11-2013 22:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevoş (Mesaj 1223231)
sayın heyyamola kasımpatıları budadınız mı? bodur oldular yoksa cinsleri mi öyle?

Geçen sene kışa doğru çiçekleri solduğu için, belediyenin söküp attığı bitkilerden 5 tane alıp dikmiştim. Hiç budama yapmadım. İçlerinden sadece sarı çiçekli olan bodur kalıp, top şeklinde gelişti. Zannedersem cinsinden...

heyyamola 25-11-2013 23:13

5 Eklenti(ler)
10 Kasım 2013' den


Çiçeklenmiş halde alıp yeni diktiğimiz kasımpatılar
Eklenti 456820

Bu beyaz iri ve az çiçekli
Eklenti 456821

Çok da hoş... Katmer-katmer
Eklenti 456822

Ebruli yalınkat
Eklenti 456823

Diğeri
Eklenti 456824

heyyamola 25-11-2013 23:39

5 Eklenti(ler)
10 Kasım 2013' den



Yere paralel,
Eklenti 456825

Sürpriz son turfandayı, ayağa kaldırdık.
Eklenti 456826

- 5 dereceyi gören gül artık pes ediyor.
Eklenti 456827

Karanfil, sarsıldım ama yıkılmadım diyor.
Eklenti 456828

Kasımpatları.. Adı üstünde, devran bizim diyor. Bir de ocak ve şubatpatı bulsak daha iyi olacak.
Eklenti 456829

heyyamola 26-11-2013 20:57

4 Eklenti(ler)
10 Kasım 2013' den


İkinci yılındaki lupin,
Eklenti 457076

Palmiye'ye özenmiş...
Eklenti 457077

Baharda tohumu ekilen şebboy, (seneye çiçek bekliyoruz kendisinden)
Eklenti 457078

Frenk maydanozu da hafif soğukları umursamıyor.
Eklenti 457080

heyyamola 26-11-2013 22:26

5 Eklenti(ler)
10 Kasım 2013' den


Dalında kurumaya çalışıyor.
Eklenti 457196

Bunlar da ayazını aldı. Denemek için bırakmıştık. Artık toplayacağız, yağış olursa küflenip, çürüyebilirler.
Eklenti 457197

Seramızdaki bitkilerin, son dem çiçekleri.. Biber biraz zor da
Eklenti 457263

Domates belki.
Eklenti 457264

Ama çilekten umutluyuz.
Eklenti 457265

heyyamola 26-11-2013 22:41

5 Eklenti(ler)
10 Kasım 2013' den


Seramızdan

Eklenti 457281


Eklenti 457282


Eklenti 457286


Eklenti 457287


Eklenti 457288

heyyamola 26-11-2013 23:25

5 Eklenti(ler)
17 Kasım 2013' den


Fındık fidanında yer değiştirme ve çoğaltma;
Eklenti 457290

Fazlaca verdiği kök sürgünlerinden, her dalda saçak kökler bulunacak şekilde,
Eklenti 457291

Kesip, ayırıyoruz.
Eklenti 457292

Fındıktan boşalan yere, yine yerini değiştirmek istediğimiz gilaburu fidanını dikeceğiz.
Eklenti 457293

Fidanların yer değişimi için, güz dönemi en uygun zaman. Köklerin toprağa tutunup gelişmesi, şaşırtma şokunun tedavisi daha kolay...
Eklenti 457294

heyyamola 27-11-2013 20:00

5 Eklenti(ler)
17 Kasım 2013' den


Adi muşmula (meyveleri kiraz büyüklüğünde) köklerinin ayırma suretiyle çoğaltılması; Bunların herbiri yeni bir fidan olmaya aday...
Eklenti 457552

Yeter ki üzerlerinde, sürmeye hazır..
Eklenti 457558

Olgunlaşmış gözler bulunsun.
Eklenti 457559

Geçen sene temmuz sonunda yaptığımız durgun göz aşısının, bir sezondaki güçlü gelişimi...
Eklenti 457560

Aşımızın kaynaşma noktası.
Eklenti 457561

heyyamola 27-11-2013 20:37

5 Eklenti(ler)
17 Kasım 2013' den


Dış bahçemizin toprak işlemesini,
Eklenti 457582

Nihayet tamamladık.
Eklenti 457583

Geçen sene bu dönemler hep yağışlı olduğundan güz işlemesini yapamamıştık.
Eklenti 457584

Bol-bol solucan gördük. Bu iyiye işaret...
Eklenti 457585

Sincapların gömdüğü meşe palamutlarını da yerinden ettik.
Eklenti 457586

heyyamola 27-11-2013 22:08

3 Eklenti(ler)
17 Kasım 2013' den


Dalında unutulan gilaburu. Bir ay önce salkımlarını hasat etmiştik. Hasat sonrası 5 litrelik pet kavanozlarda (cam olursa daha iyi) su içinde ve serin bir yerde saklayacağız. Toplamda 8 sefer suyunu değiştirmek tavsiye ediliyor. Su değiştirme işlemi, önceleri 2-3 günde bir (ilk 3 sefer) sonrasında ise haftada bir yapılıyor. Hasat sonrası acımsı, kekremsi, buruk olan tadı, bu işlemden sonra nispeten kaybolup, hafif ekşimsi bir lezzete dönüyormuş.
Eklenti 457587

Cimcime seni...
Eklenti 457588

Arzuladığımız kompostluğu zaman darlığından bir türlü yapamadık. Hiç yoktan iyidir deyip, bir köşeyi kapattık. Ne bulduysak doldurduk içine. Yeter ki 3-6 ay içinde çürüyebilecek şekil ve özellikte olsun. Sadece 1/25 olması gereken azot/karbon oranını tutturmaya çalıştık. Diğer teorik bilgileri pratiğe döküp uygulama şansımız olmadı.
Eklenti 457589

heyyamola 27-11-2013 22:21

5 Eklenti(ler)
17 Kasım 2013' den


Dış bahçedeki kat gülhatmi,
Eklenti 457608

Arap atı gibi sonradan açıldı.
Eklenti 457609

Aynısafa,
Eklenti 457610

Hala iştahlı...
Eklenti 457612

Kirli hanım, yeterince kirlendi.
Eklenti 457613

heyyamola 27-11-2013 22:55

5 Eklenti(ler)
17 Kasım 2013' den


Döngel fidanı yapraklarını dökmüş.
Eklenti 457615

Artık hasat zamanı mı? Bugün hepsini toplayıp 12-15 derece sıcaklıkta olgunlaşmasını bekleyeceğiz.
Eklenti 457616

Meyvelerin çoğu sert ve açık kahve renginde.
Eklenti 457617

Olgunlaştıkça renk koyulaşıyor.
Eklenti 457618

Meyveler yumuşuyor.
Eklenti 457619

heyyamola 27-11-2013 23:14

5 Eklenti(ler)
17 Kasım 2013' den


10 gün önce değil de sanki yeni açmış gibi.. Serin havalar çiçekli kalma süresini uzatmışa benziyor.
Eklenti 457623

Yaklaşık bir ay önce çiçeklenen kasımpatları..
Eklenti 457624

Renklerinde hafif değişimler gözleniyor.
Eklenti 457625

Tatlı mı tatlı...
Eklenti 457626


Eklenti 457627

heyyamola 28-11-2013 19:58

5 Eklenti(ler)
17 Kasım 2013' den


Toplamadan önce dalındaki yapraksız görüntüleri...
Eklenti 457725

Çocukluk yıllarımızda, dalındayken mutlaka karla tanışırlar ve ayrı bir lezzete kavuşurlardı.
Eklenti 457726

Hey gidi günler... Kasım ayında nerdeyse gömlekle gezeceğiz şimdiler de..
Eklenti 457727

Fazlasıyla olgunlaştılar. Kar'ı beyhude bekledik.
Eklenti 457728

Gecikmiş hasat.
Eklenti 457729

heyyamola 28-11-2013 20:10

5 Eklenti(ler)
17 Kasım 2013' den


Seramızda ki son dem domatesler.
Eklenti 457733


Eklenti 457734


Eklenti 457735

Yazın ki kadar lezzetli olmasalar da
Eklenti 457737

Yine de çarşı-pazardakilerden iyiler.
Eklenti 457738

heyyamola 28-11-2013 20:27

5 Eklenti(ler)
17 Kasım 2013' den


Karton ayakkabı kutularında bekleyen dahlia yumrularını,
Eklenti 457739

Hafifçe nemli, planya artığı kaba yonga talaşı içinde, bahara kadar bodrum katta muhafaza edeceğiz.
Eklenti 457740

Altuni leylandi,
Eklenti 457741

Tam da bu zamanlarda,
Eklenti 457742

İyice altunileşiyor.
Eklenti 457743

heyyamola 28-11-2013 21:16

5 Eklenti(ler)
24 Kasım 2013' den


Geçen sene 5 adet olarak dikilen laleler çoğalmışlar. Büyüklüklerine göre tasnif edildiler. İri olanları aynı yere dikip, güzel görüntüler elde etmeyi umuyoruz. Orta boylu olanları ayrı bir bölgeye dikeceğiz. Onlar da büyük ihtimalle nispeten küçük çiçek açacaklardır. Ufak boylu olanları, tamamen güneş alan, temmuz sonuna kadar kullanmayacağımız bir bölgeye dikip, bir sonraki sezonda çiçek açmaları için, soğanların irileşmesini sağlayacağız.
Eklenti 457744

S şeklinde dikim planladık.
Eklenti 457745

Aradaki boşluklara baharda başka çiçekler dikme seçeneğimiz olacak.
Eklenti 457746

Bizim işimiz buraya kadar.
Eklenti 457747

Gerisi Toprak Ana'ya kalmış...
Eklenti 457748

YeniGine 28-11-2013 23:46

Çok güzeller Sayın heyyamola, emeklerinize sağlık. Emek vere vere, itina ile soğanlar dikilmiş, şekil verilmiş ve baharda başka çiçek dikme olasılığını bile düşünmüşsünüz... Çiçeklenmeye başladıkları zaman ben de imrene imrene bakınıyorum, nasıl bu kadar güzel oluyorlar diye... Zira ben ekiyorum dikiyorum hıh çok güzel oldu diyorum büyüdüklerinde de karmakırışık oluyorlar... Maşallah, çok güzel, ellerinize sağlık, rastgelsin...

birnefestoprak 29-11-2013 06:58

Sonbaharda hasat ettiginiz domateslerin tadi yazin hasat ettiklerinize gore sizin icin nasil degisim gosteriyor? Daha eksi/asidik mi oluyorlar, daha tatli mi oluyorlar? Bir de meyve dokusunda degisim gozluyor musunuz?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi heyyamola (Mesaj 1224467)
17 Kasım 2013' den

Seramızda ki son dem domatesler.

Yazın ki kadar lezzetli olmasalar da

Yine de çarşı-pazardakilerden iyiler.


habiş 29-11-2013 12:35

ayvalar domatesler nasıl leziz görünüyorlar.. yakın olsanız tohum isteyecektim neredeyse :)
Maşallah hasadınız her daim bol olsun...

heyyamola 29-11-2013 21:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine (Mesaj 1224560)
Çok güzeller Sayın heyyamola, emeklerinize sağlık. Emek vere vere, itina ile soğanlar dikilmiş, şekil verilmiş ve baharda başka çiçek dikme olasılığını bile düşünmüşsünüz... Çiçeklenmeye başladıkları zaman ben de imrene imrene bakınıyorum, nasıl bu kadar güzel oluyorlar diye... Zira ben ekiyorum dikiyorum hıh çok güzel oldu diyorum büyüdüklerinde de karmakırışık oluyorlar... Maşallah, çok güzel, ellerinize sağlık, rastgelsin...

Teşekkürler Sayın YeniGine, yaptığımız hatalardan ders alarak, daha güzelini bulmaya çalışıyoruz. Bir gün gelecek, sizlerin ki daha da güzel olacak. Yüreğinize sağlık, kolay gelsin...

heyyamola 29-11-2013 22:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1224594)
Sonbaharda hasat ettiginiz domateslerin tadi yazin hasat ettiklerinize gore sizin icin nasil degisim gosteriyor? Daha eksi/asidik mi oluyorlar, daha tatli mi oluyorlar? Bir de meyve dokusunda degisim gozluyor musunuz?

Nasıl tarif etsem ki?.. Şu an aklıma usulüne uygun demlenmemiş çay misali geliyor. Sanki olgunlaşma sürecindeki zincirin, bazı halkaları eksik gibi...

Çeşitlere göre değişmekle birlikte, sanki asidik yöne bir kayma oluyor. Meyve dokusu daha sert ve az sulu..

Tabii ki bunlar ısıtmasız, kontrolsüz, alelade seramızda yetişen ürünler.. Bu dönemlerde haftada bir gün yanlarına uğrayabiliyoruz. Sulama, havalandıma gibi işlemleri bile haftada bir sefer yapabiliyoruz.

Yeri gelmişken sera içi ve dış ortam sıcaklık farkını paylaşayım.

Gündüz tam güneşte: Dış ortam 14 dereceyken, Sera içi 32 derece

Gece en düşük: Dış ortam -3 dereceyken, Sera içi 2 derece

MeyveliTepe 29-11-2013 23:35

Biz de hala domates topluyoruz, yavaş da olsa dalında kızaranlar var. Çeşide çok bağlı olsa da genel olarak meyve eti kumlanıyor.

birnefestoprak 30-11-2013 02:18

Aslinda verdiginiz sicakliga gore, kisin serada rahatca domates yetistirebiliyorsunuzdur, degil mi? Serayi da hep mevsimine uygun olan bitkiler icin mi kullaniyorsunuz?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi heyyamola (Mesaj 1224908)
Nasıl tarif etsem ki?.. Şu an aklıma usulüne uygun demlenmemiş çay misali geliyor. Sanki olgunlaşma sürecindeki zincirin, bazı halkaları eksik gibi...

Çeştlere göre değişmekle birlikte, sanki asidik yöne bir kayma oluyor. Meyve dokusu daha sert ve az sulu..

Tabii ki bunlar ısıtmasız, kontrolsüz, alelade seramızda yetişen ürünler.. Bu dönemlerde haftada bir gün yanlarına uğrayabiliyoruz. Sulama, havalandıma gibi işlemleri bile haftada bir sefer yapabiliyoruz.

Yeri gelmişken sera içi ve dış ortam sıcaklık farkını paylaşayım.

Gündüz tam güneşte: Dış ortam 14 dereceyken, Sera içi 32 derece

Gece en düşük: Dış ortam -3 dereceyken, Sera içi 2 derece


birnefestoprak 30-11-2013 02:27

Dokudaki degisimi bu yuzden sormustum. Kumlanmayi ben de gozlemledim. Eger bitkinin ilk hasadi havanin serinledigi zamanlara denk gelmisse, ilk olgunlasan meyvelerde soz konusu olabiliyor. Eger bu durum soz konusu olursa, daha sonra olgunlasan meyvelerde sorun olmuyor. Ben siyah domateslerde tecrube ettim.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1224932)
Biz de hala domates topluyoruz, yavaş da olsa dalında kızaranlar var. Çeşide çok bağlı olsa da genel olarak meyve eti kumlanıyor.


heyyamola 30-11-2013 20:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1224932)
Biz de hala domates topluyoruz, yavaş da olsa dalında kızaranlar var. Çeşide çok bağlı olsa da genel olarak meyve eti kumlanıyor.

Bazı meyvelerde kumlanmaya biz de şahit olduk. Bilgi açılımı sağlayan, yerinde paylaşımınız için teşekkürler...

heyyamola 30-11-2013 22:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1224963)
Aslinda verdiginiz sicakliga gore, kisin serada rahatca domates yetistirebiliyorsunuzdur, degil mi? Serayi da hep mevsimine uygun olan bitkiler icin mi kullaniyorsunuz?

Verdiğim sıcaklık değerleri Kasım ayının ilk yarısındaki gözlemlerimiz. Kış boyunca bölgemizde -20 ila -30 dereceye düşebilen sıcaklık değerleri yüzünden, seramızdan yeterince yararlanamıyoruz.

Seramızı başlangıçta tohumdan fide yetiştirme amaçlı planlamış, nihayetin de 3 x 6 = 18 metrekare olarak bitirmiştik. Genelde mevsimine uygun bitkiler yetiştiriyoruz. Kış sonuna doğru; ıspanak, turp, taze yeşil soğan, daha sonra; marul, tere, roka, bahar sonuna doğru da; biber, domates ve salatalığı, dönüşümlü olarak aynı yerde ekip-dikebiliyoruz.

Bir ay önceden başladığımız ekim-dikim işleriyle, sonbaharda bir ay uzayan hasat sezonunu hesaplarsak; toplam da iki ay seranın katkısı oluyor. Yaz döneminde serada özellikle sırık yetiştirdiğimiz domates ve salatalıklarda ki verim artışı da cabası..

Aysis 02-12-2013 19:47

Sayın heyyamola bahçenize hayran kaldım. Dün gecemi sizin bahçenize ayırdım her mesajı her resmi uzun uzun inceledim. Tam hayalimdeki bahçe. Biz de bir arsa alıp bahçe yaptık. Amacımız sizin gibi ağaç, sebze ve çiçekleri bir arada uyum içinde yetiştirmek ti. Aysis bahçe diye ararsanız görürsünüz. Sizden öğreneceğim çok şey var. Her şeyden önce bahçenizdeki tüm bitkiler bilen bir kişinin yapacağı gibi. Eminim ziraatten iyi anlıyorsunuz. Çokkkkkkk başarılısınız. Tebrik ediyorum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025