![]() |
Alıntı:
Değişik malzemelerden yapılmış, farklı toprak karışımlarıyla hazırlanmış, sebze adalarının performanslarını, mukayeseli bir şekilde paylaşmaya çalışacağım. Size de, zahmeti az - hasadı bol bir sezon diliyorum. |
Alıntı:
Sebze adaları, nicedir takıntı halindeydi bende. Kısmet olursa, bir de plastik levhalardan yapmayı düşünüyorum. Bol ürünlü sezonlar hepimizin olsun.. Teşekkürler. |
Hazırlıklar muhteşem. Bol ürünlü, keyifli bir sezon dilerim.
|
Sebze adaları için karışım harcı -1-
5 Eklenti(ler)
Sebze adalarımıza dolduracağımız karışım harcı için bütçemiz elvermediğinden, sadece yanmış koyun gübresi, leonardit, bims ve elenmiş killi topraktan oluşan bir kombinasyon düşünüyorduk. Derken daha önce peyzaj işi yapan bir arkadaşım telefon açarak, doğal taş dekorasyon işine başladığını, elindeki artan malzemenin hepsini almamı teklif etti.
Ödemenin sorun olmadığını, elime geçtikçe peyderpey ödeyebileceğimi de söyleyince, '' Kul daralmayınca, Hızır yetişmezmiş. '' deyişinin boşa söylenmediğini bir kez daha anlamış olduk. İşin ilginci malzemenin oranları ve miktarı tam da benim ihtiyacım kadar.. Killi toprağı önceden eleyip hazırlamıştık. Yaklaşık 3 metreküp bims için ücret ödemedik. Eklenti 475036 3 numara vermikülit'in 100 litresi 50 lira İri perlit'in 100 litresi 25 lira Eklenti 475037 25 kg leonardit 9 lira Eklenti 475038 50 kg klinoptilolit 25 lira Eklenti 475039 650 gr sıkıştırılmış coco-peat 2 lira 50 kuruş (ıslatılıp genleşince 5-8 litre hacim kazanıyor.) Eklenti 475040 |
Sebze adaları için karışım harcı -2-
5 Eklenti(ler)
20 litre yanmış koyun gübresi 5 lira
Eklenti 475044 650 gr kaba yapılı coco-peat 2 lira 50 kuruş (ıslatılınca 4-6 litre hacim kazanıyor.) Eklenti 475045 25 kg granül haldeki leonardit 10 lira Eklenti 475048 Eski binalardan sökülmüş pişmiş tuğla tanesi 30 kuruş (Bunlar daire şeklinde sebze adası yapımında kullanılacaklar..)_ Eklenti 475049 Soldan-sağa: Coco-peat, leonardit, vermikülit, perlit, yanmış koyun gübresi, klinoptilolit Eklenti 475055 |
Sebze adaları için karışım harcı -3-
5 Eklenti(ler)
Malzemelerin yakın görüntüleri:
Vermikülit (3 numara) Eklenti 475059 Perlit (iri taneli) Eklenti 475060 Klinoptilolit Eklenti 475061 Leonardit Eklenti 475062 Bims Eklenti 475063 |
Sebze adaları için karışım harcı -4-
5 Eklenti(ler)
Her malzemeyi yan-yana, ayrı-ayrı yığıp, sırasıyla bir kürek ondan, bir kürek diğerinden üst-üste yığın yaparak karıştırdık.
Eklenti 475074 Sonra yığını tekrardan aktardık ki harcımız daha homojen, yeknesak bir yapıya kavuşsun. Yaklaşık olarak karışım oranları; 2 ölçü vermikülit veya perlit 3 ölçü coco-peat 4 ölçü klinoptilolit 5 ölçü leonardit 6 ölçü yanmış koyun gübresi 7 ölçü bims 8 ölçü killi bahçe toprağı (elenmiş) Eklenti 475075 30 X 120 X 240 cm boyutlarındaki 4 adamızı yürüyüş yolumuz boyunca, arada boşluk bırakmadan, su terazisi kullanarak düzgünce yerleştirdik. Eklenti 475076 Hiç yabancı ot kökü bulunmayan, zaten gevşek durumdaki taban toprağını, çatal belle 25 cm derinliğinde tekrardan işleyip, üzerine içerisinde pomza taşı da bulunan eski adamızdaki harcımızdan, yaklaşık 8 cm yüksekliğinde yaydık. Eklenti 475077 Yeni yaptığımız harç karışımıyla adamızı silme doldurup düzelttik. Eklenti 475078 |
Sebze adası üzerine portatif sera yapımı
5 Eklenti(ler)
Öncelikle bir parmak (çapı 2.54 cm) tabir edilen pvc borudan 12.5 cm boyunda parçalar keserek yuvaları hazırladık. Daha sonra metal kelepçe ve ağaç vidasıyla yuvaları sabitledik.
Eklenti 475273 240 cm boyundaki adamıza, 75 cm aralıklarla toplamda 8 adet yuva yerleştirdik. Eklenti 475274 Yarım parmak pvc borunun ucunun 10 cm kadarını hazırladığımız yuvalara geçirdik. Eklenti 475277 Bir boyu 4 mt olan pvc boruları tam ortadan keserek, 2 mt boyunda hazırladık. Eni 120 cm olan adamız için, uygun yükseklik ve eğimde bir çatı hazırlamış olduk. Eklenti 475278 Bir parmak pvc borunun metresi 2 lira, 80 kuruş Yarım parmak pvc borunun metresi 1 lira Metal kelepçe'nin tanesi 15 kuruş (elektrik malzemesi satanlarda bulunabilir) Eklenti 475279 |
Düzen konusunda kimse elinize su dökemez bence. Ellerinize sağlık. Bol ürünlü olur bu sezon inşallah.
|
tek kelimeyle süper
|
Plastik levhalardan sebze adası yapımı
5 Eklenti(ler)
Tavan lambiri işlerinde kullanılan ince plastik levhaların, 25 cm eninde, 6 mt uzunluğundaki, bir boy'unu 22 lira, 50 kuruştan aldık. Kalınlığı 1 cm
Eklenti 475640 Köşeleri daha sağlam ve düzgün birleştirebilmek, ayrıca vidanın malzemeyi çatlatmasına mani olmak için köşebent kullandık. Eklenti 475641 Diğer parçanın tam oturacağı şekilde boşluk bıraktık. Eklenti 475642 Daha önceden tam sıkılmayan vidaları, dikkatli ve dengeli bir şekilde sıkıladık. Eklenti 475643 Malzememiz ince, esneyebilen bir yapıda olduğundan, ada boyutlarını 25 X 60 X 140 cm olarak ayarladık. Renk beyaz olduğundan, kökleri aşırı sıcak istemeyen sebzeler yetiştirebiliriz. Yaz sıcağında esneyip, kış ayazında kırılganlaşacağını tahmin ettiğim malzeme, bakalım dayanabilecek mi? Eklenti 475644 |
Kenarların dışından ortalarına gelecek biçimde birer kazık çakarsanız esnemeyi azaltabilirsiniz diye düşünüyorum.
|
Plastik borulardan birleşik saksılar -1-
5 Eklenti(ler)
10 cm çapında, 2 mt boyundaki atık su borularından kullandık. Metresi 3 lira, 50 kuruş
Eklenti 475992 Kapakların tanesi, 25 kuruş Eklenti 475993 Boru uçlarını döndürerek ısıtıp, yumuşayan malzemeye, kapakları yerleştirdik. Bu uçtaki kapağı sabitlemiş olduk. Diğer uçtaki kapak, dairesel yuvaya yerleştirilmiş lastik conta sayesinde istenildiğinde çıkarılabiliyor. Eklenti 475994 Boru uçlarından 10 cm, daha sonra 15'er cm aralıklarla işaretledik. Eklenti 475998 Her-bir işarete kılavuz delikleri açtık. Eklenti 475999 |
Plastik borulardan birleşik saksılar -2 -
4 Eklenti(ler)
Dairesel hızar seti 20 lira
Eklenti 476019 75 mm çapında olanı matkabımıza monte ediyoruz. Eklenti 476020 Düşük devirde çalıştırarak, kesme işini tamamlıyoruz. Eklenti 476021 2 mt boyundaki borumuzdan, 13 adet birleşik küçük saksı yapmış olduk. Eklenti 476022 Hacim ufak olduğundan, çok zengin bir karışım harcıyla doldurup, çilek, marul, reyhan, yeşil soğan vs yetiştirmeyi düşünüyoruz. |
39 sayfalık konuyu 2 gündür okuyorum. Çok keyif aldım, pek çok şey öğrendim, tecrübelerinizi kulağıma küpe yaptım.
Paylaşım konusundaki gayretiniz için müteşekkirim. Sebze adaları ve birleşik saksılarda yetişecek ürünleri de görmek dileğiyle... Selamlar . |
5 Eklenti(ler)
6 Mart 2014' den
2013 yılı baharında tohumu ekilen şebboy, Eklenti 478541 Sera içindekiler daha iyi gelişmiş. Eklenti 478542 Çilekler de uyanmış, Eklenti 478543 Bazı çeşitleri çiçek açmış, Eklenti 478544 Meyve bağlıyor. Eklenti 478545 |
4 Eklenti(ler)
6 Mart 2014' den
Geçen seneden yavrulayan, ufak lale soğanları sürmeye başlamış. Eklenti 478558 70 cm enindeki adamızın, arka tarafındaki 30 cm'lik alana dikmiştik. Ön taraftaki 40 cm'lik bölüme yeşillik türü sebzeler, ekip dikeceğiz. Eklenti 478559 Frenk maydanozu, ikinci senesine yeşeriyor. Eklenti 478560 Kuzu kulağı, beşinci senesinde. Eklenti 478561 |
Kuzukulağı (ekşi ot) bitkisinin köklerinden ayırma yöntemiyle çoğaltılması
3 Eklenti(ler)
6 Mart 2014' den
Sökülen bir kök, Eklenti 478786 Ayırınca dokuz kök. Eklenti 478787 Çok uzun kazık kökler kısaltılarak yeni yerlerine ayrı-ayrı dikilecekler. (Dikim aralığı; 15 X 20 cm) Eklenti 478788 |
5 Eklenti(ler)
6 Mart 2014' den
Seramızdan; Sarımsak, Eklenti 478790 Soğan, Eklenti 478791 Marul, Eklenti 478792 Fındık turp, Eklenti 478793 Ispanak. Eklenti 478794 |
5 Eklenti(ler)
9 Mart 2014' den
Meyve ağaçları, Eklenti 478795 Bazı kayısılar çiçeklenmiş. Eklenti 478798 Komşu sınır duvarının altındaki köstebek dehlizleri Eklenti 478799 Ağız kısımlarını içe doğru iyice açıp, alüminyum fosfit tabletlerinden her dehlize ikişer tane olmak üzere, misket fırlatır gibi mümkün olduğunca uzağa yerleştirdik. Daha sonra çukurun ağzını iyice kapattık. Toprağın nemiyle kimyasal reaksiyona giren bu madde, çok zehirli fosfin gazı üretiyor. Bu gaz dehliz boyunca yayılarak, köstebeği etkisiz hale getirecek. İnşaallah canlı kalır, sadece uzaklaşırlar. Eklenti 478800 İlk lalemiz Eklenti 478801 |
[QUOTE=heyyamola;1263379]6 Mart 2014' den
Geçen seneden yavrulayan, ufak lale soğanları sürmeye başlamış. Eklenti 478558 Sayın heyyamola pek güzeller, maşallah. Bende de çok var tek yapraklılar. Onlar için bundan sonra nasıl bir uygulamada bulunacaksınız acaba?.. |
[QUOTE=YeniGine;1263838]
Alıntı:
|
Merhaba.
Sayın heyyamola, Geçen sene yetiştirdiğiniz kırmızı dağ ıspanağının lezzeti nasıldı acaba? Normal ıspanak tadında mıydı veya neye benziyordu? Bir de nasıl tükettiniz? Geçen sene etkinlikten gelen tohumları bu sene çimlendirebildim. http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/34230.htm http://www.agaclar.net/forum/attachm...8-dscn5050.jpg http://www.agaclar.net/forum/attachm...0-dscn5917.jpg |
Alıntı:
Tohum çoğaltmak amacıyla yetiştirdiğimden, sadece salata gibi çiğ olarak tadına bakmıştım. Hatırladığım kadarıyla normal ıspanak tadında değildi. Daha kalın ve buruşuk yaprakları, körpe haldeyken daha lezzetli. Sulu yemeği, kavurması, börek veya gözlemesini deneme şansım olmadı. Gözlemlediğim kadarıyla, sıcak havalarda hemen çiçek açmaya yöneliyor. Çiçek sapı 150 cm kadar boylanıp bir sürü tohum oluşturuyor. 10 X 12 cm aralıkla yetiştirilmesi uygun olur diye de not almışım. |
Sebze adalarının 30 X 30 cm parsellere ayrılması
5 Eklenti(ler)
Squarefoot gardening
Birim alandan daha yüksek verim almak, ekim-dikim işlerini daha pratik ve düzenli yapabilmek, birçok çeşidi uyum içinde birarada yetiştirmek amacıyla böyle bir yol izledik. Eklenti 483011 Büyük kolileri ambalajlamada kullanılan 2 cm enindeki plastik şeritleri, gergin bir şekilde, ada kenarlarına tel zımba marifetiyle tutturduk. Eklenti 483012 Bu parsele 32 adet fındık turp tohumu ekildi. (23 Mart 2014) Eklenti 483013 Uygun kalınlıktaki oklavayla açılan 4 cm derinliğindeki çukurlara bezelye tohumu ekimi. (23 Mart 2014) Eklenti 483014 Tohumların üzerini vermikülit'le kapattık. Eklenti 483015 |
İmrenerek sizi izliyorum, emeklerinizin karşılığını alırsınız inşALLAH. Bol hasatlar diliyorum.
|
Lale
5 Eklenti(ler)
|
5 Eklenti(ler)
|
Çiğdem
5 Eklenti(ler)
|
5 Eklenti(ler)
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:45. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025