agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sürdürülebilir Doğal Tarım Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/surdurulebilir-dogal-tarim-bahceleri/)
-   -   heyyamola / bahçe (https://www.agaclar.net/forum/surdurulebilir-dogal-tarim-bahceleri/29116.htm)

gülenyüz 26-02-2013 14:28

Merhabalar arkadaşım.Sn heyyamola Nasılsınız.Yıldız ları ne zaman ekeceksiniz.Haber verin de bende korkuyorum havalardan yanıma destek arıyorum.Saygılar...

edasu 26-02-2013 17:31

bahçeniz ve çiçekleriniz harika

heyyamola 26-02-2013 23:44

Sayın tekomusti,
Sayın attar,
Sayın ozlemy,
Sayın gülenyüz,
Sayın edasu,

Ziyaretiniz ve güzel sözleriniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim.

Herşey gönlünüzce olsun..

heyyamola 27-02-2013 00:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülenyüz (Mesaj 1109449)
Merhabalar arkadaşım.Sn heyyamola Nasılsınız.Yıldız ları ne zaman ekeceksiniz.Haber verin de bende korkuyorum havalardan yanıma destek arıyorum.Saygılar...

Merhaba sayın gülenyüz, teşekkürler :)

Yıldız yumrularını şimdiye kadar hep mayıs ayı başlarında dikmiştim. Bu sene 15 nisan gibi dikmeyi düşünüyorum. (Dış mekanda asıl yerlerine)

Ayrıca mart sonunda sera içine dikim yapmayı da planladım. Seraya diktiklerimin ilk sürgünlerinden, kontrollü ortamda çelik yapma niyetim de var.

birnefestoprak 28-02-2013 23:24

Sn. heyyamola,
Bahce uygulamalarinizi severek takip ediyorum. Yetistirdiginiz sebzeler arasinda izolasyon mesafesinin korunmasi, fiziksel bariyer olusturma, elle tozlama gibi capraz tozlasmayi en aza indirecek onlemler aliyor musunuz? Almiyorsaniz, bugune kadar bu konuyla ilgili sorun yasadiginiz durumlar, yetistirdiginiz geleneksel tohumlarda ertesi sene aslina uygun olmayan hasat aldiginiz oldu mu?

elifbilge 01-03-2013 14:01

MErhaba;

Bu ne güzellik sebzeler, meyveler, çiçekler MAşallah nazar değmesin.Çok keyif aldım bahçenizi gezerken.Bir taraftanda duygulandım memleketimin vişnesi birde yeşil nohutu görünce.Çocukluğumu hatırladım.Nasılda güzeldir taze nohut ama tadına bakmayan bilmez.Eskiden pazarlarda satılırdı deste deste.Bahçenizin keyfini çıkarın bizim içinde keyiflenin.
Sağlıkla kalın.

heyyamola 03-03-2013 11:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1111364)
Sn. heyyamola,
Bahce uygulamalarinizi severek takip ediyorum. Yetistirdiginiz sebzeler arasinda izolasyon mesafesinin korunmasi, fiziksel bariyer olusturma, elle tozlama gibi capraz tozlasmayi en aza indirecek onlemler aliyor musunuz? Almiyorsaniz, bugune kadar bu konuyla ilgili sorun yasadiginiz durumlar, yetistirdiginiz geleneksel tohumlarda ertesi sene aslina uygun olmayan hasat aldiginiz oldu mu?

Sayın birnefestoprak,

Ziyaretiniz ve ufkumuzu açan güzel sorularınız için teşekkürler...

Çapraz tozlaşma konusunda bizi en çok zorlayan biber çeşitleri...
Birçok çeşidi bir arada yetiştirdiğimizden, kimisinde ufak çaplı, kimisinde daha büyük ölçekte açılmalar, çeşit özelliğinden sapmalar gözlemledik. Çeşitler arasında mümkün olduğunca fazla mesafe bırakmak, bir çeşidi sera içinde diğerini açık alanda yetiştirmek, çok hassas çeşitlerde çiçek açar-açmaz elle tozlaşma yapıp akabinde çiçeği, tül, tülbent gibi malzemeyle izole etmek, çapraz tozlaşmayı engellemek adına yaptığımız uygulamalar...

Domateslerde şimdilik bir sorun yaşamadık. Hiçbir önlem almadığımız halde domates çeşitlerinde herhangi bir değişikliğe rastlamadık. Ancak her sene yeni çeşitleri de denediğimizden ucu açık bir serüvenin içindeyiz.

heyyamola 03-03-2013 11:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi elifbilge (Mesaj 1111668)
MErhaba;

Bu ne güzellik sebzeler, meyveler, çiçekler MAşallah nazar değmesin.Çok keyif aldım bahçenizi gezerken.Bir taraftanda duygulandım memleketimin vişnesi birde yeşil nohutu görünce.Çocukluğumu hatırladım.Nasılda güzeldir taze nohut ama tadına bakmayan bilmez.Eskiden pazarlarda satılırdı deste deste.Bahçenizin keyfini çıkarın bizim içinde keyiflenin.
Sağlıkla kalın.

Teşekkürler, sayın elifbilge,

Yaşam boyu keyifli olmanızı dilerim.

gülenyüz 03-03-2013 14:57

Epey oldu resim yükleme yeli ,Sn heyyamola,Nasılsınız.Saygılar.Bahçe ne durumda.

birnefestoprak 03-03-2013 16:52

Ben de domatesleri cok yakin yetistiriyorum. Domateslerde capraz tozlasmanin %5'e kadar ciktigi biliniyor. Bir de eski ve modern domateslerin capraz tozlasmaya yakalanma oranlarinin cicek yapilarindaki farkliliktan dolayi farkli oldugu biliniyor. Aci biber cesitleri arasinda da capraz tozlasma tatli olanlara gore daha cok goruluyor. Sizin aldiginiz onlemler oldukca profesyonel.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi heyyamola (Mesaj 1112643)
Sayın birnefestoprak,

Ziyaretiniz ve ufkumuzu açan güzel sorularınız için teşekkürler...

Çapraz tozlaşma konusunda bizi en çok zorlayan biber çeşitleri...
Birçok çeşidi bir arada yetiştirdiğimizden, kimisinde ufak çaplı, kimisinde daha büyük ölçekte açılmalar, çeşit özelliğinden sapmalar gözlemledik. Çeşitler arasında mümkün olduğunca fazla mesafe bırakmak, bir çeşidi sera içinde diğerini açık alanda yetiştirmek, çok hassas çeşitlerde çiçek açar-açmaz elle tozlaşma yapıp akabinde çiçeği, tül, tülbent gibi malzemeyle izole etmek, çapraz tozlaşmayı engellemek adına yaptığımız uygulamalar...

Domateslerde şimdilik bir sorun yaşamadık. Hiçbir önlem almadığımız halde domates çeşitlerinde herhangi bir değişikliğe rastlamadık. Ancak her sene yeni çeşitleri de denediğimizden ucu açık bir serüvenin içindeyiz.


heyyamola 03-03-2013 20:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülenyüz (Mesaj 1112746)
Epey oldu resim yükleme yeli ,Sn heyyamola,Nasılsınız.Saygılar.Bahçe ne durumda.

Teşekkürler sayın gülenyüz, fırsat buldukça paylaşımlarımıza devam edeceğiz. Bahçe çalışmalarımız için toprağımızın tavına gelmesini bekliyoruz. Sadece pazar günleri bahçemize gidebiliyoruz. Gelecek pazar gününden itibaren yoğun bir çalışma temposu bizi bekliyor. Yapılacak çok iş var. Zamanımız elverdiği, gücümüzün yettiği kadarıyla yapmaya çalışacağız.

heyyamola 03-03-2013 21:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1112788)
Ben de domatesleri cok yakin yetistiriyorum. Domateslerde capraz tozlasmanin %5'e kadar ciktigi biliniyor. Bir de eski ve modern domateslerin capraz tozlasmaya yakalanma oranlarinin cicek yapilarindaki farkliliktan dolayi farkli oldugu biliniyor. Aci biber cesitleri arasinda da capraz tozlasma tatli olanlara gore daha cok goruluyor. Sizin aldiginiz onlemler oldukca profesyonel.

Paylaştığınız değerli bilgiler için teşekkür ederim. Ata yadigarı, evladiyelik domates tohumlarının, özelliklerini yitirmeden günümüze kadar ulaşmaları; çapraz tozlaşmaya yatkın olmadıklarının göstergesi...

Acı biber çeşitlerindeki değişim de benim gözlemlediğim kadarıyla, hep acılıklarının azalması yönünde seyrediyor. Farklı bilgi ve gözlemlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

h_dogan 03-03-2013 21:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi heyyamola (Mesaj 1112975)
Paylaştığınız değerli bilgiler için teşekkür ederim. Ata yadigarı, evladiyelik domates tohumlarının, özelliklerini yitirmeden günümüze kadar ulaşmaları; çapraz tozlaşmaya yatkın olmadıklarının göstergesi...

Acı biber çeşitlerindeki değişim de benim gözlemlediğim kadarıyla, hep acılıklarının azalması yönünde seyrediyor. Farklı bilgi ve gözlemlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Kalifornya tipi biberler dışında açılım oranı %50 ye kadar olabiliyor. Mesela geçen sene izolasyon mesafesine uymadan diktiğim siyah inci biberim bu sene ektiğimde neredeyse yarısının yaprakları ya yeşil ya da yeşilimsi siyah. Normal olanlar kotiledon yapraklardan itibaren siyahımsı mor.

heyyamola 03-03-2013 22:24

Kış aylarında bahçemiz
 
5 Eklenti(ler)
25 Şubat 2013' den

Büyüklükleri fındık ile ceviz arası muhtelif boylarda değişen pomza taşı'nı sebze adalarımızın en alt bölümüne 10 cm kalınlığında seriyoruz. Drenajı sağlama, toprak nemini muhafaza etme, toprak altında yeterli hava boşlukları oluşturma gibi avantajları var.

Eklenti 374651

Pomza taşının üzerine 5 cm kalınlıkta bims döşüyoruz. (pirinç ile mercimek arası muhtelif boylarda)
Eklenti 374652

Bu günlerde hasat edebileceğimiz sadece taze yeşil soğan (sera içinde)
Eklenti 374653

İnce-ince doğrayıp, bir tabağa döşüyoruz...
Eklenti 374654

Üzerine tavada iyice pişmiş ince bir tabaka halinde yumurta (basit ama bıkmadığım ender lezzetlerden...)
Eklenti 374655

heyyamola 03-03-2013 22:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan (Mesaj 1112985)
Kalifornya tipi biberler dışında açılım oranı %50 ye kadar olabiliyor. Mesela geçen sene izolasyon mesafesine uymadan diktiğim siyah inci biberim bu sene ektiğimde neredeyse yarısının yaprakları ya yeşil ya da yeşilimsi siyah. Normal olanlar kotiledon yapraklardan itibaren siyahımsı mor.

Çiçek, meyve yapısı ve tadı da değişecek mi acaba?

Geçen seneki benim gözlemlerim; Yapraklarda sizin de belirttiğiniz gibi yer-yer yeşile kayma, çiçek ve meyve rengi aynıydı. Bitki yapısı ve meyveler daha ufak kalmıştı. Tadındaki acılık biraz azalmıştı.

heyyamola 03-03-2013 23:17

İç mekanda biber tohumu ekimi
 
5 Eklenti(ler)
27 Şubat 2013' den

Tohum ekimi için kullanacağımız şeffaf plastikten kapaklı ambalaj kapları
Eklenti 374682

Küçük olanı 12 kuruş, büyüğü 18 kuruş'dan satın aldık.
Eklenti 374687

Metal tepsi 40 kuruş
Eklenti 374688

Tabanına ve kapağına delikler açtık.
Eklenti 374689

Tohum ekim harcımızla kaplarımızı doldurduk. Aslında sadece torf kullanmamız gerekirdi. Ancak bu sefer kafamıza göre bir harç hazırlayıp denemek istedik.
Harcımız; 1 ölçü elenmiş keçi gübresi, 1 ölçü perlit, 1 ölçü zeolit, 1 ölçü torf, 2 ölçü cocopeat ve 9 ölçü elenmiş bahçe toprağından oluşmakta..

Eklenti 374691

heyyamola 03-03-2013 23:51

İç mekanda biber tohumu ekimi devamı
 
5 Eklenti(ler)
27 Şubat 2013' den

Tohum yataklarını hazırladık.
Eklenti 374711

Biber tohumlarını eşit aralıklarla yerleştirdik.
Eklenti 374697

Tohumların üzerini 1 cm kadar harcımızdan serpeleyip kapattık. Hafifce sıkıştırdık. Harcımızı oymadan, tohumları oynatmadan dikkatlice nemlendirdik.
Eklenti 374698

16 çeşit biber tohumunun ekimini bitirdik.
Eklenti 374699

Mini sera vazifesi görecek olan kaplarımızın kapaklarını kapatıp petek üzerine yerleştirdik.
Eklenti 374700

h_dogan 06-03-2013 15:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi heyyamola (Mesaj 1113033)
Çiçek, meyve yapısı ve tadı da değişecek mi acaba?

Geçen seneki benim gözlemlerim; Yapraklarda sizin de belirttiğiniz gibi yer-yer yeşile kayma, çiçek ve meyve rengi aynıydı. Bitki yapısı ve meyveler daha ufak kalmıştı. Tadındaki acılık biraz azalmıştı.

Bitki yapısı sanırım kısalmaz çünkü yanındaki süs biberleri kısa değildi. Rengi ise sarıydı diğer süs biberlerinin. Birkaç tane de diğerlerinden ekeceğim bakalım nasıl bir açılım olmuş. ;)

ibrahimcetin 06-03-2013 16:13

Sn. heyyamola
Resimli anlatımlar çok güzel olmuş elinize sağlık. Bizde sayenizde öğreniyoruz kolay gelsin

heyyamola 06-03-2013 22:20

5 Eklenti(ler)
3 Mart 2013' den

Lale çiçek tomurcuğunu gösteriyor..
Eklenti 375639

Sümbül..
Eklenti 375640

Geri sayıma başlamış..
Eklenti 375643

Nergis..
Eklenti 375644

Şafak yakın gözüküyor...
Eklenti 375645

heyyamola 06-03-2013 22:48

5 Eklenti(ler)
3 Mart 2013' den

Soğanlı çiçeklerimizi grublar halinde dikmiş, grublar arasında dahlia yumrularını dikebilmek için boşluk bıakmıştık..
Eklenti 375655

Çiçekleri geçtikten sonra, hiç dokunmayıp, olduğu yerde bıraktığımız anemon pençelerinden (toprak altındaki küçük yumrumsu köklerinden) tekrar filizlenmiş..
Eklenti 375656

Bir hafta önce açan sarı çiğdem, artık solmaya başlıyor..
Eklenti 375657

Diğer çiğdem çeşitleri, yeni-yeni çiçek açıyor..
Eklenti 375658


Eklenti 375659

heyyamola 06-03-2013 22:54

3 Eklenti(ler)
3 Mart 2013' den

Diğer çiğdem çeşidi
Eklenti 375661


Eklenti 375662


Eklenti 375663

YeniGine 07-03-2013 00:33

Sayın heyyamola; maşallah herşey çok güzel... Ellerinize sağlık.

heyyamola 07-03-2013 22:17

5 Eklenti(ler)
10 Nisan 2011' den

Geçmişi hatırlamak lazım...
Eklenti 376075

Bu sene bu görüntüleri daha erken görebilecek miyiz?..
Eklenti 376076


Eklenti 376077


Eklenti 376078


Eklenti 376079

heyyamola 07-03-2013 22:39

5 Eklenti(ler)
10 Nisan 2011' den

Sümbüller
Eklenti 376084


Eklenti 376085

Lale
Eklenti 376086

2 sene önce çiğdemler 1 ay sonra çiçek açmışlardı.
Eklenti 376087


Eklenti 376088

heyyamola 07-03-2013 22:47

5 Eklenti(ler)
10 Nisan 2011' den

2 sene önceki çiğdemlerimiz
Eklenti 376094


Eklenti 376095


Eklenti 376096


Eklenti 376097


Eklenti 376098

heyyamola 07-03-2013 23:00

5 Eklenti(ler)
10 Nisan 2011' den

Laleler...
Eklenti 376100


Eklenti 376101

Süs lahanası..
Eklenti 376102

Çiçek açıp tohum vermeye hazırlanıyordu
Eklenti 376103

Bodrum papatyası..
Eklenti 376104

heyyamola 08-03-2013 22:58

5 Eklenti(ler)
9 gün önce ekilen biber tohumları çimlenmeye başladı. (22-24 derece sıcaklık ve yarı ışıklı bir ortamdaydılar)

Eklenti 376422

Hemen kapalı balkonumuza taşıdık. Balkonumuz gece en düşük 4 derece, gündüz en yüksek 18 derece civarında ve bol ışıklı bir ortam...
Eklenti 376423

Bugün topladığımız mavi selvi kozalak ve tohumları
Eklenti 376424

Minik kozalakların üstden görünümü
Eklenti 376425

Yandan görünüm
Eklenti 376426

heyyamola 08-03-2013 23:08

5 Eklenti(ler)
Büyük ağaçların genelde yüksek dallarında asalak olarak yaşayan ökse otu
Eklenti 376427

İncelemeye aldık..
Eklenti 376428

Kayısı dalıyla nasılda bütünleşmiş..
Eklenti 376429

Galiba bunlar da meyveleri.. (Aman dikkat!.. çok zehirliymiş)
Eklenti 376430

Beyaz frenk üzümüne benziyor. (Zehir de bal kasesinde sunulurmuş)
Eklenti 376431

YeniGine 08-03-2013 23:45

Selvi kozalakları; ben hep kozalakları nerede görsem nereye denk gelse hemen toprağa gömüyor idim. Demek ki içindeki tohumları gömmek gerekiyor imiş. Yanlış biliyormuşum, bilgi için teşekkürler Sayın heyyamola.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025