![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-03-2010
Şehir: Istanbul / Karamürsel
Mesajlar: 202
|
Bu arada, Sn. Meyvelitepe'nin kaolin kilini yıkamak bayağı sıkıntılı oldu. Suyla çıkmıyor. Biz de kendi yöntemimizi bulduk. Zeytinleri mutfak evyesinin yarısına kadar doldurduk. Hemen hemen aynı seviyeye veya 1-2 parmak üstüne kadar su doldurduk. Sonra temiz bir mutfak havlusunu elimizede serbestçe tutarak zeytinleri 3-5 dakika çevirdik. Sonuç süper, pırıl pırıl zeytinler göründü. İyi bir zeytin hasadı dileği ile. Kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-06-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,129
|
Sayın Halil Önen; Bu aralar hep dışarıda işimiz olduğundan foruma acele bakıp çıkıyoruz. Nar ekşisi yapmışsınız ve daha bir sürü şeyler maaşallah... Şöyle sakin kafayla uzun uzun inceleyeyim ve yazayım diyorum ama hızınıza yetişmek ne mümkün... Bir de zeytin kurma işi başlamış. Biz de geçen hafta bir kaç kilo kurduk. Bu hafta ağaçlardakilerin tamamını toplayacağız inşallah. Ben yine kaçıyorum. Malum bahçe bizi bekler. Sizlere ve yardım edenlerinize kolay gelsin. Elleriniz dert görmesin... Sağlıcakla Kalın... |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Ev de pratik zeytin kurma
Alıntı:
Sn. Uzaylı, size de tavsiye ederim.5 lt. lik _kaliteli_ su bidonu bulunur ve zeytinler dalından koparıldığı gibi kaba konur. Hiç yıkanmadan. Suya deymemeli... (Biz ayvalık ile yapacağız, trilye de güzel olur) ![]() Orta boy çay bardağının kaya tuzu konur. Ama tam doldurulmaz. Tam doldurduk biraz tuzluluk hissettik, bu ayar iyi... ![]() Aynı çay bardağı ve yarısından biraz az üzüm sirkesi. (Elma güzel olur mu denemek gerekir.) ![]() Ve aynı bardak aynı oranda çiçek yağı.( zeytin yağı olmaz) Mısır yağı da güzel olur mu denemek) ![]() Kaba konur ve yan getirilir, yatırılır. Günde bazen birkaç günde bir yuvarlanır. Zamanla altta biriken su alınmaz. İstenirse alınır, dökülür. Sirke kap içinde gaz oluşumu yapar. Önceleri günde bir, sonraları gaz sıkıştıkca havası alınır. Ama tamamen alınmaz. İçine kekik, defne yaprağı konur. 4-6 ay gibi olur. Güneşe konur birkaç saat, gölgede de olur; o zaman siyahlaşır. En son (4_6 ay sonra) bir bardak çiçek yağı ilave edilir ve yenmeye başlanır. Ara sıra çalkalanır. ![]() Not: (Bu arada yağmurlar yağmış üzerinde pek kaolin kalmamıştır. Kalsa da fark etmezdi. Zaten tıpta kullanılan bir ürün kaolin. Sadece güllleci bulamacı kullanılarak üç temel zeytin zararlısından _ Z. sineği, Z. uc zararlısı, Z. kabuklu biti_ den kurtulunabilir. Gülleciye kaolin _ kullanılanın yarısı kadar_ katılırsa yukarıdaki hastalıklara daha etkili olur, kaolinlilik sorunu olamaz.) Afiyetler... |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-03-2010
Şehir: Istanbul / Karamürsel
Mesajlar: 202
|
Halil Abi çok teşekkürler. Eşinizin tavsiyesine uyduk, suyunu değiştirdik . Bakalım nasıl birşey çıkacak ortaya. Elinize sağlık, resimli ve ölçüleri ile anlatımlar çok faydalı oldu. Bu aralar okadar çok yazı okudukki zeytin kurma hakkında , herşey çorba oldu. Seneye daha tecrübeli ve hazırlıklı yapacağız bu işi. Selamlar. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Laktik aitli salamura yapımı.
Siyah Trilye zeytininden yapacağız. Geçen yıl biraz yapmıştım güzel olmuştu. ![]() Kaolinli zeytinler suya daldırılır, çıkarılır. ![]() 700 gr. Kaya tuzu ölçülür. 10 lt suda eritilir ve içine laktik asit konur. 3 çay kaşığı kadar. Yani pH 4.2 ile 4.5 aralığındadır. (Bu 10 lt suda tariftir. Zeytinlerin üzerine bu dökülür ve 2 parmak kadar su üzerine çıkacak şekilde yayvan kap ile baskı uygulanır. Bir tane bile zeytin yüzeyde kalmamalı ve sıkıca kapatılmalı. Bu şekilde 4 ile 6 ay gibi olur.) Ayhan kaptan_ Zeytinli Bahçe_ nın eşi Selma hanım çook yapacak...Yapıyor... ![]() İçine doğal yoğurt suyu ilave edecekmiş... ![]() (Bidonlar salamura için özel sipariş edilmişti Kaptan tarafından. Burada laktik asit kaliteli olmalı. Yoksa 3 çay kaşığı yerine yarım çay bardağı koyardınız ve belki tutturamazdınız.) Bu şekilde tuzu 7% ler de yapılan laktik asitli salamura siyah zeytin _ ki piyasada içine kostik konur ve tuz oranı 10% ların üzerindedir_ kendine has aromasını kaybetmez, tuzluluk sorunu olmaz, tuzun kaybettiği vitamin ve tadını içinde saklar. Meyveli Tepe'den Zeytinli Bahçeye uzanan doğal yetiştircilik yolu, doğal tüketime giderken üzerine konacak bir 'marka' farkı ve farkındalığı yaratacak, ne tükettiğini bilme hakkını tescil edecektir. Afiyet olsun |
|
|
|
|
|
#6 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,027
|
Yoğurt suyu laktik asit bakterisi aşılar. Fermentasyonun topyekün ve sağlıklı gelişmesi için faydalıdır. Trilye veya diğer acısı uzun sürede çıkan zeytinlerde uzun süreli az tuzlu salamura risklidir. laktik asitin mutlaka gıda kodunda olması gerekir. Osmosis sonucunda salamuradaki tuzun önemlice bir bölümü zeytin tarafından absorbe edilir ve tuzluluk çok düşer. Risklere karşı PH çok iyi takip edilmeli. Şöyle bir hesapla tuz ilavesi gerekir. Diyelim ki başlangıçta %8'lik salamura hazırlandı. Örnek olarak 10 litre su, 20 kg zeytin için kullanılmış olsun. 10 litre suya 800gr tuz kullanılsın. Başlangıçtan itibaren yaklaşık 10 günde bir tuz ilavesi yapılmalı. 2-3 kez ilave yapılması idealdir. 10 kg su + 20 kg zeytin = 30 kg. Zeytinin 1/4'ünün çekirdek olduğunu var sayalım (çeşide göre değişir). 30kg - 5 kg çekirdek = 25kg eder. Yani biz 25kg malzemeyi belirli bir tuzluluğa getirmeliyiz. Sonuçta %6 tuzluluk elde etmek istiyorsak toplam 1,5 kg tuz çözmüş olmalıyız. Bunun 800 gramını ilk salamurada kullanmıştık. Kalan 700gramı da iki ya da üç partide vermeliyiz. İlave tuz verirken, bir miktar salamura suyunu el değmeden almalı, tartılarak hazırlanmış tuzu aldığımız salamura suyunda çözüp tekrar tanka vermeli, olabildiğince homojen dağılmasını sağlamalıyız. |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
|
Halil bey teşekkürler, gündemde olduğu bugünlerde çok güzel bir yazı dizisi ortaya koydunuz. Laktik asitle zeytinin işlenmesi gerçekten oldukça sağlıklı bir yöntem. İki yıl önce ilk defa denediğimizde nispeten daha az zeytini bu yöntemle işlemiş, sekiz, dokuz ay fermantasyon devam etmişti. Sonunda tek kelimeyle mükemmel lezzette elde ettiğimiz zeytinlerimizi paylaştığımız eş, dostdan da tam puan almıştık. Geçen yıl, verimli geçen bir yıldan sonra yaklaşık 1.5 ton kadar zeytini aynı yöntem için ayırıp, denemiştik. İlk altı ay her şey yolunda gitmiş, uzun sayılabilecek bir seyahatten döndüğümüzde ise salamuranın hızla bozulduğunu, zeytinlerin tamamen yumuşadığını tespit etmiştik. Zeytinleri geri kazanmak için bazı tavsiyeler geldiyse de, gelinen bu noktadan sonra içimize sinmediğinden tamamını atmıştık. Nerede hata yaptığımız konusunda bugüne kadar çok düşündüm. Sanırım en net yanıt; Alıntı:
Sanırım salamura miktarı artınca, sonradan ilave etmemiz gereken tuz oranını iyi ayarlayamadık. Bu yöntemi herkese tavsiye ederim. Zeytinin gerçek aroma ve lezzetini almanın yanı sıra, gerçekten oldukça sağlıklı bir yöntem. |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-03-2010
Şehir: Istanbul / Karamürsel
Mesajlar: 202
|
Değerli Abilerim, 10 kilo zeytin yapacağız, benim gözüm iyice korktu, Ölç, biç, ekle ,çıkar bayağı bir işimiz var. Sanırım önce bir PH merte alarak başlamak lazım olaya. Diğeri ise laktik asit olayı. Şöyle bir araştırdım nette. 25 litreden az satışı yok firmaların. Nerden buluruz laktik asiti. Açıkcası ben bildiğim bir firmanın salamura zeytinini alıp, suyundan bir kısmını kullanmayı planlıyordum. Ne tavsiye edersiniz bu durumda? Bu arada yardımlarından ve desteğinden dolayı Meyvelitepe'ye de teşekkür etmek istiyorum. Bizim zeytinlerin bir kısmını salamura yapma işini üstlendiği için. Hepinize selamlar. |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,027
|
Alıntı:
Az miktarda işlerken en iyi yöntem, beresiz, sert zeytinler iki yerinden çekirdeğe kadar çizilmeli. Bir kaba doldurup tatlı su koymalı. Her gün suyu değiştirilmeli. Tam yedi gün sonra tadına bakın. Acısı büyük ölçüde çıkmış ve hafif baharlı olmuş olmalı. Bu durumda 10 kilo için 2 şişe üzüm sirkesi ve gerisi tatlı su karışımı hazırlayıp zeytini iki gün de bu solusyonda bekletin. Üçüncü gün %8'lik salamura, çeyrek şişe de sirke (suyun %8'i kadar iyotsuz iri tuz) hazırlayıp, zeyinleri kavanozlar koyun. Zeytinlerin iyi yerleşmesi için tezgaha havlu gibi bir şey koyup Kavanozun dibini havlunun üzerinde tıklatın ki tüm boşluklar zeytinle dolsun. Üzerine hazırladığınız solusyonu hiç hava boşluğu kalmayacak şekilde doldurup kapağını kapatın. Son hazırladığınız bu solusyona hiç el değmesin. Kavanozları serinde muhafaza edin ve hemen tüketmeye başlayabilirsiniz. Bu yöntemde tam bir fermentasyon olmadığı için zeytinler çok uzun süre dayanmaz. En fazla iki ayda tüketin. Not: Bizim evde bu çizilmiş kalamata zeytinlerde sirke muhabbetine pek girilmez. 7 günlük su değiştirme işlemi sonunda acısı çıkan zeytinler günlük olarak bir kaseye konur, üzerine bol zeytinyağı konur, yarım limon sıkılır, biraz tuz serpilip limonlu zeytinyağına da ekmek banarak tamamı bir kerede bitirilir ![]() İsteyen sıfır tuzla zeytin yeme imkanı da bulur böylece. Bir diğer not: Laktik asit satın almana gerek yok. Bende yeterince var zaten ama bu aşamada ihtiyacın yok ![]() |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-03-2010
Şehir: Istanbul / Karamürsel
Mesajlar: 202
|
Günaydın Sn.Meyvelitepe, Kalamata için bir miktarı çizip dediğiniz yöntemi uyguluyoruz. Bugün 4. Gün. Çok az da samanlı toplamıştım onların da bir kısmını sele yaptık. Bir kısmını gene çizip sizin dediğiz anlattığınız yöntemi uyguluyoruz. 3 bidon Karamürsel su yuda salamura yapacağız . Bakalım ilk deneme nasıl olacak. İyiki varsınız, sizler olmassanız işimiz zor. Görüşmek üzere. Selamlar. |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Tohum Takas Etkinliği için; Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-03-2010
Şehir: Kırklareli
Mesajlar: 627
|
Halil Abi Merhaba ... Uzun zaman oldu forum okuyamiyorum haliyle hal hatir soramiyoruz...Selam Burdan oraya... |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-03-2010
Şehir: Kırklareli
Mesajlar: 627
|
Alıntı:
![]() Adim her nekadar Emre olsada sen evren de abi o tamam fakat 'bey' kismini kabul etmiyorum... Burayi dusunerek ozel resim cekmedim simdilik bunlar orginal ![]() Rize cayelinin cazi dagindan gorunumu ![]() bizim evin yaninda bir cay bahcesi ![]() bu da cayin mesakatli kismi resimleri yapabildim mi bilmiyorum program bu cihazda yuklu degil olmadiysa ozur |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
|
Ak delice
Halil bey, Delice yağı olarak beğenilen ama kimsenin çoğaltmayı düşünmediği bodur zeytin. Geçen yıl verimden dalları sarkmış idi. Bu yıl da benzeri... |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
|
Ak delice
Halil bey, Şimdi sıkı durunuz. Avucumda olan Ak delice. Aynı resimdeki dalda olan ise sizin hediyeniz bodur zeytin fidesindeki zeytin. Altdaki fotoğrafta ise her ikisinin çekirdekleri. Birbirlerine ne kadar benziyor değilmi? |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-10-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 7
|
"Bu 10 lt suda tariftir. Zeytinlerin üzerine bu dökülür ve 2 parmak kadar su üzerine çıkacak şekilde yayvan kap ile baskı uygulanır. Bir tane bile zeytin yüzeyde kalmamalı ve sıkıca kapatılmalı. Bu şekilde 4 ile 6 ay gibi olur.)" demişsiniz. Sn. Halil Önen sizden öğrendiklerimiz ve öğreneceklerimiz için ne kadar teşekkür etsek azdır. Acemice bir katkıda bulunmak isterim. Zeytinlerin hava ile temasını kesip salamura suyunda kalmalarını sağlamak için, suyun üzerine biraz (kap büyüklüğüne göre) zeytin yağı dökmek yeterli oluyor. Bu arada ben de UBYİ üyesi olmak üzere tanıtımımı hazırlıyorum aranızda olmak için. Etkileyici kişiliğinizle size de bir atıfta bulundum yazımda. Umarım yüzyüze de tanışma fırsatı buluruz. Selamlar. Düzenleyen catikol : 17-11-2011 saat 23:15 |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
Laktik asit ile yapılan salamuranın üstüne hiç bir zeytin tanesinin çıkmaması gerekiyor, onun için yayvan bir kap ile baskı yapılmalı ve salamura suyu kabın iki parmak üstüne çıkmalı. Yoksa küflenme yapabiliyor. Sizi ubyi ye bekliyoruz. Dilerim ileride görüşürüz. Kolay gelsin. Saygılar |
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
|
Halil bey, Arbequina meyvesi edremit/Ayvalık çeşidi meyvesine çok benziyor. Fide halinde iken meyve vermesi verimlimlilik açısından ve asimetrik çekirdeği Gemlik gibi. Gönderdiğiniz fidenin bugün itibari ile fotoğrafı aşağıda. Bodur değil budanarak bodur tutuluyor notunuzu unutmadım. Bu çeşid bodur değil midir? Zeytin batıya Anodolu'dan gittiğine göre ![]() |
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
arbequina'ya iyi bakmışsınız. Daha ilk yılında meyve vermiş. Bendekilerin hepsi meyve vermedi. Evet ayvalık çeşidine çok benziyor. ![]() 3. yılda tam verime yatıyormuş. ![]() Çalı formunda zeytinlerle_ deliceler_ verimli zeytinlerin bir dizi aşılama sonucunda elde edilmiş, yağ kalitesi ve verimliliği en üst seviye çıkarılmış bir çeşit. Enine değil boyuna dallanma gösteriyor. 3-4 yaşından yaşlı _ en verimli dönemi_ dal istenmiyor. Dallar hep bu yaşta tutularak en yüksek verim sağlanıyor. Budama tekniği farklı. Tek gövde üzerinde ama en çok 2.5 m yükseklik isteniyor. Yani tepeden vuruluyor. 2. yılı doldurduğunda alt ve kalın dallardan bir veya ikisi çıkarılmaya başlıyor. Yan güçlü dallara izin verilmiyor ki bu dallar fazla büyümüyor ama kalınlaşıyor. Hiç budanmazsa çalı formuna benzerlik oluşturuyor. Yani _benzetme iyi olmayabilir_ leylandiye benziyor. ![]() ![]() Ana dal_ lider_ korunmalı yan dal gelecek yıl kesilecek. Şimdi güçlü kök gelişimi için bırakılıyor. Aslında ilk iki yıl hiç budama yapılmıyor. ![]() İdeal büyüme bu şekilde olmalı... Daha doğrusu sizin ki gibi. Teşekkürler |
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-11-2009
Şehir: Manisa
Mesajlar: 10
|
Halil abimin eli kolu uzun, maşallah, seni kutlarım abiciğim benim... |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-11-2009
Şehir: Manisa
Mesajlar: 10
|
Bizim bağ kum yerde, yıllar önce yaş hayvan gübresi atılmış ve her dizide 10-15 arası kök ayrıca yanyana 20 dizide toplam 250 ile 300 arası bağ fidanı yanmış ve boşluk var. Dalma yaparak doldurulacak gibi değil. Tatlı köklü çubuk dikmeyi düşünüyorum. Ne şekilde bir yol izlemeliyim. Halk arasında kömür tozu olarak bilinen organik gübrenin toprağın havalanmasına ne derece etkisi olur? |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-07-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 83
|
Halil bey, genelde yazılmakla beraber size birkere daha sormak istiyorum. Benim zeytinlerde (5 adet) kabuklu bit var nasıl kurtulacağım? Yaz yağı, nemazal kullandım, başa çıkamadım. Mandalina ağacından geldi. Zamanlama ve kullanacağım koruyucu olarak ne yapmalıyım. Cevabınız için teşekkür ederim. Tavuklarınız için üzüldüm, çok güzel görünüyorlardı. Bir söz vardır 'aç it fırın duvarını deler' derler Başı boş köpeklerde çok zavallılar. Suçu başka şeylerde aramak lazım. Onları hevesleri geçince sokağa atanlarda suç. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 31-03-2009
Şehir: mersin
Mesajlar: 40
|
Halil bey,daha önce başka bir yerde sordum ancak yeri değildi sanırım cevap veren olmadı bu işin piri olarak birde size sorayım.Bizim buralarda zeytin hasadı bitti.Bahçeme gülleci bulamacı ile etidot67 uygulamak istiyorum.Ne zaman uygulamamı önerirsiniz birde tanka öncelikle hangisini koymam gerekir? |
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
zeytin hasat edilikten ve kısmen budama yapıldıktan hemen sonra mutlaka gülleci bulamcı +etidot67 kullanılmalı. 100 lt. suya 2 kg. gülleci bulamacı oranında _dal kanseri için_ önce suya katılır ve karıştırılır. 10 lt. suda etidot 67 ( binde 5 oranında ) eritilir ve karışıma ilave edilir. Diğer uygulamalar karışımda jelleşmeye sebeb olur ve suya karışımını zorlaştırır. Bu uygulama yılda en az üç defa yapılır. Özellikle; zeytine soğuk vurduğunda _ ki dal kanseri en çok o zaman ortaya çıkar_ dallarda çatlama olduğunda mutlaka kullanılmalıdır. Yani zeytin dal kanserine karşı; hasattan hemen sonra ve soğuk vurduktan sonra mutlaka _ birer defa_ kullanılmalıdır. Dal kanserine karşı diğer uygulamalar kış ya da yaz aylarında yapılabiliyor. Hastalığın şiddetine göre uygulama arttırlır. |
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 31-03-2009
Şehir: mersin
Mesajlar: 40
|
İlgi ve alakanıza teşekkür ederim.İyik, varsınız. |
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
(dıştan görünüşü)Kabuklu bit meyve üzerinde besleniyor, bıraktığı salgı toksit etki yaptığından kırmızı, mor lekeler bırakıyor. (kesit görünüş)Kabuk ince şekilde yüzeyden kesildiğinde meyve etine işlemediği görülür. Tuzlanarak selesi yapılabilir belki ama; kesinlikle salamurası yapılamaz. Yumuşama yapar ve kaliteyi düşürür. İlaçlama bu ağaçlara ve dip toprağına da atılmalı. Nisan ayının başlarında ilk yumurtası çıkıyor ama, ben zeytinler iri saçma şeklini aldığında kullanıyorum. Daha doğrusu Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında 4 ya da 5 defa kullanıyorum. Bu yöntem zeytinde temel üç zararlısı; Zeytin uc zararlısı, Zeytin güvesi_ ki en çok zararı verir, Kabuklu bit için kullanılır. Ve etkilidir. Zaten bu hastalıklar için yılda 5_6 defa zehirli _ bordo bulamacı hariç_ kullanılmaktadır. Gülleci bulamacı yapımı biraz zahmetli ama oldukca ucuz ve besleyici doz aşımında hiç bir zararı olmayan doğal bir ilaçtır. Mayıs ayından başlayarak ağustos ayının sonuna kadar ayda iki defa sadece gülleci bulamacı kullanılabilir. Şimdi bu uygulamaya; her atımda etidot67 kullanılırsa zeytinde meyve tutumunu sağlayan bor verilmiş olur. Ve etidot67 bir mantar hastalığı olan zeytin dal kanserine de etkilidir. Oldukca ucuzdur ve yerlidir. ![]() karıştırılırsa, zamandan ve maliyetten kazanılmış olur. Eğer hastalıklara karşı koruyuculuk ve yaprak gübresi etkisi arttırılmak isteniyorsa bu karışıma EMEK gübre( yosun_alg) karıştılarak kullanılabilir. O da diğer yosun gübrelerinden çok daha etkili ve yerlidir. ![]() Gülleci bulamacı+etidot67 istenirse emek gübre; Eğer zeytinlerde dal kanseri varsa; Zeytinler hasat edildikten ve kısmen budama yapıldıktan sonra bir defa kullanılmalı. Buna imkanı olamayanlar; zeytin dal kanserine (mantar) karşı _ ki bildiğim insan ayaklarındaki mantara karşı kullanılıyor_ sadece etidot67 kullanılır. Aynen bordo bulamacı kullanır gibi; zeytinler hasat edilip budandıktan sonra 3 ya da 4 defa... Buradaki amaç bakırın zehirli etkisinden dolayı bordo bulamacını menüden çıkarmak. Saygılar. |
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-07-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 83
|
Halil bey, çok teşekkürler. Bu uygulama limon ve mandalinada'da uygulanabilirmi? Ateş yanıklığı olan armut içinde kullanılabilirmi ? |
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
Limon, mandalina ve portakalda gülleci bulamacı kullandım. Tam bir sonuç almış değilim. Mandalinanın ve portakalın teze sürgünlerinde oluşan akar hastalığını önlemede zorlandım. Sık kullanmak zorunda kaldım. Çünkü akar hastalığına yakalan yaprak içe doğru kıvrılıyor ve ilaç içeriye işlemiyor. İyice yıkamak gerekiyor. Birde limonun taze uç sürgünlerinin bazılarında _ çok azdı ama_ bilemediğim bir hastalık gördüm. Onu önlemedi. Ama gülleci bulamacını iki defa kullanmıştım kaoline karıştırarak. Belki azalttı, bilemiyorum. Armut ateş yanıklığına karşı gülleci bulamacı+kaolin kullandık. Bu şekilde daha iyi sonuç aldık. Ateş yanıklığına karşı tek olarak gülleci bulamacı kullanmadım. Ama armut ateş yanıklığına Kaolin+gülleci bulamacı+etidot67 kullanılabilir. Bu diğer hastalıkları da önler diye düşünüyorum. |
|
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
burdaki karışım nasıl oluyor? Önce gülleci bulamacını hazırlayıp soğuduktan sonra kaolin ve E.67 yi mi karıştırıyoruz? |
|
|
|
|
![]() |
|
|