![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-09-2011
Şehir: Aliağa/İzmir
Mesajlar: 29
|
Halil bey bugün üyeliğimizi müdürün bahçesinde kutluyoruz, davetlisiniz. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
![]() Güme Tepe Aliağa' nın bir yerinde ama sizin sayfanız nerede? Bu kadar verimli zeytin yetiştiren ve yemeklik zeytin kuran bir müdüreden öğreneceklerimiz çok şeyler var... Hoş geldiniz Güme Tepe. Saygılar |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-09-2011
Şehir: Aliağa/İzmir
Mesajlar: 29
|
sağol Halil Ağbi. hep birlikte daha güzel işlere. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Evde yemeklik zeytin yapımı
Sevgili Hülya hanım bu yıl sizin yöntem ile tirilyeleri hurma yapmaya başladım. 5 lt. lik plastik kaba zeytin tanelerini koparıp _ tarlada_ içine atıyorum. Küçük çay bardağına _ tam doldurmuyorum bir kaç cm. boş bırakıyorum_ salamura tuzu koyuyorum. Çeyrek bardak sirke ve çeyrek bardak çiçek yağı koyuyorum. Yan getiriyor her gün havasını alıyorum. Tamamen değil. İki üç günde bir yuvarlıyorum. Bir ay kadar. Sonra ayda bir yuvarlayacağım. Geçen yıl yapmıştım ama tuzu biraz fazla gelmişti. İçine nene de mi koymuştunuz? .................................................. .................................................. ............................ EKLEDİM.... İçine nane mi koymuştunuz diyecektim nene demişim. ![]() Demek ki 5, 6 tane defne yaprağı koymuşsunuz. Ben bir tanesine kekik koyayım bakalım nasıl olacak. Bu şekilde 5, 6 ay gibi gibi oluyor. Kıdemsiz Sn. müdür dipte biriken suyu döküyormuş ama ben hiç dökmedim. Belki dökünce daha iyi oluyordur. Önemli uyarıdır; 5-6 ay sonra zeytinler plastik kaptan çıkarılır ve geniş bir kaba, güneşe konur. Gölge de olabilir. Dışarıda kalan zeytinler hızla siyahlaşır. Birkaç saat gibi. Sonra bir çay bardağı sıvı çiçek yağına karıştırılır hemen yenmeye başlanır. Bu şekli ile bile cam kavanozu ara sıra çalkalamak gerekir. Eğer bir gün gibi kalırsa daha buruşuk olur. Bu da benim hoşuma gidiyor. İlk başlarda kavanoz plastik olmalıdır. Sirke gaz oluşumuna sebep olur patlar. En uygun değil ama kullanışlı kap 5 lt lik su bidonlarıdır. 5 lt lik su bidonun _kabın_ tabanına bakılır. Orada bir üçgen bulunur. Üçgenin ortasında '1' yazar. Bu iyidir. Daha doğrusu 1-2-4-5 iyidir. 3-6-7 rakamlarını görürseniz -kansere açıktır- arkanıza bakmadan kaçın demektir. Sn.Prof.Dr.Tayfun Özkara böyle diyor şimdilik. ![]() 5 Lt. lik su bidonu 3,5 kg kadar zeytin alır ve hiç yıkanmadan _zeytin suya temas etmemeli_ konmalıdır. Afiyet olsun. Düzenleyen Halil Önen : 10-11-2011 saat 23:34 Neden: EKLEDİM:) |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-09-2011
Şehir: Aliağa/İzmir
Mesajlar: 29
|
Alıntı:
Sevgili Halil Ağbi, ölçüler aynen böyle. 5-6 yaprak defne. Ben taze yaprak kullanmıştım. Bu yıl da bir kaç değişik denemem olacak. Sarımsak, kekik, karabiber... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|