![]() |
|
|
|
|
|
#1 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
Özel yazışmada ''50 kadar ağaç diktim, 3.5 dönüm üzüm bağım var oraların çevresine zeytin, badem ve çeşitli meyveler diktim'' diye yazınca _ ki bunları bir bay üretici söyleyebilir diye_ ön yargıya düşmüşüm, belki benim şartlanmamdır. ![]() Çiçekler aklımı karıştırmış olabilir, sanki erkekler de çiçek yetiştirmiyor muş gibi... ![]() ................................................. Aycan hanım, eğer susuzluğa dayanıklı yerli çeşit dikmek istiyorsanız diliceden dikmelisiniz. Ama doğadan kazdığınızı direk toprağa dikmelisiniz, saksıya oradan toprağa değil. Bir yıl sonra _ kabuk verdiğinde_ aşılamalısınız. Bunun bir sakıncalı yönü var, delicenin doğadan kazılıp dikilmesinin yasak olduğunu biliyorum. Bodur zeytin de susuzluğa dayanıklı_ ki delicelerden ve çok verimli birçok çeşitten bir dizi aşılama yolu ile en dayanıklı verimli ve kaliteli bir çeşit olarak geliştirilmiş. Benim gözlemim suyu da çok seviyor. İyi toprağı da çok seviyor ve daha iyi daha hızlı gelişiyor. Zaten sulama imkanı varsa ve toprak iyi ise dikim aralarını uzun tutuyorsun. Bir de özel budama istiyor ve böylece verimi yüksek kalitede tutuyorsun. Siz az dikeceksiniz deneyebilirsiniz. Süzgeç toprak için _ özel iletide dediğim gibi_ klino ( zeolit) kullanmalısınız. Eğer dikimde klinoya kompost gübre ile karıştırsanız _ ki Sn. Mine hanım otlanma sorununu çözmüş kompostu biliyor, yardım alabilirsiniz_ toprağı su tutma kapasitesini artırırsınız. Ben bu yolla; 3,5 yaşındaki fidanlarımı ilk yıl 4 defa, ikinci yıl 3 defa ve bu yıl iki defa suladım. Yanımda aynı yaşta 4 defa sulananlarda buruşma olduğu halde bende olmadı. Yani bu gübreleme sistemi ve sulama rejimini ağaça alıştırmak gerekiyor. Kesin bir sonuca ulaşmış değilim ama; klino+kompst karışımına sulamada hümas vermek hatta buna bionem ( B. F bakterisi) susuzluğa dayanıklı yapıyor. |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
zeytın yagına hastayım artık sayanızde bodur zeytını ekıcez gıbı bırde ev tıpı yagmakınasını ıyce ögrenenmek istıyorum egetropcal dostumuzdan bılgı beklıyoruz |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
Aynı kuşakta yer alıp bu ülkelerle rekabet edememenin tek sebebi değil ama biri bu olsa gerek. İnsan kendi ürettiğine (emeğine) ve kendi tükettiğine (sağlığına) daha çok değer veriyor ve tüketimden gelen gücüne güveniyor. Bizde ise böyle bir gelenek yok, teşvik de yok ve istenmemiş, istenmiyor da, yoksa köy enstitüleri kapatılmazdı. |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 526
|
Elimdeki katalogtan resimleri henüz taramadım. teknik bilğileri sonra vereceğim. örnek olarak aşağıdaki makinadır. bu makina saate 50-80 kg zeytin sıkıyor. tam otamatik. türkiyede italyan tekniği ile bu tip makina yapılıyor. bende satışı var. 100,200 ve 400 kg kapasiteli. yıkama, kırıcı, dekantör ve separatörden oluşuyor. bu tip makinalar 20-25 m2 lik bir oda yeterli. sıcak su verden sıkım yapıyor. kırıcıda ve dekantörde oluşan ısı20-25 dereceye çıkıyor. ![]() |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,027
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 526
|
Alıntı:
100 kg/sa kapasiteli yıkama ünitesi dahil 24,000- 25,000 tl arası. (50-60 ton zeytin üretimi olan çitfçi alacağı bu tip makinayı 3-4 yılda amorti eder.) |
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Makineler Kategorisi - Hammaddeler.com Online Satışta 5. Yıl! Linke de bir göz atın derim. |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 526
|
![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-12-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 27
|
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
Dostlar Akşam Gazetesi Ekonomi Muhabiri Sn. Eylül hanım, Ağaçlar. net sitesinde 'Tohum Takas Etkinliği' çalışması ile paylaşım olduğunu ve 'Tohum Bankası' kurma girişimi başlatıldığını duymuş ve bize haber yapabileceğini bildirmişti. Bizde kabul ettik. Aslında sizlerin gönderdiği tohumlarla beraber resimler çekilmiş geniş bilgiler vermiştik. Aslında o resimlerin _ tohumların_ çıkmasını bekliyorduk. Elde patlıcan haber değeri öne çıkmış; buna da razıyız. ![]() Peşini bırakmayız artık. Sitemizde özel iletilerle _ bu konuda_ bir çok dostla yazıştık. Örneğin; Sn. Tekin bey'e Tohum paylaşımın internet ortamından çıkması gerektiğini ve göndereceği 'Pembe Domateslerin' üreticiye ulaşması, onların yetiştirip semt pazarlarına satılması gerektiğini söyledik. Bunun için çoğaltacağımız tohumları köylere ve semt pazarlarına gidip dağıtacağımızı anlattığımızda çok memnun olmuştu. Aynı çalışmayı çiçek tohumları içinde düşünüyoruz. Ve verdiklerimizi kaydetmeyi gerektiğinde tohum dağıtılmak_ paylaşılmak_ üzere istemeyi de... Böylece devamlılık sağlamayı da... Sanırım gerçek banka da bu olsa gerek. ![]() Teşekkürler Saygılar |
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
|
http://www.agaclar.net/forum/359401-post41.htm http://www.northcyprusuk.com/kibris/...an-bereket.htm Halil Bey,Sn.MeyveliTepe, sizin oralarda da karayağ üretimi mevcut mu ya da hiç denediniz mi? |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-07-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 83
|
Halil bey, iyi günler. Size bir şey sormak istiyorum. Gülleci bulamacında kullanılan kireç sönmüş kireç mi? Yoksa sönmemiş kireç mi ? Tarifinizde 10 lt suya 3 kg kükürt, 1,5 lt.kireç diyorsunuz. Bildiğiniz gibi Bordo bulamacında kullanılan kireç eğer sönmemişse 1 kg , kireç sönmüş olursa 2 kg kullanmak gerekiyor.Sönmüş olursa 2 katı kullanılıyor. Etkinin tam olması için kullanılan malzemenin miktarlarını iyi ayarlamam lazım. Teşekkür ederim. |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
Sönmemiş kireç ile yapılan gülleci bulamacı: 10 .tl.. su, 3 .kg. kükürt, 1,5 .kg. sönmemiş kireç: Aynı kaba konur. 3 kg. su ilave edilir. Kireç yanmaya başlar. Biraz beklenir kirecin iyice yanması için. Üzerine 7 lt su ilave edilir ve ateşte 1, 5 saat gibi kaynatılır. 100 lt. suya 1 kg. katılır.: Sönmüş kireç ile yapılan gülleci bulamacı; 10 .lt. su 3 .kg. kükürt. 3 .kg. sönmüş kireç. Aynı kaba konur ve ateşte kaynatılır. 100 lt. suya 1 kg. katılır. .................................................. ........... Bordo Bulamacı yapışılı: Diyelim ki %1 lik bordo bulamacı yapılacak, Sönmemiş kireç ile yapılan bordo bulamacı: 10 lt. su dolu 2 ayrı kap. 1 kg. göztaşı. (plastik kapta eritilir) 1/2 kg. sönmemiş kireç (Ayrı teneke kapta eritilir) Sönmüş kireç ile yapılan bordo bulamacı. 10 lt. su dolu 2 ayrı kap. 1 kg. göztaşı. (plastik kapta eritilir) 1 kg. sönmüş kireç. (ayrı plastik kapta eritilir) 80 lt. lik tanka önce (10 lt.eritilen) kireç konur. çomak ile karıştırılır. Üzerine yavaş yavaş (10 lt. eritilmiş) göztaşı yavaş yavaş ve karıştırılarak ilave edilir. %2, %3 lük oranlar katlanır. Burada tersi olamaz. Göztaşına kireç ilave edilemez. Kesilir. Hiç etkisi olmaz hatta zararı bile olabilir. Yani yer beyaz ( kireç) gök (göztaşı) mavidir. |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-07-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 83
|
Halil bey, iyi günler. Ben bu hafta sonu gülleci bulamacı yaptım. 10 lt.su+3 kg kükürt+3kg sönmüş kireç, 2 saat kadar kaynattım.Serum kısmı açığa çıktı, üst tarafı bir tabaka oldu. Yaklaşık olarak 1 lt kadar serum çıktı, geri kalanı tortu oldu. Yaptığım bulamaç doğru mu? Teşekkürler. Tortuyu bire bir su ile karıştırıp kullanacağım. M.Erkal |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
Kaynarken karıştırmalısınız. Hızlı ateşte 45 dakikada olur. Yavaş yavaş 2 saat sürebilir. Kaynamadan sonra dinlemeye alındığında dipte _2 saat gibi_ tortu oluşur. Bu sönmüş kireçte azdır. Yarım kg. gibi... Burada püf nokta; kaynama sürerken su yüzeyinde toz halinde kükürt kalmadığında ve _taşmaya yakın_ kabardığında olmuş demektir. Ateşten indirilir dinlemeye bırakır. Aldınız serum zamanla dipte tekrar çöker ve yeşil renk alır. Çalkalanıp tekrar kullanılır. Bu şekilde 100 ve 200 lt suya karıştırılır. Siz yüksek ateşte _ 2 saat çok_ çok kaynatmış olmalısınız. Elinizdeki sıvının 1 lt.sini 200-300 lt suya karıştırıp kullanabilirsiniz. |
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-12-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 34
|
Merhaba, Çanakkale'ye yakın üç dönüm tarla aldık yenilerde. İçinde 20'ye yakın zeytin var. Doğal üretimin dışına çıkmayı düşünmüyoruz. Yağlık zeytin olduğu söyleniyor. Bu bölümde anlatılan önlemler bu zamanlarda mı alınmalı? Ne zamana kadar yapılabilir? Bilmediğimiz bir alana adım atmış bulunuyoruz. Yardımcı olacaklara teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
Ağaca atılırken kök bölgesine ve toprağa da atılmalı. Çünkü atılanlar gübre görevi de görüyor. Yağan yağmurlar daha faydalı olacaktır. Zeytin zararlıların yumurtadan çıkış dönemi_ ki bölgeler göre değişir_ mutlaka 2. gülleci bulamacı atılmalı. Daha sonra ise zararlı görülmeye başladığında _ belki olayacak_ atılmalı. |
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-12-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 34
|
Alıntı:
Sağlıcakla kalın. |
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-07-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 83
|
Halil Bey, ateşten indiğinden 2 saat sonra 9 lt kadar serum vardı, ama bir hafta sonra baktım, neredeyse 8 lt'si tortu olmuş. Dediğiniz gibi yeşil renkteydi. Üstünde 1 lt kadar sıvı kısım vardı. Bu tortu ile bu sıvıyı karıştırırsam sırt pompasını tıkamazmı ? Bu kalan sıvıda bana yeter. Bu sıvıyıda kullanabilirmiyim? Teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
Yine de; Elinizdeki sıvıyı çalkalayın ve tülbetle süzün. O zaman sırt tulumbasını tıkamaz. Elinizde değerli yeşil koyu sıvı olacaktır. Bunu bütün ağaçların gövdesine _isterseniz yarı yarıya sulandırıp_ sürmelisiniz. Ağacınızı mantar hastalıklarından, kabuklu bitlerden, akarlardan, kırlangıç böçeğinden ve salyangozlardan uzak tutacaktır. İsteseniz bu tortuyu sulandırın_ 5 lt ye bir çay bardağı koyun_ tüm bitkilerinizi sulayın. Hatta saksı sulaması olarak da kullanabilirsiniz. Toprağınızı bazı hastalıklardan korumuş ve gübrelemiş olursunuz. Kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-04-2009
Şehir: Balıkesir /Bandırma
Mesajlar: 336
|
Alıntı:
)Eğer bir şeyleri cam gibi süzmek istiyorsanız, kadın çorabını da deneyebilirsiniz. Pamuk tülbentlerin ipi kesiklidir. Tüycükler oluşturduğu için bazı sıvılarda zorlama yapar. Ama kadın çorapları hem esnek hem de sürekli ipçiklerden üretildiğinden çok iyi bir süzgeçtir. Muhtemeler Gülleci Bulamacını pamuklu tülbent ile süzmek sorun olmuyordur (bal gibi yapışkan değil). Ama aklıma gelmişken paylaşayım dedim. Saygılarımla |
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-12-2011
Şehir: ordu
Mesajlar: 70
|
hayırlı olsun |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-05-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 200
|
sn kaderga ne demek buyrun gelin başımızla beraber her zaman bekleriz.saygılar kıdemli müdür |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-12-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 34
|
Teşekkür ederim Hasan Bey. Çok naziksiniz. Gezmek için bile olsa gelebilmeyi çok isterdim. En iyisi, yaz gelsin, benim yoncalar bitsin... işler hep yolunda gitsin, iki göz yuvamız olsun da bahçede ben siz dostları ağırlayayım... Saygılar, iyi yıllar... |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-12-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 34
|
Halil Bey tekrar merhaba, Yukarıda yanlış yazmışım. Bakmaya fırsat bulabilirseniz, sorduğum soru "Bitki Dünyası / Bu Bitkinin Adı Nedir?" bölümünde, 178. sırada. Teşekkürler, iyi günler. |
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
Buradan _resimlerden_ kesemiyorum, bir kaç zeytin çeşidi biliyorum, bende kitap ve dergiler var bi bakayım; yoksa sap ile Saman(lı)ı karıştırırsam topiğimden vurulurum.![]() (bizim Sn zeytincide burlara uğrarmı ki...) ![]() |
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-12-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 34
|
Teşekkürler Halil Bey. Aslında o fotoğraflar bu bakış açısıyla çekilmedi tabii. O bakımdan haklısınız. Daha ayrıntılı resimler çekildiğinde öğrenmek belki daha kolay olur. Kolaylıklar dilerim. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Acı biber suyu
Bu resimleri yeni gördüm. Paylaşmayı unutmuşum. Acı biber zamanı geçmek üzere... ![]() Yiyemediğim arta kalan ya da toplama zamanı geçmiş tüm acı biberleri elimle kırıp su dolu şişeye doldurdum.![]() Üstüne 3-5 diş sarımsak attım, ortasından kesip... ![]() 5 lt gibi acı biberli suya bir çay bardağı gibi çiçek yağı döktüm... ![]() Daha önce hazırladığım küçük şişenin tadına şöle bi baktım... ![]() Şimdi elimde bitkilerde akar, bit, pire vb. böceklere karşı sıvı acı biber kullanıma hazır... (İçine arap sabunu katmayacağım pompayı tıkıyor)... |
|
|
|
|
|
#30 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,027
|
Yağ miktarı kadar sıvı bulaşık deterjanı katarsanız yumuşak dokulu zararlıların mumsu dış korumasını çözer, biberden geçen acılık (capsaicin) ve sarımsaktaki doğal kükürt canlarına okur, yağ da etraflarını kaplayarak oksijenle temaslarını keser ![]() |
|
|
|
![]() |
|
|