![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Selamlar Kamil Bey, Uzun bir aradan sonra yeniden ben )Arıdan bal sağımı yaptım. Şekersiz olarak 11 çita bal aldım. Çok güzel, Çocukluğumda yediğim ballara benziyor. Bal sağımından sonra kovanı ikiye böldüm. 3-4 Gün sonra anasız kovanı kontrol ettim, ana arı memesi varmı diye 2-3 Çitada peteğin yüzüne yatmış şekilde kurtcuk yuvası gibi 5-6 tane meme sandığım şeyler vardı. Şimdi kışa kadar şekerle beslemeyi düşünüyorum . Kovanlarda kalan bal çok fazla değil. Kışa doğru tekrar bakacağım eğer balın az olduğu yönünde izlenim edinirsem satın alarak koymayı düşünüyorum. Aslında kendi ballarını benim almam onlara da şekerli bal vermeyi düşünmem doğru olmasa da kışa kadar yiyeceklerini yapamazlarsa başka da çare yok. |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 11-09-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,631
|
Alıntı:
Bu tarihte ana üretimi yapmak uygun değil. Ana arı larvadan yapılacağı için 13 gün sonra çıkar. 10-12 gün sonra yumurtlar, 21 gün sonra yeni işçi arılar doğar. Yaklaşık 45 günlük bir zaman... Bu arıların ilk 20 gününü kovan içinde geçireceğini de düşünürsek... Bölme nufusu 45-50 gün sonra %50 nin altına düşecektir. Kışa girerken çok riskli bir olay. Muhtemelen bu kovan kıştan sağ çıkamaz. Size tavsiyem Sayın Ligustrum'un tavsiyesine uyup kovanı birleştirin. |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 11-09-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,631
|
Dalak
Fenni kovanda doğal petek. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 11-09-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,631
|
Çam bölgesindeki arıların peteklerinden... Üstte sırlı bal alt kısımda polen... Yavru atışı biraz azalmış. Artık kış yaklaşıyor. Kovandan petek çekilmesi videosunu bloga ekledim. http://balpower.blogspot.com/ |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-07-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 23
|
Alıntı:
teşekkürler ilginize.. |
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 11-09-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,631
|
Alıntı:
Bu balın bu şekilde satışını yapmıyorum. Polenli peteğin muhafazası son derece zor. Bir kaç gün içinde güvelenme başlıyor. Bu nedenle hemen bal sağımını gerçekleştiriyorum. Bu peteğin güvelenmemesi için buzdolabında saklanması gerekir. Bir de bunlar temel petek kullanılarak elde edilmiş petekler. Süzme daha sağlıklıdır. Ayrıntılı bilgi için: http://www.agaclar.net/forum/aricilik/22485.htm Bu linkte de yazınız var. Okumuş olmalısınız. |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 11-09-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,631
|
Nihayet arılar yıllık izinlerini bitirip görevlerine başladılar. Bu yıl geçmiş yıllarla kıyaslandığında 15-20 günlük bir gecikme oldu. Kış epeyce sert geçti. Dört kovan açlıktan ölmüş. Suç yine bende bakarsan arı, bakmazsan ölü oluyor. Her yıl kışa girmeden besleme yapardım. Bu yıl yapamadık, üzerine kış da uzun geçince sonuç bu... Arılarım şu an Yeniköy ile Ahmetli Köyü'nün arasında terkedilmiş bir şantiyede... Güzel bir beton buldum, üzerine yerleştim. Geçmiş yıllarda kovan önlerindeki otları yolmaktan gına gelirdi. Bu yıl ot yolma derdi yok ![]() Bu gün 3 kovanın polen tuzaklarını faaliyete geçirdim. Cumartesi günüde güçlü kovanların tamamını polene çalıştırmaya başlayacağım. Allah sonunu hayretsin, bu yıl bahar çok güzel. |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-02-2013
Şehir: hammalistan
Mesajlar: 56
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 11-09-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,631
|
Arılar polenle yavrularını beslerler. Polenin en çok kovana taşındığı zamanlarda arıda maksimum düzeyde yavru olur. Arılar günlük ihtiyaçları dışındaki polenleri de depolarlar. Polenin az geldiği ya da hiç gelmediği dönemde de stoktaki poleni kullanırlar. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 11-09-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,631
|
Bilindiği üzere balların büyük bir kısmı kıristalize oluyor. Bendeki bal da kıristalize oldu. Kıristalize olan balı eski haline döndürebilmek için ısı işlemi uygulanıyor. Balın besindeğerinden bir şeyler kaybetmemesi için uygulanan ısının 45 dereceyi geçmemesi gerekiyor. Termostatsız ekipmanlarla bu ısıyı ayarlamak çok zor. Balı eritebilmek için yeni bir eritme kazanı aldım. Değeri 550TL. İki kazan iç içe dışta su var. İç kısma da bal katılıyor. Suyun ısısı ile bal eski halini alıyor. |
|
|
|
![]() |
|
|