agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hayvanlar > Çiftlik Hayvanları > Arıcılık
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni3Beğeniler
  • 1 Gönderen pria
  • 1 Gönderen kamil35
  • 1 Gönderen Gazi Barış

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 11-10-2010, 22:59   #1
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,362
petekler hakkında

Kamil Bey,

Öncelikle yazdıklarımın yanlış anlaşılmamasını diliyorum sizin açınızdan.
Çok uzun süredir yazdıklarınızı takip ediyorum.
İyi,işini titizlikle yapan bir üretici olduğunuza dair kanaatim hiç değişmedi.

Yalnız,siz ne kadar işinizi titiz yapsanız dahi aklıma takılan birkaç noktayı sormadan edemiyeceğim.

Aylar önce ülkemizdeki petek imalatı ile ilgili bir belgesel izlemiştim.
Tüm bal üreticileri ballarını peteklerden süzdükten sonra kalan balmumlarını genelde mum güvesine karşı korumak için yasak olmasına rağmen NAFTALİN ile ilaçlamakta,her üreticiden gelen balmumları ülke genelinde sanırım bir iki firmanın depolarında böyle ilaçlı olanlarla karışık olarak harmanlanıp bekletilmekte,ondan sonrada bu balmumlarıı temel petek fabrikalarına gönderilerek yeni temel petekler üretilmektedir.
Tabi bu arada NAFTALİN tüm üretilen temel peteklerin özüne karışmaktadır.Çünkü bal mumu naftalini bünyesine alır ve uzun yıllar muhafaza eder.
Sırf bu NAFTALİN (kanserojen) yüzünden dünyanın sayılı bal üreticisi ülkelerinden birisi olmamıza rağmen ballarımız naftalinle kirli çıkmakta ihracatta kötü sonuçlar doğurmaktadır.

Temel petekleri aldığınız MUĞLA PETEK fabrikası son derece hijyenik bir tesis ama bilemiyorum bu naftalinli hurda petekleri naftalinden nasıl arındırabiliyorlar veya naftalinden temizleme imkanı var mı?
Sanırım naftalin öyle balmumunun kaynatılmasıyla falan ayrıştırılıp temizlenecek bir madde değil..

MUĞLA PETEK'in ürünleri arasında ORGANİK BALMUMU sertifikası da var..
Biliyorsunuz ORGANİK olan bir üründe hiçbir ilaç kalıntısı olmamalıdır.MUĞLA PETEK fabrikası acaba ORGANİK PETEK üretimi de yapmakta mıdır?Eğer yapıyorsa siz bu organik peteklerden kullanıyor musunuz?

http://www.muglapetek.com/hak.html


Bu konularda da bizleri bilgilendirseniz memnun olurum..Mesela siz bu Muğla Petek'in fabrikasını ziyaret edebildiniz mi ve balmumu depolarını görme imkanınız oldu mu?
Acaba ithal balmumu da kullanıyorlar mı?

Ben o belgesel programı izledikten ve NAFTALİN'in nasıl gelişigüzel olarak balmumu depolarında kullanıldığını gördükten sonra bala olan sevgim ve düşkünlüğüm çok azaldı.

En güzeli biraz daha paraya kıyıp KARAKOVAN balı tüketmek gerek..

İnşallah ölmez sağ kalırsak gelecek yıl...

 
mrduran beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2010, 23:54   #2
Ağaç Dostu.
 
kamil35's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-09-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,509
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
Kamil Bey,

Öncelikle yazdıklarımın yanlış anlaşılmamasını diliyorum sizin açınızdan.
Çok uzun süredir yazdıklarınızı takip ediyorum.
İyi,işini titizlikle yapan bir üretici olduğunuza dair kanaatim hiç değişmedi.

Yalnız,siz ne kadar işinizi titiz yapsanız dahi aklıma takılan birkaç noktayı sormadan edemiyeceğim.

Aylar önce ülkemizdeki petek imalatı ile ilgili bir belgesel izlemiştim.
Tüm bal üreticileri ballarını peteklerden süzdükten sonra kalan balmumlarını genelde mum güvesine karşı korumak için yasak olmasına rağmen NAFTALİN ile ilaçlamakta,her üreticiden gelen balmumları ülke genelinde sanırım bir iki firmanın depolarında böyle ilaçlı olanlarla karışık olarak harmanlanıp bekletilmekte,ondan sonrada bu balmumlarıı temel petek fabrikalarına gönderilerek yeni temel petekler üretilmektedir.
Tabi bu arada NAFTALİN tüm üretilen temel peteklerin özüne karışmaktadır.Çünkü bal mumu naftalini bünyesine alır ve uzun yıllar muhafaza eder.
Sırf bu NAFTALİN (kanserojen) yüzünden dünyanın sayılı bal üreticisi ülkelerinden birisi olmamıza rağmen ballarımız naftalinle kirli çıkmakta ihracatta kötü sonuçlar doğurmaktadır.

Temel petekleri aldığınız MUĞLA PETEK fabrikası son derece hijyenik bir tesis ama bilemiyorum bu naftalinli hurda petekleri naftalinden nasıl arındırabiliyorlar veya naftalinden temizleme imkanı var mı?
Sanırım naftalin öyle balmumunun kaynatılmasıyla falan ayrıştırılıp temizlenecek bir madde değil..

MUĞLA PETEK'in ürünleri arasında ORGANİK BALMUMU sertifikası da var..
Biliyorsunuz ORGANİK olan bir üründe hiçbir ilaç kalıntısı olmamalıdır.MUĞLA PETEK fabrikası acaba ORGANİK PETEK üretimi de yapmakta mıdır?Eğer yapıyorsa siz bu organik peteklerden kullanıyor musunuz?

http://www.muglapetek.com/hak.html


Bu konularda da bizleri bilgilendirseniz memnun olurum..Mesela siz bu Muğla Petek'in fabrikasını ziyaret edebildiniz mi ve balmumu depolarını görme imkanınız oldu mu?
Acaba ithal balmumu da kullanıyorlar mı?

Ben o belgesel programı izledikten ve NAFTALİN'in nasıl gelişigüzel olarak balmumu depolarında kullanıldığını gördükten sonra bala olan sevgim ve düşkünlüğüm çok azaldı.

En güzeli biraz daha paraya kıyıp KARAKOVAN balı tüketmek gerek..

İnşallah ölmez sağ kalırsak gelecek yıl...
Sayın Pria, katkılarınız için teşekkür ederim.

Naftalinin kansorojen etkisini bilen bir insanım. Şu ana kadar petek muhafazasında naftalin hiç kullanmadım. Beklettiğim balı sağılmış petekleri, periyodik aralıklarla temizliyorum.(oluşan güveleri sır tarağı ile alıyorum)

Ben Muğla Petek'in fabrikasını ziyaret etmedim.

Kullandığımız petekler Muğla Petek'in piyasaya sürdüğü temel peteklerdir. Organik üretimi var mı bilmiyorum.

Muğla Petek'in e-posta adresine bir mesaj yazdım. Forumda konu ile ilgili ayrıntılı bilgi vermelerini istedim. Cevaplarını bekliyorum.
Saygılarımla...

mrduran beğendi.
kamil35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2010, 11:02   #3
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,362
Kamil Bey,

Amacım,titizlikle yaptığınız bal üretimine minik bir katkı yapmaktır..
Siz de mutlaka bu konularda kafa yoruyorsunuzdur..
Bakın,bu balcılıkta şu an en büyük risk,bazı arıcıların balmumlarını depolarken kullandıkları naftalindir.

Benim okuduklarıma göre sıradan temel peteklerin kilosunun 13-17 tl,organik peteklerin ise kilosunun 70 tl. arasında olduğudur..Herhalde bir kilo petekte tahminimce 20-25 temel petek olduğuna göre 2-3 kilo bal elde edilen bir petek için 2-3 tl. petek farkı ödemek fazla bir maliyet değildir.
Yani 1 tl. civarındaki sıradan temel petek yerine tanesi 3-4 liralık ORGANİK PETEK kullanmak daha doğrudur.Bu,balınızın kilo fiyatını ancak 1 lira arttırır ki,bu hiçbirşeydir.Balınıza talip olanlar bu fiyat farkını seve seve karşılar.

Ülkemizde bu konuda çok bilinçli adımlar atılması sevindiriyor beni..

.......

ÇORUM- Çorum Arı Yetiştiricileri Birliği, bu yıl organik bal üretimine başlamayı planlıyor. Çorum Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yunus Turna, kentte 2004 yılında kurulan birliğin "Hattuşa" markasıyla doğal petek üretimine başladığını belirterek, üyelerinin ihtiyaçları doğrultusunda organik petek üretimini iki yıldır başarıyla sürdürdüklerini söyledi. İl özel idare müdürlüğünün katkılarıyla 60 bin TL'ye aldıkları petek üretim makinesinde ürettikleri doğal petekler sayesinde arı hastalıklarının azaldığını ifade eden Yunus Turna, ''Üreticilerimizin küçük fiyat farklarına kanmadan steril ve organik petekleri kullanmaları gerekiyor. Böylece ilimizdeki arıların ve balların kalitesi de artırılacaktır. Bu yıl organik bal üretimine de başlayacak olan birliğimiz üyeleri arı sağlığını tehdit eden ilaçları kesinlikle kullanmıyor'' diye konuştu.
http://www.kobiden.com/haber.asp?id=1222
Birliğimiz dolum ve paketleme tesisi, petek üretimi ve en sonunda uluslararasında öncelik ve aranır olan organik bal üretimini gerçekleştirmiş ve tüketicilerine ulaştırmıştır. Tüm bu faaliyetlerinin hepsi araştırma, planlama ve devletin denetimi altında yapılmıştır. Bunlar belgeleriyle sabittir.

http://www.corumhaber.net/index.php?...-yettrcler-b14
Muğla petek eğer yapmıyorsa alın size organik petek imal eden bir marka..Kimbilir,belki daha birçok organik petek imalatı yapan kuruluş ta vardır.

Eğer bal üretiminizde ORGANİK TEMEL PETEK kullandığınız bilinirse sanırım siparişleriniz daha da artacak ve siz vicdanen çok daha rahat ''ballarımı korkmadan tüketiniz'' diyebilme imkanına kavuşacaksınız.

Saygılarımla.

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2010, 12:35   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Sn.Pria'ya katılıyorum.

Tespitleri çok yerinde...

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2010, 20:38   #5
Ağaç Dostu.
 
kamil35's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-09-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,509
Sayın pria, Sayın denizakvaryumu ve Sayın boncukboncok'a teşekkürediyorum. Sayenizde yeni bir yol haritası çizeceğim galiba... Düşüncem; fenni kovan tarzında yapılmış karakovan üretimi yapılabilecek kovanlarla çalışmak. Neyse bunun ayrıntısına daha sonra gireceğim. Şimdi gelelim esas konumuza:

Yazılanlara itiraz mümkün değil, biz üreticilerde daha dikkatli olmalıyız. Devletin kurumları denetim konusunda yeterli çalışmayı yapıyorlar mı? Eğer devletin kurumları (hem Sağlık Bakanlığı hem de Tarım ve Köyişleri Bakanlığı) yeterli denetim yapıyorlarsa bir sıkıntı yok. Çünkü; mum üretimi yapan firmalar, üretim için bir çok izin ve belgeler alıyorlar.

Neyse, uzun lafın kısası mum tartışmaları başlamadan Sayın Lerdemir ve Sayın Oğuzhan'a petek bal(temel petekli) gönderdim. Kim ya da neresi tahlil eder? (tahlil olayının büyük paralar olduğunu düşünüyorum). Şeffaf olma açısından bal gönderdiğim bu iki kişiden tahlil için numune istemeyi öneriyorum. Gönüllü bir laboratuvar(bu işi parasız yapacak) çıkar mı acaba?

Tartışmalar bitmez, olaya bilimsel yaklaşılmalı bu da laboratuvarda yapılacak teste bağlı...
Temel peteklerin durumunu herkes bilsin istiyorum(ben de merak ediyorum).
Türkiye'deki süzme balların üretiminde tüm arıcılar temel petek kullanıyor(%99).

kamil35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2011, 12:44   #6
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-07-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 23
temel petek ve sedef petek anadoluda en fazla kullanılan peteklerdir..umarım ciddi anlamda sağlığa zararlı metaryeller içermezler.

orhan001 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2011, 13:14   #7
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 10-10-2011
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 46
boş peteklerin muhafazasında uygulaması son derece basit onca doğal mücadele yöntemi varken hala naftalin kullanan arıcı var mı bilmiyorum ama petek fabrikalarına giden balmumlarından naftalinin ayrıştırılması da imkansız geliyor bana. ne diyelim tamamen arıcının vicdanına kalmış bi şey. işin kötü tarafı arıcı diğer hususlarda sağlıklı kalıntısız bal üretmeye özen gösterse bile aldığı temel peteğin naftalinli olup olmadığını anlama şansı yok. kamil beyin dediği gibi süzme bal üretiminin tamamı temel petek kullanılarak yapılıyor. hem arı için pratik olması açısından hemde sağım makinesinde kırılmaması açısından arıcıların neredeyse vazgeçilmezi olmuş durumda.

sonuncumurat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2013, 12:42   #8
Ağaç Dostu
 
çiftçi5234's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 390
Balmumunu nerede ve ne fiyata bulabilirim ?

çiftçi5234 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2013, 13:06   #9
Ağaç Dostu
 
Gazi Barış's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-03-2012
Şehir: Mustafakemalpaşa Bursa
Mesajlar: 319
Galeri: 1
Çevrenizde satan hiçbir yer bilmiyorsanız; internette satan birçok yer var ''marmaraarıcılık, civanarıcılık, muğlapetek...........'' istediğiniz her yerden alabilirsiniz. Ortalama kg fiyatı 20 TL civarlarında, 1 kg da 12-13 civarlarında temel petek var bu peteğin kalınlığına ebatlarına göre değişiyor.

çiftçi5234 beğendi.
Gazi Barış Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2013, 13:11   #10
Ağaç Dostu
 
çiftçi5234's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 390
Bana kalıp halinde ve 50-100 gram civarı lazım.Teşekkürler bakacağım

çiftçi5234 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019