agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Sürdürülebilir Doğal Tarım Bahçeleri
(https)

Beğeni Düzeni1444Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-05-2010, 21:01   #31
Ağaç Dostu

bayindirmevki's Avatar

Giriş Tarihi: 22-07-2009
Merhaba kamil bey,

Kafama takılan bir sorum var. Benim elma ağaçlarım çiçek açtığında kısa bir süre çiçek tutumu olacak.Kalan zamanda arılara besin sağlayacak bir bitki var mı? bütün yaz çiçek açsın istiyorum. Mesela iki tarla arasına sınır olarak çit bitkisi gibi birşey düşünüyorum. böğürtlen olabilir mi? bütün yaz çiçek verir mi, arı gelir mi?

Sorum arıcılık değil ama ona yakın olduğu için sordum. Bahçem bir yaşında olduğu için arıcılığı şu an düşünmüyorum. ama yaparsam dört, dörtlük olsun diye şimdiden fikir soruyorum.

Kolay gelsin.

bayindirmevki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2010, 21:58   #32
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 15-09-2008
merhaba bayındırmevki..
kusura bakmayın sorunuza cevap verme gerreği duydum
anladığım kadarı ile elma bahceniz var ve ileride çiçeklenme döllenmenin üst düzeyde gerçekleşmesi için bahçenize arı kovanı koymayı düşünüyorsunuz.
bunun için sizin yaz boyu çiçek oluşturacak bir takım çiçek **** bitkiler ekmenize gerek yok, zaten bakarsanız zamanla tabiat ta çiçeklerin biri soluyor bunun yerine bir diğeri açıyor. çevrenizde tarla dışında orman **** dağlık yer varsa arı oradan çok rahatlıkla çiçekleri bulaçaktır. okadar masraf edip yaz boyu çiçek oluşturmanıza gerek yok
umarım anlata bilmişimdir.

aifly Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2010, 22:12   #33
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 15-09-2008
kamil bey kusura bakmayın sayfayı tamamen okumadan cevap vermiş bulundum, burada tamamen sizin birikimleriniz varmış bundan dolayı mahcup oldum
saygılar.

aifly Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2010, 21:43   #34
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-02-2008
Kamil Bey,

Sayfanızı çok uzun zamandır ağaçlar nete girmediğim için bugün ilk kez ziyaretettim. Hayırlı olsun bundan sonra devamlı izleyeceğim. Lilium gibi bende bir kaç kovan edinebilirim. Kara kovan mı yoksa yapay kovanlamı başlamak daha iyi olur.

Sevgiyle kalın

ensar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2010, 16:16   #35
Ağaç Dostu.

kamil35's Avatar

Giriş Tarihi: 11-09-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bayindirmevki Mesajı Göster
Merhaba kamil bey,

Kafama takılan bir sorum var. Benim elma ağaçlarım çiçek açtığında kısa bir süre çiçek tutumu olacak.Kalan zamanda arılara besin sağlayacak bir bitki var mı? bütün yaz çiçek açsın istiyorum. Mesela iki tarla arasına sınır olarak çit bitkisi gibi birşey düşünüyorum. böğürtlen olabilir mi? bütün yaz çiçek verir mi, arı gelir mi?

Sorum arıcılık değil ama ona yakın olduğu için sordum. Bahçem bir yaşında olduğu için arıcılığı şu an düşünmüyorum. ama yaparsam dört, dörtlük olsun diye şimdiden fikir soruyorum.

Kolay gelsin.
Sayın Bayındırmevki, Bahçeniz İstanbul'da sanırım. Bulunduğunuz yerde arının kendi kendini idare edeceğini düşünüyorum. Arı için birşeyler ekmenize de gerek yok. Siz sizin elmadaki çiçeklerden başka çiçeklerle ilgilenmiyorsunuz galiba Bu nedenlede doğadaki çiçekleri görmüyorsunuz. Marmara Bölgesi bitki örtüsü olarak arının kendine yeter. Ancak size de bal verir mi o konuda bilgim yok. Arı böğürtlene konuyor. Ancak çok yüksek bir bal verimine sahip değil. Böğürtlen çiçeği varsa arı da aç kalmaz. Arı için ekilecek en uygun bitki arı otudur(faselya).
İlerde dört dörtlük bir arıcılık yapmak istiyorsanız; şimdiden dört kovan arı alıp bu çalışmaya başlamalısınız.
Sayın Aifly, kusurluk bir durum yok burada yazı yazmanızdan sadece mutluluk duyarım.
Arıcılığın bulaşıcı olduğu söylenir durur. Galiba gerçek Ben bu hastalığı burada bir kaç kişiye bulaştırırım
Saygı ve selamlar...

kamil35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2010, 16:38   #36
Ağaç Dostu.

kamil35's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ensar Mesajı Göster
Kamil Bey,

Sayfanızı çok uzun zamandır ağaçlar nete girmediğim için bugün ilk kez ziyaretettim. Hayırlı olsun bundan sonra devamlı izleyeceğim. Lilium gibi bende bir kaç kovan edinebilirim. Kara kovan mı yoksa yapay kovanlamı başlamak daha iyi olur.

Sevgiyle kalın
Sayın Ensar, önce şunu netleştirelim; Kara kovan ya da fenni kovan iki kovan içindeki arı da aynı arı bal da aynı bal. Fenni kovanda temel petek kullanılıyor tek fark bu...
Kara kovanda arıyı kontrol etme şansınız yok. Ancak fenni kovan tarzında kara kovanlar var. Bu kovanlarda da temel petek kullanılmadan arı çalıştırılabilir.
En güzeli standart fenni kovanlarda çalışmak. Temel petek kullanırsınız ya da kullanmazsınız o sizin tercihiniz. Süzme bal üretimi yapacaksanız temel petek kullanmalısınız. Ama petekli bal yiyeceğim diyorsanız. Temel petek kullanmadan arıya petek ördürebilirsiniz.
Şimdiden bol ballı yıllar...

Eski 26-05-2010, 19:28   #37
Ağaç Dostu

beyzagıda's Avatar

Giriş Tarihi: 12-05-2009
sevgili kamil hocam (Ben bu hastalığı burada bir kaç kişiye bulaştırırım)arıcılık hastalıgını bulaştırdıgınız ilk kişi olarak beni yazabilirsiniz iki koloniyle başladım hayırlısı bakalım saygılar.

beyzagıda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2010, 09:41   #38
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-04-2006
Galeri: 25
Temel petek konulmadan arının kendi yaptığı petekli balın kokusu nefaseti bir başkadır...

Evet aynı çiçek aynı arı ama temel petek ne kadar doğal dense de eğer %100 organik temel petek değilse ya da arıcı kendi bal mumundan petek yapmıyorsa bu temel petekteki parafin ve yabancı maddeler balın tadını etkiliyor.

Arıcı bloglarında görüyoruz her arıcının kendine ayırdığı bir karakovan var...

Temel peteksiz balın tadına bakanlar temel petekli balı bir daha tercih etmiyor...

Ben aynı kovandan çıkan temel petekli ve temel peteksiz balı kesip tattım...

Ondan sonra artık temel petekli balı yememeye başladım...Az olsun öz olsun temel peteksiz ve doğal bal olsun derim.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2010, 09:49   #39
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-02-2008
kara kovan balı

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Temel petek konulmadan arının kendi yaptığı petekli balın kokusu nefaseti bir başkadır...

Ben aynı kovandan çıkan temel petekli ve temel peteksiz balı kesip tattım...

Az olsun öz olsun temel peteksiz ve doğal bal olsun derim.
Teşekkürler Sevgili Halil ve Deniizakvaryumu,

Konu anlaşılmıştır bende az ve özden yana tercih kullanacağım.

Sevgiyle kalın

ensar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2010, 22:20   #40
Ağaç Dostu

bayindirmevki's Avatar

Giriş Tarihi: 22-07-2009
Merhaba Kamil bey,

Bahçem Çanakkale, Bayramiç'de ben İstanbuldayım. Arı otunu dikkate alaçağım.

İyi çalışmalar.

bayindirmevki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2010, 22:42   #41
Ağaç Dostu.

kamil35's Avatar

Yüzümüz gülüyor.

08/05/2010'dan beri arılarım uşak'ta beklediğimiz verimi son bir hafta içinde yakalaya bildik. Arı,güzel bal ve polen çekiyor. Yavru atışı hızlandı ve petek alıyor. Şu anki verim 15 gün daha bu şekilde devam ederse güçlü kovanlardan 1-2 petek sağım yapılabilir. Fazlası olmaz çünkü arı bol polen buluyor bu nedenle peteklerin büyük bir kısmı yavru ile kaplı durumda...

Eklenen Resimler

zeyve ve ugurdogan76 beğendi.
Eski 31-05-2010, 22:48   #42
Ağaç Dostu.

kamil35's Avatar

Dalaklar

Bu görüntü arıcıyı en mutlu eden görüntülerden biridir. Çünkü verimin göstergesidir. Arı yeterli gıda bulamaz ise bu şekilde petek örmez.

Eklenen Resimler

Eski 31-05-2010, 22:59   #43
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Kamil bey, heyecan verici bir şey. Arıdan pek anlamadığım halde fotoğraflardan farklılık anlaşılıyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2010, 23:00   #44
Ağaç Dostu.

kamil35's Avatar

Petekte tavşanak(laden gülü) poleni...

Eklenen Resimler

ugurdogan76 beğendi.
Eski 31-05-2010, 23:15   #45
Ağaç Dostu.

kamil35's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Kamil bey, heyecan verici bir şey. Arıdan pek anlamadığım halde fotoğraflardan farklılık anlaşılıyor.
Sayın Meyvelitepe,
Cumartesi sabah saat 05:00 da yola çıkıyorum. 3,5 saatlik bir yolculuk sonucunda arılığa ulaşıyorum. Akşama kadar (zevkle) arılarla uğraşıyorum. Akşam otomobilde yatıyorum. Pazar günü yine arılarla mesai... Dönüş yine 3,5 saat yol... İşin zevki ve heyecanı olmasa çekilir bir eziyet değil

Eski 31-05-2010, 23:23   #46
Ağaç Dostu.

kamil35's Avatar

Ladengülü

Çiçeğin ömrü 5-6 saat, sabah açıyor. Öğleden sonra saat 2'ye kadar çiçeklerini döküyor. Ertesi gün başka bir tomurcuk açıyor. Bu şekilde çiçek 15-20 gün devam ediyor. Verimli bir polen kaynağı...

Eklenen Resimler

zeyve beğendi.
Eski 01-06-2010, 11:53   #47
Ağaç Dostu

indomie's Avatar

Giriş Tarihi: 08-02-2009
Sayın Kamil35,

Arıcılık meşakkatlı bir iş olsa gerek. Kolay gelsin, dilerim beklediğiniz kadar ürün elde edersiniz.

Evimin arka bahçesinde bulunan nar ağacının çiçeklerine Bambus (öyle tahmin ediyorum) arıları geliyor. O kadar çok ki, hemen her 3-5 çiçekte bir arı var. Ağaca biraz yaklaştığımda arıların vızıltıları duyuluyor.

Bugün oğlum, arıları su bardağı ile yakalayıp torunumu arılar konusunda bilgilendirmeğe başladı. Arka bacaklarında bulunan, neredeyse kibrit başı büyüklüğündeki polenleri incelediler. Benim, "Bambus arılarının iğnesi yoktur" şeklinde yanlış bilgilendirmem üzerine de bardağı bırakıp, iki avucunu nar çiçeğinin üzerine kapatıp polen toplayan Bambus arılarını yakalamağa başladı.

Sizin polen toplama tekniğinizi anlatınca da, avucu kapalı iken baş ve işaret parmaklarının arasını sadece arının geçebileceği kadar açarak arının çıkmasına izin verdi. Arı çıkmıştı ama avucunda da iki polen topçuğu kalmıştı. Böylece 8-10 arıdan polen topladılar ve baba-oğul yediler.

Bu gece internette Bambus arıları hakkında bilgi araştırdım. Arıcılıkla ilgili bir sitede, Bambus arılarının iğnesinin çok büyük olduğunu, iğnesini batırması halinde vereceği acının normal bal arılarının 10 katı olduğunu okudum. Anlaşılan bizim oğlan şans eseri büyük bir tehlike atlatmış.

Oğlum ve torunum bahçe duvarının üzerine çıkıp Bambus arılarını inceliyorlar.

Name:  Bambus.jpg
Views: 2219
Size:  67.8 KB

Operasyon başlıyor. Bambus çiçekte.

Name:  IMG135 (2).jpg
Views: 2117
Size:  30.4 KB

Bambus bardakta.

Name:  IMG099 (2).jpg
Views: 2278
Size:  42.6 KB

Bambus'un polenleri alındıktan sonra serbest bırakılması.

Name:  IMG100 (2).jpg
Views: 2288
Size:  39.7 KB

Bambus'un hediyesi iki adet tombul polen.

Name:  IMG141.jpg
Views: 2248
Size:  40.5 KB

indomie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2010, 12:52   #48
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-04-2006
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kamil35 Mesajı Göster
Çiçeğin ömrü 5-6 saat, sabah açıyor. Öğleden sonra saat 2'ye kadar çiçeklerini döküyor. Ertesi gün başka bir tomurcuk açıyor. Bu şekilde çiçek 15-20 gün devam ediyor. Verimli bir polen kaynağı...
Bu laden gülü ile kuş burnu çiçeği arasında ne fark var?

Laden gülü çiçeği kuş burnu meyvesine dönüşmüyor mu?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2010, 20:08   #49
Ağaç Dostu.

kamil35's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Bu laden gülü ile kuş burnu çiçeği arasında ne fark var?

Laden gülü çiçeği kuş burnu meyvesine dönüşmüyor mu?
Çiçekler ikisinde de tek yapraklı... Ancak ladengülü ile kuşburnu birbirinden farklı bitkiler. Kuşburnunun dalları dikenli... Ladengülünde ise dikenli değil. Arı ladengülünden polenden başka propolis de alıyor.

Eski 01-06-2010, 22:17   #50
Ağaç Dostu.

kamil35's Avatar

Sayın İndomie, sizin polen toplama tekniği bizimkinden de ilginçmiş Arılar kendi yuvası dışında iyice sıkıştırılmadıkları sürece sokmazlar. Dışarda polen toplayan bir arı savunma konumunda değildir, o kendi işi ile uğraşır. Avuç içinde arıyı sıkmadığınız sürece de sokmaz. Bambus fizik yapısı olarak bal arısından daha güçlü bir arı... haliyle polenleri de daha büyüktür. Size bol polenli yıllar diliyorum
Sayın Denizakvaryumu, 2009 Haziran'ında Yeşilova'da çektiğim tavşanak resimleri daha net. http://balpower.blogspot.com/2009_06_01_archive.html

Eski 17-06-2010, 22:00   #51
Ağaç Dostu.

kamil35's Avatar

Resimler 12/06/2010 tarihinde çekildi. Günlük yumurtalı bir petek üzerinde kalın bir bal kemeri var.

Eklenen Resimler

ugurdogan76 beğendi.
Eski 17-06-2010, 22:01   #52
Ağaç Dostu.

kamil35's Avatar

Kapalı yavru ve bal kemeri...

Eklenen Resimler

Eski 17-06-2010, 22:09   #53
Ağaç Dostu.

kamil35's Avatar

Bu da dalak yani fenni kovanda karakovan üretim. Temel petek takılmadı mumu arı tamamen kendisi ördü. Bu petek balla dolmalı... bekliyoruz...
Yarın arıyı Uşak'tan Yeşilova'ya anason çiçeğine götüreceğiz. Arı uşakta peteklerin yarısına kadar bal doldurdu inşallah anason çiçeğinde de diğer yarısını dolduracak.

Eklenen Resimler

Eski 25-06-2010, 00:35   #54
Ağaç Dostu.

kamil35's Avatar

Arılarımız 19/06/2010'da Burdur Yeşilova Orhanlı Köyünde uçmaya başladı. Bu kovan hariç... Bu kovan yolda boğulmuş. Ölen kovan her zaman güçlü kovandır. 13X13 cm havalandırma olmasına rağmen boğuldu. 10 çıta ve nufusu çok kalabalıktı. Havalandırma önünde izdiham oluşturan arılar, hava girişini kapatıp kovanın boğulmasını sağlıyor. Yine de burada suçlu benim. Kovanın üstünden de havalandırma verme şansımız vardı ama yapmadık. Bu bana ders olsun.

Eklenen Resimler

Eski 25-06-2010, 00:39   #55
Ağaç Dostu.

kamil35's Avatar

Arıların yeni yatağı... Uşak'ta olduğu gibi yine makilik bir alan...

Eklenen Resimler

Eski 25-06-2010, 00:44   #56
Ağaç Dostu.

kamil35's Avatar

Arının yakınındaki iki anason tarlasından görüntüler.

Eklenen Resimler

ugurdogan76 beğendi.
Eski 28-06-2010, 22:27   #57
Ağaç Dostu.

kamil35's Avatar

Anason çiçekleri...

Eklenen Resimler

Eski 28-06-2010, 22:30   #58
Ağaç Dostu.

kamil35's Avatar

Doğal yöntemle varroa mücadelesi...

Erkek arı gözlerini kestim. Bu gözler içindeki varroalar da kovandan alınmış oldu.

Eklenen Resimler

Eski 28-06-2010, 22:43   #59
Ağaç Dostu.

kamil35's Avatar

Karakovan balı

Karakovan tabir edilen bal. Kendisi de kovanı da kara değil Fenni kovan içinde doğal üretim. Temel petek takılmadı. Arı mumu tamamen kendisi ördü. Resimden de anlaşılacağı üzere erkek gözleri var. Bunlar da kesildi. Hızlı bal sezonu başladığında bu petekleri tamamen doldurtacağız.

Eklenen Resimler

ugurdogan76 beğendi.
Eski 28-06-2010, 22:48   #60
Ağaç Dostu.

kamil35's Avatar

Katlı arıda dalak... Verim normal. Sık sık yağmur yağıyor. Bu da arının gün içindeki çalışma süresini kısaltıyor. Yağmur çiçeklerdeki nektarı yıkadığı için, yağmur sonrasında bir gün bal verimi düşüyor.
Bu arıya 20 Haziran'da petek vermiştim. 26 haziran'daki durum resimdeki gibi...

Eklenen Resimler

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025