agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Sürdürülebilir Doğal Tarım Bahçeleri
(https)

Beğeni Düzeni528Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 28-04-2011, 18:37   #11
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 28-03-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinlibahçe Mesajı Göster
Sn bozon

Güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim. Bende sizler gibi yeniliklere açık, doğal yetiştiriciliğe gönül vermiş, çevreye saygılı, duyarlı arkadaşları daha yakından tanıdığım için çok memnun oldum.

Yapılacakları konuşmaya zaman yetmedi doğrusu, İkinizinde uygulamalarınızda çevrenize örnek olmanızı bekliyoruz.

Bahsettiğim sistem '' Uzak bahçeler '' olarak yapmak istediklerimizdi. Sn Meyvelitepe nin incelemem için verdiği Amerika birleşik devletlerinde başarıyla uygulanan http://www.localharvest.org/

Neden bizde ülkemizde uygulamayalım....

Gelecek sefer stratejimizi biraz daha geliştireceğiz
Bu uygulama eger Turkiye'de gerceklesirse cok ama cok basarili olacagina eminim.
Herkes gibi bizlerde cocuklarimiza herseyin en iyisini almak yedirmek istiyoruz. Halkimizin buyuk bir cogunlugunun butcesi organik, fiyati pazardan daha pahali urunleri almaya her zaman imkan vermese de az miktarda da olsa alabilenler, odeyebilenler sonucunda basarili olacagina inaniyorum.

Ne yedigimizi bilmek hakkimiz. Kimimiz %10 GDO'ya evet der, kimimiz (atiyorum) muz, sogan, nari organik yemesem de olur der, kimisi hormon kullanilmasin ama zirai ilac kullanilsin, kimisi tam tersini der, kimisi "parasi neyse veririm kardesim, %100 organik olsun" der.
Su ana kadar okudugum butun yazilarin ortak sikayeti ne tukettigimizi bilmemek. Benim butun ailem, akrabalarim Turkiye'de , yazlari da mutlaka oraya giderim, seve seve pazar yaparim ama ne aldigimin, nereden geldiginin hicbir bilgisi yoktur.
Avustralya'li olan kayinvaldem ve kayinpederim Istanbul'da bir ekolojik (organik) pazar bulmuslar internetten, daha yola cikmadan bana soruyorlar baska yerler de var mi, yiyeceklerimizi ordan alalim diye? Yasadiklari ulke o kadar guzel ki akillarina gelmiyor "gercekten organik midir? guvenilir mi" diye sormak. Tabii benim gozumun onune denetimsizlik sebebiyle halden aldigi domatesleri kasadan alip sepete dizen kosedonuculer geliyor sesimi bile cikartamiyorum. Nasil diyeyim ki" ben kendi ulkeme kendim guvenmiyorum" diye...
Tabii kotu tecrubeler bir anda olusmuyor insanda. Seneler once babasi Tire'de ciftcilik yapan bir arkadasim vardi. Konusurken konusurken bir de ogrendim ki kendilerine ayri, pazara ayri uretim yapiyorlardi. Hatta Ineklerinden bir tanesini (buzagidan) kendilerine ayirip, ot ve bugdayla besliyorlar, zamani gelince kesip buzlukta sakliyorlardi. Oyle dogaldi ki bu onlar icin anlatmaktan cekinmiyorlardi " E bizim kendimize urettiklerimiz kucuk oluyor ama cok tatli oluyor, tarlada da oyle uretince kimse almiyor, biz de tarladakini buyutup satiyoruz, kendimiz kucugunu tatlisini yiyoruz" diye. Bunlar 15-20 yil oncesinin konusmalaridir, daha ilaclama, antibiyotik, hormon kelimeleri gundemimize girmemisken, sadece ciftcilikten kalan icgudulerle tad pesinde kosarken aslinda en sagliklisini kendi aileleri icin yaptiklarinin farkinda bile degillerdi. Obur taraf ticari kaygilar icinde yonetiliyor, zirai ilac nasil dogru kullanilir, bize uzun donem etkisi nedir bilmiyorlardi.

Gecen yil yine Tire'deydim. Esi doktor kendisi tarim mudurlugunde calisan birisiyle sohbet ederken konu konuyu acti laf tarima geldi, bir laf edildi benim butun moralim bozuldu. Caktirmadim ama hala icimi yer o cumle. "ohoo, bizim buralarin tarim memleti olusu mu kaldi ki? Bu havzada, ayni sekilde Aydin ovasinda tuketilen kimyasallar ,degil bunun gibi bir bolgeye 2 Turkiye'lik alana yeter. Kimyasal kalintilarinin tehlike canlari calmadigi gol, akarsu, toprak yok buralarda, ne denetim, ne ceza fayda etmiyor, habire ilacliyorlar, habire hormonluyorlar, gunduz yakalanacaklar diye gece yapiyorlar..." Esi de atladi " hastaneye gelen vakalarin son 15 yilda seyir degitirmesi de bundan degil mi?" Iliklerim dondu!
Oysa bu sitede (veya digerlerinde) katkisi olan, bloguyla, resimleriyle her seyin yapilis asamalarini gosteren, aktif olarak yaptiklarini anlatan, bu konuda tecrubesi belli olan kisilerden yillik yagini, zeytinini, balini, salcasini vs... almayi kim istemez. Yakinsa bahcesine gidip meyvesini, sebzesini almayi kim reddedebilir ki?

Size cani gonulden basarilar diliyorum, en kisa surede kimin hangi urunler sattigini gosteren bir web sayfasi "www.localharvest.com gibi" bekliyorum ki ben de ne kadar tanidigim varsa gondereyim.

Bir baskasi " kusura bakmayin ama bu yil ben su zirai ilaci kullanmak zorunda kaldim, su miktarda su tarihte" diyebiliyorsa o ureticiye guven artar. Tuketiciye gerekli bilgi verilmis demektir, kimisine uyar alir, kimisine uymaz bir sonraki seneyi bekler ama guvenle alisverisini yapar.

lalebruli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
baltaç, doğal çiçek balı, karakovan balı, meis balı, seksiyon balı

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025