agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Sürdürülebilir Doğal Tarım Bahçeleri
(https)

Beğeni Düzeni528Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-10-2010, 09:03   #1
Ağaç Dostu.

bahtiyar02's Avatar

Giriş Tarihi: 14-09-2006
Galeri: 3
Merhaba Sevgili dostlar;
Uzun zamandır yazamıyordum ama yazdıklarınızı takip ediyorum.13 dönümlük tarlamda yanmış hayvan gübresi dışında organik veya kimyasal ilaçlar dahi kullanmayan birisi olarak bu yıl ilk kez iki yıldır nadasa bıraktığımız tarlanın yaklaşık yedi dönümüne buğday dikeceğiz.İki yıl önce hasattan sonra kalan buğday saplarını (anız) tarlayı sürdürüp tamamen toprakla karışmasını sağladık. Bir acemi olarak öğrendiğim birşeyde artık çevremde bulunan çiftçilerinde üretilen tüm zehirli ilaç ve ürünleri kullanmaları.Tohumluk buğdayı zararlı böcek ve otlar için ekmeden önce ilaçladıkları.Şayet bu ilacı kullanmadığınız taktirde hem yabani otlar çoğalırmış,hemde böcekler ve diğer hayvanlar buğdaya zarar verir ayrıca ürün hasadında buğdayın renginin siyahlanacağı söylendi. Tabi ürününde az olacağı. Bunları bile bile yinede tohumluk buğdaya bahsedilen ilacı uygulatmadım. Tamamen doğal yöntemle ekilecek.Buğday belli bir boya geldiği zaman ayrıca 1-2 kez üre gübre uygulandığını öğrendim. Kesinlikle üre gübre kullanmadan toprağımda yetişecek tahılın sonuçlarını sabırsızlıkla bekleyeceğim.Bana bire bir üründe verse razıyım.İlaç veya Üre gübre kullanmamaya kesin kararlıyım.
Saygılar

Düzenleyen bahtiyar02 : 20-10-2010 saat 09:05 Neden: ekleme
bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2010, 23:11   #2
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahtiyar02 Mesajı Göster
Merhaba Sevgili dostlar;
Uzun zamandır yazamıyordum ama yazdıklarınızı takip ediyorum.13 dönümlük tarlamda yanmış hayvan gübresi dışında organik veya kimyasal ilaçlar dahi kullanmayan birisi olarak ...
Uzak bahçelerin en temel prensiplerinden biri, toprakta ve bitkilerde çevreye zarar vermeyen doğal malzemeler, gerektiğinde organik sertifikalı ürünler kullanarak, olabildiğince sürdürülebir, doğanın dengelerine uyumlu tarım yapmaktır.

Bir denetim mekanizmamız yok, ileride olur mu bilmiyorum. Olsa da pratik olarak denetlemek mümkün değildir. Bu birlikteliği dürüstlüğün, en çok da uzun süreli şeffaflığın ön planda olduğu bir yaklaşım olarak değerlendirmek gerekir.

Ne güzel, siz sadece hayvan gübresi kullanmış, bunun dışında hiç bir şekilde organik bile olsa başkaca bir gübre veya ilaç kullanmadığınızı söylüyorsunuz. İlerleyen zamanda uygulamalarınızı sık sık anlatıp resimleyerek şeffaflığı da sağlarsınız. Kullanılan gübreler, zararlılar ve hastalıklarla mücadelede kullanılan yöntemlerde tam açıklık bu birlikteliğin olmazsa olmazlarından çünkü.

Bizim bahçede durum biraz daha karışık. Genelde permakültür prensiplerini benimsemekle birlikte pratikte biraz karmakültür'deyiz. Toprak ve bitkilerde kullandığımız malzemeler;

Yaz Sebzelerinde:
Odun külü, kemik tozu, inek gübresi, (keçi gübresi, çim kırpıntısı ve talaş ile yapılmış) kompost, bakla ekimi suretiyle yeşil gübreleme, granül kükürt, Trichoderma Harzanium, EMA, Bacillus Subtilis, mikoriza mantarları, klinoptilolit, leonardit (bu malzemelerin çoğu bir kereye mahsus. Takip eden yıllarda tekrarına gerek yok)
Zararlı mücadelesinde ise kaolin kili, bacillus thuringiensis

Zeytinlerde: gübre olarak inek gübresi, yapraktan EMA, zararlı mücadelesinde kışın labicuper, yazın kaolin kili ve bacillus thuringiensis,

Meyve fidanlarında: inek gübresi yerine keçi gübresinden kompost, diğerleri zeytinlerle aynı, (şeftali fidanlarında baharda mastercop)

Goji fidanlarında: keçi gübresinden kompost, EMA, son zamanda vinas ekstresi. Gojilerde zararlı mücadelesi yapılmadı.

Kış sebzelerinde: yeşil gübreleme (bakla), keçi gübresinden kompost, zararlı mücadelesinde sabun, acı biber ve sarımsaktan mamul ev ilacı

Çiçek bahçesinde: kompost, ev ilacı ve kısmen nimiks

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2010, 13:14   #3
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-04-2006
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster

Bizim bahçede durum biraz daha karışık. Genelde permakültür prensiplerini benimsemekle birlikte pratikte biraz karmakültür'deyiz. Toprak ve bitkilerde kullandığımız malzemeler;

Yaz Sebzelerinde:
Odun külü, kemik tozu, inek gübresi, (keçi gübresi, çim kırpıntısı ve talaş ile yapılmış) kompost, bakla ekimi suretiyle yeşil gübreleme, granül kükürt, Trichoderma Harzanium, EMA, Bacillus Subtilis, mikoriza mantarları, klinoptilolit, leonardit (bu malzemelerin çoğu bir kereye mahsus. Takip eden yıllarda tekrarına gerek yok)
Zararlı mücadelesinde ise kaolin kili, bacillus thuringiensis

Zeytinlerde: gübre olarak inek gübresi, yapraktan EMA, zararlı mücadelesinde kışın labicuper, yazın kaolin kili ve bacillus thuringiensis,

Meyve fidanlarında: inek gübresi yerine keçi gübresinden kompost, diğerleri zeytinlerle aynı, (şeftali fidanlarında baharda mastercop)

Goji fidanlarında: keçi gübresinden kompost, EMA, son zamanda vinas ekstresi. Gojilerde zararlı mücadelesi yapılmadı.

Kış sebzelerinde: yeşil gübreleme (bakla), keçi gübresinden kompost, zararlı mücadelesinde sabun, acı biber ve sarımsaktan mamul ev ilacı

Çiçek bahçesinde: kompost, ev ilacı ve kısmen nimiks
Sn.Meyvelitepe
şeftali fidanlarında labicuper işe yaramıyor mu?

Bir de yukardaki gübrelere ek olarak bioplasma kullanıyordunuz sanırım?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
baltaç, doğal çiçek balı, karakovan balı, meis balı, seksiyon balı

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025