agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/)
-   -   Adenium (Çöl gülü) (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/6486.htm)

memet 21-11-2012 14:10

RO kireci arıtıyor. Biraz masraflı bir arıtıcı olduğu için çok kullanılmıyor. Bazı orkidecilerin de kullandığı bir arıtıcı. Bir tür saf su elde ediliyor.

Ama gerçekten küçük kalmışlar adeniumlar. Benim de bir grup adeniumum da böyle. Benimkilerin nedenini söyleyeyim belki size de yararı olur.

-Yapraktaki beyazlıkların kireçten kaynaklı olacağını düşünmüştüm sanırım bu olasılığı eledik.-

Benim gelişemeyen fidanlar işyerinde kalmıştı, işten ayrıldım. Yaz içinde hiç gübre vermemiş oldum ve sulama neredeyse onbeş günde bir gibi oldu. Bazen daha da seyrek. Yani sadece hayatta kalacak kadar sulayabildim.

Toprak karışımınız torf ve vermiculit gibi sanırım. bu uygun olabilir ama besleyici içeriği yok. Düşüncem yaz içinde yeterli besin ve su alamadıkları.

Belki bu ara bir gübreleme yapılsa iyi olur. Normal oranın yarısı kadar.

agozce 21-11-2012 22:58

Nilgün hanım, yapraklarda kırmızı örümcek var gibi...

can17can 22-11-2012 19:32

5 Eklenti(ler)
Bizim suda da çok kireç var. Kışın gübrelemeyi bende merak ediyorum. 6 aya ulaşmamış adeniumlar kışın daha çabuk çürüyorlar. Bir yerde okumuştum genç olanlar uykuya girmiyor o yüzden gübre verilebilir diye ama bulamıyorum ( yanlış hatırlamıyosam azot çok az verilecek ). Tabi kesin bir bilgi değil. Bulabilirsem paylaşırım.

Buyrun arkadaşlar yeni çiçeklenenler, daha bir çok çiçeklenen var. Onları da daha sonraki mesajlarımda paylaşacağım:)

iris41 24-11-2012 19:18

Sevgili can17can bende seni merak ediyordum ne oldu sesi cıkmıyor diye ;)
Güzelliklerle döndün iyide ettin cok saglıklı ve cok güzeller .
Ara sıra resim yüklersen sevinirim ve gelişimleri hakkında bolca yazı iyi olur .

can17can 25-11-2012 12:22

5 Eklenti(ler)
Sevgili iris41,

:) zaman buldukça fotoğraf ekliyorum. Şuan sera çok dağınık bir durumda düzenleyince daha çok fotoğraf ekleyeceğim. Gelişimleri için özel bir şey yapmadık, hatta çoğu şeyi eksik yapmışız, buna rağmen iyi sonuç aldık biraz şanslıyız :) İleride ayrıntıları ile paylaşmaya çalışacağım. Özellikle merak ettiğiniz bir konu olursa lütfen sorun. ;)

Buyrun yeni fotoğraflar :)

farpali 25-11-2012 12:35

1 Eklenti(ler)
Herhalde artık uyku zamanı Adenium Black in.Tek kıpırdama yok uzun zamandır.

drhegeli 25-11-2012 12:37

Yeni alınmışa benziyor. Dört dallı, aşılı ve güzel bir bitki. Muhtemelen Tayland orjinli. Taylar bitki isimlerini gövdeye yazıyor genelde. Etiketi gövdeye bağlayan tel mi? Tel ise çıkartın, gövdeye zarar verir.
Sağdan soldan illaki göz patlatacaktır. Biraz sabır... Yeni oluşum görene kadar sulamanıza gerek yok. Yeni oluşum (yaprak çıkarımı, dal uzaması, çiçek tomurcuğu vb.) gözlemlerseniz hafif hafif sularsınız.
Kökleri yükseltmek ile iyi yapmışsınız. Güle güle büyütün.

farpali 25-11-2012 14:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi drhegeli (Mesaj 1054012)
Yeni alınmışa benziyor. Dört dallı, aşılı ve güzel bir bitki. Muhtemelen Tayland orjinli. Taylar bitki isimlerini gövdeye yazıyor genelde. Etiketi gövdeye bağlayan tel mi? Tel ise çıkartın, gövdeye zarar verir.
Sağdan soldan illaki göz patlatacaktır. Biraz sabır... Yeni oluşum görene kadar sulamanıza gerek yok. Yeni oluşum (yaprak çıkarımı, dal uzaması, çiçek tomurcuğu vb.) gözlemlerseniz hafif hafif sularsınız.
Kökleri yükseltmek ile iyi yapmışsınız. Güle güle büyütün.

Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim,bir aydır benimle dediğiniz gibi arkadaşım uzak doğudan getirdi,şaşırdım görünce tanımadığum için adeniumu,bekle ve gör dedi...Bu platformda aramalarım sonucu; bu kadar ilginç gövdeden o güzel çiçeklerin çıkmasına şaşırdım.dış mekandamı tutmalıyım,yoksa iç mekandamı Sayın drhegeli?

iris41 25-11-2012 19:20

can17can Ne cok şey merak ediyorum bir bilsen :p
Her resim farklı renk kısaca hepsi süper . Elinizde Sarı acan varmı .
Kırmızı örümcek icin neemazal siparişi verecegim siz ne kullanıyorsunuz .

can17can 26-11-2012 22:05

Malesef sarı açan yok iris41, kırmızı örümcek için kullandığım ilacı yarın serada bakıp, paylaşırım ama etkili olduğunu söylesem yalan olur.

iris41 27-11-2012 06:34

Tamam can plumeria ve burugmansiada örümcege rasladım Gittigidiyordan neemazal siparişi verdim bu gün yarın elime gecer sende yazarsan onada bakarım .
Adeniumlara bulaşırsa kötü olur :( senin elinde cok fazla renk secenegi var birkac tanesi cok hoşuma gitti .

drhegeli 27-11-2012 08:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi farpali (Mesaj 1054067)
Dış mekanda mı tutmalıyım yoksa iç mekanda mı?

İç mekanda.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi can17can (Mesaj 1054003)
Buyrun yeni fotoğraflar :)

Sevgili can17can,
tekrar tebrik ediyorum. Hepsi çok güzel. Ama 1 ve 5. resimdekiler ayrı güzel. 1. resimdekinim kırmızısı ne kadar parlak. Flame of Love'a benzetim. 5. resimdekinde ne çok renk var. Beyaz, pembe, kırmızı, yeşile çalar sarı... İkisi de "En Çok Satan" adayı. Fotoğrafsız bırakma bizleri...

Enver 27-11-2012 10:42

5 Eklenti(ler)
Herkese Selamlar
Bunlarda benim Adeniumlarım. Türlerini tam olarak bilmiyorum. 2012 Mart ayında internetten karışık halde aldığım 20 tohumdan 13 tanesini çimlendirebildim.
Toprak karışımım %50 dere kumu+hindistan cevizi torfu+perlit+milli bahçe toprağı
Şu ana kadar hiçbirini kaybetmedim inşallah bu kış kaybetmem.
Topraklarını kontrol edip öyle su veriyorum.
Forumdan edindiğim bilgilerle büyütmeye çalışıyorum.Sularını çok vermiyorum fakat verdiğim su toprak yapısından dolayı saksıdan hemen çıkıp gidiyor. Bu da kök çürüğünü engelliyor.
Yazın güneye bakan balkondaydılar. Balkon yarı gölgeli bir balkondu. Ekim ayından beri eve aldım. Cam tuğla olan bir camın önüne ve güneye bakan bir yere koydum. Düzce'de kışları çok güneş olmaz ama kalorifer olduğu için sıkıntı olmadı. Sıcaklık evde hiçbir zaman 20 dereceyi aşağıya düşmüyor.
Gübreleme konusunda eksikliğim oldu. Bu yaz boyunca çok az gübre verdim. Ama kışın ayda bir N=5 P=5 K=5 bitki besini vermeyi düşünüyorum.
Aşağıda fotoğraflarını ekliyorum.
Türlerini fotoğraflardan anlayabilen varsa ve söylerse sevinirim.

Enver 27-11-2012 10:46

1 Eklenti(ler)
Aşağıdaki adeniumlarda ise yine forumdan öğrendiğim kadarıyla kök ve gövde kalınlaştırmak için bazı oynamalar yaptım.Artık ziyan olursa da deneyerek bazı şeyler öğrenmek istiyorum.
1 nolu fotodaki adeniumda kazık kökü kestim. Mangal kömürü tozuna batırdım.(forumda okumuştum kök çürümesi olmasın diye) saçak köklerini bıraktım. Toprağa yayvan bir taş yerleştirip fideyi de o taşın üzerine gelecek şekilde diktim. Daha sonra dallanmayı teşvik etmek içinde gövdesinde budama yaptım.

Enver 27-11-2012 10:52

1 Eklenti(ler)
Bu da oynama yaptığım 2.fidem.
Bunun da kazık kökünü kestim. Mangal kömürü tozuna batırdım. Altına taş yerleştirip tekrar saksıya diktim.
Bu fidede budama yapmadım. Bu işlemleri yapalı 4 gün oldu henüz bir olumsuzluk yok. Yani kuruma yapraklarda sararma yok. 2 gün su vermedim. 3. gün az su verdim ve kalorifer peteğine yakın sıcak bir ortamda gün ışığı gören bir yerde duruyorlar.
Diğer fidelerimde ise bazılarında diplerindeki toprağı azar azar almaya başladım. Köklerinin kalınlaşması ve odunlaşması amacım.
Ama mevsimin soğumasına ve kışın yaklaşmış olmasına rağmen gelişimlerinin devam etmesi sevindirici.
Hergün yeni yapraklar çıkartıyor. var olanlar büyüyor gelişiyor.
Bu çok sevindirici bir durum.

Enver 27-11-2012 10:56

1 Eklenti(ler)
Bunlarda daha yeni çimlendirdiklerim.
Daha 10 günlükler
Bunları şaşırtmadan önce kazık köklerini tamamen kesip tekrar dikecem.
İnşallah öldürmeden bahara kadar çıkarabilirim.

Tura 27-11-2012 15:42

1 Eklenti(ler)
2011 yılından elimde kalan ve değerlendirmek istediğim Adenium tohumlarını, tohum takas etkinliğinde dağıtmak istedim.

Bayat olup olmadığını kontrol için çimlendiridim.

Bugün çektiğim resim.

Eklenti 349497

Selçuk Boz 29-11-2012 14:22

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selçuk Boz (Mesaj 967819)
Arkadaşlar, http://www.agaclar.net/forum/ucretsi...akas/26947.htm bölümünde, sayın drhegeli'nin dağıttığı ve bu dağıtımda bana da gönderdiği Adenium Obesum 'Red Shine' tohumlarından bir kısmını 25 Nisan'da ekmiştim. Üç tanesinin resimlerini sizinle paylaşmak istedim.

Eklenti 296871

Toprak harcı olarak, 2 ölçü torf ve 1 ölçü perlit kullanarak resimdeki 5 cm.lik saksılara dün itibarıyla aktardım. Ancak, burada yazılanları okuyunca toprak harcı içeriğinde yanlış yaptığımı anladım. Fide köklerinin daha fazla zedelenmemesi için, tekrar toprak değişimini şimdilik yapmayı düşünmüyorum. Kontrollü sulama ile toprak problemini azaltabileceğimi düşünüyorum.
Fideleri, Haziran sonlarında Antalya'daki bahçeme şaşırtmayı planlıyorum.
Yavrularla ilgili olarak değerli fikirlerinizi bekliyorum.

Saygılar.

Adeniumlarımı, plumerialarımda da yaptığım gibi, kışı geçirtmek üzere bir ay önce içeriye aldım.

Son durumları;
Eklenti 350038

Kalöriferli odada ve güneydoğuya bakan pencere önünde bu kışı geçirtmeyi düşünüyorum. Sıcaklık 22-28 derece arası oluyor. Kışlatmadan bahara kadar bu şekilde bakacağım.

Bu planımla ilgili görüşlerinizi bekliyorum.

Saygılar.

farpali 29-11-2012 18:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selçuk Boz (Mesaj 1056609)
Adeniumlarımı, plumerialarımda da yaptığım gibi, kışı geçirtmek üzere bir ay önce içeriye aldım.

Son durumları;
Eklenti 350038

Kalöriferli odada ve güneydoğuya bakan pencere önünde bu kışı geçirtmeyi düşünüyorum. Sıcaklık 22-28 derece arası oluyor. Kışlatmadan bahara kadar bu şekilde bakacağım.

Bu planımla ilgili görüşlerinizi bekliyorum.

Saygılar.

Hayırdır inşallah benim adeniumumun fotoğrafını siz niye paylaştınız anlıyamadım Sayın Selçuk Boz?:eek:

malina 29-11-2012 19:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi farpali (Mesaj 1056782)
Hayırdır inşallah benim adeniumumun fotoğrafını siz niye paylaştınız anlıyamadım Sayın Selçuk Boz?:eek:

Bu gibi durumlarda ilgili sayfanın da adresini yazar mısınız?

farpali 29-11-2012 22:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 1056830)
Bu gibi durumlarda ilgili sayfanın da adresini yazar mısınız?

http://www.agaclar.net/forum/kaktus-...tm#post1054010
1659.mesaj bana ve benim fotoğrafıma aittir.

selenn 29-11-2012 22:54

Bu fotoğrafı mı kastediyorsunuz sevgili farpali?

http://www.agaclar.net/forum/1054010-post1659.htm

Aynı fotoğraf değil de.

Selçuk Boz 30-11-2012 00:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi farpali (Mesaj 1056782)

Sn farpali, sanırım karıştırdınız. Sizin gönderdiğiniz 1659. mesajı ve oradaki resmi hiçbir yerde kullanmadım. Ben, daha önce yazdığım 1342. mesajdan alıntı yapıp, en son çektiğim resimle birlikte 1671. mesajı gönderdim.

Enver 30-11-2012 09:23

Selamlar
Kazık köklerini keserek yeniden saksıya diktiğim 2 adenium fidem sorunsuz yaşamlarına devam ediyorlar.
Şu ana kadar bir sıkıntı yaşamadılar.
Bir de şu deneyimimi paylaşmak istiyorum.
Benim adeniumlarım kaloriferli bir ortamda ve ortalama sıcaklık 23-26 derece arasında.
Su vereli tam 9 gün oldu. Toprakları iyice kuruyunca gövdelerinde hafiften bir yumuşama oluyor sıkıp bastırılınca hissediliyor.
Su verince "teşekkür ederim karnım tıkabasa doydu" der gibi gövdeleri hafif yumuşaklığı bırakıp sertleşiyor ve elle bastırınca bunu hissediyorum. Bu tecrübemi paylaşayım sizlerle istedim.

Enver 30-11-2012 09:25

fide halindeki yeni adeniumlarımın 3-4 tanesini daha önceden forumdan okumuştum izzeterisen arkadaşın yaptığı gibi köklerini tamamen kesip yeniden şaşırtıp dikeceğim ve böylece kök ve gövde kalınlaşmasını sağlamaya çalışacağım.
yaptıklarımı burada fotoğraflayıp göstermek istiyorum daha sonra

Sakaki 30-11-2012 09:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi saldikenver (Mesaj 1057230)
Selamlar
Kazık köklerini keserek yeniden saksıya diktiğim 2 adenium fidem sorunsuz yaşamlarına devam ediyorlar.
Şu ana kadar bir sıkıntı yaşamadılar.
Bir de şu deneyimimi paylaşmak istiyorum.
Benim adeniumlarım kaloriferli bir ortamda ve ortalama sıcaklık 23-26 derece arasında.
Su vereli tam 9 gün oldu. Toprakları iyice kuruyunca gövdelerinde hafiften bir yumuşama oluyor sıkıp bastırılınca hissediliyor.
Su verince "teşekkür ederim karnım tıkabasa doydu" der gibi gövdeleri hafif yumuşaklığı bırakıp sertleşiyor ve elle bastırınca bunu hissediyorum. Bu tecrübemi paylaşayım sizlerle istedim.

Sn saldikenver,

Paylaşımınız için teşekkürler, en kısa zamanda fotoğraflarınızı da bekleriz.
Ancak bir şey dikkatimi çekti; yukarıdaki mesajınızdan toprağınıza su verdikten yaklaşık 9 gün sonra kuruduğunu anladım, doğru muyum?

Eğer doğru anlamışsam toprağınız çok su tutucu demektir ki bu da adenium için iyi sayılmaz. Aşırı su tutan toprakta bitki köklerinde çürüme başladığında, kökler su emme görevini yerine giteremeyeceği ve ters osmos etkisinden ötürü bitki su kaybedeceği için bitki hücrelerinde basınç (turgor basıncı) azalır ve gövdede yukarıda söylediğiniz gibi bir yumuşama meydana gelir.

Bu durumda yumuşamanın sebebi çürüme mi yoksa susuzluk mu bilemediğinizden ve su vermeye devam edeceğinizden bitkinizi kaybedebilirsiniz de. Yani suyu gövdenin görünümüne göre vermek bence her zaman doğru olmayabilir.

Kolay gelsin :)

Enver 30-11-2012 10:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki (Mesaj 1057256)
Sn saldikenver,

Paylaşımınız için teşekkürler, en kısa zamanda fotoğraflarınızı da bekleriz.
Ancak bir şey dikkatimi çekti; yukarıdaki mesajınızdan toprağınıza su verdikten yaklaşık 9 gün sonra kuruduğunu anladım, doğru muyum?

Eğer doğru anlamışsam toprağınız çok su tutucu demektir ki bu da adenium için iyi sayılmaz. Aşırı su tutan toprakta bitki köklerinde çürüme başladığında, kökler su emme görevini yerine giteremeyeceği ve ters osmos etkisinden ötürü bitki su kaybedeceği için bitki hücrelerinde basınç (turgor basıncı) azalır ve gövdede yukarıda söylediğiniz gibi bir yumuşama meydana gelir.

Bu durumda yumuşamanın sebebi çürüme mi yoksa susuzluk mu bilemediğinizden ve su vermeye devam edeceğinizden bitkinizi kaybedebilirsiniz de. Yani suyu gövdenin görünümüne göre vermek bence her zaman doğru olmayabilir.

Kolay gelsin :)

teşekkür ederim uyarınız için
Saksı toprağım %50 dere kumu+cocopeat+perlit+milli bahçe toprağı
Suyu saksıya döktüğümde zaten hemen süzülüp gidiyor su.
yani toprağım su tutan bir toprak değil gördüğüm kadarıyla.
Daha önceden bu hatayı yapmıştım. Kompost eklemiştim kompost çok su tutmuş bu şekilde kılıç larımdan birini kaybetmiştim.
Yani ben yanlış ifade etmiş olabilirim. 9 günde kurumuyor toprağım. Su verdikten 1 gün sonra bile toprağım kuru bir hale geliyor ama ben kışın 10 günde bir su veriyorum az olmak şartıyla
tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim.

Enver 30-11-2012 10:25

turgor basıncını bilmiyorum ama az sulanan ya da iyice suyun kalmadığı durumlarda mantık olarak şöyle olamaz mı?
Saksı toprağında su kalmayınca ya da nem kalmayınca bitkinin gövdesinde ya da hücrelerinde bulunan suyun , suyun olmadığı saksı toprağına geçmesi ya da köklere hücum etmesi olamaz mı?

Sakaki 30-11-2012 10:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi saldikenver (Mesaj 1057274)
turgor basıncını bilmiyorum ama az sulanan ya da iyice suyun kalmadığı durumlarda mantık olarak şöyle olamaz mı?
Saksı toprağında su kalmayınca ya da nem kalmayınca bitkinin gövdesinde ya da hücrelerinde bulunan suyun , suyun olmadığı saksı toprağına geçmesi ya da köklere hücum etmesi olamaz mı?

Evet, zaten aynı şeyden bahsediyoruz. Yani su kaybı susuzluktan ötürü de olabilir, kökte çürümeden dolayı da! Dolayısıyla bitkinin susuz kalmış görüntüsüne her zaman aldanmamak lazım.

Cocopeat ve perlite dikkat etmenizi tavsiye ederim. Perlit zaten malumunuz çok iyi su tutucu, ancak bunun haricinde, şu ana kadar kullandığım toprak karışımları içinde cocopeat kadar uzun süre nemi muhafaza eden birşey ben daha görmedim :)
(Varsa da kullanmadım)

Karışımınız yaz için iyi gibi ama kış için birşey diyemem çünkü hem siz içeriye - sıcak ortama almışsınız, hem de ilk başarısız denemelerimden sonra bu kış, benim de yeni bir toprak karışımıyla tecrübe edeceğim ikinci kış olacak sayılır!

Ben yaz toprağı karşımını bir kaç hafta önce değiştirip, adeniumlarımı şu anda neredeyse %80-85 oranında ince çakıl taşından oluşan bir toprağa aktardım geriye kalan da zaten az miktarda organik kompost. Tekrar çürüyerek ölsünler istemiyorum :)

Başarılar dilerim.

Enver 30-11-2012 11:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki (Mesaj 1057285)
Evet, zaten aynı şeyden bahsediyoruz. Yani su kaybı susuzluktan ötürü de olabilir, kökte çürümeden dolayı da! Dolayısıyla bitkinin susuz kalmış görüntüsüne her zaman aldanmamak lazım.

Cocopeat ve perlite dikkat etmenizi tavsiye ederim. Perlit zaten malumunuz çok iyi su tutucu, ancak bunun haricinde, şu ana kadar kullandığım toprak karışımları içinde cocopeat kadar uzun süre nemi muhafaza eden birşey ben daha görmedim :)
(Varsa da kullanmadım)

Karışımınız yaz için iyi gibi ama kış için birşey diyemem çünkü hem siz içeriye - sıcak ortama almışsınız, hem de ilk başarısız denemelerimden sonra bu kış, benim de yeni bir toprak karışımıyla tecrübe edeceğim ikinci kış olacak sayılır!

Ben yaz toprağı karşımını bir kaç hafta önce değiştirip, adeniumlarımı şu anda neredeyse %80-85 oranında ince çakıl taşından oluşan bir toprağa aktardım geriye kalan da zaten az miktarda organik kompost. Tekrar çürüyerek ölsünler istemiyorum :)

Başarılar dilerim.

karışımımda perlit çok az milli toprak biraz fazla ama dediğim gibi %50 dere kumu var.
inşallah kışı sorunsuz atlatırız da bahara ve yaza adeniumlarımız çoşar büyür dallanır ve çiçeklenirler.
sizlerede başarılar diliyorum:)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025