![]() |
Turgor üzerine...
Turgor : doku içindeki sıvının doku çeperine yaptığı basınç.
Turgor, sulama kararı verirken, benim de dikkat ettiğim bir unsur. Beşeri hekimlikte de tanı ve tedavi amaçlı kullanılır. Bir dokunun turgor basıncının düşmesi, yetersiz sıvı alımının işaretidir. Ya ortamda sıvı yoktur, ya da var olan sıvı dokuya geçemiyordur. Sukkulent dışı otsu bitkilerde, düşük turgor basıncının ilk belirtilerinden biri yaprakların pörsümesidir. Sukkulentlerde ise, su tutan dokularda (gövde, yaprak, kök vb.) yumuşama ve buruşma olarak görülür. Adeniumda, sulama kriteri olarak turgoru nasıl kullanabiliriz? İzlediğim yol şöyle : 1) Toprak kuru ve turgor basıncı düşmüşse suluyorum. Bitki, genelde 24-48 saat içinde kendini topluyor, gövde eski dolgun haline dönüyor. 2) Bitkide toparlanma görmezsem, saksı içeriğini 2-3cm (bazen daha derin) kazıyorum. Sulama suyunun derinlere nufuz edip etmediğini kontrol ediyorum. Torf gibi bazı malzemeler kuruduklarında keçeleşip topaklanıyorlar ve döktüğünüz suyu yeterince almıyorlar. Derinlerde kuruluk saptarsam, saksıyı su dolu bir kaba yerleştirip suyun emilmesini bekliyorum. 3) Toprak ıslak (ya da nemli) ama gövde buruşuksa sorun su eksikliği değil, kök sorunudur. Bitkiyi yerinden söküp köklerini kontrol ediyorum. |
Alıntı:
|
Sn farpali
Sn "Selçuk Boz" o mesajı ve resmi yükledikten sonra sanırım ilk görenlerden birisiyim (çünkü 1 dk ara ile güncelleme yaptığımda Selçuk Boz'un mesajı düştü listeye ve hemen bakmıştım). Ve ilk gördüğümde de mesajı ve resmi aynıydı. Sanırım siz bir şeyleri yanlış gördünüz veya yanlış yere baktınız ya da yanlış bir linke tıkladınız vs. |
Sn farpali, resminizi kullandığımı iddia ettiğiniz 1659. mesajınızdan önce, Sn. can17can'a ait olan 1658. mesajın en altındaki şu yazanlara dikkatinizi çekerim:
"Düzenleyen can17can : 25-11-2012 saat 14:44" Yani, Sn. can17can 1658. mesajını 25-11-2012, 13:22'de oluşturmuş. Ancak kendi gördüğü lüzum üzerine, 25-11-2012 saat 14:44'de 1658. mesajında değişiklik yapmış. Bu forumun güzelliklerinden birisi de, değiştirilen mesajlarla ilgili olarak, değiştirenin rumuzu ile değişim zamanının otomatik olarak mesajda belirtilmesi. Pekii, benim 29-11-2012, 15:22'de oluşturduğum ve sizin resminizi kullandığımı ve sonra düzelttiğimi iddia ettiğiniz 1671. mesajın sonunda, mesajın değiştirildiğini belirten bir not var mı? Alıntı:
|
Su verdikten sonra hafif yumşama bendede oluyor bu durum beni bazen sitrese sokuyor ;) ne tuhaf bitki anlık tepki verebiliyor .
|
5 Eklenti(ler)
Sevgili drhegeli çok teşekkür ederim bu süreçte sizinde payınız büyük.:rolleyes: Yakında yeni fotoğraflar paylaşacağım.;)
Sevgili iris41, kırmızı örümcek lavrası için pladox, kırmızı örümcek için arimec kullanmışız. Başka merak ettiğiniz bir şey varsa lütfen sorun:o Sevgili saldikevnder, Adenium'larınızın türü arabicum'a benziyor. Tabi çeşitli varyeteleride olabilir ama gövde yapısı itibariyle arabicum'a benzettim. Sulama konusunda ise, yumuşama olduğunda genelde suladıktan 1 ya da 2 gün sonra sertleşme olduysa bir sorun yok ama 2 gün sonra yumuşama devam ediyorsa genelde kökte bir çürüme oluyor. Neler oluyor forumda bir şey anlamadım birde benim adım da geçmiş.:confused: 63 sayfadan 57 sayfaya düşmüş konu? :confused: Buyrun arkadaşlar yeni fotoğraflar :) Seradaki düzenlemelerin bitmesine az kaldı :) |
Sn can17can, konunun sizinle ilgisi yok, sadece örnek verildi ;)
Sayfa sayısı bende 85 görünüyor ;) Ve ellerinize sağlık, çok çok güzel görünüyorlar. Umarım bir gün bizde bu şekilde yetiştiririz. Bir de soru sorayım. Kök çalışması yaptınız mı hiç ? Hani kazık kökün kesilmesi olayı. Kazık kökü kesince o kısma bir şey sürüyor muyuz, yoksa direk toprağa dikiyormuyuz hemen ? |
Çok teşekkürler gülenmelek :) Sizin ufaklıklardan naber?
Malesef hiçbir kök çalışması yapmadım ama baharda yapmayı düşünüyorum. Bu konuyla ilgili rahmetli :( izzeterisen abi çok güzel çalışmalar yapmış. Size çok faydası olacağını düşünüyorum. ;) http://www.agaclar.net/forum/uyeleri...lari/14556.htm |
;)
Ufaklıklar şimdilik iyi, 2. çift yapraklarını çıkarıyorlar. Müsait bir zamanda hepsini paylaşacağım. Ve link için teşekkürler, okumuştum ama bazen aklımda kalmıyor, tekrar bakayım :( ;) |
Alıntı:
|
Sevgili can17can yine döktürmüşsün ;) ne denirki artık tebrikler bu işin üstesinden geldin .
Sırada ne var begendigimiz renklerden secip almak ;) bu arada Neemazal gercekten işe yarıyor . |
Alıntı:
söylediklerinizin aynısını ben de uyguluyorum. Gövdede hafiften yumuşama olunca suluyorum ve 1-2 gün içinde genelde 1 gün içinde gövde yeniden sertleşmiş oluyor. Tabi burada yanlış anlaşılmayayım . Gövdedeki yumuşama elle sıkıp bastırınca çok hafif hissediliyor. |
Daha önceki mesajlarımda 2 tane adeniumun kazık köklerini kestiğimi yazmıştım. Hatta bir tanesinin tepe budaması yaptığımı , diğerinin hiçbir yaprağına dalına dokunmadığımı yazmıştım.
10gün geçti kazık kökleri kesileli. Budama yaptığım adenium da hiçbir sıkıntı yok. Gövdede yumuşama yok. Hayatına devam ediyor. 2 gün önce çok az su verdim. Budama yaptığım hala sağlam hayatta. Ama budama yapmadığıma da çok az su vermiştim. Dün gövdesini kontrol ettim. Gövdesi çok çok yumuşamış, elle dokunulduğunda içinde su olan balon gibi olduğunu hissettim. Aslında toprağıda kuru ama herhalde su vermemem gerekiyordu. Aynı zamanda yapraklarında da yumuşama var. Ne yapmam gerekir. Toprağı su tutan bir toprak değil ama demekki bir yerde yanlış yaptık. |
Sn saldikenver,
Eğer çürüme varsa, çürüme ilelemeden önce acilen çıkarıp çürüyen kısımları almanızı öneririm. Siz genelde 1-2 gün içinde normale dönüyor demiştiniz, bu bitkiniz normale dönmeyeli kaç gün geçti? Eğer normalden uzun sürdüyse kökleri kontrol etmenizde fayda var derim. |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Yumuşamayıda geçmiş artık. Sanki içi tamamen boşmuş gibi. Yuvarlak içine aldığım yerde yumuşama var. burayı nasıl çıkarıp çürüyen kısımları alacağım? |
1-2 gün içinde normale dönen adeniumlar farklı onlardaki yumuşama sizin yukarıda anlattığınız turgor basıncı ile alakalıdır mutlaka. Çünkü onlardaki yumuşama elle sıkınca çok azcıcık hissediliyor. bu öyle değil dokunduğun zaman içinin geçtiğini anlıyorsun
|
Bende biraz adenium var. Öldürdüklerim oldu. Soğuktan ötürü oldu. Bu yumuşama konusunda ise biraz tereddütlüyüm. O kadar adenium arasında böyle bir duruma denk gelmiyorum. Neredeyse ayda bir su verdiklerim de var. Yazın sucul bitki gibi hergün suladıklarım da var. Ara sıra su yüzü görenlerde. Bunların hiçbirinde gövdede bir yumuşama olmuyor. Susuz kalanlarda da, sulananlarda da bir fark görmüyorum ben.
Sakiki ile de konuştuk. Sulamadan çok, kök sorunu ve toprak karışımı ile ilgili olduğununu düşünüyorum yumuşamanın. |
Gövdede yumuşamadan ziyade buruşma olursa susuz kalmış demektir, bu kritik nokta oluyor aslında genel kaide uygun toprak karışımı ile toprak tamamen kurumadan sulamak, tamamen kuruması demek kök kaybı demek en sert sukkulentlerde bile bu durum böyle oluyor kışında haftada 1 2 kez sulamak gerekiyor. Kış muhafaza sıcaklığı ise 15 18 derece uygun.
|
Alıntı:
Mehmet beye katılıyorum. Bence uygun/ideal bir toprak karışımı ve ideal bir sulama rejimi tutturduktan sonra, böyle devamlı yumuşama-gerilme durumları olacağını sanmam. Zira bende de böyle bir durum yok. Ayrıca Emre beyin de dediklerine de katılıyorum. Toprağın aşırı ıslak kalması kadar tamamen kuruması da iyi değil bence. Ancak "toprak karışımınız şuysa, şu kadar günde bir şu kadar mL su verin" gibi bir tavsiyede bulunulacak bir konu da değil bu. Tamamen sizin gözlemlerinize, kazandığınız tecrübelere, ikliminize, saksı içeriğinize, saksınızın cinsine, vs. göre ayarlamanız gereken bir şey. Bence o adeniumunuzu acilen çıkarıp köklerini kontrol edin derim. Büyük ihtimal çürüme başlamıştır köklerde. |
Alıntı:
ben kış olduğu için sulama sıklığını uzatıyordum ama dediğiniz gibi birkaç gün daha öne çekmeliyim. Ben toprak tamamen kuruyunca veriyorum ama böyle yapmamam gerekir diye düşünüyorm. Bundan sonra sulamayı 7-8 günde bir yapacağım. Artık bu akşam gövdesi iyice yumuşayan adeniumun köklerine bakacam. Yaşatabilirsen çok sevineceğim. |
İki gün önce yağmurda on dakika tuttum. Ondan önceki onbeşgün su vermemiştim. Bir daha sulamayı da onbeş gün sonra düşünürüm. Büyük olasılıkla o sıra da sulama yapmayacağım.
|
Havanın durumu sıcaklıgı nem oranı illere göre degişiyor .
kaloriferli evler genelde sıcak peki calışan kesim 24 saat sıcaklık sabitmi ? toprak kullanımıda kişiye göre degişiyor icerik hep farklı .Saksı boylarıda öyle Sen yaptın iyi sonuc verdi bende uygulayacagım demek ne kadar dogru . Sıcak iklime sahip üyelerin pek sıkıntıları yok gibi gelişim daha iyi .Bence soru sorarken bunu göz ardı etmemeli Adenium yetiştirenler |
maalesef
kazık kökünü kestiğim adeniumlarımdan yukarıda resmi olanı dün akşam itibari ile kaybettik:( nedeni kök çürüklüğü galiba. Yapraklar soldu ve boyun büktüler. gövde pörsümüş bir vaziyette. ama diğeri sapasağlam ayakta inşallah bişey olmayacak ona. yalvarana kadar su yok ona:)) |
Geçmiş olsun sn saldikenver :(
Bu çürüme olanı atmadıysanız bir fotoğrafını yükleyebilir misiniz? Belki kurtarma ihtimali vardır!? |
Bu tür uygulamalarda çürüme riskini azaltmak için sulandırılmış oksijenli su ile yarayı denezfekte etmek ince toz haline getirlmiş odun kömürü tozuna bulamak yararlı olur. Kullanılan malzemenin steril olması da önemli.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Sayın saldikenver geçmiş olsun ama üzülmeyin çöl gülleri ölümsüzdür, sadece gelişimleri biraz durur :) Fotoğrafını görmedim ama, temiz beyaz dokuyu görene kadar keskin bir bıçakla kesip yarı gölgede bekletmeniz gerekiyor. Fotoğrafları eklerseniz daha iyi yorum yapabiliriz. |
Gecen kış kök cürügünden bende kaybettim ne yazıkki fakat üst bölümler temizce kesilip dikile biliyormuş ben atmıştım .
Üst kollardan celik alabilirsiniz Sayın jazebelin bu tip bir olayını aktardıgı yazı vardı . |
1 Eklenti(ler)
Maalesef içi çürümüş
fotoğraflarını ekliyorum. Ama dikkatimi çeken bişey oldu. İçi tamamen boşalmış ve köküne doğru akma olmuş. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 09:12. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025