agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/)
-   -   Adenium (Çöl gülü) (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/6486.htm)

ykolko 07-11-2011 17:43

Sevgili memet bu konuda çok haklısınız, bahara kadar biraz gelişip biran önce çiçeğini görebilme heyecanı ile hata ediyoruz,bu mevsimde ısıyı ayarlaya bilsek bile ışığın yetersiz olması ile yine uykuya geçiyorlar sanıyorum,bu bitkinin türlerini ısrala yetiştirmek istiyorum şuan'a kadar pek başarılı olmadım ama her türlü kaynağı okuyup bilgi almaya çalışıyorum,şimdi birde hoyalarda çok iyi sonuçlar aldığım diadonit içinde,çift kap yöntemini denemek istiyorum,fakat diadonit içinde bol oksijen almasına rağmen sabit rutubeli ortamda, uykuya geçtiğinde kök çürümesi olabilirmi sorusunun cevabını ancak deneyerek anlayacağım.

memet 07-11-2011 18:01

Çift kap konusunda biraz bilgi verseniz.

Diyatonit çelik almada perlit gibi iyi sonuçlar verse de, ben nem tutucu olması bakımından kış içinde ne kadar iyi olur diye düşündüm. Kışın toprağı tamamen kurusa bile sorun yaşamıyor.

ykolko 07-11-2011 18:16

Çift kap yöntemi:İç kap altında yeteri kadar delik olan bir kap ve bu kabın içinde sadece diadonit dolu olacak, iç kabın çapından 1 cm. daha geniş ( altı delik olmaya sıvı besin ve sulama için) dış kap, suyun seviyesi iç kabın en altının 1 cm üstüne çıkacak kadar olmalıdır. benim bu yöntem hakkında kısıtlıda olsa bilgim bu kadar.
Bu yöntenle şuan'a kadar hiç bir çeliğin köklendirmesinde fire vermedim.

tekomusti 08-11-2011 05:47

3 Eklenti(ler)
Eklenti 254616
Eklenti 254617
Eklenti 254618

selam tüm arkadaşların kurban bayramları kutlu olsun.
benim yavrular haftada bir sulanmaya alıştılar,büyümeleri yavaşladı ama sağlıkları gayet güzel maşaallah.saygılar :p:p

kalambaklı 08-11-2011 18:20

1 Eklenti(ler)
Bunlarda benim ağustos ayında ektiğim arabicum'ların bir kısmı.
Eklenti 254658

can17can 11-11-2011 05:21

arkadaşlar Diatomit'i nerden temin ediyorsunuz fiyatı nedir acaba?

memet 11-11-2011 06:36

Adenium için nem tutuculuğu fazla olması bakımından kullanmayın derim. Perlit de işinizi görür nem tutucu malzeme istiyorsanız.
Sanırım piyasada kedi kumu olarak buluyorlar.

Enver 11-11-2011 07:26

adeniumlar yavaş mı büyüyor yok sa banamı öyle geliyor.

ilksenozturk 11-11-2011 10:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi saldikenver (Mesaj 877820)
adeniumlar yavaş mı büyüyor yok sa banamı öyle geliyor.

şuan dinlenme döneminde, büyümesi neredeyse duruyor.
yazın daha hızlı büyüyor.
1 yaşını geçirdikten sonra uygun şartlar sağlanırsa gelişimi artıyor.
benim adrenium'um 2 yaşında ve bir yıl içinde 20 cm olan boyu 60 cmye çıktı
sadece büyüme hızına örnek olarak söylüyorum bunu
çünkü o şekilde büyümesi istediğim bi durum değildi, uzadı gitti. yazın tepe budaması yapıp kalın bir gövde elde etmeye çalışacağım.

memet 11-11-2011 17:18

Kışın uyuklamaya geçtiği için büyümesi duruyor. Tayland'da baharda büyümeye başlamadan hemen önce budama yapıyorlar bu çiçeklenmeyi de teşvik ediyor.
Budadığınız dallar kolayca kökleneceği için yeni fidanlarınız da olur.

Jezebel 13-11-2011 21:07

1 Eklenti(ler)
Benim çelikten kızlarım.
Çürütürüm korkusuyla sulamaktan çekiniyorum.
Yeniler çok ufak, eskiler tombullaşıyorlar;)

Eklenti 255500

sadece 8 tanecik.

ilksenozturk 14-11-2011 09:50

Alt tarafı tamamen yapraksız kalan adreniumumu baharda budamayı planlıyorum. üst yapraklı gövdeden çelik yapıp köklendireceğim. (o zamana kadar fikrim değişir mi bilmem)
De;
yapraksız gövde ile çelikleme tecrübesi olan var mı? göz patlatabilir mi?

Jezebel 15-11-2011 05:52

4 Eklenti(ler)
Sn. ilksenozturk teşekkür ederim.
Sayenizde konuyu araştırdım ve çok faydalı bilgiler öğrendim;)

Eklenti 255629

Eklenti 255630

Eklenti 255631

Ruslar bu konuda tecrubeliymiş.
Ben diatomitte köklendiriyordum ama su içinde de mümkünmüş.
Yapraksız çeliğe gelince ucunda pembe filizler belirince köklendiğinin resmidir diyorlar.:D

Eklenti 255632

:rolleyes:

drhegeli 15-11-2011 07:55

Sevgili Jezebel,

bu yöntemi nasıl uygulamalıyız? Hangi mevsimde yapmalıyız, hangi pozisyonda (güneşte mi gölgede mi) tutmalıyız? Köklenme süresi ne kadardır? Yetiştirme ortamına göre avantaj ve dezavantajları nedir? Riskleri var mı?

Çok mu sordum ne... Adenium ve su aynı cümle içinde geçince insan irkiliyor ama...:D

Jezebel 15-11-2011 10:48

Sn. drhegeli,
size link vereyim , Rus Adenium Delileri sitesi:
Google çeviriden faydalanarak sağlıklı bilgi edinebilirsiniz;)

memet 15-11-2011 15:20

Tayland'da şubatta budama yapıyorlar ve nisanda çiçekli bitki elde ediyorlar. Ama oranın iklimi bizimkine hiç benzemiyor. Ben mart ortası gibi budama yapıp çelik almanın mantıklı olacağını düşünüyorum. Yine de bir dal budayıp kış içinde deneyeceğim.

siyah lale 16-11-2011 11:10

Sayın Agac sevdalısından aldıgım adenıum tohumlarımı cumartesı gunu ekme fırsatı bulmustum.Bugun ıtıbarıyle yellow dream hareketlendıgını bana gösterdı.Mutlulugumu sızlerle paylasmak ıstedım. Sırada sayın malbman dan aldıgım tohumlarda :)

siyah lale 16-11-2011 11:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi drhegeli (Mesaj 876979)
Aşağıdaki tabloda adenium türlerinin ve hibritlerinin özellikleri özetlenmiştir.

Eklenti 254543

Bu özelliklere göre bitkimizi seçebiliriz. Örneğin, şişman gövdeli bir bonsai istiyorsak, renk çeşitliliği de önemli değilse ilk tercih arabicum olabilir.

Kaynak :
Dimmet M, Joseph G, Palzkill D : "Adenium: Sculptural Elegance, Floral Extravagance", 2000, Sayfa 7

Bu cok faydalı bır bılgı oldu.Turlerın bu kadar cok ve kendı aralarında farklılık gosterdıgını bılmıyordum ben. tesekkur ederım.Kendı adıma ve arkadaslarım adına

drhegeli 17-11-2011 14:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 879204)
Sn. drhegeli,
size link vereyim , Rus Adenium Delileri sitesi:
Google çeviriden faydalanarak sağlıklı bilgi edinebilirsiniz;)

Alıntı:

Bunun için ilk önce kesimler hükümlerinden yayılma tüm yöntemler için bazı ortak bakalım:
1. Yayılma sezon yerleşmiş greft yaprakları ve kesimler varsa, köklenme için uygun koşulları yaratmak için önemli değildir.
2. Olursa olsun kesim yaşı ve uzunluğu (makalede çürüyen fide yaş 3 ay ile kesme uzunluğu 2,5 -3 cm, köklenme bir örnektir).
3. Yaprakları olmayan kesimler köklenme mümkündür, ancak kurulması olasılığı yaprakları ile kesim göre oldukça düşüktür.
4. Sıcaklık 25 köklendirme olmalıdır - 36s.
5. Greft sabit nem altında tutulmalıdır.
6. Bıçak (en iyi bu amaçla yeni bir bıçak için uygun) temiz ve çok keskin olmalıdır.
7. Çürüyen bitkilerden bir kesim tamamen sağlıklı dokuya kesilmelidir.
8. Kesim kesim de kuru olmalıdır. 5 ile 10-12cm kadar çelikleri için, günde 1 - - 5 cm fidanlar için oda sıcaklığında kuru bir yerde (22-24C) zaman dilimi Kuruma en fazla 2 gün, kesim yerinde kök çapı daha uzun kesimi ve kesim için 1 cm. - 3 güne kadar. Lütfen kesimlerin devlet izle - yaprak solgunluk ve hissedilir bir derecede yumuşak olur, hemen kurutma durdurmak ve kurulmasına ilişkin sap koymak kök olunca. Aşırı kuru sap köklenme çok az şansı var.
9. Perlit, vermikülit veya bunların suda bir karışımı kesimler sürdürmek.
Sayın Jezebel çok,
bu translate bozmak benim türkçe pek. Mümkündür mü döndürmek siz alıntı yukarıda?
Bol teşekkür...:D

Jezebel 17-11-2011 14:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi drhegeli (Mesaj 879936)
Sayın Jezebel çok,
bu translate bozmak benim türkçe pek. Mümkündür mü döndürmek siz alıntı yukarıda?
Bol teşekkür...:D

Asıl ben size teşekkür ederim, gülmekten karın kaslarıma kramplar girdi:p
Çok yaşayın emi;)
Aydınlanmamış noktaları söyleyin ben bir projektör tutarım.
Rusçadan çeviriyi asla kullanmadığım için ne kadar kötü olduğundan haberdar değildim:D

Jezebel 17-11-2011 23:48

Adeniumların çelikle çoğaltılmasının genel kuramlarına bir göz atalım
1.Çelikleriniz yapraklıysa ve köklenmesi için gerekli koşulları oluşturabilecekseniz mevsimin bir önemi yok.
2.Çeliğin yaşı ve uzunluğu da önem taşımıyor( bu çalışmada 2.5-3 santimetrelik çelik 3 aylık çürümeye yüz tutmuş adeniumdan kesilip köklendirilmesi başarıldı)
3. Yapraksız çelikler de köklendirilebilir, ancak başarı yüzdesi yapraklı çeliklere göre daha düşük.
4.Köklendirmek için 25-36 C sıcaklık şart.
5.Çeliğe yüksek nem oranı sağlamak gerekmektedir.
6.Kullanılacak bıçak temiz ve keskin olmalı, tercihen kullanılmamış jilet.
7.Çürümüş bitkiden aldığımız çelikler sağlam dokuya kadar kesilmeli.
8.Çelikler kesildikten sonra kesi yerinin kuruması ıçın bekletilmeli.
Bekleme süresi 5cm. ve daha kısa çelikler için 1 gün,5-12cm arası çelikler için 2 gün,
12 santimetreden uzun veya kesi yerinde çapı 1cm'den kalın çelikler için bu süre 3 gündür.
Kuruma sırasında çelikler takip edilmeli yapraklarda solma veya gövdede yumuşama görecek olursak hemen dikmeliyiz.
9.Köklendirme işlemi perlit, vermikulit veya onların karışımı, ayrıca su içinde yapılabilir.

Su içinde köklendirme tecrubesini paylaşan arkadaş Elena Kulagina özetle demiş ki:
"Kesilen çeliklerin kesi yerini kurutmayıp peçeteyle çıkan sıvıyı emdiriyorum.
5-10 dakika süt salgısı bitene kadar bekliyorum.150-200 ml su içine 1 damla köklendirici ekliyorum ve bardağa su azaldıkça su ilavesi yapıyorum.
Alltan ısıtıcı veya lamba kullanıyorum.Başarısız olduğum çelikler ince ve 10 cm.'den kısa olanlardı.
10-14 gün içinde köklenme işlemi gerçekleşiyor.Aşılı bitkiden alınan çelikler daha uzun sürede köklenirler.
Kesi yüzeyini arttırmak ve bu şekilde köklendirmeyi hızlandırmak için artı şeklinde bir kesme işlemi yapıyorum.
Suda köklendirmek için önerilen çelik uzunluğu 12 cm. ve üzeri.10-14 gün içinde köklenme başlar ve 1 ayda tamamlanır.
Bardaktaki su azaldıkça ekleme yapılıp haftada 1 defa tamem değiştiriliyor.
Bir ayın sonunda bitki adenium harcına dikiliyor.
Köklenmenin gerçekleşmesi için başlıca faktörler ısı ve aydınlık.
24-25 derecenin altındaki köklendirme daha uzun sürebilir veya çeliklerde çürüme meydana gelebilir.
Kurutmadan da köklenme olmasına rağmen kurutmak için 4-6 saat bekletmenizi öneririm.
Suyun içine köklendirici yanısıra antifungal de eklenebilir"
Saygılar.;)

drhegeli 18-11-2011 09:05

Teşekkürler Jezebel,

eline, Türkçe'ne sağlık...

burakdlgc 18-11-2011 13:01

2 Eklenti(ler)
herkese merhaba,

adenium konusunda biraz acemilik yaşıyorum. şu anda yaklaşık 11-12 cm boyuna erişti. fakat uzun zamandır (yaklaşık 1 yıl) büyümesi çok yavaşladı. resimlerini ekledim. vereceğiniz tavsiyeler için şimdiden teşekkür ederim

Tura 18-11-2011 13:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 880109)
Adeniumların çelikle çoğaltılmasının genel kuramlarına bir göz atalım

Elinize sağlık.

Tam bir çelikle çoğaltma yönergesi, ancak bu kadar olur.

memet 18-11-2011 13:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi burakdlgc (Mesaj 880266)
herkese merhaba,

adenium konusunda biraz acemilik yaşıyorum. şu anda yaklaşık 11-12 cm boyuna erişti. fakat uzun zamandır (yaklaşık 1 yıl) büyümesi çok yavaşladı. resimlerini ekledim. vereceğiniz tavsiyeler için şimdiden teşekkür ederim

Neler yapıp yapmadığınızı öğrenirsek fikir yürütmemiz daha kolay olur. Bir yılda çok daha gelişmiş olmalıydı. Gölgede kalmış gibi görünüyor.

burakdlgc 18-11-2011 14:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 880280)
Neler yapıp yapmadığınızı öğrenirsek fikir yürütmemiz daha kolay olur. Bir yılda çok daha gelişmiş olmalıydı. Gölgede kalmış gibi görünüyor.

aslında sabah güneşin doğuşundan öğleden sonra 2-3'e kadar sürekli güneş alan bir bölgede duruyor. daha önce ankara'da yaşıyordum 1 yıl önce istanbul'a gelince gelişimi durdu. toprak olarak adenium toprağına bir miktar volkanik toprak karıştırdım. sulamayı ise toprağı kurudukca yapıyorum. ankara'da ailemie bıraktıgım ve aynı zamanda ektigim adenium yaklaşık 30-35 cm'e ulaşmış durumda.

memet 18-11-2011 14:21

İzzet bey ponzayı adenium için uygun bulmadığını söylemişti. Ben de hiç kullanmadım.
Kışı uygun koşullarda geçirsin baharla birlikte gübrelemeye başlarsnız. İyi bir gübrelemeyle büyümesini sürdüreceğini düşünüyorum.
Yazın bol güneş alması şartıyla.
Fidana göre saksı bana biraz büyük gibi geldi.

memet 18-11-2011 14:23

1 Eklenti(ler)
Bu benim ağustos sonuna doğru diktiğim. Altı yedi santim kadar boyda.

vehibe 18-11-2011 15:01

Arkadaşlar elimde 4- tane adenium tohumu var bu mevsimde ekersem olurmu?
Bilgi verirseniz sevinirim...

memet 18-11-2011 15:31

Ben olsam nisanı beklerdim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025