agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/)
-   -   Adenium (Çöl gülü) (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/6486.htm)

layle 29-12-2011 21:08

kaktüs hazır toprağı ile perlit çok iyi geliyormuş.

memet 29-12-2011 21:36

Kaktüs toprağına bir şey diyemem ama özellikle kışın perlit yüksek nem tutucu özelliğinden çok uygun olmayabilir.
Yazın da suyun hemen akıp gitmesi en iyi durum.

Enver 30-12-2011 08:21

Bilgilendirmeleriniz için teşekkürler.
Anladığım kadarıyla TORF+KOMPOST+KUM

layle 01-01-2012 17:24

tohumları çok fazla diren dikmemek lazımmış. tecrübesi olanların tevsiyelerine göre, 0 -1 sm arası olmalı, tohumu yatay şekilde yerleştirilmeli. toprak suyu iyi geçiren olması yeterli kalanı önemli değilmiş. ve fazla sulu olmamasına dikkat etmek lazımmış. nemli olması gerekiyor. ılık yer, hava ve bol ışık.

drhegeli 02-01-2012 15:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi astraliliya (Mesaj 894452)
Tohumları çok fazla derin dikmemek lazımmış. Tecrübesi olanların tavsiyelerine göre, 0 -1 sm arası olmalı, tohumu yatay şekilde yerleştirilmeli. Toprak suyu iyi geçiren olması yeterli kalanı önemli değilmiş. Ve fazla sulu olmamasına dikkat etmek lazımmış. Nemli olması gerekiyor. Ilık yer, hava ve bol ışık.

Paylaşımlarımızı, Türkçe kurallarına (yazım, noktalama) uygun yaparsak ve kaynaklarımızı belirtirsek eğer yazdıklarımız anlam ve değer kazanır. Aksi takdirde söylediklerimiz dedikodu kıvamında kalır, dahası da yanıltıcı olur.
Örneğin, "Ilık yer, hava ve bol ışık." cümlesindeki "ılık yer" ifadesi yetersiz, "bol ışık" ise hatalıdır.
Mark Dimmitt'in "Adenium: Sculptural Elegance, Floral Extravagance" adlı kitabına göre :
"...tohum çimlendirirken ideal yetiştirme ortamı (toprak) ısısı 80-90°F (26-32°C)'dir..."
"...ekilen tohumlar aydınlık ve gölge bir yerde tutulmalıdır..."

Bu vesile ve yararlı olur umudu ile aşağıdaki özet çeviriyi ekliyorum. Metnin aslı "Yahoo Groups!Adenium" adlı forumdadır ve aşağıdaki linkten ulaşılabilir :
http://tech.groups.yahoo.com/group/ADENIUM/files/

Metnin yazarı David Clulow, Venezüella'da yaşayan saygın bir adenium üreticisi ve koleksiyoncudur.

drhegeli 02-01-2012 15:02

5 Eklenti(ler)
"Resimli Adenium Tohumu Çimlendirme Aşamaları :"

"Gerekli Malzemeler :
*Etiket
*Asetat Kalem
*Streç film
*Penset (veya cımbız)
*Elek
*Saksı
*Yetiştirme ortamı
*Gübre

SAKSI: Geniş ve sığ olanlar makbuldür. Burada pencere kenarı saksılarını kullanacağız. Saksınız kullanılmış ise tekrar kullanmadan önce (varsa) kalıntılar bir fırça yardımıyla uzaklaştırmalı, iyice yıkanmalı (tercihen çamaşır suyu ile) ve kurumaya bırakılmalıdır.

YETİŞTİRME ORTAMI: Püf noktası, su tutma kapasitesi olan, havalanmaya izin veren, geçirgen bir ortam oluşturmaktır. Geçirgenlikten kasıt, suladığımız zaman suyun birkaç saniyede yüzeyden kaybolmasıdır. Bu amaçla; torf, dişli dere kumu, perlit, ponza taşı, hindistancevizi lifi, diatomit gibi malzemelerin eşit oranda bir karışımını kullanabilirsiniz. Hepsini birden karıştırmanıza gerek yok, bulabildiğiniz iki-üç malzeme yeterli olacaktır. Bahçe toprağı, içensindeki olası yabancı tohumlar ve patojenler nedeniyle tavsiye edilmez. Kullanılacaksa da öncesinde sterilize edilmelidir. (Not: Bakınız http://www.agaclar.net/forum/fidan-v...-asi/23363.htm) İyi kalite, hazır ticari bir kaktüs karışımı da tercih edilebilir. Biz burada, etrafımızda (Venezüella) kolay bulunan yaprak çürüntüsü (kompostu) ve dişli dere kumu kullanacağız.

GÜBRE: İz elemenler de içeren, NPK 20-20-20 gibi granül (yavaş salınan) bir gübre ve yapraktan da uygulanabilen benzer oranda sıvı (veya sulandırılabilen toz) bir gübre.

TOHUM: Taze ise doğrudan ekilebilir. Beklemiş (veya ithal edilmiş) ise ekmeden önce suda bekletilmelidir. Biz, bir saat suda bekletiyoruz. Sonra suyu değiştirip içine bir tutam toz fungusit ekliyoruz ve bir saat daha bekletiyoruz. Nihayetinde elek ile suyunu süzüp ekim için hazır hale getiriyoruz.
Eklenti 262295 Eklenti 262296

EKİM: Saksınızı 2-3 cm kadar karışımınızla doldurup üzerine granül gübrenizden serpiştirin. Sonra, saksı kenarından 1-2 cm kadar aşağıda kalacak şekilde saksıyı doldurun. Tohumlar, birbirinden 2-3 cm uzaklığa ekilmelidir. Bu mesafe, gelişmeleri için gerekli alanı vermek için yeterlidir. Toprağınızın yüzeyine hafifçe bastırarak, elinizdeki tohum sayısı kadar küçük çukurlar oluşturun. Tüm tohumlar ekildikten sonra üzerini hafifçe kapatacak şekilde çok ince kum serpiştirin. Saksınızı etiketleyin. Devamında nazikçe (tohumlar yer değiştirmeyecek şekilde) sulayınız.
Eklenti 262299 Eklenti 262301

Son olarak saksınızı streç film ile kaplayın. Adenium tohumları çimlenebilmek için %100 neme ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden üzerlerini kaplamak önemlidir. İşlem bittikten sonra saksınızı ılık ve gölge bir yere alınız."
Eklenti 262302

(DEVAMI AŞAĞIDA)

drhegeli 02-01-2012 15:18

5 Eklenti(ler)
(DEVAMI)
"Saksılar uzun süre, çok ıslak tutulursa tohumlar çürüyecektir. Bu nedenle tohumlar çimlenir çimlenmez streç filmi kaldırmak gerekir. Biz genelde 10 gün içinde filmi kaldırıyoruz.
Eklenti 262304 Eklenti 262308

Bazen, çimlenen tohumlar tepelerindeki tohum zarfını (testa) atmakta zorlanırlar. Bu şapkalar uzaklaştırılmaz ise filizi boğup öldürebilir. İşaret ve başparmağınız arasına bir miktar tükürük (pardon) alıp şapkaya bulaştırın. 10 dakika kadar sonra şapka yumuşayacaktır. Penset yardımıyla, filizin başını koparmadan, çekip alın. Bunun için su da kullanılabilir, ancak tükürük (muhtemelen içindeki amilaz nedeniyle) daha başarılıdır.
Eklenti 262305

SIRADIŞI FİLİZLER: Bazen sıradışı filizler çimlenir. Beyaz ve pembe… Beyaz koteledonlu filizler albinodurlar. Klorofilleri olmadığından yaşama şansları yoktur. Sarı yapraklı, pembe gövdeli filizler ise gölgede yaşabilirler ancak düşük kalitedirler, iyi bir sonuç alınamaz, imha edilebilirler.
Eklenti 262306

BÜYÜTME: Filizler ilk gerçek yapraklarını çıkarttığında biraz daha ışık almaya hazırdırlar. Biz bu sırada, haftada bir, etiketin üzerinde tavsiye edilen miktarın çeyreği veya yarısı oranında yaprak gübresi ile gübrelemeye başlıyoruz. Bu işlem gelişmeyi çok büyük oranda artıyor. Üç ay sonra ayrı saksılara şaşırtmaya hazır hale geliyorlar.
Eklenti 262307

Şaşırtılan fideleri 10–15 gün daha gölgede tutuyoruz. Devamında 1 ay kadar yarı gölgede kalıyorlar. Nihayetinde tam güneşe çıkarıyoruz. Tohum ekiminden 8 ay kadar sonra ilk çiçeklenme görülüyor.

İyi çimlendirmeler."

drhegeli 02-01-2012 16:23

1 Eklenti(ler)
David Clulow'un yazısı üzerine birkaç not :

*Clulow, Venezüella'da ekvator kuşağında yaşıyor. Dolayısıyla bizim gibi ısı ve ışık kaygısı yok. Yazısında geçen "ılık ve gölge bir yer" ifadesi ile Dimmit'in kitabındaki "ideal ısı" tavsiyesini birleştirmemiz gerekir sanırım.

*Kış aylarında çimlendirme deneyecekler, gübreleme konusunda daha cimri davranabilir. Gelişmeyi zorlama, gereksiz uzama ve eğrilme ile sonuçlanabilir. (şahsi tecrübem...)

*Yazıda ayrıca belirtilmemiş ama adenium tohumları yatay ekilir. Kökün hangi uçtan çıkacağı bilinemiyor. Dik ekme durumunda kökü havada, yaprakları toprakta kalabiliyor. Amuda kalkmış gibi... (yine şahsi tecrübem...):D

* İlk çiçeklenme için 8 ay verilse de aşağıdaki örnek gibi dördüncü ayında çoşanlar da var...

drhegeli 20-01-2012 08:41

1 Eklenti(ler)
David Clulow'dan siyah gözlü yeni bir melez...
Anne: A. crispum x 'Black Ruby'
Baba: 'Kaleidoscope'

sakdag 20-01-2012 09:20

Adenium fidelerimden gelişmeler

3 Eklenti(ler)
Eklenti 265114
Eklenti 265115
Eklenti 265116

Manolya_ 23-01-2012 08:43

Adenium

Sevgili sakdag,
Seninkiler büyümüştür. Benden daha evvel ekmiştin yanılmıyorsam. son durumu nasıl merak ettim.Bir ara resimlersen sevinirim.
Bende senin gibi dayanamadım, meh12 beyden aldığım tohumlardan 2 tanesini ektim.
Birisi çıkmadı. azıcık topragı karıştırdım ama görünürde tohum falan yok. sanırım çürüdü.
Bebek gibi elimde dolaştırıyorum güneş nerdeyse oraya koyuyorum:D

artemisia10 23-01-2012 17:38

İki adeniumumu kapalı balkonda soğuk vurdu sanırım ıslak kalmış çürüdüler :(

Manolya_ 23-01-2012 17:41

Sayın artemisia10
Adeniumlarınızın ölmesine üzüldüm :((
Şayet yenisini edinmek istiyorsanız arkadaşımız meh12 hala tohum satışı yapmakta bilginiz olsun.
Ben de kendisinden 20 tohum aldım. Resimde gördüğünüz onlardan çimlendirdiğim adenium.
Bilgi vermek istedim
selamlar

güler seferoğlu 25-01-2012 15:38

adeniumlarıma acele yardım lazım :S

merhaba,forumdaki bilgi deryasından öğreneceğim çok şey var ama acele bilgiye ihtiyacım var öncelikle tecrübelerinizden faydalanmak istedim münkünse.
haziran ayı sonunda adenium tohumlarımı izmirde bir yerden aldım kendileri ithal ediyormuş , orjinal vatanından geldiğini söylediler. gelince 10 gün içinde çimlendiler.hemen hemen yarısını ( çoğunu çimlendirirken ) fire verdik şu an elimde 1 tane anna ,3 tane dark spicy ve 3 tane udomtrap fidesi var . dün izmirden adeniumlar için özel hazırlanmış toprak karışımım geldi ve rahata erişmelerini umarak değiştirdim topraklarını , pek keyifli görünmediler bana.bir kısmının gövdesi biraz buruşmuş gibiydi su kaybına bağlı olduğunu tahmin ediyorum.bazılarının yaprakları alttan sararıyor gibi görünüyor bir kaç yaprakları bu şekilde sarardı ve kurudu onları kopardım.çürürler diye çok su vermedim ama evin havası kuru geliyor herhalde. evin içinde kaloriferli odada 23 derece ortalama sıcaklıkta yaşamaya çalışıyorlar.(fotoğraflarını yakında göndermeye çalışacağım). çiçekli bitkiler için olan sıvı bitki gübresiyle yapraklarını gübreledim dün suladıktan sonra , biraz toprağına da döktüm tabi. şu an pencere önünde değiller kış başından beri doğuya bakan pencere önünde kalorifer peteğinin yukarısındaydılar. ölmelerinden korktum dün hemen biraz petekten uzağa yükseğe taşıdım.oda yine aydınlık ama eskişehir bu kış epey çetin soğuklar gördü güneşli havalara daha kavuşamadık. ben bu baharda adeniumlarımın çiçek açmasını bekliyordum ama bodur görüntüleri umudumu yoketti diyebilirim. gelişmelerini sağlamak için ne yapabilirim acele yardım talep ediyorum.

memet 25-01-2012 15:43

Toprak değiştirdikten sonra gübre vermeyin. Kışın kaktüsler gibi seyrek sulama bir sorun yaratmıyor. En büyük sorun soğuk alması kışın. Kalorifer peteğini üstünde durması uygun değil. Bir miktar yaprak da dökmesi önemli değil. Baharla birlikte toparlanabilir.
Bir dahaki sulamaya bir litreye bir tatlı kaşığı hesabı oksijenli su ile sulamanız yararlı olur.

güler seferoğlu 25-01-2012 16:09

teşekkürler

hemen dediğinizi uygulayacağım bir dahaki sulamaya.peteğin 10 cm kadar yukarısında tam olarak üzerinde değil camın iç kısmındaki mermerde duruyorlardı . ama cam önü diye koymuş olsamda havası kuru geldi. allahtan bir ihtimal kurtarırım diye balkona almamışım :o

memet 25-01-2012 16:23

Bütün bitkileri kaloriferden uzakta tutmak sağlıkları bakımından daha uygun.
Gübrelemeyi bahara kadar erteleyebilirsiniz.

Manolya_ 25-01-2012 16:59

Sayın memet bey,
Yukarıda resmini gördüğünüz çimlendirdiğim adenium hakkında ne dersiniz?
Hala aynı konumda bekliyor.
Normal yaprakçıklar ne zaman çıkar dersiniz ?

memet 25-01-2012 19:27

Kış bitmeden bence bir büyüme beklemeyin. Şu an uyuklamada. Kışı dikkatlisulama ve uygun ısı ile geçirirse, baharla önce azotu yüksek bir gübreleme sonra dengeli gübre karışımı ile büyümeyi teşvik edersiniz.

Manolya_ 25-01-2012 23:52

Ama yeni çimlendi memet bey. Ne çabuk uyukladı :((
Suyunu damla damla veriyorum satece topragı hafif nemleniyor o kadar.
Peki ne yapalım, bu durumda o meşhur şarkıyı söyler ve beklemeye devam ederim minik adenium için.
(baharı bekleyen kumrular gibi) :))
Yanıtınız için teşekkürler Memet Bey.
Selamlar

iris41 26-01-2012 06:30

Adenium larımı serin yerde tutuyorum uyku dönemindeler .
Su azda olsa veriyorum fazlası cürütüyor vermedigimde büzüşüyor genelde havanın sıcak oldugunda veriyorum .

drhegeli 26-01-2012 09:37

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Manolya_ (Mesaj 903826)
...ne çabuk uyukladı...

Bitkilerin büyümesi, gelişmesi için gereken ana unsurlar : ışık, ısı, su, besin...
Isı, su ve besini kontrol etmek nispeten daha kolaydır. Kış günlerinde yeterli ışığı (yoğunluk, süre, dalga boyu) temin etmek ise zordur.
Işık azlığında bitki gerekli fotosentezi yapamayacaktır. Diğer üç unsur yeterli bile olsa istediğimiz gelişmeyi alamayız. Aksine uzama, eğilme, zayıf ve ince gövde, yan yatma, hastalıklara dirençsizlik gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkacaktır.
Bu durumda, ya yapay ışık kullanacağız; ki bu sefer de uygun yoğunluk, süre ve dalga boylarını ayarlamanız gerekir. Ya da, bitkiyi gelişmesi için zorlamayıp, diğer üç unsuru minimum düzeyde tutacağız.

Aşağıdaki güncel fotoğraflar Bahia Eyaleti - Brezilya'dan. Üreticisinin ifadesine göre günde üç kez sulanmakta, haftada iki kez de gübrelenmektedir. Bizimkiler de günü geldiğinde böyle coşacaktır...
Eklenti 265829 Eklenti 265830
*Yahoo Adenium Group'tan alıntıdır.
*Bitki yaklaşık bir yaşında.
*Adenium obesum 'Harry Potter'

Manolya_ 26-01-2012 09:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi drhegeli (Mesaj 903869)
Bitkilerin büyümesi, gelişmesi için gereken ana unsurlar : ışık, ısı, su, besin...
Isı, su ve besini kontrol etmek nispeten daha kolaydır. Kış günlerinde yeterli ışığı (yoğunluk, süre, dalga boyu) temin etmek ise zordur.
Işık azlığında bitki gerekli fotosentezi yapamayacaktır. Diğer üç unsur yeterli bile olsa istediğimiz gelişmeyi alamayız. Aksine uzama, eğilme, zayıf ve ince gövde, yan yatma, hastalıklara dirençsizlik gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkacaktır.
Bu durumda, ya yapay ışık kullanacağız; ki bu sefer de uygun yoğunluk, süre ve dalga boylarını ayarlamanız gerekir. Ya da, bitkiyi gelişmesi için zorlamayıp, diğer üç unsuru minimum düzeyde tutacağız.
Bizimkiler de günü geldiğinde böyle coşacaktır... ( heyecan ve merekla bekleyeceğim)

Sayın drhegeli,
Açıklamalarınız için çok teşekkürler.
Haklısınız bu mevsimde veremediğim tek şey ışık:(
Yapay ışık denemedim. Bunun bir çaresini bulmalıyım.
Aydınlatmalarınız doğrultusnda hareket edip gelişmeleri tekrar sizinle paylaşacağım.
Selam ve saygılarımla

memet 26-01-2012 10:34

Ortalama bir aydınlık varsa, bence yapay ışıklandırma gerekli değil, hatta yapılmamalı. Bizim iklimimize göre ağaç bir dormanside uyuklamada. Işık kaynağı bu durumdan çıkmasına neden olabilir, ama mevsim büyümesine uygun değil. Bitkinin üzerinde fazladan bir stres yaratır. Bu mevsimde asgari koşulları sağlayp uyuklamada durmasını sağlamak bence en iyi uygulama olur.
Brazilya'da şu an yaz yaşanıyor zaten tropik bir ülke aynı koşullar söz konusu değil.

Manolya_ 26-01-2012 10:42

sayın Memet Bey,
Sanırım sizde haklısınız, doğal haline bırakmakta.
Fakat biliyorsunuz tohumu yeni çimlendirdiğim için tereddütüm var. amacım çimlendirmeyi becerebilmişken, ölmesin bari.
En azından elimde çimlendirmediğim tohumlarım var, bu bir tanecik çimlenmiş minik adeniumumu yaşatabilirsem çok mutlu olacagım elbette.
Sayın Memet Bey,
Yazdıklarınızı okurken aklıma muziplikler geldi (yanlış anlamayın lütfen)
Hoşgörünüze sığınarak aklıma gelenleri sizinle paylaşmak isterim.

(Bu mevsimde asgari koşulları sağlayp uyuklamada durmasını sağlamak bence en iyi uygulama olur)
Ninni de söylesem iyi gelirmi acaba :)))
Arada bir espri yapmayı severim ama tanımadığım kişilerin tepkisinin nasıl olacağını bilemediğim için, özen göstermeye dikkat ederim genelde.
Selamlarımla. . . .
Asu

drhegeli 26-01-2012 10:44

Sanırım yanlış anlaşıldım. Yapay ışığı bir tavsiye olarak vermedim. Sadece genel yaklaşımı özetlemeye çalıştım. Ben de Memet Bey gibi düşünüyorum : Zorlamaya gerek yok... Fotoğrafları da, sabrın sonundaki selameti vurgulamak için yükledim.

Manolya_ 26-01-2012 11:05

Sayın drhegeli,
Hayır tereddüt etmeyin lütfen, sizi dogru anladım.
Yapay ışık uygulayacak sistem elimde yok zaten.
Bekleyip sonuçları göreceğiz.
Şimdilik dogal haline bıraktım.
elimde bardak torf içinde mini minnacık başını topraktan çıkartmış bir adenium ve salonda dört dönüyoruz.
Güneş nereye yansıyorsa bardağı oraya koyuyorum hemen :))
Saygılarla. . .

memet 26-01-2012 11:09

Çay boğazıma tıkandı üç vakte kadar ölürsem sebebi ninnidir.

drhegeli, bir konuşmada bir litre suya bir kaşık oksijenli su diye tarif yaptım anlattığım kişi sanırım ufak saksıya bir litre suyu vermiş. Siz haklsınız aslında da, ama böyle kimi sözlerimiz farklı yorumlanabiliyor ben öyle bir araya girmiş olayım dedim.

güler seferoğlu 26-01-2012 15:28

oksijenli su konusunda tavsiye verdiğiniz kişi bendim memet bey daha sulama zamanı gelmedi ama allahtan adeniumlarımın 1 litre su içecek kadar susayacakları ihtimali aklıma gelmedi:D ama bir konuda acemilik olunca yanlış anlama ihtimali de yok değil haklısınız o konuda :D ben de size bu suyu kullanmamızın amacını soracaktım çiçekleri sağlığına kavuşturmak gibi bir etkisi mi var ,sadece adenium a özel bir bakım mı?

güler seferoğlu 26-01-2012 15:45

adenium fotoğraflarım

5 Eklenti(ler)
evet nihayet fotoğrafları yüklemeyi başardım umarım görüntüler kalitesiz değildir telefonla fotoğraf çektim çünkü.yaklaşık 7 ay olmuş adeniumlar filizlendiğinden bu güne kadar. bu haldeler büyürler mi bilmiyorum çok derin uyuyorlar sanırım :S

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025