![]() |
Selamlar
Aşağıdaki linkte hepsi mevcut. http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=205 Geçen sene tüm karışımları bu yolla temin etmiştim.Ziraat tarım satışlarda malesef bu tür ürünler bulunmuyor. saygılar |
Ben bir türlü çimlendiremedim elimde kalan 2,3 taneyi de bahar da deneyeceğim o da olmazsa sn. Johnny guitar'ın kapısını çalacağım:)
|
Alıntı:
Saygılarımla |
4 Eklenti(ler)
Sevgili Lonicera'nın verdiği Adenium pink tohumlarından üç tanesini 8 Ocak'ta ektiğimi burada yazmıştım. Tohumlardan yalnızca bir tanesi çimlendi ama diğerleri de ölmemiş, şişkin şişkin duruyorlar.
Bu meraklıyı ayırıp yeni saksısına koydum. Diğerleri hala duruyor. Keri kalan beş tohumu da sevgili Johnny Guitar'dan esinlenerek (intihal değil:p:p) ıslak peçeteye koydum. Sanırım yaşayacak bu ufaklık ama şapkasını çıkarmamakta diretiyor:p. Açıkçası ellemek de istemiyorum. Bu defa büyüme ucunu koparırırm falan diye korkuyorum. |
Alıntı:
kolay gelsin değerli malbman |
Adeniumda meyve ve soğuğa dayanım
2 Eklenti(ler)
Benim adeniumlarım güneye bakan balkonda. Kasım-Aralık ayından beri bir kısmının (Pink çeşidi) üzerinde tomurcuklar ve çiçekler var. 8 gün önce bir saksımı kalorifer olan bir yere aldım. Dün baktım ki üzerinde meyve oluşmuş. Adalet Hanım, sizinkilerde bir şey var mı?
Eklenti 123206 Balkonda bulunan Adeniumlarıma ekim ayından beri gübre vermedim. Amacım kışa dayanıklı olmaları için idi. Dün www.accuweather.com sitesinde Ortaca'ya baktım. Dün gece yazan gece sıcaklığı -2 idi. Adeniuımlarımın bir kısmını her ihtimale karşın içeri aldım. Bir kısmını dışarıda bıraktım. Sabah ve akşam baktım. bitkilerde bir etkilenme görmedim. Bu gün seralarda gezdik. Seracılara sordum. Gece 23:00 sıraları sıcaklık sera içinde 3 dereceye düşmüş. dışarda demek ki -2 olmuştur. Gece yağmurlama yapılmıştı ve sera diplerinde aşağıdaki görüntü vardı : Eklenti 123207 25.01.2010 Demek ki -2 gerçekleşmiş. yağmurlama yöntemi ile dondan korunan bir seradan akan sular bir bitki üzerinde buz tutmuş . Garanti -2 olmuş diyebiliriz sanıyorum. Demek ki bitki kışa iyi hazırlanırsa -2 derece olan soğuktan zarar görmeyecek. Ama yine de bu bitkiyi yetiştiren arkadaşların böyle bir şey var diye soğukta bırakmamaları gerekir. |
Sayın izzeterisen, siz adeniumlar konusunda tartışmasız söz sahibisiniz, neden der iseniz!...Yapmış olduğunuz çalışmalarınız bize her zaman yol gösterici olmuştur.;)
Son mesajınız da buna bir örnek teşkil etmektedir.:) Bir atasözümüzü tekrarlamak istiyorum, bakarsan bağ olur bakmaz isen dağ olur, (gerisi yalan olur) Sevgili dostum sağlıcakla kal, |
Sayın izzeterişen, meyve dediğiniz nedir? Bu bitkinin meyvesi de mi var yoksa:confused:
|
Sayın İzzet bey,
Gerçekten çok ilginç. Minik bir muza da benziyor. Yanlarda yeni tomurcuklar var gibi. Çiçek açmış mıydı? Acaba çiçekten sonra oluşan tohum keseciği olabilir mi? |
Bitkinin meyvesi zakkumun meyvesi gibi. Kapsül şeklinde olan meyvesi (internette pot olarak geçiyor) içinde tohumları olacak.
Bitkim kasım ayından beri tomurcukta. Çoğu tomurcukları soğuk nedeniyle öldü. şimdi sıcağı buldu. Dallanıyor ve her dalı çiçek salkımı oluşturuyor. Yakında üzerinde en az 20 kadar çiçek olacak sanıyorum. Adalet Hanım, sizinkilerde bir gelişme yok mu? |
Alıntı:
Hepsi de bir kaç yaprağını kaybetti ama baharda canlanacaklar sanırım, burada gece ısısı 9 °C altına düşmedi, buna güveniyorum biraz da. Yaz sonu açan çiçeklerin tohum zannettiğim kısımları da canlı olarak beklemede, hava ısındığında inşallah onlar da sizinkiler gibi meyve olurlar. Sizin adeniumların yaprakları çok sağlıklı maşallah, dışarda kaldıkları zaman biraz matlaşıyorlar. |
3 Eklenti(ler)
Adeniumlar çimlenmeye başladı.Dış sıcaklığın aşırı düşmesinden kaynaklanan sıcaklık farkı ile bu sefer 6 günde çimlenmedi biraz uzun sürdü.29 aralık ta ekilenler 6 günde çimlenmesine rağmen aynı tohumlar ocak 12 de ekilenler ise 10 gün ile 12 günü buldular.Malesef bir kaç tohumda peçete ile çimlendiği halde karışımın ısslak değilde nemli olmasına rağmen çürüdüler.Sayın skaraca sarı kaptaki ler sizin tohumlar dün 4 adetti bu gün ise 6 ama devamı da geliyor.Kapta 12 ader tohum vardı.29.aralık 2009 da ekilenler 4 yaprağı tamamlayıp 6 yaprağa geçtiler.Bugün ilk sıvı organik gübrelemelerini yaptım.
Bu arada deneme olarak yaptığım adenium pink e smal red plum ise üst yaprakları büyümeye başladı.üst kesimleri yaptılarımda gayet iyi gelişiyorlar. Adenium konusunda bildiğim ve tecrübelerime dayanarak tüm yardımlara ve paylaşımlara açığım. Saygılarımla |
Ama, ama benimkileri en uzağa koymuşsunuz sayın johnny guitar.
Hiç görünmüyorlar ki. Zaten şimdi miniciktirler. Alt sol kenar kısımda sanki çizgi gibi birşey gördüm sadece. 12 taneden altı tane. Şimdilik! İyi iyi, iyi gidiyorsunuz sayın johnny guitar. Maşaallah. Nazar değmesin, elinizin uğuru eksik olmasın. Bu arada en son fotoğraf aşı sanırım. Deneme olduğunu belirtmişsiniz. Alt kök kısmını keserek, üstüne başka cins dalımı aşıladınız? Aşı olarak hangi yöntem kullandınız? Bir ara fotoğraflar yayınlamıştınız sanırım. Yarma aşı benzeri bir yöntemdi. Onu mu uyguladınız? |
Peçetede çimlenen tohumların toprakla buluşması
4 Eklenti(ler)
22 Ocak tarihinde sayın johnny guitar'ın peçetede adenium tohumu çimlendirme yöntemini, elimde bulunan tohumlardan 15 tanesi için uygulamıştım. İki gün sonraki gelişimlerinide bir önceki sayfada fotoğrafı ile göstermiştim.
Hafta sonu 4 gün süreyle il dışına çıkmam gerektiği için, sayın johnny guitar'ın önerisi üzerine tohumları toprağa ekmeye karar verdim. Ancak bu işi yola çıkmadan önce Cuma günü yapmam halinde, nem-ısı durumu gibi etkenleri görüp değerlendirme ve gerekli düzenlemeleri yapma imkanım olmayacağı için ekim işini bugün yapmamın uygun olacağını değerlendirdim. Böylece Cuma gününe kadar nem-ısı etkenlerini gözleme ve gerekli düzenlemeleri yapma imkanım olacak. Peçetede çimlendirilen adenium tohumlarının ekim öncesi görünümleri. Eklenti 123322 İki tanesi oldukça belirgin olmak üzere üç tanesinde kök uçları çıkmış durumda. İlginçtir büyüklerden birisi hariç, diğerlerinde de tohum kabında şişme sonucu yarılma var. Sol üst başta görülen tohumda şişme olmasına karşın tohum kabında yarılma oluşmamış. Eklenti 123323 Tohumların toprak üzerine yerleştirilmelerinden sonraki görünümleri. Sol kenardaki dört adet tohum, yer ayarlaması yapılırken nem nedeniyle toprak bulaştığı için biraz zor görülüyor. Eklenti 123324 Tohumlar toprağa yerleştirildikten sonra üzerlerine yaklaşık bir cm kadar toprak örtüldü ve fısfıs ile sulamaları yapıldı. Eklenti 123325 Sulama işlemi sonrasında ise ekim kabının kapağı örtüldü, kapak üstünde bulunan hava delikleri, iki tanesinden kısmen hava alacak şekilde streç ile kapatıldı. Böylece nemin ekim kabı içerisinde kalması ve toprağın kurumamasının sağlanması planlandı. İş bitimi ekim kabı kuzey tarafa bakan pencere önünde aşırı ısınmayı önleyecek şekilde fayans ve iki kat oluklu mukavva konulmuş kalorifer peteği üzerine konuldu. Tohum çimlendirme sırasında kab aynı şekilde petek üzerine konulmuştu ve oluşan buharın kabın kapağında su damlalarına dönüştüğü, ortamın nemli kaldığı, ısının ise 25 derece civarında olduğu gözlenmişti. |
sevgili skaraca bu sefer tohumlar hayırlısı ile olacaklar çok güzel patlamışlar ,ben de yarın Tekirdağa gideceğim tabi kar yağmazsa ve tohumlarıma kavuşacağım aynı sistemle çimlendireceğim bu en güzel yol sanırım çimlendirmede sayın johnny guitara teşekkür ederiz :)
|
Sayın Skaraca siz işi çözmüşsünüz.Tebrik ediyorum sizi.Sizin kabınızı en arkaya koydum ki peteğe yakın olsun üşümesin diye.Aşı yaptığım adenium ise kök pink üstteki smal red plum.Aşı yöntemi ise internetten indirdiğim tüm adenium videolarını takip ederek ve bunları tercüme ettirerek edindiğim bilgilere dayanarak yaptım. Bağzılarını ise belli yükseklikten kestim bunu da yanlardan dallanarak bir köke 4 veya 5 çeşit aşı yapmak.Tabiiki bu yıl aşı yapılacak kalınlığa erişebileceklermi.
Adeniumlarıın geç çıkmasınıda çözdüm.Peçeteleme yöntemi ile çimlenen bitkileri zaten kök kısmı belli olduktan sonra neden yatay ektikki.(peçetedeki resminizdeki kabuktan çıkan ince kısım kök kısmı)Dikey olarak ekecektik gecikme bu yüzden oldu.Sakın ektiklerinizi karıştırıpta bunu denemeyiniz.4-5 gün bir gecikme olcaktır.Yani 6-8 günde çimlenecekler 10 veya 12 gün arası olacaktır. Saygılarımla |
Sayın Hhatice hanım,
Teşekkürler iyi dilekleriniz için. İnşallah bu kez çimlenme oranı yüksek olacak. Tohumları aldığınızda isterseniz bir kısmını peçete ile çimlendirin, bir kısmını ise geleceğini belirttiğiniz tohum çimlendirme makinesi için saklayın. Ben elimdeki tohumların az bir kısmını kendime bırakıp, kalanını sayın johnny guitar'a biraz fazla olmak üzere ve size göndermiştim. Sayın Dudi hanıma tohum verdikten sonrada elinizde yeterince tohum kalır. Çimlendirme ve ekim aşamasında kabı ısı için petek üzerine koymayı düşünürseniz, kaba fazla ısı geçişini önlemek için petek üstüne varsa 1,5-2 cm kalınlıkta mermer veya iki kat fayans koymayı unutmayın. Ben bir fayans ve üzerine iki kat oluklu mukavva koydum. |
Teşekkürler sayın johnny guitar,
Kutlamanızı yinede kabul edeyim ama sizin peçetede çimlendirme yönteminiz sayesinde olacak sanırım bu kez. Adeniumların topraktan geç çıkma sorununa gelince, bırakalım yavaş yavaş gelişsinler. 2-3 gün geç çıkmasından birşey kaybetmeyiz, tam kök gelişimlerini tamamlamadan çıkmasınlar. Birde benimkilerden zaten üç tanesi kök ucu çıkartmıştı ancak tohum kabuğu tam açılmamıştı. Belki sizin eklediğiniz fotoğraftaki tohumlar için o yöntem uygulanabilirdi ama benim tohumlara uygulanamayacağını düşünüyorum. Sizin tohumların bir kısmı neredeyse peçetede tohum kabuğunu bırakacak halde idi. |
Alıntı:
Sayın skaraca ve johnny guitar sizleri çok kıskanıyorum çooook.....:mad: |
Adı çöl gülü olan bir bitkinin kışın en soğuk günlerinde tohumunu çimlendirmek çok uygun bir koşul sağlanamayacağı anlamına geliyor.
|
2 Eklenti(ler)
arkadaşlar benımkiler 8-10 güne çimlendiler.tabı yarısı hiç çimlenmedi.48 taneden 20-20 tanesi çimlendi ve iki yapraklı hali aldılar fakat buyumeleri çok yavaş **** durdu.ayrıca ıkı tanesi beyaz gibi.Bunları ne zaman başka bir kaba almam lazım ve güneş ışığı çok mu gerekiyor? ayrıca sulama bundan sonra nasıl olmalı...ben torf-perlit karışımına ekmiştim.ayrıca bazılarını çimlendiği ilk dönemlerde dayanamayıp ben elimle tohumdan kafalarını çıkarmak istedim ve sanırım yapraklarını zedelemişim onlar ole kaldı gibi.ve ıkı taneside gövdeleri koyulaşmaya başladı yapraksız olanların acaba çok sudan mı?susuzluk mu?
|
2 Eklenti(ler)
devamı
|
1 Eklenti(ler)
devam
|
2 Eklenti(ler)
devamı
|
2 Eklenti(ler)
631 nolu mesajımdaki ufaklık, sevgili Johnny Guitar'ın tavsiyesi üzerine bir kaç gün boyunca sürekli nemli tuttuğum için, şapkasını çıkardı:p:p Artık yapraklarını rahatça büyütebilir.
|
2 Eklenti(ler)
Bunlar da peçetede çimlendirip torfa aldığım minikler.
|
2 Eklenti(ler)
Bunlar da çimlenmeyi bekleyenler.
Eklenti 124108 Hatta bu arkadaşın tohum kapsülü açılmaya başlamış bile. Eklenti 124109 |
Anlaşılıyor ki sayın johnny guitar'ın bu başlık altında bizlere tanıttığı peçetede çimlendirme yöntemi, adeniumlar için oldukça başarılı olabilecek bir yöntem. Adeniumlarla ilgili çimlendirme aşamalarında bu yöntem, yeni başlayacak arkadaşlar içinde hayal kırıklığı yaratmayacak bir yöntem.
|
Sayın sagdil,
"Tek dişi kalmış canavarınızı" kaybettiğinize üzüldüm. Bende şu anda çimlenmiş tek filizime gözüm gibi bakıyorum. Daha önceki mesajlarda da açıkladığım gibi, yüzden fazla tohumu çürüttükten sonra peçete ile çimlendirme yöntemini uygulamaya başladım. Geçen hafta çarşamba günü peçeteden alıp toprağa ektiklerim halen çıkmadılar. Yeniden kalan tohumlar ile peçete çimlendirme yapacağım. Takip edin başlığı, başarı oranına göre sizinle paylaşabileceğimiz adeniumlarımız olabilir. |
Sayın seymen 84,
Başarınız için sizi kutlarım. Umarım gelişmeleride güzel olur. Açık renk dedikleriniz ise "albino" türü adeniumlar. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 05:24. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025