agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/)
-   -   Adenium (Çöl gülü) (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/6486.htm)

drhegeli 13-09-2013 09:20

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Latif (Mesaj 1198712)
Topraga geçirme planınız nasıl ?

Toprağa geçirdim bile... :D Saf ince torfa diktim. 2-3 çift gerçek yaprak çıkarana kadar bu ortamda kalacaklar.
Sonrasında daha kaba, geçirgen bir ortama alınacaklar.

Eklenti 441215
(Ortadaki madeni para 1 kuruş...)

Sakaki 13-09-2013 10:00

Sn drhegeli,

Kısmetse bu sezon ben ilk defa tohum alacağımdan merak ettim: Bir tohum kapsülünde (sağlı sollu her iki kapsül için soruyorum) kaç adet tohum var ortalama?
Ayrıca, kapsüller ha bugün ha yarın patlayacak diye bekliyorum ama neredeyse Eylül ortasına geldik fakat halen açılmadı kapsüller. Her an tetikte olmalı ve kapsülleri korumaya almalı mıyım yoksa daha var mı?

Saygılarımla...

drhegeli 13-09-2013 12:12

Türüne, cinsine ve bakıma göre değişmekle birlikte kapsül başına 50-100 adet gibi kalmış aklımda. 100+ de olabilir, boş da çıkabilir. Olgunlaşma süresi de değişken. Yabancı sitelerde 6-8 aydan bahsedenleri okudum. Sevgili can17can'ın bir kapsülü olgunlaşmıştı. Sanırım iki ayı bulmamıştı. Kendisi ayrıntıları verecektir.
Kapsülünüzün rengi yeşilden kahverengine dönmüşse her an tetikte olmakta fayda var.

can17can 15-09-2013 09:34

Kapsül(tohum kesesi), her bitkide farklı büyüklükte oldugu için kesin bir rakam yok. Rakam elinizde varyeteye göre değişiyor. Çiçek tohum tuttuğunda sağlı sollu iki kapsül çıkarıyor. Bu 2 kapsülden ortalama 40 tane çıktı bizde. Ama henüz olgunlaşmamış çok büyük kapsüller var ondan ya daha çok çıkacak ya da daha iri tohumlar çıkacak, göreceğiz.

pomodoro 18-09-2013 09:19

1 Eklenti(ler)
Sayın drhegeli, sizin çimlendirme denemenizden cesaret alarak ben de tohumlarımı cuma akşamı ıslak peçeteye koydum. Tohumlar da, geçen tohum takas şenliğinden edindiğim sizin Adenium arabicum tohumlarınız. Dün akşam (salı) manzara aynen böyleydi:
Eklenti 442403
5'te 5 :) Muhteşem!
Haftasonu aynen sizi ayak izinizden gidip torfa geçirmeyi planlıyorum. İlk defa bu kadar ciddi (!) bir çiçek büyütmeye çalışıyorum. Umuyorum yaşatabilirim...

syuksek 24-09-2013 12:16

3 Eklenti(ler)
Merhaba,

İlk defa bir adeniumum oldu, tavsiyelerinize ihtiyacım olacak.

Sizce kökleri kuş yuvası olmuş bu adeniumun saksısını değiştirmeli miyim ? Mevsim açısından uygun mudur ? (iklim Batı Karadeniz, İstanbul benzeri)

Ne zamandan sonra içeri almalıyım ?

Bitkinin formu ve cinsi (Anouk) ile ilgili tavsiyeleriniz var mı ?

Şimdiden teşekkürler...

drhegeli 24-09-2013 12:56

Sn syuksek,
mevsim dönüyor. Gece-gündüz ısı farklılığı arttı. Güneşli günlerde dışarıda durabilir ama geceleri içeri almalısınız. Yağmur ile de ıslanmasını (kontrolsüz sulama) engelleyin. Saksı değişimini de bitkinizin uyanacağı ilkbara bırakın.

Bitkiniz çelikten üretilmiş obesuma benziyor. Muhtemelen Hollanda orijinli. Nasıl edindiniz?

syuksek 24-09-2013 15:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi drhegeli (Mesaj 1202489)
Sn syuksek,
mevsim dönüyor. Gece-gündüz ısı farklılığı arttı. Güneşli günlerde dışarıda durabilir ama geceleri içeri almalısınız. Yağmur ile de ıslanmasını (kontrolsüz sulama) engelleyin. Saksı değişimini de bitkinizin uyanacağı ilkbara bırakın.

Bitkiniz çelikten üretilmiş obesuma benziyor. Muhtemelen Hollanda orijinli. Nasıl edindiniz?

Sayın drhegeli,
İlginize çok teşekkürler...
Adenium'u geçen hafta arkadaşım benim için Beşiktaş Vapur İskelesi yanındaki Kaya Bey'in yerinden aldı. 30 tl.
Sitede ki satışı yeni gördüm, çeşitleri çoğaltmayı düşünüyorum.

Latif 25-09-2013 21:33

latif/çöl gülü

1 Eklenti(ler)
Fotoğraftaki mini serada çöl güllerimin kışı geçirebilecegini düşünüyorum.

skaraca 04-10-2013 11:42

2 Eklenti(ler)
Eklenti 446067

Eklenti 446068

Yaklaşık 3-4 yaşlarındaki Adeniumlarım. Birincisi toprak üst seviyesinden itibaren 30 cm, ikincisi ise 11 cm boyunda.

İlki herhangi bir dallanma yapmadan sürekli boya verdi. diğeri ise bu yıl tepe noktasında bir durgunluk yaşadıktan sonra üç ayrı dal oluşturdu ve onları geliştirmeye çalışıyor.

Aslında birincisini dallanması için toprak seviyesinden yaklaşık 10 cm yukarıdan kesmek ve kesik kısmı köklendirmeyi denemek istiyorum ama çok iyi gelişmekte olan üst kısmı kaybetmekten korkuyorum.

Alt kısmın dallanması, üst kısmın ise zarar görmeden köklenebilmesi için bu işlemi ne zaman yapmam uygun olur?

vehbi 04-10-2013 13:36

Sn skaraca gayet sağlıklı gözüküyorlar,henüz çiçek açmadılarmı,benim adenium'lar henüz iki yaşında çiçek açmadılar 16-18 cm civarındalar.

drhegeli 07-10-2013 08:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi skaraca (Mesaj 1205606)
Alt kısmın dallanması, üst kısmın ise zarar görmeden köklenebilmesi için bu işlemi ne zaman yapmam uygun olur?

İlkbahar... :)

skaraca 07-10-2013 13:05

Teşekkürler sayın drhegeli. İlkbaharda budama yapılacak.

Bu arada henüz ikisi de çiçeklenmiş değil. Neden değil? İzlediğim kadarıyla çiçeklenen adeniumlar düzenli olarak gübreleniyor. Bir anlamda çiçeklenme için gübrelenme şart. Ancak benim adeniumlar gübresiz, organik (!) adenium. Bunun için çiçeklenmiyorlar diye düşünüyorum. Yoksa sayın drhegeli'de olacak bunlar kaç çeşit çiçek açar, tohum verirdi.

Bu arada sulama için gövde kontrolü yapıyorum. Eğer gövdeyi parmaklarımla sıktığımda (fazla değil yumuşak sıkma) hafif bir yumuşaklık hissediyorsam sulama yapıyorum. Hatta ben üstten değil, alttan sulama yapıyorum. Ancak altlıkta su bırakmıyorum. Toprağın aldığı kadar su döküyorum.

vehibe 07-10-2013 14:54

1 Eklenti(ler)
Eklenti 446639

Buda benim tembel adenium. Bir buçuk yaşında olmasına rağmen çiçeklenmedi.

syuksek 21-10-2013 15:39

3 Eklenti(ler)
Adeniumum saksı değişimini bahara bırakmıştım ki yapraklarını sararıp dökmeye başlayınca acilen toprağını değiştirmeye karar verdim.

Sayın Adem Keskin zahmet edip iş yerime kadar dağdan topladığı ufalanmış kaya kırıklarından oluşan toprağı taşıdı. Birlikte toprak ve saksıyı değiştirdik.
Kendisine tekrar teşekkür ediyorum.

Yaprak sararmaları durdu, keyfi yerine geldi.
Eklenti 448879
Eklenti 448880

Uçlarda ki bu oluşumlar için çiçek diye sevinmeli miyim sizce ?
Eklenti 448881

Latif 16-11-2013 16:27

Tohum

Şimdi aldıgım tohumları dikmek için Martı beklesemmi yoksa şimdi mi diksem. Beklettiğim için bozulmazmı ? Cevaplarınız için teşekkürler.

drhegeli 19-11-2013 10:52

Çimlenme için ideal toprak ısısı 26-32 derecedir. Bu ısıyı sağlayabildiğiniz her mevsim ekim yapabilirsiniz.
Adenium tohumları, çimlenme oranları düşse de, 2 yıl kadar dayanabilmektedir.

Sakaki 19-11-2013 10:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi syuksek (Mesaj 1210051)
Uçlarda ki bu oluşumlar için çiçek diye sevinmeli miyim sizce ?
Eklenti 448881

Evet :)

syuksek 19-11-2013 13:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki (Mesaj 1220364)
Evet :)

Sayın Sakaki,
Maalesef tomurcuklar açamadan kuruyup döküldüler...
Yerine, toprağına ve bana alışmaya çalışıyor besbelli :)

can17can 21-11-2013 16:12

sayın syuksek
bu aşamada tomurcukların dökülmesi pek hayra alamet değildir.
yeni ftoğraflarını yayınlarsanız bilgisi olan arkadaşlar sizi yönlendirebilir.

orman kedisi 21-11-2013 16:19

bir adenium edinmek istiyorum; ama bitkinin çok zehirli olduğunu okudum. doğruluk payı var mıdır?

drhegeli 21-11-2013 18:12

Bu konu daha önce konuşulmuştu. Tekrarlamakta yarar var.

Adenium yenilmesi halinde zehirlidir. Sıvılarının cilde teması tahrişe neden olabilir, ancak zehirleme yapmaz.

Balliba 22-11-2013 12:54

Merhaba;

can17can arkadaşımızdan bir adenium alarak aranıza katıldım. 20cm boyunda olan çöl gülümü bu boyda sabit tutmak için nasıl bir yol izleyeceğim konusunda bana yol gösterebilir misiniz?

orman kedisi 23-11-2013 11:07

teşekkürler drhegeli. önüne başka bitkiler koyup, kedimin ulaşmasını engelleyeceğim ve onunla uğraşırken de eldiven giyeceğim demektir.

_Cihan 27-11-2013 11:27

Adenium

2 Eklenti(ler)
Resimleri görünce dayanamadım bende ağaçlar netten sipariş verdim. Adenium Obesium Apple ve Adenium Obesium Sukuom birde kekik aldım. Yanında bir sürü hediye geldi. Paradise da göndermişler. Şimdi çimlendirmek için ısıtıcılı serayı kurma vakti :) Bana şans dileyin :D

_Cihan 29-11-2013 22:57

Adenium

2 Eklenti(ler)
Çarşamba günü elime ulaşan adenium obesium tohumlarından bir kısmını 3 saat ılık suda beklettim. Daha sonra bonsai için aldığım drenajlı özel karışım toprağa ektim. Toprak iyice ıslanana kadar suladım. Isıtmalı mini seramda ağızları kapalı kutularda sıcaklık 26-27 derecede durdular. Bu sabah (cuma) baktığımda bir kaptaki toprak hafif havalanmıştı. Birde ne göreyim 1 tanesi çimlenmeye başlamış bile :) İnşallah büyütebilirsem resimlerini sizlerle paylaşacağım.

can17can 30-11-2013 16:03

elbette büyütürsünüz insan istedikten sonra, başarı kaçınılmazdır derler
tohumdan üretimin zevki başkadır. o gerçekten sizin olur. çocuğunuz gibi, biz tohum bile aldık torunları gördük yani, sizede nasip olur işallah. geçmiş sayfaları inceleyerek üretim yapanların teçrübelerinden faydalanmanız başarı şansınızı artıracaktır. kolay gelsin.

_Cihan 01-12-2013 17:12

Adenium

2 Eklenti(ler)
Evet her biri yeni doğmuş çocuk gibi benim için :) 6 adet ektim henüz 3 tane çıktı. İlk 2 tanesini suda bekletmeyi unuttuğumdan dolayı biraz geciktiler :)) ısıtıcılı mini sera çimlendirmek için iyi işe yarıyor.

meh12 04-12-2013 20:49

Gelişimleri fena değil

5 Eklenti(ler)
Şuan Muğla da olan çöl güllerim 100 adet civarı gelişimleri fena değil gibi, toprak karışımı olarak ; bahçe toprağı + coopeat+keçi gübresi kullandım

Kayahann 04-12-2013 21:01

çok güzel duruyolar

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025