![]() |
Adalet hanım ne kadar hızlısınız maşallah.Adeniumlar güneye bakan balkondalar .Alanyanın havası da malum oldukça sıcak geçti .
|
Alıntı:
Balkondaki topraksız tarım denemelerime bu yıl ara verdim. Nedendir bilmem, içimde bir isteksizlik var. Belli olmaz önümüzdeki günler başlayabilirim de ama şimdilik hiç bir şey yok. Sevgilerimle |
Sevgili Cennetbahçesi, ben haftada iki defa abartmadan suluyorum, bunun dışında gübrelemeyi kestim.
Fazla su vermiş olabilir misiniz? Belki de bir hastalıktır, 15 cm. olduktan sonra birden bire yıkılmaları ilginç, daha tecrübeli olanlar fikirlkerini yazacaktır. |
Adalet hanım ben haftada bir az su veriyordum sudan çürüme olduğunu sanmıyorum .
|
Alıntı:
Saygılarımla |
Alıntı:
Hemen suyu kesin ve kurudukça çok az su verin. Saksılarını elinizle sıkarak toprağının iyice havalanmasını sağlayın. Kesinlikle bitkiler yapmurdan etkilenmesin. Geçen yıl Benomyl terkipli bir ilaçla (Benlate) sulamam önerilmişti. Faydası oldu. Ama asıl yapılması gereken dediklerim. Yapabiliyorsanız bitkileri hemen sökün, çürüyen kökleri kesin, bir kaç gün yaraları kuruyana kadar bitkileri açıkta gölgede bekletin. sonra çok ama çok az nemli toprağa dikin. En az bir hafta sonra da sulayın. |
Benim adeniumlarım hala çimlenmedi. Yaklaşık 8 gün oldu:(
Tohumlar şişkin duruyor, tohum zarfları oldukça yumuşamış. Ama henüz filizlenme hareketi göremedim. Aynı kaptaki diğer bitki tohumlarından çimlenenler mevcut... Gece gündüz arası sıcaklık farkı yüzünden olabilir belki, bilgilere yeniden göz attım da.. Benimkiler ev içersinde olduğundan hemen hemen hiç sıcaklık farkı olmaz. En iyisi gece balkona çıkarmak sanırım, hem öyle çok soğuk da yok bu aralar.. |
1 Eklenti(ler)
10.01.2010 tarihinde peçeteye çimlendirmeye bıraktığım adenium pink tohumları %80 oranla çimlenmiştir.Karışıma yarın ekmeyi düşünüyorum.İlk deneyimi olanlar için peçete çimlendirmesi hem tohum çimlenme oranını öğrenmiş olacaklar,hemde başarı oranı daha uygun olacakır.
Saygılar |
Alıntı:
Saygılar. |
Sayın Johnny Guitar,
Bu başarı ve çimlenme oranı karşısında maşallah, nazar değmesin demek gerek. Elinizin uğuru hiç eksilmesin. Üç günde çimlenme! Gerçekten güzel. Önümüzdeki hafta üç gün il dışındayım. Dönüşte peçete ile çimlendirme yöntemini bende deneyeceğim. Bakalım ne olacak. |
Alıntı:
Saygılarımla |
Sayın johnny guitar ve izzet bey tavsiyeleriniz için çok teşekkürler,tavsiyenizi uyguladım inşallah kurtarabilirim.
|
adenium tohumu çimlendirme
1 Eklenti(ler)
Forumda bu başlık altında görüp, beğendiğim adeniumla ilgili çimlendirme denemelerim devam ediyor. İlk çimlendirdiğim tohum gelişemeden kurudu. Şu anda iki tane çimlenmiş adeniumum var. Bunlardan birisinin tohum kabuğunu ben çıkarttığım için henüz yapraklarını göstermedi. Sivri bir uç şeklinde. Bu nedenle fotoğrafını çekmedim.
Eklenti 122027 Fotoğrafını çektiğim ise iki yaprak ve ortasından yeni bir yaprağa ilişkin minicik bir uç zorlada olsa görünüyor. Şu anki gelişimi normal gibi. Yalnız toprağı çabuk kuruyor. Bu nedenle aşağıda açıklayacağım yeni yöntemi bu adenium içinde uyguladım. Ayrıca aynı kabta çimlenme aşamasında olan bir tohum daha var. |
Adenium çimlendirmede yeni yöntem
2 Eklenti(ler)
Daha önceki adenium çimlendirme denemelerimdeki başarısızlıklarım ve başlık altında yazılan bilgiler (özellikle sayın Johnny Guitar'ın yazdıkları) nedeniyle nem ve ısı düzeyini ayarlayabilmek için yeni bir yöntem geliştirdim. Şu anda sonuçları alabilmek için erken.
Adenium ektiğim kabları, içi su dolu olan pet bardak üzerine yerleştirdim. Sulama suyu alttaki delikten pet bardağa akıyor. Pet bardak ise kalorifer peteği üzerinde duruyor. Böylece pet bardak içindesi su ısınarak buharlaşıyor ve ısınan buhar üstteki tohum ekili kabı ısıtıyor. Ayrıca su tahliye delikleri aracılığı ile üstteki toprağın nemli kalmasını sağlıyor. En azından ben bu sonucu alabileceğimi düşündüm. Eklenti 122030 Kalorifer peteği üzerinde içi su dolu pet bardak ve onun üzerinde tohum ekili kab. Eklenti 122031 Tohum ekili kabın üzerini havalanmayıda sağlayacak şekilde örttüm. Örtü alt kısmındaki nemlenmeyi, su kabarcıkları olarak bu fotoğrafta görebilirsiniz. Böyle bir yöntem ne derece başarılı olur bilemiyorum tabi ki! Bu yöntemden sonra sırada sayın Johnny Guitar'ın peçete ile çimlendirme yöntemi var. Önümüzdeki hafta üç gün il dışındayım. Dönüşte bu yöntemi uygulayacağım. |
Sayın Skaraca yönteminiz iyi fikir gibi görünüyor.Denemenizde inşallah başarılı olursunuz.Zaten değişik yöntemler çimlendirmeye açıktır.Peçete yöntemi ile çimlendirdiklerimin tamamını bugün ektim.tohumlar o kadar çimlenmiş ki peçeteden ayırmak zor oldu.Çimlenmeyen tohumlar da vardı aralarında.Elime aldığımda çürümüş olduğunu gördüm.Buda şunu gösteriyorki tohumların çimlenme kalitesi %90. 100 adet ten 10 adet fire verdim.Buda tohumun tazeliğine bağlı.Sizin gönderdiğiniz tohumlarıda peçetelere çimlendirmek için koydum.Pazartesi günü sonuçlar belli olur.Toplam 70 adet tohum vardı kendi incelememelerime göre 8 adet i cılız ve sağlıksız gözüküyordu.Buda %88 oranında çimlenecek gözüküyor.Tabiiki tahmin.
Saygılarımla. |
Peçetede adenium tohumu çimlendirme
2 Eklenti(ler)
Sayın johnny guitar'ın başarılı bulduğum peçetede adenium tohumu çimlendirme uygulamasını 22 Ocak Cuma akşamı evde denedim.
Bunun için daha önceden ayırdığım marketlerde peynir paketlemekte kullanılan kapaklı kablardan kullandım. Kapak üzerine havalandırmayı sağlamak için birkaç delik açtım. Sonra peçetenin yarısını kabın alt kısmına serdim ve tohumları aralıklı olarak yerleştirdim. Diğer yarısını da tohumların üzerine kapattım ve peçeteyi nemlendirdim. İki günde tohumlar şişkinleşti ve birkaçı üzerinde bulunan kabuğu yararak beyaz kısmını gösterdi. 15 tohum kullanmıştım deneme için. Belki bir ikisi çimlenmeyebilir. Ancak henüz bunu söylemek için erken. Çünkü genel olarak baktığımda tüm tohumlarda nem nedeniyle şişme oluşmuş durumda. Eklenti 122940 Tohum kabının genel görünümü. Salon pencere tarafına koyduğum ve burası biraz serin olduğu için, kabı kalorifer peteği üzerine koyduğum gazete üstüne koydum. Petek üzerinde varsa mermer veya fayansta kullanılabilir bunun için. Bu yöntemi uygulayacak arkadaşların aşırı ısınma ve dolayısıyla tohumların haşlanmamasına dikkat etmesi gerekir. Ev ısısı iyi olan uygulayıcılar bu yöntemi uygulamayabilir. Eklenti 122941 Peçete içerisinde yer alan tohumların görünümü. Sadece bir tohum fotoğraf karesine girememiş. 14 tohumda genel olarak şişme mevcut. İkisi tohum kabuğunu bile yarmış. |
Satılan tohum paketlerinin üzerine bakarsanız hiçbirinin üzerinde % 100 çimlenme oranı yoktur. Çimlenme oranı % 1-2 gibi daha düşüktür. Bu nedenle rahat olmanız gerekir. Ben çok gayret göstermeme rağmen, iki yıl bu tohumu çimlendirmeme rağmen, sizin başardığınız oranda çimlendirme oranına erişemedim. Sanıyorum bu, satılan tohumların çimlendirme oranlarından kaynaklanıyor.
Yasalara göre , tohumları tek tek satan kişiler, tohum çuvalını veya paketini açıp tek tek sattıkları zaman tohumun sertifikasyonu ile ilgili bilgilerin olduğu kağıdın bir fotokopisini alıcıya vermek zorundadır. Bize bu verilmedi. Dolayısıyla da çimlenme oranlarını bilmiyoruz. Bu nedenle başarılı olduğumuzu sanmamız gerekir. Herkese başarılar diliyorum. |
Alıntı:
saygılarımla |
Adenıum katalog resimler
Selamlar
Adenium catalaog resimleri hazırlamıştım.Bunları burada sunarak diğer arkadaşlara yardımcı olabilir diye düşündüm. Saygılarımla http://www.ressim.net/out.php/i405112_adenium-1.jpg http://www.ressim.net/out.php/i405113_adenium-2.jpg http://www.ressim.net/out.php/i405114_adenium-3.jpg http://www.ressim.net/out.php/i405115_adenium-4.jpg http://www.ressim.net/out.php/i405116_adenium-5.jpg http://www.ressim.net/out.php/i405117_adenium-6.jpg http://www.ressim.net/out.php/i405118_adenium-7.jpg |
Alıntı:
|
Sayın sagdil, bu konuda üzülmeyin. Ben belki 100 tane tohumu suda bekletip, toprağa ektim. Şu anda elimde kalan sadece bir filiz var. Ben elimdeki tohumları bitirmeden, sayın johnny guitar bu başlıkta peçete ile çimlendirme yöntemini açıkladı ve bu sayede deneme yapabildim. En son önceki yöntemlerle ektiğim altı adet tohumdan hala ses seda yok.
Sayın İzzet Erişen, dediğiniz gibi çimlenme oranının %100 olması doğal olarak mümkün değil, benim şu an önceki ektiğim ve çimlenen üç tohumdan elimde kalanda bir tane. Bunun için belki 100 adet tohum harcadım. Sonunda sayın johnny guitar'ın yöntemi ile yüksek çimlenme oranını yakalayacağım diye düşünüyorum. Sayın Johnny Guitar, peçete ile çimlendirme yönteminde şu an ikinci gündeyim. Sizin eklediğiniz son fotoğrafta tohumların kök uçları çıkmıştı. Peçete ile çimlenen tohumlar ekilmeden önce hangi aşamaya gelmeli? Yukarıda verdiğiniz bilgiye göre, peçetede iken tohum kabını atmasını beklemem gerekiyor sanırım. |
Alıntı:
|
Teşekkürler sayın Johnny Guitar,
Şu an ikinci gün olduğuna göre birkaç gün daha bekleyebilirim. Karışım derken siz ne tür bir toprak kullanıyorsunuz? Kendiniz mi hazırladınız, hazır mı aldınız? Benim kullanacağım toprak burada bitki satan bir seradan aldığım, kendi hazırlamış oldukları karışım. Kum, toprak, kestane toprağı ve küçük ağaç kabuklarından oluşuyor. Geçirgen bir karışım. |
Alıntı:
Hep karışım diye bahsettim .Toprak ve torf demedim çünkü bunları kullanmıyorum.Karışımı kendim hazırladım.Kestane toprağı çimlendirmede değilde sonraki şaşırtma ve büyütme dönemlerinde daha iyi olur. Karışım.%50 Dere kumu 3 mm kalınlığında elenmiş yıkanmış ve steril edilmiş. %30 yaprak çürüntüsü.(bir yıl önceden kendim hazırladım) %15 cocapeat ve %15 perli veya vermikülit.Fındık kabuğunun krılmışınıda karışıma karıştırabilirsiniz.Dikkat edilecek bir husus ta ekim kabına karışımı yerleştirdikten sonra karışımı ıslamıyorum.Tohumları yerleştirdikten sonra 1 cm kadar üzerlerine karışım tabakası yaptıktan sonra tahta yardımı ile karışımın üst kısmını hafifçe bastırıp düzeltiyorum.Sonra spreyleme ile üst kısmını nemlendiriyorum.Streci kapatıp 2 gün sonra açıp her gün havalandırıyorum.Karışımım tamamen steril olduğundan mantar ilacı kullanmıyorum. Not:kestane toprağı bünyesinde aşırı nem bulundurur.menekşe açelya bitkilerinin en sevdiği çürüyüktür.Bağzı bölgelerde kestane toprağını farklı yorumlandığını bilirim.Kimi yerlerde kestane nin yaprağının çürüyüğüne kimi yerlerde ise kestane ağacının uzun yıllarda çürüyerek gövdesinden alınandır.Siyah renk olanı makbül olanıdır .Kahverengi olanı makbül değildir.Eğer kestane yaprağının çürüyüğü ise tohum çimlendirmede kullanılabilinir. Saygılarımla |
Teşekkürler ek bilgi için sayın johnny guitar.
Perlit ve vermikuliti yapı marketlerde bulunur dediler. Eskişehir'de bulamadım. Hatta inşaat mühendisi bir arkadaşa sordum. Perlitin şu anda kullanılmadığını, piyasada olmadığını söyledi. Yaprak çürüğünü burada Anadolu Üniversitesinin bahçesinde bulmuştum. Bir miktar alıp, kendi karışımlarımda kullanmıştım. Benim aldığım kestane toprağının hangi tür olduğu konusunda net fikrim yok. Ancak görünüm olarak siyah ve torfa göre daha ince yapılı. Ben inşaat kumu almıştım bir inşaattan karışımlarda kullanılmak üzere. Pek yararını göremedim. Yaptığım karışım birazcık kurudumu sertleşiyor. Toprağı biraz bol tutmak gerekiyor gibi. Hazır aldığım karışım bu durumda biraz daha uygun olacak gibi. Oranlar sizin belirttiğiniz gibi olmasada, su tutmuyor, gevşek bir yapıya sahip. |
1 Eklenti(ler)
http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1264426152
Büyük olanlar yazın ektiğim adeniumlarım, diğerleri 3-4 aylıklar ve sanki yavaş gelişiyorlar... |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
|
Teşekkürler sayın verdoque,
Bauhaus Eskişehir'de yok. Olan yapı markette de perlit-vermikulit yok. Ankara'da da bugüne kadar gitme fırsatım olmadı. Birde nadiren geldiğini belirtmişsiniz. Belki denk gelirse bulabilirim sanırım. Birde burada Üniversite ve belediyelerden araştıracağım artık. Umarım bulurum. |
Sayın kalambaklı, sayın rrumeysaa,
Her ikinizinde adeniumları çok güzel olmuş. Umarım yukarıda fotoğraflarını aktardığım peçetede çimlendirme yöntemi sayesinde aynı güzellikte adeniumlara bende kavuşurum. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:09. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025