![]() |
İzzet bey, adeniumlar Antalya' da resimlendi.
|
Merhaba,
Adenium tohumlarımı yaklaşık 2 hafta önce toprakla buluşturdum. Çok hızlı ve sağlıklı şekilde çimlenmeye başladılar. Ama iki gün sonra birden bire çürüdüler Aradan çıkan yeni bir iki tane var, onlarda da aynı sorunun olmasını istemiyorum Acaba çimlenir çimlenmez ayırmalı mıyım? Çok mu su verdim? Kararsız kaldım :( |
Sevgili Bulik, sanırım sizin de tahmin ettiğiniz gibi sulamadan kaynaklanmıştır, zavallı adeniumların hücre zarını patlattınız anlaşılan.
Tohumları ektikten sonra abartmadan sadece fısfısla nemlendirin, sıcak günlerde günde birkaç defa üç dört fısfıs yapın yeterli. Toprağın üzerini kontrol edin, kuru ise nemlendirin. |
Alıntı:
Saygılar |
Aynı şekilde benim adeniumlarımda 8 gün önce ekmiştim(28 TOHUM) 2 gündür incecik 3 tane bişey çıkmıştı ama bugün baktım başlarını yatırmışlar canlanmaya pekde gönülleri yok gibi neden acaba.?
|
Alıntı:
Saygılarımla |
100 tane pink tohumdan sadece 5-6 tanesi çimlendi
5 Platiniumdan da 2 tane... Ama ben hatanın nerede olduğunu biliyorum, gidip vatandaşın birinin gırtlağını sıkacağım olan o olacak! Mecbur kalıp, kesme çiçek satan küçük, sıradan bir çiçekçiden torf aldım. Paket olarak yok, bizim kendi kullandıklarımız var biraz kaldı sana da vereyim dedi. Ayy almaz olaydım! içi keçi gübresi doluydu, düşünemedim sorun yaratacağını. Gidip adam gibi perlit, torf aldım, içinden kurtarabildiklerimi kurtardım, karton viyollere koydum. Bakalım şimdilik beklemedeyim. Elbette 100 tane adenium başa bela olabilirdi ama yine de üzüldüm :( En çok üzüldüğümse, o toprakta flying dragon çekirdeklerimin de çürüyüp gitmesi oldu :( :( :( |
Sn. johnny bugün adeniumları çimlendirmek için tekrar yeniden ekecegim çünkü hiçbirisi tutmadı.Bu sizin super parfumleri çimlendirdiginiz ortam ve çimlendirme malzemeleri nedir acaba yoksa lithopslardakinin aynısımı benide aydınlatırmısınız.:o:(
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
1-Ortam(güneş almayan ışık alan ve 22 ile 25 derece sıcaklığında) 2-Malzemeler(steril malzemeler olması lazım değilse mantar ilacı ile 1 gün bekletin 1/4 litrelik fısfıs kabına çaykaşığının ucu ile düküp karıştırın(1 ile 1.5 gram)Kum kesinlikle inşaat kumu olmayacak ve 2 ile 3 mm kalınlığında 3-Tohumları suda bekletmezseniz bile çıkar.Tohumları çok derine ektiyseniz bile yine çıkar sadece çimlenme süreci artar. Aşağıdaki link teki bilgileri okursanız ve uygularsanız çimlenme oranınız %100 olmaması için sadece sizin bir yerlerde yanlış yaptığınız ihtimali kalıyor. http://rapidshare.com/files/20443501...E_NOTLARIM.doc Şuan 4 yaprağı tamamlayıp 6. yaprağa gidiyorlar.Bugün kök gübrelemesine başladım bile.Hepsinin gelişimi aynı değil türlere göre farklılıklar olabiliyor.Bşlangıçtaki hedefim ağustos sonu çiçeklendirmekti.Bakalım başaracakmıyım. Saygılarımla |
Sayın Johnny Guitar, benim adeniumlarım 8-10 yaprak oldular, üç ay önce başladı maratonum.
Ektiğim tohum tavalarından karton bardak viyollere almıştım, ama çok fazla nem kaybediyorlardı, bu gün hepsini viyolleri ile birlikte küçük saksılara aktardım, ilk defada kök gübresi yaptım. Sizce benim adeniumlarımın da Ağustos sonu gibi çiçeklenirmi dersiniz? 232 nolu mesajda fotoğrafları var. |
Alıntı:
|
Sayın Johnny Guitar, benim saksı harcım da oldukça özeldi, orkide toprağı, torf, dere kumu, perlit, yanmış çiftlik gübresi ve çeltik kabuğu karışımını kullandım.
Saksılar 12 şer santimlik, viyollerle birlikte aktardım, üç aydan fazladır sadece fısfıs yapıyordum, bu günden itibaren alttan normal sulama ve sıvı organik gübre verdim. Mersin'in yaz mevsimi oldukça sıcak geçer, adenium ise sıcağı sever, daha çabuk gelişir diye düşünüyorum, bu nedenle yaz sonu gibi çiçek açmasını bekliyorum. |
Arkadaşlar tohumlardan çimlendirme yöntemini başarmışlar.
Herkesi tebrik ederim.Çok güzel görünüyorlar. Bende sayın mehtap gürbüz hanımefendi' den bir Adenium almıştım, ilk başta bir kaç yaprak döktü ama şimdi iyi. Bunu bonsai yapmak istiyorum. Bonsai bölümünü okudum , fakat adenium ile ilgili bonsai çalışmaları olan arkadaşlar bizimle paylaşabilirlermi? Adenium dan bonsai yapan yoksa bu konuda fikir verirseniz sevinirim.. Teşekkürler. |
Fidanlar henüz çok küçük, ondan henüz bir çalışma yok. Sanırım bir kaç sene içinde çok sayıda adenium bpnsai çalışması ortaya çıkacaktır.
|
Sn. mel-i şu an bulundugunuz 9 sayfayı incelerseniz çok güzel bonsai fikirlerini görecek ve okuyacaksınız.
|
Alıntı:
Havalar erken ısındı, hazirana kadar nasıl olur bilinmez ama, benim adeniumlarda da hareket başladı. Uçtan yaprak çıkarmaya, yanlardan çıkan filizler de çoğalmaya başladı . Super noble concubine ile bir tane pinkte tomurcuk oluştu. Bende ilk defa bu yılın başlangıcı olarak 15.15.15+ Zn (süper 15.15.15) ile gübreleme yaptım. Saksılarınız küçük, eğer yaz içerisinde saksı değiştirecekseniz diyeceğim yok ama saksı derin olmayabilir ama geniş olsun. Dar saksıda kökler alta doğru gidiyor. |
Sayın İzzeterişen, gözünüz aydın, demek tomurcuklanma başladı, siz tohumu ekeli kaç ay oldu?
Benimkiler dört aya yaklaştı, umarım ben de görürüm tomurcukları bu sene. Gübrelemeyi kaç günde bir yapıyorsunuz, ben 15 günde bir yapmayı düşünüyorum. |
Ben geçen yıl 2 nisanda ektim. Geçen yıl noble concubine çiçeklendi. Ama sonradan bitki öldü. Aralık ayında super noble concubine de tomurcuk belirdi. Şimdi de pinkte tomurcuk oluştu.
Bitkilerinizi (adenium) güneşte yetiştirin. Burada bile artık dışarda gelişme başladı. Tamamen dışarda yetiştirebilirsiniz artık . sizin oralar bizden daha sıcaktır. Güneye bakan korunaklı bir yer olursa daha iyi. Gübreleme konusunda bu bölümdeki tercümeyi okursanız çok iyi olur. Bitki sukkulent, potasyum ağırlıklı gübreleme gerektiğini sanıyorum. Ben 1 litre suda 2 gram kadar (göz kararı) 15.15.15 eriterek gübreliyorum. Şimdilerde 15 günde bir gübrelemenin fazla olduğunu düşünüyorum. Sıcak aylarda herhalde normaldir. Bunlar benim düşüncelerim tabii. |
Bitkinizin neden öldüğünü saptayabildinizmi, bu önemli.
Ben çok dikkat ediyorum, bitkinin gübrelemeye verdiği karşılık çok iyi, hemen hareketleniyor. Bu ayın sonunda tamamen balkona alacağım. |
Benim 70 kadar bitkimden 40 kadarı öldü. Saksının birinin tamamı öldü. Kesin teşhis konulmadı ama Phytophtora sp. olması muhtemel gibi görünüyor. Su istemediği sürece su vermeyin. Ben yazın evden arasıra çıkıp giderken ben gelinceye kadar dayansın diye epey çok sulama yaptım. Hastalık tüm bitkileri sardı. En tipik belirtisi bitkide komple sararma idi. Ama sulamasını iyice kıstığım saksıda hastalık olmadı. Bu bitkiler de bonsai yapmak için iki yapraklı iken kesip tekrar köklendirdiğim bitkilerdi. Mayıs ayı gibi her birini ayrı saksıya alacağım ve "üyelerin bonsai çalışmaları" bölümüne de eklemeyi düşünüyorum. Her birisi ayrı saksıda dursun ki hastalık olursa o saksıdaki bitkiyi öldürsün.
Kolay gelsin. |
Benim 10-12 kadar tohumdan çimlendirdiğim adeniumum vardı. Zaman zaman gövdelerinde büzüşme-yassılaşma oluyor, sulayınca düzeliyorlar. Sulamayı az da yapmıyorum aslında. Büzüşenlerden bazıları toparlayamayıp ölüyor. Geriye 6-7 tane fidem kaldı. Onlar da çok yavaş büyüyorlar. Gövdeleri kalınlaşsın diye çok sığ bir kaba ekmiştim. O yüzden mi boyları uzamıyor acaba?
|
Bence bütün bitkileri, doğal ortamlarındakine yakın yetiştirirsek daha az problem yaşarız diye düşünüyorum.
Sığ kaplar yerine normal boyutlarda saksılar kullanıp, gerektikçe saksı değişimi yapabiliriz, gübrelemeye verdikleri cevap çok şaşırtıcı, ertesi gün hareketleniyorlar. Sulama konusunda endişem varsa sadece fısfısla nemlendirme yapıyorum. |
2 Eklenti(ler)
Bonsai yapmak istediğim adenium buydu.
Teşekkürler.. |
Alıntı:
Toprağına bol kum ekleyin bol bol kök atsın, sanki sadece torfta yetişiyor gibi. |
Evet sayın izzeterisen , torfu biraz fazlaymış bugün toprak değişimi yaptım hiç kökü olmadığını gördüm.
Daha kumlu bir toprağa geçirdim. Ve kök yapması için beklemeye geçtim. Çok teşekkür ederim... |
Minisize pink
2 Eklenti(ler)
Geçen yıl ektiğim tohumlardan arta kalan iki adet minisize pink çeşidi Adeniumun birini bu gün sökerek menekşe saksısına diktim. Minicik bitkideki kök fazlalığına şaşırmadım değil. Ama kalınlaşmamış kökleri . Uç kök biraz koptu sökerken ama söktüğüm toprağı kuru idi. Köklerinin bu kadar derine gideceğini hiç tahmin etmemiştim. Dikeceğim karışımı da iyice sererek nemini epey aldıktan sonra diktim. Şimdi balkonda. 3-4 gün sulamayacağım. İnşallah çürümez. Bu yıl bu bitkiden çiçek bekliyorum. Bu çeşitten Adeniumu olup ta çiçek açan arkadaş var mı acaba.
Eklenti 66626 Eklenti 66627 |
Zakkum ile yakın akrabalığı olan çöl gülleri, tropik bitkilerdir. Zakkum (Nerium oleander) gibi dona dayanıklı değillerdir. Ilıman iklimlerde dona dayanıklılığını arttırmak için, çöl güllerini zakkum üzerine aşılarlar. Kaynak: http://www.palmiyemerkezi.com/2004_ayinbitkisi.htm
Aşı olayını denemekte fayda var diye düşünüyorum. |
Ben anlamadım torf-kedikumu-akvaryumkumu karışımına diktigim tohumlarım bugün 5. günü hiçbir faaliyet yok pınklerden birini kürdanla eşeledim hala aynı duruyor hani 6. günde kendilerini belli ediyorlardı.2. denememde olmayacak galiba:(:confused:ne yapıcam bilmiyorum halbuki çok hevesliydim ama malesef olmayacak galiba.Birde son kez sn.cemboanın çimlendirmesini deneyecegim kağıt peçeteyle:(:(:(
|
Merak ettiğim bir konu var: Zakkum için bu denilenler ne kadar doğru bilemiyorum. -15 derecelerde kar, tipi altında yaşayan zakkumlar gördüm. Yaşadığım yerde -6 derecelere kadar sıcaklık düştü. Narenciye, sukkulentler dondu ama zakkumlar hiç bir şey olmadı. Bu bilginin dogruluk derecesi nedir acaba?
|
Yazlarımı geçirdiğim yaylanın rakımı 950 mt. komşularımda çok da keyifle büyüyen zakkumlar var, eksi 15 dereceleri görüyor yayla kar da yağıyor tabi, her sene aynı güzellikte çiçeklenmeye devam ediyorlar.
- 6 derece soğukları çok iyi tolere edebilir yani. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 05:23. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025