agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/)
-   -   Adenium (Çöl gülü) (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/6486.htm)

johnny guitar 23-02-2010 21:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hhatice (Mesaj 584444)
sayın johnny guitar hayran kaldım bravo doğrusu nasıl başardınız bunu maşallah diyorum da başka da bir şey demiyorum ne kadar uğraştım ama ben başaramadım :(

Teşekkür ederim sayın Hhatice hanım başarımın en büyük etkeni azim dir .İkincisi ise tohumların yetiştirdiğim ortam.Bunda mevsimin ve diğer etkenlerin fazla bir önemi yok.ısı ışık,karışım ve de azminiz olduktan sonra başararılmaz diye birşey yoktur Kanımca.
Daha önceki mesajlarımda belirttiğim gibi
1-Tohumların çimlenme oranının yüksekliği
2-Ortam sıcaklığının ilk 10 günde 25-27 derece olması
3-Karışımın çok geçirgen olması.
4-Günde en az 10 saat ışık aması
5-Çok ıslak değilde sadece nemli olması yeterli(ilk çimlenme aşamasında)sonraki gelişme aşamasında 15 günde bir sulama ayda bir gübreleme yeterli.
Saygılarımla

Hhatice 23-02-2010 21:48

ben de azimliyim sizin aldığınız tohumlardan sipariş edip tekrar deneyeceğim 1 tane çimlenen vardı onu da fazla suladım sanırım yaprak çıkarmadı öyle duruyor çimlendikten sonra sulamam gerekiyormuş öğrenmiş oldum oldu olacak benim de bozduğum oldu devam deyin de moralimizi bozmayalım :)
saksının dibindeki kırmızı boncuk mu?

snow 77 miydi tohumlarım kaynağı ?

skaraca 23-02-2010 23:22

Beklenen fotoğraflar nihayet yayınlandı. Gelişimleri gerçekten çok güzel. Yaprak boyları oldukça iyi. Benim daha önce çimlenen ve 610 nolu mesajda fotoğrafını yayınladığım çöl gülü halen aynı boyda. Kotileton yaprakları sonrasındaki ilk çift yaprağı daha yeni çıkartıyor.

Bu arada bugün bir sürprizle karşılaştım. 611 nolu fotoğrafta bulunan kaba ektiğim çöl güllerinden birisi bu sabah boynunu (diyeyim) gösterdi. Ki ilk önceleri kalorifer üzerinde duruyordu. Sonra masa üzerine almıştım. Arkasından geçen sürede çimlenme olmayınca acaba çürüdü mü diye kontrol için toprağını karıştırmıştım ve bir hafta kadar önce çürümeyen iki tane kaldığını tespit etmiştim. Birkaçgün önce de üzerini perlit ile örtmüştüm. Yalnız havalar bu ara biraz ısındı ve daha çok direk güneş görmeye başladı. Hangi etkenle oldu bilmiyorum ama uzun bir süre toprakta kalan tohum çimlendi. Tam toprak yüzeyine çıkmadığı için emin değilim ama büyük olasılıkla albino bir adenium.

Yeni karışımlarımda hindistan cevizi torfu (cocopeat), perlit, vermikulit ve ithal torf kullanmayı planlıyorum. Bunun ilk denemesini de 2-1-1-1 oranları ile birkaç gün içinde yapmayı düşünüyorum.

asumandilek 24-02-2010 01:10

Bende aldığım tohumların 15 adedini dayanamayıp ektim ve 3 tanesi kendini gösterdi. :) Lakin diğerlerinde henüz hareket belirtisi yok. Umarım herşey yolunda gider. Zamanı olmadığını düşündüğüm için korkuyordum fakat sayın johnny guitar sizin tohumların fotoğrafını görünce umudum arttı. Allah nazardan saklasın ne güzel büyümüşler. Umarım daha gelişmiş hallerini de görürüz.

skaraca 24-02-2010 09:00

Bir üstteki mesajımda adenium çimlendiğini ve albino olabileceğini yazmıştım ancak yanılmışım. Sadece iki adet tohum kalan kaba sonradan sayın lale76'nın göndermiş olduğu stapelia tohumlarından ekmiştim. Tohum keseciği görünmeden önceki hali adenium'u andırdığı için yanılmışım. Bugün sabah tohum keseciği toprak üstüne çıktı ve adenium olmadığını anladım.

skaraca 26-02-2010 16:20

Adenium Tohum çimlenme

2 Eklenti(ler)
Yukarıda 697 nolu mesajda adenium tohumumun çimlendiğini belirtmiş ve 699 nolu mesajda ise çimlenenin adenium değil, aynı kaba ektiğim stapelia (leş kaktüsü) tohumlarından birisi olduğunu belirtmiştim.

Ancak bu çimlenmenin iki gün sonrasında hatalı olarak verdiğim müjde gerçekleşti ve aynı kabta bulunan iki adenium tohumundan birisi topraktan başını gösterdi. Hatta ben yine stapelia olduğunu düşünerek tohum keseciğini kendim düşürdüm. Ancak tohum keseciği ve çimlenen bitkiyi incelediğimde adenium olduğuna karar verdim.

Eklenti 127294

Bu kez gerçekten çimlenen adenium un fotoğrafı yukarıda. Tohum keseciğide hemen yanında delil olarak duruyor. Bu fotoğrafı dün çekmiştim. Bitki biraz daha dik ve yaprakları belirgin bir hale geldi bugün.

Eklenti 127295

Buda daha önce çimlenen ve tek kalan adenium un son durumu. İlk çıkan yapraklar ve sonrasındaki 3-4. yapraklar görünüyor. 5-6. yapraklar ise minicik bir filiz halinde şimdilik. Yapraklar çok fazla büyümedi. Bitkinin kendi boyuda yapraklarla birlikte üç cm. var yok.

Oğuzhan 26-02-2010 17:31

Benim kendime ayırdığım adenium sanki tomurcuk aşamasında gibi.Biraz daha büyüsün kesinleşsin resim eklerim.

memet 01-03-2010 09:27

Adenium yaz ayları boyunca, günde en az altı saat özellikle parlak ışık ister. Kışın, dinlenmesi sırasında, daha az güneşle yetinebilir. Eğer gölgeli koşullar yıl boyunca sürerse, adeniumun büyümesi bodur olacak ve çiçeklenme azalacaktır.

Sıcak yaz aylarında dışarıda olmalıdır. Özellikle sıcak iklimlerde, akşam saatlerinde kısmi gölge uygun olur.
Yaz aylarında adeniumun kökleri hızlı su emer, haftada birkaç kez sulama gerektirir. Toprak üstündeki nemi korumak için çakıl bir katman ekleyin. Yavaş yavaş sonbaharda sulama azaltır. Kışın sadece su bir kez olağandışı sıcak, güneşli dönemlerde yapılabilir,

Dengeli bir gübre verilmelidir (20 20 20 NPK kastediliyor) yarı yarıya seyreltilmiş olarak kullanın(önerilen gübre oranını yarısı). Ağustos ayında gübrelemeyi durdurun. Bitkinin uyuklamaya geçmesi gerekiyor.

(Google den çeviri yaptım)

eticin 02-03-2010 09:51

18. gün ve hala çimlenen tek bir tohum bile yok :( offff

skaraca 02-03-2010 10:15

Sayın eticin,

Benim bir tohum neredeyse bir ay sonra çimlendi. Toprağınız nemi kısmen tutan ancak tohumu çürütmeyen bir yapıda olsun. Ayrıca çimlendirme kabınızı güneş gören bir yere koyar ve toprağın ısınmasını sağlarsanız çimlenmeye katkısı olur. Çok fazla nem, tohumların çürümesine neden oluyor. Dikkat edin.

memet 02-03-2010 10:56

Ben ısıtmalı serada, onikinci günden itibaren çimlendirmeye başladım. 25 derecede sabit ısıda.

eticin 04-03-2010 19:28

sayın skaraca, ankarada pek fazla güneş açmadı daha. yinede pencerenin önüne aldım. bu mevsimde güneşi hiç bu kadar beklememiştim. umarım çimlenirler.

izzeterisen 05-03-2010 18:03

Arkadaşlar bir site buldum. Adenium hastalıkları ile ilgili.

http://www.adeniumsindia.com/disease-problems.php

memet 08-03-2010 16:38

Adeiumlarımdan birisi çiçekleniyor.

Hhatice 08-03-2010 21:25

memet resmini koyarmısın benimde tek tutan tohumum 2 minik yaprak verdi ama boynu eğri duruyor ölecek diye çok korkuyorum :(

Hhatice 16-03-2010 09:23

dört yaprak oldu :)ama hala güven vermiyor çok ağır büyüyor:(

Hhatice 16-03-2010 09:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 588580)
Ben ısıtmalı serada, onikinci günden itibaren çimlendirmeye başladım. 25 derecede sabit ısıda.

Benim çimlenen tek fildemde 25 derecede sabit ısıda ama onca tohumdan yanlız 1 tane :(

sevim.K 16-03-2010 10:19

Adenium tohumlarımda şimdilik kımıldanma yok. Bu başlığa iyi ki denk geldim. Çimleninceye kadar fazla nem sevmiyormuş öğrenmiş oldum:o:)

Hhatice 16-03-2010 10:36

Hayır sevim hanım tam tersi tohum su istiyor 2 yaprak olduğunda suyu azaltıyoruz

sevim.K 16-03-2010 10:55

:p:p Biliyordum bugün ters günümde olduğumu. Neyse yanlış bir şey yapmamış oldum bilmeden. Rahatladım da üstelik.

memet 16-03-2010 19:05

1 Eklenti(ler)
Çiçeklenen adenium.
Sulama suyuna humik asit ve deniz yosunu kullanıyorum. Daha önce de EMA uygulamıştım.

Hhatice 16-03-2010 19:32

Sevgili memet harika maşallah :)ölürüm ben ona çok güzel benimki daha 2cm :(

eticin 24-03-2010 13:03

ektiğim bir çok tohumdan 1.5 ayda sadece 1 tanesi çimlendi :(

memet 24-03-2010 18:31

Bu kadar uzun süre beklememeliydi. Nasıl bir uygulama yaptığınızı anlatır mısınız? Başarılı üretim kadar başarısızlıklar da öğrenmeye katıkada bulunur.

Zühre Demir 24-03-2010 20:23

Ben de elimdeki tohumlarımı ektim. Hadi bakalım hayırlısı. Gelişmeleri paylaşacağım...

sevim.K 24-03-2010 20:24

Benim adenium tohumlarımda hiç çimlenme yok. Bir tane dahi kımıldanma göremedim:( Tohumları torfa ekmiştim. Nemine dikkat ettim. Daha fazla ne yapabilirdim bilmiyorum. Bir süre daha bekleyeceğim. Olmazsa yeni tohum alıp ekeceğim bir kaç tane:(

memet 24-03-2010 20:26

Ne zaman ektiniz, hangi malzemeye, sıcaklık nasıl bunları söyleyebilir misiniz?

Zühre Demir 24-03-2010 20:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 603220)
Ne zaman ektiniz, hangi malzemeye, sıcaklık nasıl bunları söyleyebilir misiniz?

Sevgili memet. Gayet geçirgen bir toprağa ektim. Torf, perlit ve biraz dere kumu. Tohumu ekmeden önce 5-6 saat kadar suda beklediler. Forumlarda yazıldığı gibi 1 cm derine ektim. Direkt güneş almayan yerdeler ve sera etkisi olsun diye kapalı kabın içerisindeler. Bugün biraz havalandırdım. Bunu hergün yapacağım. Toprakları nemli. Eğer yeşerirler ise kapakları kaldıracağım ve toprağı kurudukça fısfıs ile sulamaya başlayacağım. Çok fazla yanmayan bir kalorifer peteğinin altında duruyorlar. Yani diyelim biz ona; oda sıcaklığındalar. Bu forumdan öğrendiklerim. Lütfen engin bilgilerinizi de paylaşınız. Hatalı yaptığım bir durum varsa ya da başka bir öneriniz lütfen yazın. ;)

memet 24-03-2010 20:41

Bence bir santim çok derin. Bunun nerede önerildiğini bulabilir misiniz? Hatalı bir derinlik.

Kural olarak tohum ne büyüklükteyse derinlik o kadar olmalı. Bu tohumu yanlamasına toprağa koyacağımıza göre bir iki milim derinlikte olması gerekiyor. Ben toprağın hemen üstüne koyuyorum.

Diğer önemli etmen de ısı tabi.

sevim.K 24-03-2010 20:42

Sevgili Zührenin yazdıkları benim tohumlar için de geçerli. Ama ben tohumları suda bekletmeden ekmiştim:( Sanırım iki hafta oldu

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025