agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/)
-   -   Sansevieria (Paşakılıcı) (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/3017.htm)

cinyus 01-09-2009 17:42

Sayın Pat(i)ilker çiçeğinizin adı tavşan kulağı. Çocukluğumdan beri evimizde olan güzel bir çiçek. İyi bakıldığı zaman dibinden bir sürü yavru çıkarır ve bir saksıyı doldurur.

Pat(i)ilker 01-09-2009 19:18

ben de öyle olmasını istiyorum :) iyi bakım derken. kaktüs türümüdür az sumu ister onları merak ediyorm ??

cinyus 01-09-2009 22:41

Çok fazla su verirseniz çürür, az su verirseniz de güçsüzleşir. Normal miktarda sulamanızlazım. En güzel yolu parmağınızı toprağın içine batırın, toprak ıslaklağını kaybetmişse su verin. Zaten bir süre sonra kontrol bile etmeden sulama düzenini oturtursunuz. Güneşi sever ama yakıcı,sert güneş altına koymayın. bakımı kolay bir çiçektir merak etmeyin sizinki de çok güzel olur eminim.

neconeco 01-09-2009 22:47

1 Eklenti(ler)
Selamlar. bunlarda bendekiler.

Pat(i)ilker 02-09-2009 14:04

teşekkürler cinyus dediklerinizi yapıyorm zaten :) dikkat edip bitkimi büyütmeye çalışacam

Sevgi Durul 05-09-2009 22:28

5 Eklenti(ler)
Kılcımın diğer yaprakları da yavruladı.

Süleyman Koçak 06-09-2009 15:26

Merhabalar.
Bulundukları ana saksıdan köklü vaziyette ayırarak, yeni saksılarına aktarmış olduğum kenarları sarı çizgili peygamber kılıçlarımın yeni saksılarında yavru çıkardıklarını gördüğümde sevinmiştim. Ama yakından bakınca çıkan yavruların düz gri ve enine çizgili olduğunu gördüm. Köksüz yapraktan çimendirilenler düz gri çıkıyormuş, bunu öğrendim ama bunlar tamamen köklü idiler. Ben kenarları sarı çizgili olanları daha çok seviyorum. Acaba bu yavrular büyüdükçe kenarları -anneleri gibi- sararacak mı, yoksa bunlar melez mi olmuşlar.
(İlk fırsatta fotoğraf da ekleyeceğim inşallah)

Fatih 06-09-2009 15:43

Eğer kök yani bir ana bitki aldıysanız geliştikçe rengini alacaktır ancak yaprak vs. diktiyseniz yavru yeşil düz çıkacaktır.Tersten dikimde çizgili çıktığını konuşuyorlardı arkadaşlar bende birkaç hafta önce yavrulayan yaprağın yavrusunu ayırıp tekrar tersten diktim umarım çıkar da şeritli olur:D

Süleyman Koçak 06-09-2009 15:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Fatih (Mesaj 492812)
Eğer kök yani bir ana bitki aldıysanız geliştikçe rengini alacaktır ancak yaprak vs. diktiyseniz yavru yeşil düz çıkacaktır...

O zaman ben zamansız bir müdahale yapmışım, zira dün bahsettiğim yavruların bir kısmını telef etmiştim:)

Faruk 08-09-2009 00:53

Fatihciğim tersten dikim derken yavrulayıp köklenen çeliğin kök kısmı toprak üstünde köksüz kısmı toprak altında olacak şekilde ki dikimi mi kastediyorsun? Yazdığım kısmı açıklarsan sevinirim...

Pat(i)ilker 08-09-2009 13:28

arkadaşlar paşa kılıcının yaprağnn ortadan kesip toprağa dikince yavruluyormu pekii başka bir yerini daha kesecekmiyiz resimde sanki ucuda kesilmiş gibi

Fatih 08-09-2009 14:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Faruk (Mesaj 493576)
Fatihciğim tersten dikim derken yavrulayıp köklenen çeliğin kök kısmı toprak üstünde köksüz kısmı toprak altında olacak şekilde ki dikimi mi kastediyorsun? Yazdığım kısmı açıklarsan sevinirim...

Faruk abiciğim.Ben topraktan çıkarmıyorum.Yani kökü toprakta kalıyor.Toprakla birleştiği kısımdan kesip önceden yukarda olan yeri aşağıya indiriyorum yani snein dediğin gibi.

Faruk 08-09-2009 14:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Pat(i)ilker (Mesaj 493772)
arkadaşlar paşa kılıcının yaprağnn ortadan kesip toprağa dikince yavruluyormu pekii başka bir yerini daha kesecekmiyiz resimde sanki ucuda kesilmiş gibi

İlker bey sansevieria yapraklarını ucu da dahil olmak üzere 7 ila 10 santim olacak şekilde parçalara ayırıp dikildiğinde yaklaşık 3 ay civarında her parçanın yavrusu oluyor. Tabii ki bu işlemi nisan-mayıs aylarında yapmanızı öneririm. Yüksek oran da sonuç veriyor. Ben sürekli bu şekilde çoğaltıyorum. Fakat sarı şeritli sansevieria yaprağının parçalanan kısınları yavrularken şeritsiz çıkıyor...

Faruk 08-09-2009 14:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Fatih (Mesaj 493811)
Faruk abiciğim.Ben topraktan çıkarmıyorum.Yani kökü toprakta kalıyor.Toprakla birleştiği kısımdan kesip önceden yukarda olan yeri aşağıya indiriyorum yani snein dediğin gibi.

Fatihciğim peki sen bu yöntemi deneyerek başarılı oldun mu? Hoya çeliği tersten dikilince tutabiliyorsa sansevieria yaprağı da tersten dikilince tutabilir belki. Denemek lazım...

Fatih 08-09-2009 14:47

Zaten ucu kurumuş oluyor çürüme riski olmadığından kuruyan yerde azcık yara açıyorsun ve dikimi öyle yapıyorsun.Ancak çürüme olmadı bendekilerde.

Faruk 08-09-2009 14:50

Bir miktar yara açıyorsun derken kuruyan kısmı kesiyor muyuz yoksa kuruyan kısmın bir miktarını alıp toprağa bu şekilde mi dikiyoruz?

Fatih 08-09-2009 15:00

Kuruyan kısmı biraz açıyoruz köklenme oluşması için.

Pat(i)ilker 09-09-2009 19:38

teşekkürler faruk bey nisan-mayıs ayında bu işlemi yapacağm

mehtap051 09-09-2009 22:10

Paşakılıcının yaprağından çoğaltılacağını bilmiyordum.Kayınvalidemin paşakılıcının bir yaprağını toprakla birleştiği yerden kessem ve direk toprağa diksem köklenir değil mi?Okuduğum 9 sayfadan bunu anladım yanlış anlamamışım yani.Cevap verirseniz sevinirim.Ona göre kayınvalideme en kısa zamanda ziyaret edeceğim.

Sevgi Durul 09-09-2009 22:56

Sayın Mehtap051 paşakılıcının bir yaprağını alıp, 10-12 santimetrelik parçalara bölün. Bu parçaları direk toprağa dikin. Kısa zamanda kökleniyor, yavrulaması biraz uzun sürüyor ama sabırla beklerseniz yavruladığını görmek çok sevindirici oluyor. Ben bu sevinci kısa süre önce yaşadım.

Faruk 09-09-2009 23:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mehtap051 (Mesaj 494790)
Paşakılıcının yaprağından çoğaltılacağını bilmiyordum.Kayınvalidemin paşakılıcının bir yaprağını toprakla birleştiği yerden kessem ve direk toprağa diksem köklenir değil mi?Okuduğum 9 sayfadan bunu anladım yanlış anlamamışım yani.Cevap verirseniz sevinirim.Ona göre kayınvalideme en kısa zamanda ziyaret edeceğim.

Eviniz kaloriferliyse hemen kesip deneyin Mehtap hanım...

Pat(i)ilker 09-09-2009 23:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Faruk (Mesaj 494826)
Eviniz kaloriferliyse hemen kesip deneyin Mehtap hanım...

sayın faruk bey bunla neyi kastettiniz :S

finduk52 10-09-2009 00:01

Ben geçenlerde tersten diktiğim sarı şeritli paşa kılıcı çeliğimin toprak altında olan kısmının çürüdüğünü gördüm tekrar çürüyen kısmını kesip diktim .
Bakalım bu seferde çürüyecekmi , beklemedeyim .

sevim.K 10-09-2009 00:23

Küçük bir paşakılıcı çeliğim çimlenmişti. Ama bir türlü yavru vermedi. Balkonda bir saksının kenarına sokuvermiştim çeliği. Şimdi hava serin kolay kolay yavrulamaz. Sarsmadan toprağıyla alıp küçük bir saksıya diksem ev ısısında yavru verir mi:confused:

neconeco 10-09-2009 00:34

Selamlar. Evet denemeye değer- birde npk besi vermeyi unutmayın gerisi ona kalmış.))))

thomasina 10-09-2009 00:42

Aman büyük saksı da olmasın Sevgili sevim.K. Toprak da gevşek olsun, bir iki hafta için de toparlar. yeni saksıda bana kalırsa can suyunu oksijenli su karışımıyla verin. Zorunluluktan zamansız saksı değişimlerinde öyle yaptım, öncekilere göre çok daha iyi toparlandıklarını düşünüyorum. Sağlıklı olsun inşallah.

Faruk 10-09-2009 01:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Pat(i)ilker (Mesaj 494859)
sayın faruk bey bunla neyi kastettiniz :S

İlker bey kaloriferli evden kastım,önümüz kış yani soğuk aylar başladığı zaman toprağa dikilen çelikler soğuktan ötürü çürümeye yüz tutuyor. Kaloriferli evler de ortam ısısı sabit kaldığı zaman toprağa dikilen çelikler fazla zarar görmeyip geçte olsa yavruluyor. Şunu da belirtmeliyim ki sansevieria çeliklerinin uygun dikim zamanı nisan,mayıs aylarındadır...

Faruk 10-09-2009 01:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevim.K (Mesaj 494872)
Küçük bir paşakılıcı çeliğim çimlenmişti. Ama bir türlü yavru vermedi. Balkonda bir saksının kenarına sokuvermiştim çeliği. Şimdi hava serin kolay kolay yavrulamaz. Sarsmadan toprağıyla alıp küçük bir saksıya diksem ev ısısında yavru verir mi:confused:

Çelik çok derine dikilmediyse yavru verir Sevgili Sevim.K. Sansevieria çelikleri toprağa dikilirken kural olarak çeliğin 3 te 2 si toprağa hafif eğik olarak dikilmelidir...

sevim.K 10-09-2009 01:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi neconeco (Mesaj 494878)
Selamlar. Evet denemeye değer- birde npk besi vermeyi unutmayın gerisi ona kalmış.))))

Bu açıklama banamıydı neconeco:confused: Eğer öyleyse npk besin almalıyım.
Thomasina teşekkürler:) Toprağın gevşek, geçirgen olmasına dikkat ediyorum artık:).

Sevgili Faruk çeliği dikerken buna dikkat etmiştim. Umarım gelişir. Olmazsa şansımıza küsmez bir daha deneriz:)

Faruk 10-09-2009 01:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi thomasina (Mesaj 494885)
Aman büyük saksı da olmasın Sevgili sevim.K. Toprak da gevşek olsun, bir iki hafta için de toparlar. yeni saksıda bana kalırsa can suyunu oksijenli su karışımıyla verin. Zorunluluktan zamansız saksı değişimlerinde öyle yaptım, öncekilere göre çok daha iyi toparlandıklarını düşünüyorum. Sağlıklı olsun inşallah.

Sayın Thomasina oksijenli su karışımı ile bitki sulama da oksijenli suyun ne gibi bir faydası oluyor ve oksijenli su ne kadar su ile karıştırılıp bitki sulaması yapılmalıdır?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025