agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Kaktüs ve Sukulentler > Sukulent
(https)

Beğeni Düzeni3810Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 30-11-2012, 10:25   #1
Ağaç Dostu

Enver's Avatar

Giriş Tarihi: 22-02-2011
turgor basıncını bilmiyorum ama az sulanan ya da iyice suyun kalmadığı durumlarda mantık olarak şöyle olamaz mı?
Saksı toprağında su kalmayınca ya da nem kalmayınca bitkinin gövdesinde ya da hücrelerinde bulunan suyun , suyun olmadığı saksı toprağına geçmesi ya da köklere hücum etmesi olamaz mı?

Enver Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2012, 10:51   #2
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Giriş Tarihi: 06-06-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi saldikenver Mesajı Göster
turgor basıncını bilmiyorum ama az sulanan ya da iyice suyun kalmadığı durumlarda mantık olarak şöyle olamaz mı?
Saksı toprağında su kalmayınca ya da nem kalmayınca bitkinin gövdesinde ya da hücrelerinde bulunan suyun , suyun olmadığı saksı toprağına geçmesi ya da köklere hücum etmesi olamaz mı?

Evet, zaten aynı şeyden bahsediyoruz. Yani su kaybı susuzluktan ötürü de olabilir, kökte çürümeden dolayı da! Dolayısıyla bitkinin susuz kalmış görüntüsüne her zaman aldanmamak lazım.

Cocopeat ve perlite dikkat etmenizi tavsiye ederim. Perlit zaten malumunuz çok iyi su tutucu, ancak bunun haricinde, şu ana kadar kullandığım toprak karışımları içinde cocopeat kadar uzun süre nemi muhafaza eden birşey ben daha görmedim
(Varsa da kullanmadım)

Karışımınız yaz için iyi gibi ama kış için birşey diyemem çünkü hem siz içeriye - sıcak ortama almışsınız, hem de ilk başarısız denemelerimden sonra bu kış, benim de yeni bir toprak karışımıyla tecrübe edeceğim ikinci kış olacak sayılır!

Ben yaz toprağı karşımını bir kaç hafta önce değiştirip, adeniumlarımı şu anda neredeyse %80-85 oranında ince çakıl taşından oluşan bir toprağa aktardım geriye kalan da zaten az miktarda organik kompost. Tekrar çürüyerek ölsünler istemiyorum

Başarılar dilerim.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2012, 11:16   #3
Ağaç Dostu

Enver's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki Mesajı Göster
Evet, zaten aynı şeyden bahsediyoruz. Yani su kaybı susuzluktan ötürü de olabilir, kökte çürümeden dolayı da! Dolayısıyla bitkinin susuz kalmış görüntüsüne her zaman aldanmamak lazım.

Cocopeat ve perlite dikkat etmenizi tavsiye ederim. Perlit zaten malumunuz çok iyi su tutucu, ancak bunun haricinde, şu ana kadar kullandığım toprak karışımları içinde cocopeat kadar uzun süre nemi muhafaza eden birşey ben daha görmedim
(Varsa da kullanmadım)

Karışımınız yaz için iyi gibi ama kış için birşey diyemem çünkü hem siz içeriye - sıcak ortama almışsınız, hem de ilk başarısız denemelerimden sonra bu kış, benim de yeni bir toprak karışımıyla tecrübe edeceğim ikinci kış olacak sayılır!

Ben yaz toprağı karşımını bir kaç hafta önce değiştirip, adeniumlarımı şu anda neredeyse %80-85 oranında ince çakıl taşından oluşan bir toprağa aktardım geriye kalan da zaten az miktarda organik kompost. Tekrar çürüyerek ölsünler istemiyorum

Başarılar dilerim.
karışımımda perlit çok az milli toprak biraz fazla ama dediğim gibi %50 dere kumu var.
inşallah kışı sorunsuz atlatırız da bahara ve yaza adeniumlarımız çoşar büyür dallanır ve çiçeklenirler.
sizlerede başarılar diliyorum

Eski 30-11-2012, 14:39   #4
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-12-2006
Turgor üzerine...

Turgor : doku içindeki sıvının doku çeperine yaptığı basınç.

Turgor, sulama kararı verirken, benim de dikkat ettiğim bir unsur. Beşeri hekimlikte de tanı ve tedavi amaçlı kullanılır. Bir dokunun turgor basıncının düşmesi, yetersiz sıvı alımının işaretidir. Ya ortamda sıvı yoktur, ya da var olan sıvı dokuya geçemiyordur. Sukkulent dışı otsu bitkilerde, düşük turgor basıncının ilk belirtilerinden biri yaprakların pörsümesidir. Sukkulentlerde ise, su tutan dokularda (gövde, yaprak, kök vb.) yumuşama ve buruşma olarak görülür.

Adeniumda, sulama kriteri olarak turgoru nasıl kullanabiliriz? İzlediğim yol şöyle :
1) Toprak kuru ve turgor basıncı düşmüşse suluyorum. Bitki, genelde 24-48 saat içinde kendini topluyor, gövde eski dolgun haline dönüyor.
2) Bitkide toparlanma görmezsem, saksı içeriğini 2-3cm (bazen daha derin) kazıyorum. Sulama suyunun derinlere nufuz edip etmediğini kontrol ediyorum. Torf gibi bazı malzemeler kuruduklarında keçeleşip topaklanıyorlar ve döktüğünüz suyu yeterince almıyorlar. Derinlerde kuruluk saptarsam, saksıyı su dolu bir kaba yerleştirip suyun emilmesini bekliyorum.
3) Toprak ıslak (ya da nemli) ama gövde buruşuksa sorun su eksikliği değil, kök sorunudur. Bitkiyi yerinden söküp köklerini kontrol ediyorum.

drhegeli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2012, 08:16   #5
Ağaç Dostu

Enver's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi drhegeli Mesajı Göster
Turgor : doku içindeki sıvının doku çeperine yaptığı basınç.

Adeniumda, sulama kriteri olarak turgoru nasıl kullanabiliriz? İzlediğim yol şöyle :
1) Toprak kuru ve turgor basıncı düşmüşse suluyorum. Bitki, genelde 24-48 saat içinde kendini topluyor, gövde eski dolgun haline dönüyor. 2) Bitkide toparlanma görmezsem, saksı içeriğini 2-3cm (bazen daha derin) kazıyorum. Sulama suyunun derinlere nufuz edip etmediğini kontrol ediyorum. Torf gibi bazı malzemeler kuruduklarında keçeleşip topaklanıyorlar ve döktüğünüz suyu yeterince almıyorlar. Derinlerde kuruluk saptarsam, saksıyı su dolu bir kaba yerleştirip suyun emilmesini bekliyorum.
3) Toprak ıslak (ya da nemli) ama gövde buruşuksa sorun su eksikliği değil, kök sorunudur. Bitkiyi yerinden söküp köklerini kontrol ediyorum.
drhegeli
söylediklerinizin aynısını ben de uyguluyorum. Gövdede hafiften yumuşama olunca suluyorum ve 1-2 gün içinde genelde 1 gün içinde gövde yeniden sertleşmiş oluyor.
Tabi burada yanlış anlaşılmayayım . Gövdedeki yumuşama elle sıkıp bastırınca çok hafif hissediliyor.

Eski 30-11-2012, 15:51   #6
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Sn farpali

Sn "Selçuk Boz" o mesajı ve resmi yükledikten sonra sanırım ilk görenlerden birisiyim (çünkü 1 dk ara ile güncelleme yaptığımda Selçuk Boz'un mesajı düştü listeye ve hemen bakmıştım).
Ve ilk gördüğümde de mesajı ve resmi aynıydı.

Sanırım siz bir şeyleri yanlış gördünüz veya yanlış yere baktınız ya da yanlış bir linke tıkladınız vs.

Eski 01-12-2012, 19:28   #7
Ağaç Dostu

can17can's Avatar

Giriş Tarihi: 27-01-2008
Sevgili drhegeli çok teşekkür ederim bu süreçte sizinde payınız büyük. Yakında yeni fotoğraflar paylaşacağım.

Sevgili iris41, kırmızı örümcek lavrası için pladox, kırmızı örümcek için arimec kullanmışız. Başka merak ettiğiniz bir şey varsa lütfen sorun

Sevgili saldikevnder, Adenium'larınızın türü arabicum'a benziyor. Tabi çeşitli varyeteleride olabilir ama gövde yapısı itibariyle arabicum'a benzettim.

Sulama konusunda ise, yumuşama olduğunda genelde suladıktan 1 ya da 2 gün sonra sertleşme olduysa bir sorun yok ama 2 gün sonra yumuşama devam ediyorsa genelde kökte bir çürüme oluyor.

Neler oluyor forumda bir şey anlamadım birde benim adım da geçmiş. 63 sayfadan 57 sayfaya düşmüş konu?

Buyrun arkadaşlar yeni fotoğraflar Seradaki düzenlemelerin bitmesine az kaldı

Eklenen Resimler

Düzenleyen can17can : 01-12-2012 saat 21:03
can17can Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-12-2012, 21:40   #8
Ağaç Dostu

gülenmelek's Avatar

Giriş Tarihi: 16-04-2007
Galeri: 2
Sn can17can, konunun sizinle ilgisi yok, sadece örnek verildi
Sayfa sayısı bende 85 görünüyor
Ve ellerinize sağlık, çok çok güzel görünüyorlar. Umarım bir gün bizde bu şekilde yetiştiririz.
Bir de soru sorayım. Kök çalışması yaptınız mı hiç ? Hani kazık kökün kesilmesi olayı. Kazık kökü kesince o kısma bir şey sürüyor muyuz, yoksa direk toprağa dikiyormuyuz hemen ?

gülenmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-12-2012, 22:09   #9
Ağaç Dostu

can17can's Avatar

Giriş Tarihi: 27-01-2008
Çok teşekkürler gülenmelek Sizin ufaklıklardan naber?
Malesef hiçbir kök çalışması yapmadım ama baharda yapmayı düşünüyorum. Bu konuyla ilgili rahmetli izzeterisen abi çok güzel çalışmalar yapmış. Size çok faydası olacağını düşünüyorum. http://www.agaclar.net/forum/uyeleri...lari/14556.htm

can17can Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-12-2012, 22:28   #10
Ağaç Dostu

gülenmelek's Avatar

Giriş Tarihi: 16-04-2007

Ufaklıklar şimdilik iyi, 2. çift yapraklarını çıkarıyorlar. Müsait bir zamanda hepsini paylaşacağım.
Ve link için teşekkürler, okumuştum ama bazen aklımda kalmıyor, tekrar bakayım

gülenmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2012, 08:22   #11
Ağaç Dostu

Enver's Avatar

Daha önceki mesajlarımda 2 tane adeniumun kazık köklerini kestiğimi yazmıştım. Hatta bir tanesinin tepe budaması yaptığımı , diğerinin hiçbir yaprağına dalına dokunmadığımı yazmıştım.
10gün geçti kazık kökleri kesileli. Budama yaptığım adenium da hiçbir sıkıntı yok. Gövdede yumuşama yok. Hayatına devam ediyor.
2 gün önce çok az su verdim. Budama yaptığım hala sağlam hayatta.
Ama budama yapmadığıma da çok az su vermiştim. Dün gövdesini kontrol ettim. Gövdesi çok çok yumuşamış, elle dokunulduğunda içinde su olan balon gibi olduğunu hissettim. Aslında toprağıda kuru ama herhalde su vermemem gerekiyordu. Aynı zamanda yapraklarında da yumuşama var. Ne yapmam gerekir. Toprağı su tutan bir toprak değil ama demekki bir yerde yanlış yaptık.

Eski 03-12-2012, 09:36   #12
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Sn saldikenver,

Eğer çürüme varsa, çürüme ilelemeden önce acilen çıkarıp çürüyen kısımları almanızı öneririm. Siz genelde 1-2 gün içinde normale dönüyor demiştiniz, bu bitkiniz normale dönmeyeli kaç gün geçti? Eğer normalden uzun sürdüyse kökleri kontrol etmenizde fayda var derim.

Eski 03-12-2012, 13:37   #13
Ağaç Dostu

Enver's Avatar

Alıntı:
Sn saldikenver,

Eğer çürüme varsa, çürüme ilelemeden önce acilen çıkarıp çürüyen kısımları almanızı öneririm. Siz genelde 1-2 gün içinde normale dönüyor demiştiniz, bu bitkiniz normale dönmeyeli kaç gün geçti? Eğer normalden uzun sürdüyse kökleri kontrol etmenizde fayda var derim.
Sakaki
Yumuşamayıda geçmiş artık. Sanki içi tamamen boşmuş gibi.
Yuvarlak içine aldığım yerde yumuşama var.
burayı nasıl çıkarıp çürüyen kısımları alacağım?

Eklenen Resimler

Eski 03-12-2012, 13:39   #14
Ağaç Dostu

Enver's Avatar

1-2 gün içinde normale dönen adeniumlar farklı onlardaki yumuşama sizin yukarıda anlattığınız turgor basıncı ile alakalıdır mutlaka. Çünkü onlardaki yumuşama elle sıkınca çok azcıcık hissediliyor. bu öyle değil dokunduğun zaman içinin geçtiğini anlıyorsun

Eski 03-12-2012, 14:56   #15
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Alıntı:
1-2 gün içinde normale dönen adeniumlar farklı onlardaki yumuşama sizin yukarıda anlattığınız turgor basıncı ile alakalıdır mutlaka. Çünkü onlardaki yumuşama elle sıkınca çok azcıcık hissediliyor. bu öyle değil dokunduğun zaman içinin geçtiğini anlıyorsun
Sn saldikenver,

Mehmet beye katılıyorum. Bence uygun/ideal bir toprak karışımı ve ideal bir sulama rejimi tutturduktan sonra, böyle devamlı yumuşama-gerilme durumları olacağını sanmam. Zira bende de böyle bir durum yok.

Ayrıca Emre beyin de dediklerine de katılıyorum. Toprağın aşırı ıslak kalması kadar tamamen kuruması da iyi değil bence.

Ancak "toprak karışımınız şuysa, şu kadar günde bir şu kadar mL su verin" gibi bir tavsiyede bulunulacak bir konu da değil bu. Tamamen sizin gözlemlerinize, kazandığınız tecrübelere, ikliminize, saksı içeriğinize, saksınızın cinsine, vs. göre ayarlamanız gereken bir şey.

Bence o adeniumunuzu acilen çıkarıp köklerini kontrol edin derim. Büyük ihtimal çürüme başlamıştır köklerde.

Eski 04-12-2012, 13:37   #16
Ağaç Dostu

Enver's Avatar

Alıntı:
Sn saldikenver,

Mehmet beye katılıyorum. Bence uygun/ideal bir toprak karışımı ve ideal bir sulama rejimi tutturduktan sonra, böyle devamlı yumuşama-gerilme durumları olacağını sanmam. Zira bende de böyle bir durum yok.

Ayrıca Emre beyin de dediklerine de katılıyorum. Toprağın aşırı ıslak kalması kadar tamamen kuruması da iyi değil bence.

Ancak "toprak karışımınız şuysa, şu kadar günde bir şu kadar mL su verin" gibi bir tavsiyede bulunulacak bir konu da değil bu. Tamamen sizin gözlemlerinize, kazandığınız tecrübelere, ikliminize, saksı içeriğinize, saksınızın cinsine, vs. göre ayarlamanız gereken bir şey.

Bence o adeniumunuzu acilen çıkarıp köklerini kontrol edin derim. Büyük ihtimal çürüme başlamıştır köklerde.
haklısınız
ben kış olduğu için sulama sıklığını uzatıyordum ama dediğiniz gibi birkaç gün daha öne çekmeliyim.
Ben toprak tamamen kuruyunca veriyorum ama böyle yapmamam gerekir diye düşünüyorm.
Bundan sonra sulamayı 7-8 günde bir yapacağım.
Artık bu akşam gövdesi iyice yumuşayan adeniumun köklerine bakacam.
Yaşatabilirsen çok sevineceğim.

Eski 03-12-2012, 13:52   #17
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

memet's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2006
Galeri: 11
Bende biraz adenium var. Öldürdüklerim oldu. Soğuktan ötürü oldu. Bu yumuşama konusunda ise biraz tereddütlüyüm. O kadar adenium arasında böyle bir duruma denk gelmiyorum. Neredeyse ayda bir su verdiklerim de var. Yazın sucul bitki gibi hergün suladıklarım da var. Ara sıra su yüzü görenlerde. Bunların hiçbirinde gövdede bir yumuşama olmuyor. Susuz kalanlarda da, sulananlarda da bir fark görmüyorum ben.

Sakiki ile de konuştuk. Sulamadan çok, kök sorunu ve toprak karışımı ile ilgili olduğununu düşünüyorum yumuşamanın.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2012, 14:11   #18
Ağaç Dostu

Emre Kuzu's Avatar

Giriş Tarihi: 14-09-2009
Galeri: 10
Gövdede yumuşamadan ziyade buruşma olursa susuz kalmış demektir, bu kritik nokta oluyor aslında genel kaide uygun toprak karışımı ile toprak tamamen kurumadan sulamak, tamamen kuruması demek kök kaybı demek en sert sukkulentlerde bile bu durum böyle oluyor kışında haftada 1 2 kez sulamak gerekiyor. Kış muhafaza sıcaklığı ise 15 18 derece uygun.

Emre Kuzu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2012, 17:34   #19

memet's Avatar

İki gün önce yağmurda on dakika tuttum. Ondan önceki onbeşgün su vermemiştim. Bir daha sulamayı da onbeş gün sonra düşünürüm. Büyük olasılıkla o sıra da sulama yapmayacağım.

Eski 04-12-2012, 21:23   #20
Ağaç Dostu

iris41's Avatar

Giriş Tarihi: 05-02-2009
Havanın durumu sıcaklıgı nem oranı illere göre degişiyor .
kaloriferli evler genelde sıcak peki calışan kesim 24 saat sıcaklık sabitmi ?
toprak kullanımıda kişiye göre degişiyor icerik hep farklı .Saksı boylarıda öyle
Sen yaptın iyi sonuc verdi bende uygulayacagım demek ne kadar dogru .
Sıcak iklime sahip üyelerin pek sıkıntıları yok gibi gelişim daha iyi .Bence soru sorarken bunu göz ardı etmemeli Adenium yetiştirenler

iris41 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2012, 09:19   #21
Ağaç Dostu

Enver's Avatar

maalesef
kazık kökünü kestiğim adeniumlarımdan yukarıda resmi olanı dün akşam itibari ile kaybettik
nedeni kök çürüklüğü galiba. Yapraklar soldu ve boyun büktüler. gövde pörsümüş bir vaziyette.
ama diğeri sapasağlam ayakta
inşallah bişey olmayacak ona.
yalvarana kadar su yok ona)

Eski 05-12-2012, 10:23   #22
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Geçmiş olsun sn saldikenver

Bu çürüme olanı atmadıysanız bir fotoğrafını yükleyebilir misiniz? Belki kurtarma ihtimali vardır!?

Eski 05-12-2012, 12:27   #23
Ağaç Dostu

Enver's Avatar

Alıntı:
Geçmiş olsun sn saldikenver

Bu çürüme olanı atmadıysanız bir fotoğrafını yükleyebilir misiniz? Belki kurtarma ihtimali vardır!?
Bu akşam çekeyim fotoyu yarın eklerim.

Eski 05-12-2012, 10:40   #24

memet's Avatar

Bu tür uygulamalarda çürüme riskini azaltmak için sulandırılmış oksijenli su ile yarayı denezfekte etmek ince toz haline getirlmiş odun kömürü tozuna bulamak yararlı olur. Kullanılan malzemenin steril olması da önemli.

Eski 05-12-2012, 12:28   #25
Ağaç Dostu

Enver's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet Mesajı Göster
Bu tür uygulamalarda çürüme riskini azaltmak için sulandırılmış oksijenli su ile yarayı denezfekte etmek ince toz haline getirlmiş odun kömürü tozuna bulamak yararlı olur. Kullanılan malzemenin steril olması da önemli.
kazık kökünü kestikten sonra ince toz haline getirilmiş odun kömürü tozuna bulamıştım. ama yinede çürüdü

Eski 07-12-2012, 09:15   #26
Ağaç Dostu

Enver's Avatar

Maalesef içi çürümüş
fotoğraflarını ekliyorum.
Ama dikkatimi çeken bişey oldu. İçi tamamen boşalmış ve köküne doğru akma olmuş.

Eklenen Resimler

Eski 07-12-2012, 09:20   #27
Ağaç Dostu

sakdag's Avatar

Giriş Tarihi: 26-09-2011
Galeri: 6
Adeniumlarımı açık balkondan alıp, kalorifer yanmayan bir oda camına yerleştirdim. Bu ilk kışları olacak, oda sıcaklığı 10-15 derece arasında oluyor kışın. Bir tanesinin bir kaç yaprağı sarardı ama gövdede bir anormallik görünmüyor.

Name:  DSC09230.jpg
Views: 892
Size:  66.6 KB

sakdag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2012, 13:58   #28
Ağaç Dostu

Enver's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sakdag Mesajı Göster
Adeniumlarımı açık balkondan alıp, kalorifer yanmayan bir oda camına yerleştirdim. Bu ilk kışları olacak, oda sıcaklığı 10-15 derece arasında oluyor kışın. Bir tanesinin bir kaç yaprağı sarardı ama gövdede bir anormallik görünmüyor.

Eklenti 352042
toprak karışımınız nasıl merak ettim?
Sanki torf fazla gibi ...

Eski 07-12-2012, 14:05   #29
Ağaç Dostu

sakdag's Avatar

Giriş Tarihi: 26-09-2011
Galeri: 6
Alıntı:
toprak karışımınız nasıl merak ettim?
Sanki torf fazla gibi ...
Dere kumu, bahçe toprağı ve yanmış hayvan gübresi karışımından oluşuyor.

sakdag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2012, 14:21   #30
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 09-06-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sakdag Mesajı Göster
Sizde bu kadar mı var?
Ben, saksıları bina içi seraya aldım. Şu anda sıcaklık geceleri 7-8 derece civarı.
Daha da soğuk olursa az ısıtırım.

Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025