![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-02-2011
|
turgor basıncını bilmiyorum ama az sulanan ya da iyice suyun kalmadığı durumlarda mantık olarak şöyle olamaz mı? Saksı toprağında su kalmayınca ya da nem kalmayınca bitkinin gövdesinde ya da hücrelerinde bulunan suyun , suyun olmadığı saksı toprağına geçmesi ya da köklere hücum etmesi olamaz mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2010
|
Alıntı:
Evet, zaten aynı şeyden bahsediyoruz. Yani su kaybı susuzluktan ötürü de olabilir, kökte çürümeden dolayı da! Dolayısıyla bitkinin susuz kalmış görüntüsüne her zaman aldanmamak lazım. Cocopeat ve perlite dikkat etmenizi tavsiye ederim. Perlit zaten malumunuz çok iyi su tutucu, ancak bunun haricinde, şu ana kadar kullandığım toprak karışımları içinde cocopeat kadar uzun süre nemi muhafaza eden birşey ben daha görmedim ![]() (Varsa da kullanmadım) Karışımınız yaz için iyi gibi ama kış için birşey diyemem çünkü hem siz içeriye - sıcak ortama almışsınız, hem de ilk başarısız denemelerimden sonra bu kış, benim de yeni bir toprak karışımıyla tecrübe edeceğim ikinci kış olacak sayılır! Ben yaz toprağı karşımını bir kaç hafta önce değiştirip, adeniumlarımı şu anda neredeyse %80-85 oranında ince çakıl taşından oluşan bir toprağa aktardım geriye kalan da zaten az miktarda organik kompost. Tekrar çürüyerek ölsünler istemiyorum ![]() Başarılar dilerim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
inşallah kışı sorunsuz atlatırız da bahara ve yaza adeniumlarımız çoşar büyür dallanır ve çiçeklenirler. sizlerede başarılar diliyorum ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-12-2006
|
Turgor üzerine...
Turgor : doku içindeki sıvının doku çeperine yaptığı basınç. Turgor, sulama kararı verirken, benim de dikkat ettiğim bir unsur. Beşeri hekimlikte de tanı ve tedavi amaçlı kullanılır. Bir dokunun turgor basıncının düşmesi, yetersiz sıvı alımının işaretidir. Ya ortamda sıvı yoktur, ya da var olan sıvı dokuya geçemiyordur. Sukkulent dışı otsu bitkilerde, düşük turgor basıncının ilk belirtilerinden biri yaprakların pörsümesidir. Sukkulentlerde ise, su tutan dokularda (gövde, yaprak, kök vb.) yumuşama ve buruşma olarak görülür. Adeniumda, sulama kriteri olarak turgoru nasıl kullanabiliriz? İzlediğim yol şöyle : 1) Toprak kuru ve turgor basıncı düşmüşse suluyorum. Bitki, genelde 24-48 saat içinde kendini topluyor, gövde eski dolgun haline dönüyor. 2) Bitkide toparlanma görmezsem, saksı içeriğini 2-3cm (bazen daha derin) kazıyorum. Sulama suyunun derinlere nufuz edip etmediğini kontrol ediyorum. Torf gibi bazı malzemeler kuruduklarında keçeleşip topaklanıyorlar ve döktüğünüz suyu yeterince almıyorlar. Derinlerde kuruluk saptarsam, saksıyı su dolu bir kaba yerleştirip suyun emilmesini bekliyorum. 3) Toprak ıslak (ya da nemli) ama gövde buruşuksa sorun su eksikliği değil, kök sorunudur. Bitkiyi yerinden söküp köklerini kontrol ediyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
söylediklerinizin aynısını ben de uyguluyorum. Gövdede hafiften yumuşama olunca suluyorum ve 1-2 gün içinde genelde 1 gün içinde gövde yeniden sertleşmiş oluyor. Tabi burada yanlış anlaşılmayayım . Gövdedeki yumuşama elle sıkıp bastırınca çok hafif hissediliyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Sn farpali Sn "Selçuk Boz" o mesajı ve resmi yükledikten sonra sanırım ilk görenlerden birisiyim (çünkü 1 dk ara ile güncelleme yaptığımda Selçuk Boz'un mesajı düştü listeye ve hemen bakmıştım). Ve ilk gördüğümde de mesajı ve resmi aynıydı. Sanırım siz bir şeyleri yanlış gördünüz veya yanlış yere baktınız ya da yanlış bir linke tıkladınız vs. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-01-2008
|
Sevgili drhegeli çok teşekkür ederim bu süreçte sizinde payınız büyük. ![]() ![]() Sevgili iris41, kırmızı örümcek lavrası için pladox, kırmızı örümcek için arimec kullanmışız. Başka merak ettiğiniz bir şey varsa lütfen sorun ![]() Sevgili saldikevnder, Adenium'larınızın türü arabicum'a benziyor. Tabi çeşitli varyeteleride olabilir ama gövde yapısı itibariyle arabicum'a benzettim. Sulama konusunda ise, yumuşama olduğunda genelde suladıktan 1 ya da 2 gün sonra sertleşme olduysa bir sorun yok ama 2 gün sonra yumuşama devam ediyorsa genelde kökte bir çürüme oluyor. Neler oluyor forumda bir şey anlamadım birde benim adım da geçmiş. ![]() ![]() Buyrun arkadaşlar yeni fotoğraflar ![]() ![]() Düzenleyen can17can : 01-12-2012 saat 21:03 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
Sn can17can, konunun sizinle ilgisi yok, sadece örnek verildi ![]() Sayfa sayısı bende 85 görünüyor ![]() Ve ellerinize sağlık, çok çok güzel görünüyorlar. Umarım bir gün bizde bu şekilde yetiştiririz. Bir de soru sorayım. Kök çalışması yaptınız mı hiç ? Hani kazık kökün kesilmesi olayı. Kazık kökü kesince o kısma bir şey sürüyor muyuz, yoksa direk toprağa dikiyormuyuz hemen ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-01-2008
|
Çok teşekkürler gülenmelek ![]() Malesef hiçbir kök çalışması yapmadım ama baharda yapmayı düşünüyorum. Bu konuyla ilgili rahmetli ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Daha önceki mesajlarımda 2 tane adeniumun kazık köklerini kestiğimi yazmıştım. Hatta bir tanesinin tepe budaması yaptığımı , diğerinin hiçbir yaprağına dalına dokunmadığımı yazmıştım. 10gün geçti kazık kökleri kesileli. Budama yaptığım adenium da hiçbir sıkıntı yok. Gövdede yumuşama yok. Hayatına devam ediyor. 2 gün önce çok az su verdim. Budama yaptığım hala sağlam hayatta. Ama budama yapmadığıma da çok az su vermiştim. Dün gövdesini kontrol ettim. Gövdesi çok çok yumuşamış, elle dokunulduğunda içinde su olan balon gibi olduğunu hissettim. Aslında toprağıda kuru ama herhalde su vermemem gerekiyordu. Aynı zamanda yapraklarında da yumuşama var. Ne yapmam gerekir. Toprağı su tutan bir toprak değil ama demekki bir yerde yanlış yaptık. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
|
Sn saldikenver, Eğer çürüme varsa, çürüme ilelemeden önce acilen çıkarıp çürüyen kısımları almanızı öneririm. Siz genelde 1-2 gün içinde normale dönüyor demiştiniz, bu bitkiniz normale dönmeyeli kaç gün geçti? Eğer normalden uzun sürdüyse kökleri kontrol etmenizde fayda var derim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yumuşamayıda geçmiş artık. Sanki içi tamamen boşmuş gibi. Yuvarlak içine aldığım yerde yumuşama var. burayı nasıl çıkarıp çürüyen kısımları alacağım? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
|
1-2 gün içinde normale dönen adeniumlar farklı onlardaki yumuşama sizin yukarıda anlattığınız turgor basıncı ile alakalıdır mutlaka. Çünkü onlardaki yumuşama elle sıkınca çok azcıcık hissediliyor. bu öyle değil dokunduğun zaman içinin geçtiğini anlıyorsun |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Mehmet beye katılıyorum. Bence uygun/ideal bir toprak karışımı ve ideal bir sulama rejimi tutturduktan sonra, böyle devamlı yumuşama-gerilme durumları olacağını sanmam. Zira bende de böyle bir durum yok. Ayrıca Emre beyin de dediklerine de katılıyorum. Toprağın aşırı ıslak kalması kadar tamamen kuruması da iyi değil bence. Ancak "toprak karışımınız şuysa, şu kadar günde bir şu kadar mL su verin" gibi bir tavsiyede bulunulacak bir konu da değil bu. Tamamen sizin gözlemlerinize, kazandığınız tecrübelere, ikliminize, saksı içeriğinize, saksınızın cinsine, vs. göre ayarlamanız gereken bir şey. Bence o adeniumunuzu acilen çıkarıp köklerini kontrol edin derim. Büyük ihtimal çürüme başlamıştır köklerde. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
ben kış olduğu için sulama sıklığını uzatıyordum ama dediğiniz gibi birkaç gün daha öne çekmeliyim. Ben toprak tamamen kuruyunca veriyorum ama böyle yapmamam gerekir diye düşünüyorm. Bundan sonra sulamayı 7-8 günde bir yapacağım. Artık bu akşam gövdesi iyice yumuşayan adeniumun köklerine bakacam. Yaşatabilirsen çok sevineceğim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Bende biraz adenium var. Öldürdüklerim oldu. Soğuktan ötürü oldu. Bu yumuşama konusunda ise biraz tereddütlüyüm. O kadar adenium arasında böyle bir duruma denk gelmiyorum. Neredeyse ayda bir su verdiklerim de var. Yazın sucul bitki gibi hergün suladıklarım da var. Ara sıra su yüzü görenlerde. Bunların hiçbirinde gövdede bir yumuşama olmuyor. Susuz kalanlarda da, sulananlarda da bir fark görmüyorum ben. Sakiki ile de konuştuk. Sulamadan çok, kök sorunu ve toprak karışımı ile ilgili olduğununu düşünüyorum yumuşamanın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
|
Gövdede yumuşamadan ziyade buruşma olursa susuz kalmış demektir, bu kritik nokta oluyor aslında genel kaide uygun toprak karışımı ile toprak tamamen kurumadan sulamak, tamamen kuruması demek kök kaybı demek en sert sukkulentlerde bile bu durum böyle oluyor kışında haftada 1 2 kez sulamak gerekiyor. Kış muhafaza sıcaklığı ise 15 18 derece uygun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-02-2009
|
Havanın durumu sıcaklıgı nem oranı illere göre degişiyor . kaloriferli evler genelde sıcak peki calışan kesim 24 saat sıcaklık sabitmi ? toprak kullanımıda kişiye göre degişiyor icerik hep farklı .Saksı boylarıda öyle Sen yaptın iyi sonuc verdi bende uygulayacagım demek ne kadar dogru . Sıcak iklime sahip üyelerin pek sıkıntıları yok gibi gelişim daha iyi .Bence soru sorarken bunu göz ardı etmemeli Adenium yetiştirenler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
maalesef kazık kökünü kestiğim adeniumlarımdan yukarıda resmi olanı dün akşam itibari ile kaybettik ![]() nedeni kök çürüklüğü galiba. Yapraklar soldu ve boyun büktüler. gövde pörsümüş bir vaziyette. ama diğeri sapasağlam ayakta inşallah bişey olmayacak ona. yalvarana kadar su yok ona ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
|
Geçmiş olsun sn saldikenver ![]() Bu çürüme olanı atmadıysanız bir fotoğrafını yükleyebilir misiniz? Belki kurtarma ihtimali vardır!? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
|
Bu akşam çekeyim fotoyu yarın eklerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Bu tür uygulamalarda çürüme riskini azaltmak için sulandırılmış oksijenli su ile yarayı denezfekte etmek ince toz haline getirlmiş odun kömürü tozuna bulamak yararlı olur. Kullanılan malzemenin steril olması da önemli. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
|
kazık kökünü kestikten sonra ince toz haline getirilmiş odun kömürü tozuna bulamıştım. ama yinede çürüdü |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
|
Maalesef içi çürümüş fotoğraflarını ekliyorum. Ama dikkatimi çeken bişey oldu. İçi tamamen boşalmış ve köküne doğru akma olmuş. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
Adeniumlarımı açık balkondan alıp, kalorifer yanmayan bir oda camına yerleştirdim. Bu ilk kışları olacak, oda sıcaklığı 10-15 derece arasında oluyor kışın. Bir tanesinin bir kaç yaprağı sarardı ama gövdede bir anormallik görünmüyor. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sanki torf fazla gibi ... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ben, saksıları bina içi seraya aldım. Şu anda sıcaklık geceleri 7-8 derece civarı. Daha da soğuk olursa az ısıtırım. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|