View Single Post
Eski 30-11-2012, 14:39   #4
drhegeli
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 821
Turgor üzerine...

Turgor : doku içindeki sıvının doku çeperine yaptığı basınç.


Turgor, sulama kararı verirken, benim de dikkat ettiğim bir unsur. Beşeri hekimlikte de tanı ve tedavi amaçlı kullanılır. Bir dokunun turgor basıncının düşmesi, yetersiz sıvı alımının işaretidir. Ya ortamda sıvı yoktur, ya da var olan sıvı dokuya geçemiyordur. Sukkulent dışı otsu bitkilerde, düşük turgor basıncının ilk belirtilerinden biri yaprakların pörsümesidir. Sukkulentlerde ise, su tutan dokularda (gövde, yaprak, kök vb.) yumuşama ve buruşma olarak görülür.

Adeniumda, sulama kriteri olarak turgoru nasıl kullanabiliriz? İzlediğim yol şöyle :
1) Toprak kuru ve turgor basıncı düşmüşse suluyorum. Bitki, genelde 24-48 saat içinde kendini topluyor, gövde eski dolgun haline dönüyor.
2) Bitkide toparlanma görmezsem, saksı içeriğini 2-3cm (bazen daha derin) kazıyorum. Sulama suyunun derinlere nufuz edip etmediğini kontrol ediyorum. Torf gibi bazı malzemeler kuruduklarında keçeleşip topaklanıyorlar ve döktüğünüz suyu yeterince almıyorlar. Derinlerde kuruluk saptarsam, saksıyı su dolu bir kaba yerleştirip suyun emilmesini bekliyorum.
3) Toprak ıslak (ya da nemli) ama gövde buruşuksa sorun su eksikliği değil, kök sorunudur. Bitkiyi yerinden söküp köklerini kontrol ediyorum.

drhegeli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön