![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
benim iki adenium hayatta kaldı ama biri 4 yaprak biri 3 ne yaprak çıkartıyor ne de büyüyorlar bir aydır öylece duruyolar ![]() şimdi resimleri görünce insan acaba benimkilerde böyle büyüyüp çiçek açabilecekmi diye düşünmeden edemiyor maşallah sayın Suryanarayana |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Kış geliyor. Sonbaharla hızlı bir gelişme gösterdiye de, bu ara artık gelişmesini durdurması normal. Kışı korunaklı bir ortamda geçirsin, baharla birlikte azot takviyesi, duruma göre budama, mayıstan sonra çiçeklenir. iris41, Bu kadar soğuk ölmesine yetmez. Başkaca bir sorundan kaynaklanıyordur. Çürüme olduğuna göre toprak karışımı ve sulama ile ilgili olduğunu düşünüyoırum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-11-2006
|
Tesekkurler ve gecmis olsun Sn iris41 Aynı sebebten bende birkaç tane adenium kaybettim. Sulama rejimine dikkat etmek gerekiyor topraginin ozellikle bu havalarda fazla ıslak kalmamasi lazım. Toprak kuru oldugunda 15-16 dereceye rahat dayanıyor tecrubelerim dogrultusunda. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-05-2011
|
büyük saksıda2 cm 10 tane adeniumum var .havalar soğudu. üzerine naylon çeksek büyümeye faydası olur mu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
|
Afyon için yeteceğini sanmam. Korunaklı bir ortama alın, Şimdilik naylon idare etse bile, altında oluşacak nem risk yaratabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() İyi gelişim göstermeleri bence güneşle ilgili, ne kadar çok güneş görürlerse, o kadar çok gelişiyorlar. Bebeleri 8 yaprak olunca şaşırttım, köklerini hafif budayıp, saksıya geçirdim. Bir kere iyice seyreltilmiş sıvı kaktüs gübresi verdim, 15 gündür sulamamıştım, bu gün yine suladım ve çok az besin verdim. Daha önce de dediğim gibi pencere kenarında, bebek Plumerialarımla birlikte oldukça iyi güneş alıyorlar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Benimkilerde öyle. Sanırım mevsim dönümünden etkileniyorlar. ya da sonbahar depresyonu onlar ıda etkiliyor. Ölmüyorsa sorun yok demektir. Suyu azaltmak ta yarar var. Düzenleyen agozce : 28-10-2011 saat 14:07 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-11-2008
|
merhaba; adeniumum üzerindeki tohum kapsülleri 2.5-3 aydır üzerinde yeterince gelişmişmidir? Şimdi budama yapabilirmiyim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2010
|
Eski mesajlarda'da bir arkadaş sormuş ama cevap alamamış,Adeniumlarda gövdede büzüşmeler,gövdede yassılaşmalar oluyor sebebi ve çözümü nedir,bu sorunu yaşayan arkadaşlar çözüm buldularsa paylaşırlarsa sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-12-2006
|
Sevgili ykolko, fotoğraf yükleme şansınız var mı? Adeniumunuzun türü nedir? Bazı adenium türlerinin gövdeleri, dal ve çiçeklerinin ağırlığını taşıyamamakta ve malformasyon göstermektedir. Aşılama (grafting) en çok bu nedenle kullanılmaktadır. Yine bazı viral enfeksiyonlar çiçek, dal, yaprak ve gövde bozukluklarına neden olabilmektedir. Kaynak : Dimmet M, Joseph G, Palzkill D : "Adenium: Sculptural Elegance, Floral Extravagance", 2009 Düzenleyen drhegeli : 04-03-2012 saat 16:17 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Ağaç Dostu
|
Aşağıdaki tabloda, bilinen adenium türleri ve bu türler ile hibritlerinin özellikleri özetlenmiştir.
1) + sayısı arttıkça bitki o karakterde daha güçlüdür. 2) (+) = değişken 3) ? = henüz bilinmiyor Bu özelliklere göre bitkimizi seçebiliriz. Örneğin, şişman gövdeli bir bonsai istiyorsak, renk çeşitliliği de önemli değilse ilk tercih arabicum olabilir. Uzun süre, bol çiçek görmek istiyorsak obesum ve hibritleri seçilebilir. Kaynak : Dimmet M, Joseph G, Palzkill D : "Adenium: Sculptural Elegance, Floral Extravagance", 2000, Sayfa 7 Düzenleyen drhegeli : 17-11-2011 saat 13:50 Neden: Tabloyu tekrar düzenledim. Zor işmiş... |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 16-11-2010
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili drhegeli ilginiz için teşekkür ederim. Bendeki bu Adenium'lar geçen baharda bana gelen karışık tohumlardan çimlendirdiklerimden sanıyorum ''arabicum'' ama emin değilim.önce durumu anlatmaya çalışayım, boyları 5 cm civarında kalınlıkları 5-6 mm, toprak,%50 kum,%25 diadomit geri kalanı bahçe toprağı ve torf,yaşanan sorun gövde dikine büzüşürken,silindirk görünümünde yassılaşma yani geniş kısmı 5 mm iken daralan kısım 3mm'ye düştü,sulama yaptığımda suyu tutmuyor,sulama sıklığı haftada bir **** iki suluyorum,ısı 18 derecenin altına hiç düşmüyor,salon camının önünde güneş olduğunda alıyor. Fotoğraf makinam problemli olduğundan iyi çekim yapamadım,pek sorun anlaşılır değil ama yinede yüklüyorum. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
Sn ykolko, daha önce yazdıklarımı dikkate almayın. Bitkilerinizi yetişkin olarak algılamıştım. Sizinkiler iki aylık cıvarı sanırım. Yine sanırım bir süredir büyüme belirtisi yok, yeni yaprak gelişimi yok... Bu durumda haberler kötü... Sanırım bitkilerinizi kaybetmişsiniz... Neden de aşırı sulama gibi görünüyor. Fotoğraftaki bitkinizdeki beyaz lekeler, kireç lekeleri mi? Sanırım bitkileriniz dinlenme dönemine (dormancy) girmiş ve siz rutin sulamaya devam etmişsiniz. Dimmitt'in kitabından birkaç alıntı daha : "Dinlenme dönemindeki (dormant) bitkide yeni yaprak oluşumu ve büyüme görülmez. Yapraklı, hatta çiçekli bitkiler dinlenme dönemine girmiş olabilir." "Bir adeniumu öldürmenin en kolay yolu onu ıslak ve soğuk bırakmaktır." "Bitkinize sağlayabildiğiniz kadar ışık sağlayınız. En az 10.000 lükslük (yaz güneşinin 1/10'u kadar) ışık sağlayamıyorsanız bitkinizin dinlenme dönemine girmesine izin vermelisiniz. Gece ısısının 15 derece cıvarında olduğu zamanlarda, yapraklar dökülünceye kadar suyu kesmeniz gerekebilir." Umarım yanılıyorumdur. Konu başlığındaki daha tecrübeli gözlerden iyimser haberler almanız dileğiyle... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili drhegeli 15 dereceye ısı hiç düşmedi,camın önünde bu mevsimin istabul güneşini alıyor,su durumuda hiç toprak ıslak kalmıyor sulayınca akıpda gidiyor,sularken içme suyu kullanmama rağmen evet oluşanlar kireç. kaybettiysem üzülürüm ama daha 3 haftalık olan yeni yetişenlerde aynı hatayı yapmak istemem, bu sebeple ince eliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
|
Sn.ykolko, ben de defalarca tohumdan denedim ve bu aşamada veya daha sonraki aşamalarda kayıplar verdim. Sulamayı abarttığımı artık öğrendim. Bu mevsimde çok az o da sadece fıfıslıyarak su vermek gerektiğini biliyorum. Ancak tohumdan denemekten vazgeçtim, sadece uygun boydaki çelikleri diatomitte köklendiriyorum. Tohumdan yetiştirip ölmelerini izlemek beni çok üzüyor... Kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-02-2009
|
Hayırlı bayramlar arkadaşlar ve sevgili ykolko . Hem kendi adıma hem sizin adınıza üzgünüm bende aynen bu şekilde ne yazıkki kaybettim adeniumlarımı ![]() Bir ümit hala saksıda duruyorlar suyu tamamen kestim . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Jezebel ve İris41 ilginize teşekkür ederim,sanırım bu bitkiyi tohumdan üretme zamanlamasını doğru yapmak gerekiyor bu sebeple tam gelişimi tamamlayamadan kaybediyoruz. Sayın Jezebel çelikleri diatomitte köklendirdiğinizi söylemişsiniz gerçi şimdilik çelik alabilecek adenium'um yok ama tohumdan yetişenleri diatomit'e geçirip çift saksı yöntemi ile büyütmeyi denemek istiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
|
Aslında tohumu mevsiminde çimlendirip bu zamanda uyuklamaya geçecek boya gelmesini sağlamak en iyisi. Olanların da suyunu bu aralar çok dikkatli vermek gerek. Hem su ihtiyacı azalıyor hem uyuklamaya hazırlanıyor, mevsim olarak da karışımlar geç kuruma eğiliminde. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili memet bu konuda çok haklısınız, bahara kadar biraz gelişip biran önce çiçeğini görebilme heyecanı ile hata ediyoruz,bu mevsimde ısıyı ayarlaya bilsek bile ışığın yetersiz olması ile yine uykuya geçiyorlar sanıyorum,bu bitkinin türlerini ısrala yetiştirmek istiyorum şuan'a kadar pek başarılı olmadım ama her türlü kaynağı okuyup bilgi almaya çalışıyorum,şimdi birde hoyalarda çok iyi sonuçlar aldığım diadonit içinde,çift kap yöntemini denemek istiyorum,fakat diadonit içinde bol oksijen almasına rağmen sabit rutubeli ortamda, uykuya geçtiğinde kök çürümesi olabilirmi sorusunun cevabını ancak deneyerek anlayacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
|
Çift kap konusunda biraz bilgi verseniz. Diyatonit çelik almada perlit gibi iyi sonuçlar verse de, ben nem tutucu olması bakımından kış içinde ne kadar iyi olur diye düşündüm. Kışın toprağı tamamen kurusa bile sorun yaşamıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
Çift kap yöntemi:İç kap altında yeteri kadar delik olan bir kap ve bu kabın içinde sadece diadonit dolu olacak, iç kabın çapından 1 cm. daha geniş ( altı delik olmaya sıvı besin ve sulama için) dış kap, suyun seviyesi iç kabın en altının 1 cm üstüne çıkacak kadar olmalıdır. benim bu yöntem hakkında kısıtlıda olsa bilgim bu kadar. Bu yöntenle şuan'a kadar hiç bir çeliğin köklendirmesinde fire vermedim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2011
|
![]() ![]() ![]() selam tüm arkadaşların kurban bayramları kutlu olsun. benim yavrular haftada bir sulanmaya alıştılar,büyümeleri yavaşladı ama sağlıkları gayet güzel maşaallah.saygılar ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|