agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Kaktüs ve Sukulentler > Sukulent
(https)

Beğeni Düzeni3810Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-02-2010, 20:47   #571
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

memet's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2006
Galeri: 11
Tohum çimlendirme için biraz acele edildiğini düşünüyorum. Nisan sıcakları başlayana kadar onbeş derecenin üstünde sıcaklığı nasıl sağlamayı düşünüyorsunuz?

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2010, 22:15   #572

Hhatice's Avatar

Giriş Tarihi: 15-12-2006
Galeri: 2
ben de johnny guitar'ın yöntemiyle ayın 29 da tohumları çimlendirmeye aldım aşağıdaki resimdeki gibi tohumlarda açılmalar başladı her sabah ilk işim onlara bakmak oldu tam çimlenme olmasını sabırsızlıkla bekliyorum

Hhatice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2010, 22:18   #573
Ağaç Dostu

skaraca's Avatar

Giriş Tarihi: 13-11-2009
Galeri: 39
Sayın memet,

Bu sıcaklığı sürekli yanan, kaloriferli bir odada sağlayabiliyoruz. Diğer sayfalardaki mesajları okursanız daha fazlasının da sağlanabildiğini görürsünüz. Nisan ayında olmazsa yeni tohumlar alır, birde onları ekeriz.

skaraca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2010, 22:23   #574

Hhatice's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi skaraca Mesajı Göster
Sayın Hhatice hanım,

Teşekkürler iyi dilekleriniz için. İnşallah bu kez çimlenme oranı yüksek olacak. Tohumları aldığınızda isterseniz bir kısmını peçete ile çimlendirin, bir kısmını ise geleceğini belirttiğiniz tohum çimlendirme makinesi için saklayın. Ben elimdeki tohumların az bir kısmını kendime bırakıp, kalanını sayın johnny guitar'a biraz fazla olmak üzere ve size göndermiştim. Sayın Dudi hanıma tohum verdikten sonrada elinizde yeterince tohum kalır. Çimlendirme ve ekim aşamasında kabı ısı için petek üzerine koymayı düşünürseniz, kaba fazla ısı geçişini önlemek için petek üstüne varsa 1,5-2 cm kalınlıkta mermer veya iki kat fayans koymayı unutmayın. Ben bir fayans ve üzerine iki kat oluklu mukavva koydum.
ben de tohum makinesini bekleyemedim sayın skaraca bu gün 6 gün oldu bazı tohumlarda hiçbir faliyet yok bazıları çıtladı kalan tohumların bir kısmını sevgili dudiye vereceğim bir kısmını makine ile denemek istiyorum sıcaklık gün içi 22-24 olsada gece düşüyor sanırım makine bu konuda bize yardımcı olacak umarım hepsi çimlenir bol bol çöl güllerimiz olur )

Eski 05-02-2010, 07:45   #575
Ağaç Dostu

skaraca's Avatar

Talking Adenium çimlendirme...

Sayın Hhatice,

Bir defa sardı bizi çöl gülü sevdası. Ne olursa olsun, bir tanede olsa olacak. Ben size gönderdiklerimden kalan 20 tohumu peçete ile çimlendirmeye aldım. Oda olmazsa son parti gelen 50 tohum sırada. Hiçbiri olmadı... Sizinle birlikte sayın Johnny Guitar'a da tohum göndermiştim. Ondan rica ederek bir organizasyonla çimlenmiş ve belli bir boya gelmiş fidelerden size ve sayın Dudi'ye ayırırız. Bu arada www.tohumlar.net adresine benim aldığım sırada olmayan yeni türlere ait tohumlar gelmiş. Tekrar ziyaret ederiz ve sipariş veririz oradan. Merak etmeyin, yaz başında her koşulda adenium fidelerimiz olacak.

Eski 05-02-2010, 08:02   #576
Ağaç Dostu

Dudi's Avatar

Giriş Tarihi: 15-04-2008
Galeri: 54
Yaşasın Bekliyorum bende sabırsızlıkla çöl güllerini

Sevgili skaraca, benim tohumlardanda ses seda yok. Sanırım olmayacaklar. Kısmetli elim falan diye çok söyledim ama demek mesele o değilmiş

Dudi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2010, 09:25   #577
Ağaç Dostu

skaraca's Avatar

Sayın Dudi,

Biliyorsunuz sayın Hhatice hanımdan bir miktar daha tohum alabilirsiniz. Bunlar için peçete ile çimlendirme yöntemini uygulamanızı öneririm ben. Herşeye karşın olmazsa adenium fidesi oluşumlarını beklemek durumundayız.

Selamlarımla...

Eski 05-02-2010, 18:29   #578

memet's Avatar

Alıntı:
Sayın memet,

Bu sıcaklığı sürekli yanan, kaloriferli bir odada sağlayabiliyoruz. Diğer sayfalardaki mesajları okursanız daha fazlasının da sağlanabildiğini görürsünüz. Nisan ayında olmazsa yeni tohumlar alır, birde onları ekeriz.

Bitkinin bir doğası var, siz bunu kaloriferle çözdüğünüzü sanıyorsunuz. Bu mevsim adeniumun çimlenmesi için uygun değil, sadece kalorifer ısısının yeteceğini mi düşünüyorsunuz?

Diğer sayfalar ve başkaca şeyleri okumadığım fikri sizde neden oluştu bilmiyorum.Aynı hatayı selluka tohumu çimlendirme konusunda da yapıyor arkadaşlar sonuç olumsuz oluyor.
Burada da çimlenenleri kaybedenleri bir takip edin

Tohum çimlendirmeyi uygun koşullarda ve uygun mevsimde yapmak gerekir.

Diyelim çimlendi tohum, uygun çevre şartı kalorifer değildir.

İç mekanda hangi doğal şartları sağlamayı umuyorsunuz.

Olmazsa yeni tohum alırız demeyi pek etik bulmadım açıkçası.

Elimde tohumlar var sabırsızlanıyorum ve bekliyorum. Isıtmalı seram da var. Acele etmiyorum

Kış şartları sürerken iklim olarak zaten bize çok uymayan bir ağacı çimlendirmeyi denemesi bence uygun değil.

Sakin olun sabredin. Bence en uygunu bu

Eski 05-02-2010, 20:26   #579

Hhatice's Avatar

Alıntı:
Sayın Hhatice,

Bir defa sardı bizi çöl gülü sevdası. Ne olursa olsun, bir tanede olsa olacak. Ben size gönderdiklerimden kalan 20 tohumu peçete ile çimlendirmeye aldım. Oda olmazsa son parti gelen 50 tohum sırada. Hiçbiri olmadı... Sizinle birlikte sayın Johnny Guitar'a da tohum göndermiştim. Ondan rica ederek bir organizasyonla çimlenmiş ve belli bir boya gelmiş fidelerden size ve sayın Dudi'ye ayırırız. Bu arada www.tohumlar.net adresine benim aldığım sırada olmayan yeni türlere ait tohumlar gelmiş. Tekrar ziyaret ederiz ve sipariş veririz oradan. Merak etmeyin, yaz başında her koşulda adenium fidelerimiz olacak.
Kesinlikle olacak ya olacak ya olacak
ama benim bu gün Amerikadan gelen korgomda çöl gülü tohumlarım çıkmadı içinden almışlar diğer tohumlar geldi çöl güllerinin poşeti boş geldi
Oğlum gümrükte alınmıştır diyor ,üzüldüm ama tohumlar netten tekrar isteyeceğim yarın

Eski 05-02-2010, 22:22   #580
Ağaç Dostu

skaraca's Avatar

Sayın Hhatice,

Bu durum ilginç. Kargo paketi açılmış durumda mıydı? Satıcı boş poşet koymaz, alanda içindeki tohumları alıp, boş poşeti koymaz. Ben iki kez yurtdışından alışveriş yaptım, kargom gümrükte açılmamıştı bile. Orijinal ambalajı ile bozulmadan gelmişti. Neyse, vardır bunda da bir hayır.

Eski 05-02-2010, 22:48   #581
Ağaç Dostu

johnny guitar's Avatar

Giriş Tarihi: 14-12-2008
Sayın skaraca
tohumlar gün yüzüne çıktı .%80 olarak tahmin etmiştim ama malesef %60 olarak gerçekleşti.Geçen yıl tohum aldığım arkadaştan tekrar sipariş verip pazartesi günü direkt olarak karışıma ektim.Bakalım ne olacak.Geçen yıl şubat 18 de ekilenler şimdi gayet sağlıklı .Tabbiki ortam koşulları önemli.Tohumları peçete yöntemi ile çimlendirseniz bile ısı ve ışık koşulları yetersiz ise karışımda gün yüzüne çıkacak fide sayısı çok az olacaktır.Resimleri aşağıya ekliyorum sizin miniklerin.Şaşırtmaları yaptım bile.

Eklenen Resimler

johnny guitar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2010, 22:58   #582
Ağaç Dostu

johnny guitar's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sagdil Mesajı Göster
Tek dişi kalmış canavarımıda kaybettim

Sayın skaraca ve johnny guitar sizleri çok kıskanıyorum çooook.....
Sayın sagdil belki sizinde haziran gibi adeniumlarınız olabilir.?
Saygılarımla

Eski 05-02-2010, 23:05   #583
Ağaç Dostu

johnny guitar's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi seymen_84 Mesajı Göster
arkadaşlar benımkiler 8-10 güne çimlendiler.tabı yarısı hiç çimlenmedi.48 taneden 20-20 tanesi çimlendi ve iki yapraklı hali aldılar fakat buyumeleri çok yavaş **** durdu.ayrıca ıkı tanesi beyaz gibi.Bunları ne zaman başka bir kaba almam lazım ve güneş ışığı çok mu gerekiyor? ayrıca sulama bundan sonra nasıl olmalı...ben torf-perlit karışımına ekmiştim.ayrıca bazılarını çimlendiği ilk dönemlerde dayanamayıp ben elimle tohumdan kafalarını çıkarmak istedim ve sanırım yapraklarını zedelemişim onlar ole kaldı gibi.ve ıkı taneside gövdeleri koyulaşmaya başladı yapraksız olanların acaba çok sudan mı?susuzluk mu?
Sayın seymen_84 dört yapraklı oluncaya kadar bekleyin.O zaman şaşırtma işlemini yaparsınız şimdi erken.Viyolde görüldüğü üzere üst tabaka kuru gibi.Sulama yapmayıpta fısfıs yardımı ile spreylerseniz daha sağlıklı olurlar.Kurudukça spreyleyin sadece aşırı su vermeyin.Gübreleme ise yapmayın mart ayında başlarsınız.Tohum kapsüllerini kopardığınız zaman yaprağa zarar verdiğinizde gelişimi durur ve çok yavaş gelişirler.kış ayı olduğundan ışık yetersiz geliyordur.Aydınlık bir yerde ısı değişkenliği olmadan neminide kororsanız gelişmeleri normal seyreder.Ancak nisan başında gelişmelerinde hız kaydedersiniz.
Saygılarımla

Eski 05-02-2010, 23:07   #584
Ağaç Dostu

skaraca's Avatar

Sayın johnny guitar,

Sanırım 20 Ocak'ta ektiğiniz adeniumlar bunlar. Şaşırtma yapılacak hale geldiler demek. Fotoğraflara göre kök gelişimleride oldukça iyi. Benim toprağa aldığım tohumlar 8. gün ve hala toprak üzerine çıkmış değiller. Sanırım birazda karışımdan kaynaklanıyor. Elinize sağlık. Teşekkürler...

Eski 05-02-2010, 23:10   #585
Ağaç Dostu

johnny guitar's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malbman Mesajı Göster
Bunlar da peçetede çimlendirip torfa aldığım minikler.
Sayın Malbman maşallah çok güzeller.Sağlıklı görünüyorlar.Boyunları bükük olanlar yakında asker gibi dimdik dururlar.Karışımı kürdan yardımı ile hafifçe havalandırın karışım ne kadar yumuşak olursa ilk kök gelişimleri be büyümeleri o kadar hızlı olur.
Saygılarımla

Eski 05-02-2010, 23:16   #586
Ağaç Dostu

johnny guitar's Avatar

Alıntı:
Sayın johnny guitar,

Sanırım 20 Ocak'ta ektiğiniz adeniumlar bunlar. Şaşırtma yapılacak hale geldiler demek. Fotoğraflara göre kök gelişimleride oldukça iyi. Benim toprağa aldığım tohumlar 8. gün ve hala toprak üzerine çıkmış değiller. Sanırım birazda karışımdan kaynaklanıyor. Elinize sağlık. Teşekkürler...
Evet sayın karaca ilk organik gübre karışımını aldılar bile topraktan .Şartların önemi burada ortaya çıkıyor.Isı ışık ve karışım.Bu karışımda torf yoktur.İlk çimlendirmede torf kullanmıyorum.Şaşırtmada kullanıyorum.
Saygılarımla

Eski 09-02-2010, 14:27   #587
Ağaç Dostu

malbman's Avatar

Giriş Tarihi: 25-04-2008
Galeri: 15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi johnny guitar Mesajı Göster
Sayın Malbman maşallah çok güzeller.Sağlıklı görünüyorlar.Boyunları bükük olanlar yakında asker gibi dimdik dururlar.Karışımı kürdan yardımı ile hafifçe havalandırın karışım ne kadar yumuşak olursa ilk kök gelişimleri be büyümeleri o kadar hızlı olur.
Saygılarımla
Teşekkür ederim sevgili Johnny Guitar. Tavsiyeniz üzerine toprağı kürdanla karıştırdım.

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-02-2010, 14:46   #588
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 11-08-2009
Galeri: 5
Sayın johnny guitar, büyüttüğünüz adenimumların foroğraflarını bizden esirgemeyeceğinizi umarak fotoğraflarını bekliyorum.
Çalışmalarınızda kolay gelsin der ve saygılarımı sunarım.

Düzenleyen kalambaklı : 11-02-2010 saat 19:48 Neden: yanlış kelime
kalambaklı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2010, 18:56   #589

memet's Avatar

Arkadaşlar zaten kış şartlarında uygun olmayan bir mevsimde çöl iklimi bitkisini yetiştirmeyi denemesi yeterince riskli, bir de toprağını kürdanla karıtırırarak kılcal köklerini zedelemeyi deniyorsunuz, aynı şey selluka başlığında da sabırsız arkadaşlarca yapılıyor, en çok işe yarayacağı şey bitkiye zarar vermek olur bu çabanın.

Eski 16-02-2010, 18:06   #590

Hhatice's Avatar

Alıntı:
Sayın Hhatice,

Bu durum ilginç. Kargo paketi açılmış durumda mıydı? Satıcı boş poşet koymaz, alanda içindeki tohumları alıp, boş poşeti koymaz. Ben iki kez yurtdışından alışveriş yaptım, kargom gümrükte açılmamıştı bile. Orijinal ambalajı ile bozulmadan gelmişti. Neyse, vardır bunda da bir hayır.

yurtdışında yaptığımız tüm siparişlerimiz açılmış yeniden paketlenmiş geliyor sanırım uyuşturucu araması yapılıyor
benim bu siparişim gerçekten çok şanssız oldu çöl gülleri tohumunu hiç koymayıp geri ödeme yapmışlar attığımız mesaja gelen cevap bu ama daha da kötüsü içinde 100 kaktüs tohumu olan paketti açtığımda gerçekten şok oldum birinin içitamamen boştu şaşkınlıkla aaa diyebildim sadece diğerinde sadece 5-5 10 tane tohum vardı göremiyorum belki diye gözlük filan taktım ama malesef
sanırım bu ara siparişten yana şanssızım ama saolsun formdaki arkadaşlar güzel dostlar beni çok sevindirdi tohumlar çelikler yolladılar onlarla oyalandım artık yurt dışına asla sipariş vermem

Eski 16-02-2010, 19:12   #591

memet's Avatar

Belgeleriniz elinizdeyse bence pttde hakkınızı arayın açabilmelerini de yasal sanmıyorum ama içindekileri tam vermek zorundalar.

Eski 16-02-2010, 19:26   #592
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 03-03-2009
Hhatce , hangi ülkeden geliyor paketiniz tam anlamadım .
İngiltere ve Almanyadan bitki alıyorum hiç biri açılmış değildi .
Zaman konusunda memet beye katılıyorum .
Geçen sene ben acemilikten(ve sabırsızlıktan ) şubat ayında bir tohum çimlendirdim .
Isıyı ve ışığı ayarlamak için çok çaba sarfettim .
Tek bitkinin tepesinde Led ampül 24 saat açık ve yanıbaşında derece ve sprey şişesi ...
Yaşattım ama 1 ay geç olsaydı bunların hiç birine gerek olmazdı ...

Ketir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2010, 19:26   #593

Hhatice's Avatar

sorun gümrükten kaynaklanıyor

Eski 16-02-2010, 19:32   #594

memet's Avatar

Posta ile yollanıyorsa PTT gümrüğüne gidiyor olmalı ve paketiniz açmak için bildiğim kadarıyla savcıdan izin almaları gerekir. Keyiflerine göre açamazlar. İçindekileri tazmin etmeleri gerekiyor bence.
Şikayetçi olun.

Eski 16-02-2010, 20:03   #595
Ağaç Dostu

skaraca's Avatar

Kaçakçılık Kanunu uyarınca gümrük müdürlüklerinin yurtdışından gelen ve yurtdışına giden paketlerin içeriğinden şüphelenmeleri halinde, kontrol etme yetkileri bulunmaktadır. Sadece içerikten şüphelenme değil, gönderinin gümrüğe tabi eşya olup, olmadığı, gümrük muafiyet sınırı içerisinde kalıp kalmadığı yönünden de paketi kontrol etme yetkileri vardır. Mahkeme veya savcıdan alınacak karar yapılan bir soruşturma ile ilgili olarak belirli kişilerce yapılan gönderilerin kontrol edilmesine yöneliktir. Yani birisinde adli bir kararla, diğerinde idari bir kararla içerik kontrolü yapılmaktadır. Bunu şöyle örnekleyeyim daha da anlaşılması açısından. Polis mahkeme kararı olmadan kimsenin üzerini arayamaz. Anayasal bir hükümdür bu ayrıca. Bir suçla ilgili olarak bu böyledir. Ama maçlara girişte polisin yaptığı arama mahkeme kararı olmadan yapılan bir aramadır. Önleyici niteliği itibariyle idari bir kararla yapılır.

Ancak paket içeriğinde suç oluşturabilecek birşey yoksa, olduğu gibi kapatıp gelen içeriği alıcısına teslim etmeleri gerekir. Yurtdışından gelen paketler (ABD için) Türkiye bağlantılı kargo şirketi değilse, Türkiye'ye girişte İstanbul PTT gümrüğüne geliyor. Burada gerekirse kontrolü yapılıyor ve Posta İşleme Merkezlerine gönderiliyor. Sonrasında dağıtım yerel posta müdürlükleri tarafından yapılıyor.

Alıcı olarak içerikten emin iseniz, paketi teslim aldıktan hemen sonra PTT görevlisi huzurunda paketi inceleyip, dış incelemeden açıldığı belli oluyorsa bunu belirten, paketi açtıktan sonra içerikte eksiklik varsa bunu da belirten bir tutanak tutturup birlikte imzalayabilirsiniz. Gerçi PTT memurları buna pek yanaşmak istemeyecektir ama talep halinde bu incelemeyi yaptırmak ve tutanağı imzalamak zorundalar. Eğer yanınızda bir başka arkadaşınız varsa, onunla birlikte bu tutanağı tarih ve saatini belirterek düzenleyip imzalar ve ismini alabilirseniz PTT görevlisinin ismini yazıp, tutanağı imzalamak istemeğini belirterek, bu isim altına arkadaşınızla birlikte imza atabilirsiniz. Önemli olan paketi aldıktan sonra PTT memuru huzurunda paketi inceleyip, içeriğini kontrol etmeniz. PTT'den çıktıktan sonra sorumluluk tamamen size ait olur.

Sonrasında bu tutanakla birlikte bilgi edinme kanunu uyarınca PTT müdürlüğüne gönderinizle ilgili Türkiye'ye girişi sonrasında yapılan işlemlerin açıklanması ve bu işlemlere ilişkin tutanakların tarafınıza verilmesi konusunda dilekçe verebilirsiniz. Bu dilekçenize yanıt gelmezse dava açarak mevcut zararınızı PTT Müdürlüğünden talep edebilirsiniz ama bu uzun bir süreç olabilir.

Eski 17-02-2010, 12:55   #596
Ağaç Dostu

eticin's Avatar

Giriş Tarihi: 14-06-2007
bende tohumları ekeli 5 gün oldu, erken ektim anlaşılan offff

eticin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2010, 23:19   #597

Hhatice's Avatar

skaraca teşekkür ederim beni ve bilmeyenleri aydınlattınız aynı şeyi oğlumda söyledi o da hukuk mezunu ve istanbul ünversitesinde dr yapıyor ama işte uzun bir süreç kısmı kötü

benim ektiğim tohumlardan sadece bir tanesi bu gün yüzünü gösterdi diğerlerinden ses yok sürekli tohum makinesinin üzerinde duruyor ketirin de dediği gibi elimde sprey şişesi başında bekliyorum memet bey gerçekten haklı biz zamanlamayı iyi seçmedik ısıyı hallettik ama güneşte çok önemli 2 gündür güneş alıyor hemen tohum baş verdi bir ay sonra ekmek çok daha akıllıca olacak

Eski 23-02-2010, 20:53   #598
Ağaç Dostu

johnny guitar's Avatar

Sayın skaraca
05.02.2010 tarihinde ekilenlerle sizinkilerin gelişmeleri gayet iyi durumda.Merak ettiğiniz resimleri ekliyorum.Daha öncekiler yukarıda belirttiğim tahihteki eklediğim resimler arasındaki mevsimi olmamasına rağmen gelişmeleri fark edebilirsiniz.Kare kaplara 5 er adet tohum ekilmişti.Oranlar kapta görülmektedir.
Saygılarımla.

Eklenen Resimler

Eski 23-02-2010, 21:18   #599

Hhatice's Avatar

sayın johnny guitar hayran kaldım bravo doğrusu nasıl başardınız bunu maşallah diyorum da başka da bir şey demiyorum ne kadar uğraştım ama ben başaramadım

Eski 23-02-2010, 21:32   #600
Ağaç Dostu

Zühre Demir's Avatar

Giriş Tarihi: 28-01-2010
Galeri: 32
Off. Ben de bir süredir bileniyorum yavaş yavaş çöl gülleri için. Şimdilik sizin paylaşımlarınız aracılığıyla öğrenme aşamasındayım. Anladığım kadarıyla 1 ay kadar sonra tohum temin edip ekeceğim.

Bu muhteşem bitki için özel bir ihtisas bile yapılabilir.

Yaşasın çöl gülleri...

Zühre Demir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025