agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Subtropikal İklim Meyveleri (https://www.agaclar.net/forum/subtropikal-iklim-meyveleri/)
-   -   Siyah incir (https://www.agaclar.net/forum/subtropikal-iklim-meyveleri/10835.htm)

Samsunlu55 24-04-2010 22:45

Beyaz incir dediği bizimde beyaz incir diye tabir ettiğimiz patlıcan inciri satılırken birkaç kasada ondan getirilir. Tabak inciri fazla bulunmamakta, burda ismi olmayan orak inciride az miktarda yetiştiriliyor. Kara incir dediği Samsun karası olabilir.

Oğuz Karsan 30-04-2010 21:54

5 Eklenti(ler)
Merhaba.

Geçen hafta, Bayramiç'teydim. Arkadaşımın Siyah İncirlerini budayıp, çeliklerini köklenmek üzere toprağa soktuk. Köklerin çoğalması ve iyi tutması için de köklendirme serumu yapıp iyice suladık.


Eklenti 140437


Eklenti 140441


Eklenti 140442


Eklenti 140443


Bu arkadaşımın kullandığı köklendirici serum


Eklenti 140444


Bu da Siyah İncirlerden biri. Bu sene İncir çok olacağa benzer. Ağaçlar çok neşeli.


Saygılar

aliok1 07-05-2010 15:23

4 Eklenti(ler)
Bu fotoğraflarda köyde köklendirmeye çalıştığım incir çelikleri

Eklenti 142122

Eklenti 142123

Eklenti 142124

Eklenti 142125

aliok1 07-05-2010 15:46

İNCİR – YABANARISI İŞBİRLİĞİ


Borneo'da yetişen boğazlayan türü incir ağacı, bir tür yabanarısı ile ortak bir yaşam sürdürür. İncir, yabanarılarının yumurtaları için güvenli bir barınaktır. Buna karşılık yabanarıları da polenlerini taşıyarak incirin döllenmesine yardımcı olurlar. İncirin olgunlaşması ile birlikte incirin içine bırakılmış olan yabanarısı larvaları da olgunlaşır. Haftalar sonra yumurtalardan kanatsız ve kör olan erkek yabanarıları çıkar. Erkek arılar çiçeğin dişi organının duvarlarını açarak içeriye girer ve burada bulunan dişi yabanarısı ile çiftleşirler. Erkek yabanarısının kısa hayatındaki son görevi eşi için bir çıkış tüneli açmaktır. Erkekler genellikle yüzeye çıkar çıkmaz ölür. Hamile dişi yabanarısı yumurtalarını bıraktığı incirin içinde bulunan erkek çiçekten aldığı polenleri taşıyarak birbirine bağlar. Bulunduğu ağaçtan başka bir tanesine doğru uçarak, olgunlaşmamış incirin alt kısmındaki dişi organın bulunduğu yere girer. İncirin içindeki labirentler boyunca ilerler. Yumurtalığının ulaştığı her çiçeğin dişi organına bir yumurtasını bırakır ve çiçeğin polenlerini her yere sürer. Dişi yabanarısı da erkek gibi görevini tamamladığında ölür. Bir süre sonra dişi yabanarısının bıraktığı yumurtalardan yeni yabanarıları çıkar. Bunlar da polenlerle kaplı olarak daha önce erkek yabanarısı tarafından açılan tünelden dışarı çıkarlar. Ve üreme zincirine devam etmek için başka bir incire geçerler.

bahtiyar02 07-05-2010 15:47

Sevgili aliok1;
185. mesajdaki incir yöremizde kabak inciri adıyla bilinir.Yeşil renginde olanda var.Çok tatlı ve erkenci bir tür. Bu yıl köklü 3 adet yeşil türünden tarladaki bahçeme diktim.
Saygılar

aliok1 07-05-2010 16:00

185.mesajda bir kaç çeşit incir çeşidi var hangisi anlayamadım.Fotoğraflar yabancı bir siteden alıntıdır.

nariçi 07-05-2010 18:46

Sayın aliok1, çok güzel anlatmışsınız.
Bu durum bütün incir türlerinde ve bölgeler de geçerli mi?

aliok1 07-05-2010 21:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 633799)
Sayın aliok1, çok güzel anlatmışsınız.
Bu durum bütün incir türlerinde ve bölgeler de geçerli mi?

Partonokarpik(döllenme oluşmadan meyve tutumu sağlayan )incirler hariç hep böyledir.

denizakvaryumu 07-05-2010 21:31

Döllenme oluşmadan meyve tutumu sağlayan ve Türkiye'de fidanlarını kolaylıkla bulabileceğimiz hangi incirler var?

aliok1 07-05-2010 23:21

1-Adi tip: Her iki mahsul meyvesi de döllenme olmaksızın gelişip olgunlaşabilir.
(Örnek:siyah orak inciri)

2-San Pedro Tipi: Yellop (ilkbahar mahsulü) döllenme olmadan da gelişip olgunlaşabilir.İyilop (yaz mahsulü) döllenme gerektirir.

(Örnek:Beyaz orak inciri)

3-İzmir tipi: Her iki mahsul de meyve tutumu için mutlak döllenme ister. Bu nedenle ilkbahar mahsulü, o dönem çiçek tozu bulunmadığı için dökülür. Bazı yıllarda az sayıda ilkbahar meyvesine rastlanabilir. Ekonomik olan yaz ürünü meyveleridir. Önemli çeşitlerimiz Sarılop ve Bursa Siyahı bu gruba girmektedir.

bahtiyar02 08-05-2010 09:51

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aliok1 (Mesaj 633690)
185.mesajda bir kaç çeşit incir çeşidi var hangisi anlayamadım.Fotoğraflar yabancı bir siteden alıntıdır.

Resimdeki işaretlediğim incirler.
Saygılar

denizakvaryumu 09-05-2010 23:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aliok1 (Mesaj 634071)
1-Adi tip: Her iki mahsul meyvesi de döllenme olmaksızın gelişip olgunlaşabilir.
(Örnek:siyah orak inciri)

2-San Pedro Tipi: Yellop (ilkbahar mahsulü) döllenme olmadan da gelişip olgunlaşabilir.İyilop (yaz mahsulü) döllenme gerektirir.

(Örnek:Beyaz orak inciri)

3-İzmir tipi: Her iki mahsul de meyve tutumu için mutlak döllenme ister. Bu nedenle ilkbahar mahsulü, o dönem çiçek tozu bulunmadığı için dökülür. Bazı yıllarda az sayıda ilkbahar meyvesine rastlanabilir. Ekonomik olan yaz ürünü meyveleridir. Önemli çeşitlerimiz Sarılop ve Bursa Siyahı bu gruba girmektedir.

Bu durumda siyah orak inciri favori incirim oldu :)

aliok1 10-05-2010 00:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 635240)
Bu durumda siyah orak inciri favori incirim oldu :)

Sayın deniz akvaryumu,siyah orak incirinin eksi yönlerinide belirteyimde ona göre karar verin
1-küçüktür
2-tadı yavandır
3-hasat sonrası çabuk tüketilmelidir.(dayanıksızdır)

Artı yönleri ise
1-Partonekarpiktir yani döllenme olmadan meyve verebilir
2-Turfanda yani erkenci bir çeşittir
3-yellop ve iyilop olmak üzere iki ürün alınabilir( ilk ürün Haziranda,ikinci ürün ağustosta)

aliok1 12-05-2010 20:19

1 Eklenti(ler)
Patlıcan inciri

Eklenti 143697

aliok1 09-06-2010 17:03

3 Eklenti(ler)
Sevgili seyyah53'ün göndermiş olduğu incir çeliği...
Eklenti 151350
Eklenti 151351
Eklenti 151352

Romantik 12-06-2010 13:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aliok1 (Mesaj 637319)
Patlıcan inciri

Eklenti 143697

Bizim bölgelerimizin favori İnciri,

Sınırlı sayıdada olsa üretimini yaptık.

aliok1 04-08-2010 20:48

5 Eklenti(ler)
Dün ve bugün köyde idim.Bursa siyahı incirleri olmaya başlamış.Bu incirlerde çok tatlı ve lezzetli olur.Yanlız bizim incirlerde son bi kaç yıldır iç lerinde bozulma yapmaya başladı.Normalde bursa siyahı böyle yapmaz.Ben erkek incirlerden çıkan incir sineklerinin erkek incirin meyvesindeki bir hastalığı döllenme için bursa siyahına girdiği zaman bursa siyahına bulaştırdığı kanısındayım.Yoksa Bursa siyahının içi çok harika olur .Yemeye doyamazsınız.

Eklenti 164222
Eklenti 164223
Eklenti 164224
Eklenti 164225
Eklenti 164226

aliok1 04-08-2010 20:49

5 Eklenti(ler)
Eklenti 164227
Eklenti 164228
Eklenti 164229
Eklenti 164230
Eklenti 164231

aliok1 04-08-2010 20:51

5 Eklenti(ler)
Eklenti 164232
Eklenti 164233
Eklenti 164234
Eklenti 164235
Eklenti 164236

aliok1 04-08-2010 20:52

5 Eklenti(ler)
Eklenti 164237
Eklenti 164238
Eklenti 164239
Eklenti 164240
Eklenti 164241

aliok1 04-08-2010 20:53

1 Eklenti(ler)
Eklenti 164242

aliok1 04-08-2010 21:52

Bursada daha siyah incirlr olmamıştır herhalde.

Samsunlu55 04-08-2010 23:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aliok1 (Mesaj 679974)
Yanlız bizim incirlerde son bi kaç yıldır iç lerinde bozulma yapmaya başladı.Normalde bursa siyahı böyle yapmaz.Ben erkek incirlerden çıkan incir sineklerinin erkek incirin meyvesindeki bir hastalığı döllenme için bursa siyahına girdiği zaman bursa siyahına bulaştırdığı kanısındayım.

Bursa siyahı ileklemeye ihtiyaç mı duyuyor:confused:

aliok1 05-08-2010 00:15

Evet ileklemeye gerek duyduğu söyleniyor.Bu iş ****** profosyenelce yapılmıyor.Sağda solda tek tük kendiliğinden biten erkek incir ağaçları var.Bunlar sayesinde.Yani bilinçli yapılan birşey yok.Erkek incirin içindeki bir fungal hastalığın ilek arıları vasıtası ile Bursa siyahına geçtiğini tahmin ediyorum.Daha önce bu incirlerde böyle bir hastalık yoktu.Yemesine doyum olmazdı.

Samsunlu55 05-08-2010 00:18

Bence bir resim ekleyin belki bozulmanın neden kaynaklandığını bilen birileri çıkar.

aliok1 05-08-2010 00:31

Keşke köyde fotoğrafını çekseydim içinin.Böyle incirin içi saramya başlayıp siyahımsı yeşilimsi bir(yosun gibi) bir renk alıp hafiften kokuyor.Olgunlaşma ilerledikçe meyve ekşimeye kokmaya başlıyor.Önceki yıllardaki albenili kırmızı içrengi ve güzel tadı yok.

Samsunlu55 20-08-2010 00:08

Patlıcan İnciri
 
5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Samsunlu55 (Mesaj 679708)
20 gün yazmıştım(günün tarihine bakmadan) fakat ilk inciri ay başından önce tadamayız.

Samsun Tarım'ın sitesinden alıntı:

SAMSUN BÖLGESİNDE YETİŞTİRİLEN İNCİRLER

Beyaz İncir
Tabak İnciri
Uzun Patlıcan İnciri
Kısa Patlıcan İnciri
Yeşil patlıcan inciri
Patlıcan inciri
Kara incir
Şeker İnciri
Sarı İncir vs. dir.
Tüm tipler halkımız tarafından beğeniyle tüketilmekle birlikte bölge halkı tarafından daha çok bilinen ve tüketilen patlıcan inciri muhteşem bir damak zevkine sahip olan Türk halkının bu arzusuna cevap verebilecek özelliklere sahiptir. Ortalama meyve ağırlıkları 50 g civarında olup, SÇKM içerikleri %20 civarında bulunmakta renkleri tam mordan açık mora kadar değişmektedir.
Sofralık ve reçellik olarak tüketilmektedir. Bölgemizde siyah taze incirin kesim tarihi iklim koşullarına bağlı olmakla birlikte genelde Eylül ayının ilk haftasına denk düşmektedir.

Kışları ılık, yazları sıcak ve kurak yerler ister. Yıllık ortalama sıcaklığın 18- 20 C olduğu yerlerde yetişir. Meyve doğuşu ile hasat sonuna kadar daha yüksek ortalama sıcaklık ister. Samsun İlinin uzun yıllar yıllık ortalama sıcaklığı 140C civarında olup, Temmuz ve Ağustos aylarında 230C ve üzerine çıkmaktadır. İncir ağacının istediği optimal yağış yıllık 625 mm‘dir. 550 mm’nin altına düştüğünde sulanması gerekir. Samsun İlinin yıllık ortalama yağış miktarı uzun yıllar ortalaması 735 mm‘dir. Hava bağıl nemi kurutmalık incirler için %50’nin altında olması gerekir. Samsun İlinde Uzun yıllar yıllık nispi nem ortalaması %63 civarındadır.

İncir ağacı toprak istekleri bakımından çok seçici değildir. Çok nemli topraklar hariç her toprakta, kayalıklarda, taşların yarıklarında hatta bitkiler üzerinde bile yetişir.Derin, kumlu-tınlı, yeterli organik madde ve kirece sahip topraklar ister. İncir ağacı kireççe zengin topraklarda iyi gelişebilir. PH 6 – 7,8 olan nötr ve nötre yakın topraklar uygundur. Samsun İlinde toprakların %65 civarındaki topraklar killi-tınlı yapıya sahip olup %40 civarı ( PH 6,6–7,5) nötr ve %30 civarı ise ( pH 7,5 den büyük) alkali reaksiyona sahiptir.

Bölgemizde çok sayıda incir tipi olmakla birlikte yöre halkı tarafından benimsenen ve Pazar değeri bulunan incir yöresel adı patlıcan inciri olarak bilinenidir.

Tekkeköy Tarım'ın sitesinden alıntı:

Kutlukent Beldemizde kapama incir bahçeleri yaygın olup burada yetiştirilen incirler tüketiciler tarafından lezzet ve gösteriş bakımından beğeni kazanmayı hak edecek derecede kaliteli ve lezzetli incirler yetiştirilmektedir. Üreticiler incirlerini Samsun Halinde, karayolunun kenarına kurdukları tezgahlarda ve bahçelerine gelen tüccarlara satmak suretiyle değerlendirmektedirler. Kutlukent Belediyemiz incir üretimini teşvik etmek ve yöre incirini tüm Türkiye' ye duyurabilmek maksadıyla İncir festivali düzenlemektedir. Festivale yöre insanı büyük ilgi göstermekte dereceye giren incir sahiplerine çeşitli hediyeler verilmektedir.

Son 3-4 haftadır Türkiye'yi etkisi altına alan sıcaklardan dolayı patlıcan inciri bu sene normalden 10 gün önce hasat edilmeye başlandı. İki gün önce 2 incir kopardım bugün gittiğimde ise kovayı doldurdum. Yol kenarındaki tezgahlarda kuruldu, sezon başladı...

Eklenti 166733
Eklenti 166734
Eklenti 166735
Eklenti 166736
Eklenti 166737

Samsunlu55 20-08-2010 00:14

Patlıcan İnciri
 
2 Eklenti(ler)
Arılar ve kuşlar zaman kaybetmeden faydalanmaya başlamışlar...

Eklenti 166747
Eklenti 166748

aliok1 20-08-2010 17:24

Sayın samsunlu55 patlıcan incirinin içininde fotoğraflarını yayınlayabilirmisiniz.Bu incirin tad ve aroması nasıl acaba?

Samsunlu55 22-08-2010 22:23

İç fotoğrafını çekip eklerim. Bir yerin inciri ünlüyse, hele o incir patlıcan inciri ise, o incirin tadında da vardır bir bal:)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025