agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Solucan Kompostu (https://www.agaclar.net/forum/solucan-kompostu/)
-   -   Vermicompost (Solucan gübresi) çalışmalarım (https://www.agaclar.net/forum/solucan-kompostu/18902.htm)

nariçi 07-07-2010 19:51

Bizimkisi hazırı almak değil, araştırmak ve orijinal yerli üretim yapmak.

Mete 07-07-2010 20:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 669251)
Bizimkisi hazırı almak değil, araştırmak ve orijinal yerli üretim yapmak.

Sayın nariçi,yerli üretim için de solucan satışı yapılıyor.Anladığım kadar ile solucanın cinsi de verim için önemli

Savaş 08-07-2010 01:49

Arkadaşlar 0216 611 40 86 numarasından Burçin hanımla görüşün. Solucan teminini yapabilirsiniz. Solucanlar yerli ama kompost üretimi için uygun solucanlardır. Ben bizzat yerinde gördüm ve Burçin hanımla konu hakkında detaylı uzun bir röportaj yaptım. Aksilik olmaz ise 1 hafta içinde www.bizimbahce.net adresinde yayınlanacaktır.

nariçi 17-07-2010 13:55

Solucanlar İş Başında
 
2 Eklenti(ler)
Solucanlar güneş altında da üzeri örtülü olarak çalışmaya devam ediyorlar. Örtüyü açınca bu görüntü ile karşılaşıyoruz. Malzeme içi tamamen solucan dolu.
Eklenti 161257
Eklenti 161258

Şimdi seri çalışma için beş metrelik hareketli taşıma bandı gerekli.

Ymüh 17-07-2010 15:04

1 solucan birim zamanda(günde, ayda) ne kadar organik madde tüketir ve bundan ne kadar gübre temin edilebilir, kırmızı kaliforniya solucanını ülkemizde bulmak mümkünmüdür?
Paylaşımınız için şimdiden teşekkür ediyorum arkadaşlar

nariçi 30-08-2010 22:44

İlk solucan gübresi (vermicompost) ürünümü aldım. Yaklaşık 10 kg. kadar. Bu yine yaklaşık 10 kg yakın bir ham maddeden üretildi.Gübre içinde kullanılan ham madde izine hiç raslanmıyor tamamen işlenmiş (solucanın sindiriminden geçmiş) koyu renkli-siyaha yakın bir renkte. Yeni yaptığım seradaki bitkilere kullanıyorum. Halen setlerde solucan çalışmaları devam ediyor. Yeni hammadde ihtiyacı doğuyor.

Savaş 01-09-2010 22:30

10 kg ham maddeden 10 kg ürün elde etmek büyük başarı. Benim çalışmalarımda ham maddenin hemen hemen yarısı kadar ürünü ancak elde edebiliyorum. Güzel iş! Tebrikler!

Mete 02-09-2010 00:50

Bir yanlıslık olmalı 10 kg dan 10 kg urun alınamaz.Soulcanların hayati faaliyetleri için gerekli tüketim ortadan kalkmış olur.Sayın Nariçi hesap hatası olabilir mi?

nariçi 02-09-2010 14:54

10 kg dan 10 kg kompost çıkmadı, set devam ediyor. Ancak yeni besin koyamıyorum demek istedim, yeni hammadde lazım. Kaç kilodan ne kadar gübre çıktı ölçmedim. Ancak oran oldukça yüksek, tabi at gübresinde böyle. Sebze artıklarından alınacak verim oranı oldukça düşük çıkar.

nariçi 02-09-2010 19:26

Vermicompost üretim setleri.
 
3 Eklenti(ler)
Bunların yerine yeni düzenleme sistem yapacağım. Malzeme bulursam. Bunların taban elekleri de çürüdü. Bunlara nikelajlı sac monte edeceğim.

Eklenti 168851

Eklenti 168852

Eklenti 168853

Sarp99 03-09-2010 10:18

Merhabalar,

http://www.organicagcentre.ca/DOCs/V...sManual_gm.pdf linkinde 50 küsür sayfalık bir solucan kültürü dökümanı var.

Bu dökümana göre solucanları üç tipe ayırmışlar.

1.Toprağın içinde yaşayarak çok az yüzeye çıkan ve toprakta ne besin varsa onunla yetinen ve yüzeye çok seyrek çıkan tipler ki bunlar çok kanaatkar oldukları için vermikompostta verimleri çok az oluyor.(Endogeic)
2.Toprak yüzeyinin altında yaşayarak sadece geceleri yukarı çıkarak çürüyen atıklarla beslenen tipler. Canadian Night Crawler bu tipte bir solucan. Bunları vermikompostta kullandıklarını daha önce bir kaç yerde okudum.(anecic)
3.Topraktaki döküntülerin içinde yaşayarak beslenen solucanlar ki vermikültüre ve vermikompost için kullanılan ve ticareti yapılan türler bunlar.(epigeic)

Bu ve diğer kaynaklardan araştırdığımın özeti şu: Eğer ki hızlı kompostlaşma yapan verimli solucanlar istiyorsanız bu solucanların hayatta kalıp soyunu sopunu devam ettirmek için tabiatta çok az zamanı olan solucanlardan olması gerekli. Bunun için de en uygun solucanları en fazla araştırma yapılan yer olduğu için Kanada'da ki soğuk iklimlerde buluyorlar ki Eisenia fetida'da bunlardan biri. Bu solucanların neslini devam ettirebilmek için her sene bir kaç ay vakitleri oluyor. Karlar eriyecek, döküntüler ortaya çıkacak, beslenilecek ve üreme faaliyetlerinde bulunulup yumurta(cocoon) lar bırakılacak. Dolayısıyla, yeme içme faaliyeti ne kadar hızlı yapılırsa ve ne kadar fazla birarada bulunulup vaktin bir kısmı da üremeye ayırılırsa genlerini aktarma şansı da o kadar fazla olacak.

Bizim sağdan soldan topladığımız solucanlar büyük ihtimalle 1 tip(Endogeic) solucanlardan olduğu için vermikompost ve vermikültürde verim elde edilmesi ihtimali düşük. Ama ülkemizde Anzer gibi iklimi daha soğuk ve toprak üstü döküntüsü fazla olan bölgelerdeki solucanları araştırmak gerekli. Bakarsınız o zaman yerel flora ve faunaya daha fazla uyum sağlamış aceleci ;) ve verimli bir yerli tür de bulunabilir.

nariçi 03-09-2010 11:39

Kullandığım solucanların türünü tam olarak bilmesek de, ikinci üçüncü ye benzerlik gösteren tür olasılığı fazla. Çünkü Yenizelanda , Avustralyada ki amatör üreticiler bir setin üretim sezonu olarak bir yıllık dönem olarak yapıyorlar.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Benim kurduğum setler Nisan, Mayıs aylarıydı. Sete koyduğum solucanlar büyük buyutlu olmasına rağmen şu anki kontrollerimde sette büyük solucanlara ratlamıyorum. Genel olarak küçük ve yavru durumundalar.

Ben solucanları sıradan topraktan ve toprak altından toplamadım. Onları kurduğum tuzaklara çağırarak kendileri geldi.

drum_x 07-09-2010 02:14

abicim cidden tebrik ediyorum mükemmelsiniz ağzım açıkta kaldı... istediğin gibide ayarlıyabiliyorsun topraktaki azot cinsini kalsiyumunu vs vs... cidden çok başarılı ve keyfli bir uğraş istanbulu terkedism geliyor sizlerin yaptıklarını görünce... tebrikler :)

nariçi 26-09-2010 07:45

Teşekkür ederim, sevgili drum x.

Bu sabah üç kilo kadar vermicompost istihsal ederek bitkilere dağıttım.

nariçi 29-09-2010 18:30

Yeni set
 
2 Eklenti(ler)
Yeni set yapımında kullanmak için krom delikli sac aldım.
Eklenti 173279

Eklenti 173280

acemi_caylak 29-09-2010 20:08

Sn. Nariçi,

Tebrikler. Forumda bu işi azimle sürdüren ve başarıya ulaşan tek kişi sizi oldunuz. Umarım işi daha da büyütürsünüz.

sındırgılı 29-09-2010 20:27

Gercekten oyle,biz solucanlari azad ettik.Kompost cukurumda yasamlarina devam ediyorlar.Ya da oyle zannediyorum.
Fakat, Burcin Hanimla gorusup bu ise devam etmek lazim.At gubresi bedava :(
Tebrikler, Sevgili Narici.

Oğuzhan 29-09-2010 21:09

Tebrikler.Bol olur inşallah.Satış yaparsınız. :)

nariçi 29-09-2010 21:23

Teşekkürler.
Yeni bir uygulama da devreye koydum. Yukarıda ki fotoğraflarda gözüken ahşap teknelerden direk yere yerleştirip altına birkaç delik açılmış plastik örtü serip içine ham malzeme koyarak topraktan gelecek misafirleri bekleyeceğim. Ziyaret edenler burada meskun edilecekler.

Kıromun tahta mazlemesini henüz almadım. C.ertesi günü alınca onun yapımına da başlayacağım.

Hakikaten vermicompost özellikleri söylendiği gibi; kokusuz, homojen, siyaha yakın bir renkte, organik veya bitkisel atık kalıntısı belli olmayan bir özellik ve yapıda. Oluşmuş vermicompostta solucan olmadığını ve terk etmiş olduklarını görüyoruz. Ancak nemli olan bu gübre açıkta bekletildiği takdirde sertleşiyor.

nariçi 02-10-2010 07:02

http://www.localharvest.org/

nariçi 20-10-2010 12:50

Gözlem
 
Solucan setinde solucanlı malzeme (kompost) yanına yeni ham madde besinler koyunca solucanlar hemen yeni maddeyi keşfederek oraya geçiyorlar.

Solucanlar işledikleri materyal içinde besin azalınca zayıflayıp inceliyorlar. Yeni besin alanına geçince kalınlaşıp semizleşiyor. Videolarda ki kırmızı solucan formunu alıyorlar.

Savaş 20-10-2010 16:49

Sayın nariçi,

epey bir okuma yapınca artık nerede okuduğumu hatırlayamıyorum ama yabancı bir sitede bir yerde okumuştum, bir solucan gübresi üreticisinin tespiti vardı: Solucanların kış soğuklarından veya yaz sıcaklarından değil de açlıktan ölmelerinin daha kolay olduğunu yazıyordu.

Ben balkonumdaki sistemi ilk kurduğumda 15-20 günde bir besin veriyordum. Artık geldiğim noktada 7-8 günde bir besin veriyorum. Solucanlar hızla tüketiyorlar.

Burada öne çıkan bir nokta var. Solucanların hızlı ve sağlıklı bir şekilde beslenmeleri için onlara vereceğimiz besin içeriğinin de mümkün oldukça homojen olması gerek. Ben hen hızlı tüketimi hem de homojen tüketimi sağlamak için şöyle bir çözüm buldum: Yiyecek atıklarını kilitli kapağı olan bir yoğurt kabında biriktiriyorum. Yaklaşık 1 hafta ya da on gün sonunda kap doluyor. Daha sonra kabın içindeki turşu gibi renk değiştirmiş ve biraz da sulanmış olan bu atıkları kıyma makinesinden geçiriyorum. Sonra kıyılmış olan bu yiyecekleri ağzı kapaklı bir bidona boca ediyorum. Bu bidon içine biraz iyice ufatılmış yumurta kabuğu, bir miktar ince dere kumu ve leonardit veya humik asit ekliyorum. Zamanı geldikte bu kaptan bir miktar besin alıp solucanlara veriyorum.

Solucanlar hemen bu besin karşımını hızla ve iştahla tüketiyorlar. Böylece onlara hızla tüketebilecekleri homojen bir besin sunmuş oluyorum. Beslenmede bir gecikme olursa solucanlar zaten yavaş yavaş kaptaki yığının üstüne doğru çıkmaya başlıyorlar.

Saygılarımla!

nariçi 20-10-2010 17:28

Sayın Savaş Bey teşekkür ederim. Benim gözlemim yumurta kabuklarına ilgi duymuyorlar. Koyduğum kabuklara hiç solucan gelmedi.

Ben besin olarak organik ahır gübresi veriyorum. Mutfak atıkları tavuklara gidiyor.

Savaş 20-10-2010 18:29

Sayın nariçi,

yumurta kabukları sistemde çok geç çözülüyor. Bu nedenle hemen talep etmiyorlar. Ancak yumurta kabuklarının bir diğer önemi, sistemdeki asidik ortamı nötrleştirmedir. Ben kabukları iyice ufaltıyorum ve un eleğinde eliyorum. Böylece sistemde daha çabuk çözülüp solucanların yiyebileceği bir duruma geliyorlar.

Ahır gübresinin yanısıra sebze ve meyve atıkları da verirseniz elde edilecek olan ürünün kalitesi de artacaktır.

Saygılarımla!

nariçi 01-11-2010 16:51

Kova ile ev atıkları kullanılarak yapılan çalışmalarda yapılabilir ama seri üretim için ayrıntıyla uğraşmak zor olur.

idris şenol 14-11-2010 11:41

vermicompst işine ülkemizde nedenli rağbet görür bilmiyorum 50 000 üyeli ağaçlar net sitesinde bile beş parmağı geçmeyecek kişler uğraş veriyor
seyrettiğim vidoolarda dış ülekeler bu işe cidiği anlmada yatırım yapıyor
rusynın nükleğer deneme yaptığı ülkelerde radyoktif atıklardan temizleme işini solcanlara bırakmışlar ve hatrı sayılır rakamlarla devlet yatırım yapmış
bence bu işin üzerine cidiği anlamda gidilmeli nasıl daha fazla ilgi çekilebilir
dahafazla kişler solcan gübresi üretimi ve solcan üretimi yapması yaptığmız hataları görmemize sevep olur okullarda bile solcan çalışmaları yapılması beni sonderece sevindirdi bunun çalışmalar arttırlması görüşündeyim

Savaş 16-11-2010 01:43

İdris bey,

bir tür kırılma noktası var. O nokta gelsin, Türkiye'de de yaygınlaşacak. Belki biraz sabır işidir. Ama ben inanıyorum. Benim bu konularda çok ciddi planlarım var. Zamanı gelince umut ettiğimiz gibi olacak.

nariçi 10-12-2010 20:16

Durum iyi gidiyor. Bu akşam bir setteki solucanlar örtü altından bakınca yüzeye çıkmışlardı. F. makinası yanımda olmadığı için resimleyemedim. Fazla da açık tutmak iyi olmuyor, rahatsız oluyorlar; hemen dibe doğru kaçıyorlar.

Bu kış açık alanda deneme olacak. Geçen yıl ilk başlangıç ve az sayıda ki solucanla sera içinde geçti.

Setlerin üzerine plastik branda örtü kapatacağım ara sıra havalandırma yapılacak. Üzerleri açık olunca yağmurdan aşırı su almış olur.

Burada kışları toprak 10-15 cm donar. Gübre üretim setleri kendi ısısı ile bir miktar tolere edebilir diye düşünüyorum.

Yaz sıcaklarına dayandığı gibi kış soğuklarına da dayanırsa iklimsel deney sonuçlanmış olacak.

toprakdmr 11-12-2010 23:02

solucanların bulunduğu yatağın ısı derecesini olçun.
eğer 12-15 derecede ya da üzerindeyse solucanlar dayanacaktır soğuğa. yavrular hakkında bir şey diyemem şimdilik.
gerekirse ılık su ilavesi kulağa mantıklı geliyor
en azından ben böyle düşünüyorum

nariçi 12-12-2010 09:05

Sayın toprakdmr,
Benim normalde tespitim, don olmadıkça zarar görmüyorlar. Belki metabolizmaları yavaşlar ama ölmüyorlar.

Savaş 12-12-2010 09:58

Sayın nariçi,

solucanlar soğuk havalarda uyku moduna geçiyorlar. Kolay kolay donarak ölmüyorlar. Ancak uyku modundayken uzun süre yemek yiyemediklerinden dolayı açlıktan ölüyorlar. Kokonlar ve içlerindeki henüz doğmamış yavrular ise 3-5 yıla kadar ölmeden olduğu gibi yaşayabiliyorlar.

nariçi 12-12-2010 11:07

Muhakkak ki yaşama biyolojileri dayanıklı. Burada yazın toprak bir metreye kadar kurur, kışında 20-30 cm donar. Buna rağmen aynı yerdeki solucanlar yağmurlarla yaşaran topraklarda hayatlarına devam ediyorlar.

fskandemir 13-12-2010 07:57

Sayın Nariçi, Solucanlar soğuk havalarda toprağın altında birbirlerine sarılarak (top halinde) uyku moduna geçiyorlar. Kullandığınız metaryel ne kadar yükseklikte bilmiyorum ancak, bulunduğunuz bölgenin iklimi çok sert ise bir miktar daha gübre, yaprak vb. ekleyerek kışı rahat geçirmelerini sağlayabilirsiniz.

nariçi 15-12-2010 19:08

Teşekkür ederim

Çevresine öyle malzeme koyarsam hepsi de arazi olur. Bakalım üzerlerini bulduklarımızla örteceğiz.

Savaş 16-12-2010 14:03

Ben kapalı balkonda bulundurduğum kapları battaniyeyle sardım. Solucanlar az biraz yavaşlamış olsalar da üremeye ve gübre üretmeye hızla devam ediyorlar.

KÜBRA05 01-01-2011 18:17

merhaba ben öğrenciyim ve solucan gübresi ile ilgili bir çalışmamız var sizden yardım almak istiyoruz.Cevap veririseniz çok seviniriz.Teşekkürler..

nariçi 02-01-2011 09:46

Yardımcı oluruz
Öncelikle buradaki mesajları yorumları baştan itibaren okumanızı tavsiye ederim.
Sorularınız olursa beklerim.

isagay33 05-01-2011 10:39

selamlar yakında 6 aydır üzerinde çalıştığım ve 500 solucandan 1500 solucana 500 yumurta ve yavru aldıgım sistemi ve yaklasık 100 kg lık solucan gubremi sizlerle paylaşacağım bu arada ana topic nasıl açacam bir türlü beceremedim

nariçi 05-01-2011 19:22

Gurup nele başılığının olduğu sayfadaki başlıkları gösteren liste altında yeni konu gir diye yazı var.

Orayı tıklayınca yeni sayfa açılır.

Solucanları nereden temin ettiniz?

Savaş 06-01-2011 13:43

Sayın isagay33,

6 ayda nasıl bir uygulama ile bu kadar hızlı üretim yaptınız. Detaylarıyla açıklamanızı bekleriz.

Bu arada sayın nariçi,

sizin son durumunuz nedir? Solucanlarınız kışı nasıl geçiriyorlar?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025