![]() |
arkadaşlar bu akşam bardaktaki çilekleri daha büyük saksılara koymak için 15 litrelik saksıdaki toprağı boşalttım içinden yaklaşık 6-7 solucana rastladım sanıyorum bir sürü de yumurta vardı fakat malum havalar biraz soğudu. Ben bu yumurtaları ayrı bir yataklığa almak istiyorum ama elle ayırmam mümkün değil ne önerirsiniz bana bir de bu kadar az solucanın bu kadar yumurtlaması normal mi ? Ayrıca şunu belirtmek istiyorum ben bu toprağı arkadaşımın bahçesinden aldım toprak kili neredeyse beton gibiydi fakat aradan 6 ay geçince yumuşamış siyahlaşmış çok güzel bir kıvama gelmiş ben bunu elbete solucanlara bağlıyorum bir nevi toprak ıslahı. Gerçekten çok keyif alıyorum bu tarz şeylerden paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Sevgili Nariçi gerçekten olaya gayet bilimsel yaklaşmışssın imkanlarını harika değerlendiriyorsun umarım muvaffak olursun
|
selam arkadaşlar affınıza sığınarak birşey söylemek istiyorum ben bu konuyu uzun zamandır takip ediyorum fakat tek okumadığım şey solucanlara öğütülmüş bitki artığı(öğütülmüş; yaprak,ağaç kabuğu,çürümeye yüz tutmuş elle ufalanan dallar, kurutulmuş rondoda çekilmiş ayrık kökü vb.) lifli,çabuk çürüyüp toprağa karışması kolay maddeler diye bildiğim! şeyler denemiyorsunuz.benim düşüncem sadece sizlerin sürekli denediğiniz ve solucanlara verdiğiniz malzemenin kanaatimce normalde tükettikleri maddelerin dışında şeyler olması.mesela çöplüklerimiz var (her şehirve her köyde) oralarda sizin kullandığınız malzemelerden bolca mevcut.gene affınıza sığınarak söylüyorum sizce bu alanlardan toplanan solucanla orman veya ağaç,gübre kenarlarından toplanan solucanların beslenmeye alışık oldukları şeyler sizce aynımıdır....? bence sizin bu atıkları öğütüp verdiğiniz solucanların sürekli evsel atık olan alanlardan toplanması bence daha uygun gibi geliyor.gübreden toplanan solucan gübreye,orman döküntüsü olan alandan toplanana orman artığı,çöplük gibi alanlardan toplanana ev atığı şeklinde,uygulama yapsak sizcenasıl olur. solucanlarımız sürekli hangi besinlerle yaşamaya alışıksa o besini uygulasak diye nacizane bir fikir oluştu kafamda saygılarla .Ben 250 adet cevizi olan bir arkadaşınızım solucan gübresine olan ilgim bu sayede oluştu.Solucanların şoka girme konusunda çok düşündüm ve bu konuda siz toplarken o an nerde ve neyle beslendikleri geldi aklıma. Bence denemeye değer diye düşünüyorum.bulundukları alanlerda olan besin alışkanlığını yavaş yavaş değiştirebiliriz gibi geldi (bizim evsel atıkları az miktardan çoğa doğru arttırarak) nacizane düşüncemi bi düşünün ve siz uygulamacılar olarak onlarla beraber mutlu mesut geçinin sanki size kızıyorlar :D
|
Selamlar,
Burada faydalı türkçe bilgiler var: Kompost Üretimi sattıkları set ve solucanlar çok pahalı, Eisenia Fetida solucanı hariç hepsi kolayca ucuza temin edilip yapılabilir. Yurtdışına gittiğimde almayı düşünüyorum. Delikli kaplar kullanmak ve en altta musluklu, sadece suyun biriktiği bir kabın bulunması çok önemli. Ben bu modeli beğendim, bunu yapmayı planlıyorum How to make a worm farm. - YouTube teşükkerler |
Elimizde kalifprniya solucanı ile hazırlanmış (1000-3000adet) kompost yatakları solucan gübresi ve solucanlar mevcuttur yeni başlayacak organik Dostları için ya mesaj yoluyla **** Facebook aracılığıyla Ertan Tüzün e ulaşılabilir
|
Sayın Ertanertan size ulaştık yazdık ama cevap alamadık,satacakmısınız fiyatlandıracakmısınız bir açıklama yapsanız
|
Sevgili arkadaşlar. Yaklaşık 3 sene sonra konuyu hortlatarak alternetif yaşam sevdalılarından ve solucan gübresi üreticilerinden sorularıma cevap bulmak istiyorum. Kısmen amatör bir üreticiden yaklaşık 2,5 ay önce 500 civarı solucan aldım. Üretim yavaş olunca şüphe etmeye başladım ve bugün solucan kabını komple boşaltarak incelemeye başladım.
Solucanların bir kısmı daha açık renk bir kısmı daha koyu renk. Açık renkliler daha hızlı hareket ederken koyu renkliler daha yavaş hareket ediyor. Bu solucanların cinsi nedir? Bana kırmızı kalifornia solucanı dediler ama emin olamıyorum. Aşağıda resimlerini ekledim. Bu konuda deneyimli arkadaşlar varsa ve yardımcı olabilirlerse sevinirim. İki tane de youtube a yüklediğim video linkini aşağıda veriyorum. Belki daha açıklayıcı olabilir... https://www.dropbox.com/s/1mxx9c0gnx...N0595.JPG?dl=0 https://www.dropbox.com/s/qxu54aad06...N0592.JPG?dl=0 https://www.dropbox.com/s/hfdx5g5vlu...N0609.JPG?dl=0 https://www.dropbox.com/s/9u5gsz4u8o...N0610.JPG?dl=0 |
Aşağıda da resimler var. Önceki mesajımda unutmuşum...
https://www.dropbox.com/s/qxu54aad06...N0592.JPG?dl=0 https://www.dropbox.com/s/1mxx9c0gnx...N0595.JPG?dl=0 https://www.dropbox.com/s/hfdx5g5vlu...N0609.JPG?dl=0 https://www.dropbox.com/s/9u5gsz4u8o...N0610.JPG?dl=0 |
Alıntı:
|
Sn. Kmpst60;
Sn. tarku'nun dediği gibi solucanların zaten günlük tükettikleri besin miktarı belli. Yetişkin solucanların ağırlığı 0.24 gr ile 1.4 gr arasındadır. Vücut ağırlıklarının %55’i kadar humus (gübre) üretebilme özelliğine sahiptirler. Ayrıca videoya almışsınız ama solucanlarda bir canlı sonuçta ve siz aydınlık bir ortamda test yapıyorsunuz. Aydınlığı sevmez solucan, ayrıca her ay ikiye katlar solucan sayınız, tabi ortam, mama vs. müsait ise. Bu iş sabır ister. Amatör ile başlayıp daha sonra çiftlik kuranlar bile var. Herşey sabır. Hayvanları strese sokmayın bence. Atıyorum 500 adet solucanla başladınız ve yaklaşık 0,5gram diyelim bir solucana kabaca. 250gram solucanınız var ve bunun yaklaşık olarak ve hergün diyelim 250gram mama tüketiyor solucanlarınız. Ayda ne eder 0,250x30=7,5kg solucan gübresi. vermicompostunuz oldu. Ondan sonraki ay bu miktar biraz daha artar çünkü üretim devam ediyor. Eğer yeterli miktarda mama yoksa hayvanların hareketlerinde de düşme olmuş olabilir. Saygılar. |
Alıntı:
Üreme çağında olan dişi veya erkek rengi belki daha koyu olabiliyordur. Ben internette baktığım solucan resimlerinde sizin paylaştığınızla aralarında bir fark göremedim. Bence işinizi ferah tutun. Saygılar. |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Ne dersiniz? |
Alıntı:
Lakin şu konuda haklısınız. Sonuçta bunlarda canlı ve strese sokmamak lazım. Aldım alalı ilk kez böyle rahatsız ettim yavrucakları. Şimdi şöyle bir planım var. Bunları zaten ayırdım. Ayrı ayrı besleme kabına koyarak üretim ve üremelerini takip edeceğim. Bakalım sonuç ne olacak. Netten profesyonel ve ticari olan birisine de videoları göndererek sordum. O da ayrı cins olduklarını teyid etti ve saf ırk verebiliriz vs. dedi. Ancak bu işin ticaretini yaptığı içinde çok güvenemedim. Neyse kıymetli vaktinizi ayırdığınız için teşekkürler. Sevgiyle ve doğal kalınız... |
Alıntı:
|
Bence solucan vs. almayın derim. Herkes para kazanmanın yolunu bulmuş saf ırk maf ırk. Ne güzel memleket be.
İnternet üzerinde bu işi ufak osb kasalarda yapanlar var o tarz birşey deneyebilirsiniz. Mama olarak ne veriyorsunuz solucanlara? Hayvan gübresi mi? Sebze atıkları mı? |
2 Eklenti(ler)
Merhaba, vermikompostu yalnızca kendiniz için kullanmayı tercih edecekseniz elbette imkanınız varsa eşinizden dostunuzdan az miktarda edinin solucanlarınızı başlangıç olarak. Zaten uygun ortam şartlarında zamanla çoğalacaktır.
Ayrıca daha önce şeffaf kapta ve o denli dar bir hacimde solucan gübresi üretildiğine şahit olmadım. Genelde bu iş geniş yüzey alanlı kaplarda yapılır. Veya sürekli akış denilen sistemlerde. Altta birkaç kap örneği koydum. Kabın mümkün olduğunca koyu olmasına dikkat etmekte fayda var. Eklenti 665407 Eklenti 665408 Ayrıca solucanları temin ettiğiniz yer solucan yatağı denilen mama malzemesi göndermediyse internetten uygun fiyata hazır solucan mamaları bulabilirsiniz. Çok uzun süreler gider o mama size. Tabii bu önerim bir satın alma içerdiği için yukarıdaki tavsiyemle tezat oluşturuyor elbette ama zorda kalınırsa düşünülebilir. Beslerken C/N oranına dikkat edilmeli. Deri solunumu yaptıklarından nem demek bu arkadaşlar için hayat demek aynı zamanda. Son olarak şahsen vermikompostun büyük ölçüde hayvan kullanımına girdiğini düşünsem de solucanlarınızın tıpkı kedi, köpek gibi sahiplenilmiş bir pet hayvanı gibi bakıma muhtaç olduğunu unutmamakta fayda var. Kolaylıklar dilerim. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Eklenti 665474 Alıntı:
|
Sayın Kmpst60
Üretim kabınızı değiştirmediğiniz sürece solucan sayınızda herhangi bir artış olması mümkün görünmüyor. Yüzey alanı daha geniş bir alan tercih ediniz. Saklama kaplarından tercih edebiliriz 10lt-20lt lik yatay saklama kaplarının rahatlıkla kullanabilirsiniz. |
Alıntı:
|
Evde bu iş olmaz sn. kmpst60.
Yenge hanım haklı ne yalan söyleyim. Bu iş için depo tarzı bir yerinizin olması lazım ve evden farklı bir yerde bulunması gerekir bence. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Bu komposta alternatif olarak bokashi kompostu tercih edilebilir diğer yandan. |
Alıntı:
Mama olarak verdikleriniz dışında türk kahvesi telvesi ve kurutulmuş yumurta kabuklarını rondodan geçirip un haline getirerek verebilirsiniz. |
|
50.000 e yakın solucanım oldu şimdilik hobi ve kendi gübre ihtiyacım için uğraşıyorum emeklilikte ticari niyetim var inşallah
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 05:20. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025