agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Solucan Kompostu (https://www.agaclar.net/forum/solucan-kompostu/)
-   -   Vermicompost (Solucan gübresi) çalışmalarım (https://www.agaclar.net/forum/solucan-kompostu/18902.htm)

Savaş 16-02-2010 22:34

Ben bildiğimiz normal neredeyse beyaz bahçe toprağı solucanı topladım. Yaklaşık 1 aydır hazırladığım yataktalar ve yaşamaya hâlâ devam ediyorlar. Sanırım toplamda 50-60 tane ancak varlar. İlk başta kapalı balkonda bir kap içinde tutuyordum, havalar 0 derecenin altına düşünce, içeri banyo tezgahının altına aldım. Sonra onlara, ısı dengesini koruyacağı düşüncesiyle strafordan yapılma balıkçı kutularından saksılar yaptım. Bu haliyle 20-25 decere sıcaklı olan küçük bir odada duruyorlar. Sayıları çok az olduğu için, üretim süreci çok yavaş.

Baştan bu yana, toplamda 10 taneye yakın solucan her nedense intihar etti. İntihar edenler genellikle iri ve canlı olanlardı. Uuzn bir yol katederek ya saksının dışına çıktılar, ya da saksının yatak bulunmayan kuru bölmesine geçip, nemsizlikten öldüler. Ama büyük bir çoğunluğu hâlâ yaşıyorlar.

Ben yatak olarak, ince ince doğranmış A4 kağıt ve yarı malçlaşmış yaprak çürüntüsü kullandım. Yaprak çürüntüsü hem iyi bir yemek oluyor hem de ısı ve nem dengesini kotuyor.

Keşke elimde gavur solucanları olsaydı diyorum, zira bizim müslüman solucanları aza kanaat getiriyorlar. Az tüketip, az atık veriyorlar ve sanki zorla ürüyorlar.

Bakalım nereye varacağız?

Bu arada birisi yurtdışından bu solucanları ithal etmeyi düşünüyor mu?

Saygılarımla.

nariçi 17-02-2010 22:40

Sayın Savaş, Yurtdışı teşebbüsü henüz gözükmüyor. ABD satıcıları yurtdışı satışı yapmıyor. Diğerlerinde de satış yapan siteler yok gibi.

Bizim solucanlar yeni yeni tüketime alışacak. Besinsiz sıkışık topraklarda hareket etmeye alışmışlar. Benimkilerden de 10 civarında kayıp oldu, sizinkilerde olduğu gibi.

Bu iş için çok solucan gerekli benimkiler yaklaşık 500 civarında heran 1000 e tamamlanabilir. Ancak yabancı sitelerde ki videolarda bir avuç gübre alıyor içinde yüzlerce solucan gözüküyor.

Demek ki sayısal çoğaltma şart. Yatak da o denli önemli. Bugün Malatya Koçtaştan yeni set için elek-süzek tedariki için baktım, bulamadım. Yeniden daha uygun set yapmamız zaruri.

Savaş 18-02-2010 20:17

Sayın nariçi,

şöyle bir şey yapabilir miyiz?

Siz bana solucan gönderin ben de Ankara'dan sizin için Praktiker, Koçtaş, Bahaus gibi yerlerden elek-sürek vb şeylerden temin edeyim. Temin ettiğimiz emanetleri de, birbirimize kargo ile değil, şehirlerarası otobüs firmaları ile gönderebiliriz. İyi bir paket ile içinde ne olduğunu kimseler bilmeden, otobüs firmasına elden teslim edip yine elden alabiliriz. Çoğu zaman hiç bir ücret almadan bu işi yaptırmak mümkün.

Ama olmazsa kargo maliyetini gözden çıkararak da emanetlerimizi gönderebiliriz.

Ne dersiniz?

Sizin solucanlar, anladığım kadarıyla bendekilerden daha sağlam ve işin erbabı gibi gözüküyor. Bugün benim 2 solucanım dha intihar etmişti. Öleceğini bile bile kuru nemsiz tarafa geçti ve öldü. Evde olsaydım ve kontrol ederken görseydim müdahale edebilirdim. Ama ben gördüğümde vücudu nemini yitirmişti.

Bu arada, yakında bir süredir ara vediğim EM Bukaşi Kompost uygulamasına yakında tekrar başlayacağım. Asitli içerikteki gıda maddeleri katmamak koşuluyla, EM Bukaşi kovasından çıkan fermante olmuş malzemeleri solucanlar çok seviyorlar. Hem yemeleri kolay hem de onlar için besin değerleri çok yüksek. Solucanlarınıza eğer elinizde varsa EM Bukaşi kompost da verebilirsiniz.

Son olarak, ben mutfaktan çıkan sebze ve meyve atıklarını iyice kıyıyorum. Rondo ile veya kıyma makinesiyle. Sonra bu kıyılmış yumuşak malzemeyi pişmemesine dikkat ederek fırında biraz ısıtıyorum. Isınan malzemeyi bu defa biraz soğuyunca derin dondurucuda donduruyorum. Donmuş malzeme bir süre sonra tekrar oda sıcaklığında ısınarak çözüldüğünde tam solucanların ağzına layık bir besin oluyor. Onlar için bir nevi hazır gıda. Bu şekilde daha rahat tüketiyorlar.

Saygılarımla.

nariçi 20-02-2010 15:54

Sayın Savaş, çok teşekkür ederim, iki gündür bilgisayardan uzaktım, cevap yazamadım. Ancak öyle fazla solucan burada da yok.

Benim sette ancak 500 civarında var. Normal çalışmaları için birinci hedef 10 000 solucan.

Savaş 20-02-2010 17:26

Anlıyorun sayın nariçi. Ben bir türlü fırsat bulup da kırsal bir yerlere uğrayamıyorum. Yoksa toplayabildiğim kadar toplayacağım.

Bu arada, bir sorum olacak: Farklı tür veya cins solucanları aynı yatağa koysak birbirlerine zarar verirler mi? Bu konuda bilginiz var mı?

nariçi 20-02-2010 17:34

Aynı alandan toplandığında sakınca olacağını sanmam. Ayrıca fazla farklı solucanlara da rastlamadım.

redrainbow 21-02-2010 13:02

Selamlar solucanlarınız için uygun koşulları sağladıktan sonra onları fazla rahatsız etmeyin.Kutunun ışık almaması için ve nemli toprağın kurumaması için kutunun üstünü bir bezle kapatın.Solucanlarınıza turunçgil,hayvansal gıdalar,fazla miktarda yumurta kabuğu kesinlikle vermeyin.Solucanlarınız şuan çoğalacaklar ve bi müddetten sonra popülasyonu sabitleyecekler.Toprağı nemli tutun kurmuş olduğunuz ünitenin dibinde su birikmemesine dikkat edin zira bu solucanları zehirler.Çalışmalarınızın sonuç vereceği konusunda çok umutlanmayın.İmkanınız varsa yurt dışından ithal edin gümrük konusunda sıkıntı yaşanabilir bunu engellemek için kendiniz çözüm üretmelisiniz en basitinden solucanları gönderecek şirketten kutunun üstüne teşhirdir yazmasını rica edin böylece gümrükte pek sorun çıkmıyor diye biliyorum.Zaten kültür olarak aldığınız solucanlar çok kısa zaman içinde çoğalacaktır.Şuan üzerinde çalıştığınız solucanlar oldukça hantal ne zaman kutuya baksanız en dibinde dinlendiklerini göreceksiniz.Bu yüzden gübre üretimi çok zor.Bu iş için özel üretilmiş solucanlar çok oburdurlar.Yemek neredeyse oraya giderler ve doymak bilmeden yerler.İyi çalışmalar.

nariçi 21-02-2010 14:08

Sayın redrainbow, açıklayıcı ve öğretici bilgiler için çok teşekkür ederim. Halihazır da at gübresi veriyorum. Evsel atık üst bölüme koydum ama şimdilik yukarı çıkmadılar.

Savaş 21-02-2010 17:23

Bugün, neredeyse serçe parmağım kalınlığında ve onun üç katı uzunluğunda toprak solucanı topladım. Yaklaşık 300 adet. Her zaman ki gibi hantallar ama, iri olanlar çok güçlüler. Yarısı toprakta yarısı dışarıda iken, tutup çektiğimde mümkün değil çıkaramadım. Kaslı ve iriler. Ama dikkat ettim, rahatsız olduklarında sanki şoka giriyorlar, hemen ölmüyorlar ama ölü gibi gevşeyip hareketsizleşiyorlar. Bakalım, yurt dışı solucanları nasip oluncaya kadar elimizdeki yerli solucanlar bize ne kadar hizmet edecekler.

nariçi 21-02-2010 17:51

Ben Avustralyadan birine mesaj gönderdim, nerede otuyorsun diye mail göndermiş bakalım arkası gelecek mi?

Savaş 21-02-2010 20:32

Sayın nariçi,

az önce baktığımda, 3 saat önce yataklarına koyduğum iri solucanlar nedense yatağın en üstüne doğru çıkmışlardı. En üst katmana ıslak yapraklardan bir örtü yaptım ama eğer üstte kalmaya devam ederlerse ciltleri kuruyacak. Bile bile, veya hissede hissede diyelim, neden ölüme gidiyorlar, anlayamadım. Ölmesinler diye, pek kullanmadığım bir tişörtümü kesip ıslattım ve en üst tabakayı örttüm. Şu anda bir kısmı yığının içinde, bir kısmı en üstte ıslak bez örtünün altında yaşıyorlar. Bakalım ne olacak?

Bu arada, Avustralya işi inşallah olumlu sonuçlanır.

Kolay gelsin!

malbman 21-02-2010 21:00

Şu linkte vermikompost solucanları (kırmızı solucan-eisenia foetida) satıyor vatandaş. Amerika dışına da yolluyormuş.

Burada da bir tane var. Bu da Türkiye'ye gönderiyor.

nariçi 21-02-2010 21:42

Sayın Malbman teşekkür ederim. Yerel olarak becemezsek bu adresler çözüm olacak.

malbman 21-02-2010 21:49

Sevgili nariçi daha bunlar gibi çok site var ama akşam vakti hepsini dolaşamadım. O nedenle, sorun çıkarsa diğerlerine de göz atarız. Ama dediğiniz gibi, yerel olarak hallolursa çok daha iyi olur.

nariçi 21-02-2010 22:12

Çocuk, ing. okuyor, bugün gitti, gelince ona okutacağım, benim yabancıdil zayıf, Google de düzgün çevirmiyor. Sembolleri tam anlamıyorum.

malbman 21-02-2010 22:27

Sevgili nariçi şu linkteki vatandaş yalnızca ABD ve Kanada'ya gönderiyormuş, özür dilerim. Başka bir siteyle karıştırmışım.

Bu linkteki satıcı 1 pound yani 454 gram solucanı 24.95$, 2 poundu yani 908 gramı ise 44.95$ satıyor. Netteki fiyatlar genel olarak böyle. Ama bulduğum bir başka sitede 1 poundu 5$ diyordu ancak sitede hiç bir sayfa açılmıyor. Sürekli hata veriyor.

nariçi 21-02-2010 22:42

Sevgili malbman linki yanlış yapıştırmışsınız, sizin açmış olduğunuz konu çıkıyor.

Bir de bu kargo siparişlerinin sağlıklı olup olamayacağı riski var. Burada solucan kendi ortamından alınınca afallıyorlar, birde kıtalararası nakliyede uzun zaman geçerse (Gümrüklerde de takılırsa) zayiatın olacağı da düşünülebilir. Bir yolcu beraberinde hızlı olsa sağlam gelir.

malbman 21-02-2010 22:47

Sanırım yatma zamanım gelmiş sevgili nariçi:p:p Baksanıza kel alaka linkler vermeye başladım:p Kusura bakmayın, Türkiye'ye göndermeyen şu linkteki satıcı. Kimi sitelerde canlı gelmesini garanti ediyoruz falan türünden ibareler var ama konuyu bilmediğim için çok da yorum yapamıyorum.

Savaş 22-02-2010 00:06

Az evvel kontrol ettiğimde üzerini bezle örttüğüm halde, bezin bir ucundan sıvışıp bölmenin diğer tarafına, boş olan tarafına geçmişti onlarca solucan. Neden boş tarafa geçiyorlar çok merak ediyorum. Yatakları besin olarak uygun değil desek, yaklaşık 350 tanesi o yatakta mutlu mesut yaşıyor ama. İlla ki, en iri olanlardan yaklaşık 50-60 tanesi en üste çıkıyor ve bunların bir yarısı da boş bölmeye geçmeye çalışıyor. Sonunda, dikdörtgen kutunun ortasındaki bölmeyi kaldırdım, boş tarafa yeni yatak serdim, dolu tarafı yeni yatağa pay ederek biraz da yeni sıcak kompost ürünü malzeme ekledim. Bu yeni büyük yatağın üzerini de ıslak bezle örttüm mam tamamını değil, yarı yarıya... Bakalım solucanlar bu defa açık trafa mı kaçacaklar, yoksa nemli bezin altına mı toplanacaklar?

Bebek gibiler vallahi! Dilinden anlayana aşk olsun!

Bu arada yurtdışı solucan getirme işinin de peşini bırakmayalım. Kargo işi bana da garanti görünmüyor.

fskandemir 22-02-2010 07:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Savaş (Mesaj 583135)
Sayın nariçi,

az önce baktığımda, 3 saat önce yataklarına koyduğum iri solucanlar nedense yatağın en üstüne doğru çıkmışlardı. En üst katmana ıslak yapraklardan bir örtü yaptım ama eğer üstte kalmaya devam ederlerse ciltleri kuruyacak. Bile bile, veya hissede hissede diyelim, neden ölüme gidiyorlar, anlayamadım. Ölmesinler diye, pek kullanmadığım bir tişörtümü kesip ıslattım ve en üst tabakayı örttüm. Şu anda bir kısmı yığının içinde, bir kısmı en üstte ıslak bez örtünün altında yaşıyorlar. Bakalım ne olacak?

Bu arada, Avustralya işi inşallah olumlu sonuçlanır.

Kolay gelsin!

Çok iri solucanlar istediğinizden de az verim verirler.Çünkü yeteri kadar yetişmişlerdir ve uyum sorunları vardır. Büyük solucanlar yerine daha küçük hatta yavru edinmeye çalışın daha verimli olacaktır. Yurtdışından bir site üyemiz bana bir miktar solucan yumurtası yollamıştı ve bunlardan az da olsa üretebildim. Sistemi tekrar kurarsam yardımcı olmaya çalışırım ancak resmi olarak ithalatı imkansıza yakın. Yurtdışından yollarken canlı yerine yumurta yollattırmanızı ve iklim şartlarını (aşırı sıcak ve soğuk) ön planda tutmanızı tavsiye ederim

Savaş 22-02-2010 12:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fskandemir (Mesaj 583293)
... Yurtdışından bir site üyemiz bana bir miktar solucan yumurtası yollamıştı ve bunlardan az da olsa üretebildim. Sistemi tekrar kurarsam yardımcı olmaya çalışırım ...

Sayın fskandemir,

sisteminizi kurmanızı sabırsızlıkla bekliyorum. Yardım teklifiniz için şimdiden teşekkürler.

Bu arada, yaklaşık 180 kadar solucan zaten küçük, hatta damar kadar ince solucanlar. Biraz büyükleri toplamamın nedeni, belki yumurtlarlar ve böylece çoğaltma imkanım olur, düşüncesiydi. Bu arada, küçük solucanlar yığının dışına çıkar çıkmaz hemen kuruyup ölüyorlar, ama iri olanlar hakiketen dayanıklı. yığının dışında saatlerce kalmalarına rağmen hâlâ dipdiri ve refleksleri çok kuvvetli.

oppss! 22-02-2010 12:53

Burada iklim nedeniyle stedğiniz kadar solucan var ama iğrenmem nedeniyle 1 metre bile yaklaşabileceğimi sanmıyorum...

Savaş 22-02-2010 13:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oppss! (Mesaj 583410)
Burada iklim nedeniyle stedğiniz kadar solucan var ama iğrenmem nedeniyle 1 metre bile yaklaşabileceğimi sanmıyorum...

Türü hakkında bilginiz var mı? En azından uzaktan da olsa anlaşılır bir fotoğrafını ekleyebilir misiniz?

Nail Sarı 22-02-2010 16:59

Yurt dışından gelen solucanları gören gümrük memurlarının suratını çok merak ediyorum. :)
Ortaokul ve lise dönemimde dağ ve dere yataklarında solucan araştırma kazısı çok yaptım. Bulduğum solucanların fotoğraflarını çekmiş olsaydım gözlerinize inanamazdınız. Parmağım kalınlığında ve neredeyse 30 cm boylarında.
O dönemlerden aklımda kalan yerleri tekrar araştıracağım. Eğer bu cins iri solucanlardan bulabilirsem minik bir çiftlik denemesi yapacağım.

nariçi 24-02-2010 20:08

Arkadaşlar, bugün üç kat elekli kasaları at gübresi doldurup üst üste koyarak seti tamamladım.

Ben daha önce birinci kata alışsınlar, daha sonra diğer katları aralıklarla koymayı düşünüyordum. Ancak tek kat 10-15 cm lik yatakla solucanlara hareket genişliği sağlamıyordu.

Ancak şimdi katlar arası tel elekten geçişlerinde bir zorluk olur mu bilmiyorum. Bahçe toprağında her zorluğun üstesinden gelen solucanlar herhalde burada da kendilerini duruma uydururlar.

Bu arada solucan sayısı da 1000 civarında oldu. Bazısı ölüyor ama fazla gözükmüyorlar. Taban eleğinden düşen solucan sayısı da yok denecek durumda. Set tabanı yerden 40 cm yukarıda. Çevresi siyah pilastikle kapalı.

taskıslalı 26-02-2010 16:01

Alıntı:

Sayın taskıslalı,

bu konu yeri değil biliyorum ama, sormadan da edemiyeceğim. Acaba solucanlarınız ne tür?

Solucanlarla ilgili şu linkte konuyu bizlerle paylaşmak ister misiniz? Bir de, yakın plan resmini eklerseniz çok iyi olur.

Saygılarımla.
Solucanlarım muhtemelen ''eisenia fetidia''... Kompostun içine birkaç torba yanmış ahır gübresi atmıştım, onların içinde epey solucan vardı, benim oluşturduğum kompostta solucanlar için uygun olunca, epey çoğaldılar, büyüdüler, 6. katta terasta oturuyorum, ama dışarı çıkan solucan sadece 1 tane oldu..

Bu solucanlarla 3 kat vermikompost sistemi yapılabilir aslında, yazın yapacağım sıcak kompostların içinde bu solucanları heba etmek istemiyorum, ona göre bir karar vericeğim..

nariçi 26-02-2010 16:26

Üç kat kasaların ortadakinin elek aralığı dar olarak değerlendirim için orta kasayı çıkarıp üsteki geniş gözlü kasayı koydum, bu durumda solucanlar daha kolay geçiş yapabilecekler.

Savaş 27-02-2010 12:01

Benim iri solucanlardan 4-5 tane daha intihar edenler var... Başımız sağolsun!

nariçi 27-02-2010 13:37

Yeni ortamlarına alışana kadar seleksiyon olacak.

Burada da görüntüye göre iki tür solucan var. Biri Amerika ve Avustralyada ki eisenia festida, diğeri kalın ve iki ucu küt solucanlar. Bu silindirik solucanlar da toprakda yaşadıklarına göre bunların işlevi de aynı olsa gerek, bunların cinsini bilen var mı?

Savaş 13-03-2010 02:31

Sayın nariçi,

sesinizi duymuyoruz nicedir? Bu konuyu bir siz bir de ben takip ediyorum anlaşılan. Son durumunuz nedir?

fskandemir 13-03-2010 08:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 586984)
Yeni ortamlarına alışana kadar seleksiyon olacak.

Burada da görüntüye göre iki tür solucan var. Biri Amerika ve Avustralyada ki eisenia festida, diğeri kalın ve iki ucu küt solucanlar. Bu silindirik solucanlar da toprakda yaşadıklarına göre bunların işlevi de aynı olsa gerek, bunların cinsini bilen var mı?

Nariçi; iki tür değil 2000ni aşkın tür var. Mesela Güney Afrika' da 20-30 cm'yi geçen solucanlar bile var. Eisena Fotedia vermicompost üretiminde kullanılan solucan ancak yaşama şartları vb ağır. Örneklemek gerekirse; ineklerin holsteini. Bizim kara sığırımızda var malum ama verimi az. :):)

nariçi 15-03-2010 14:44

Ahşap set duruyor, rahatsız etmemek için dokunmuyorum. Plastik teknelerde ise havasız olduğundan mıdır, öldüler.

Savaş 16-03-2010 00:50

Benim strafor balıkçı saksılarından yaptığım kaplardaki çok küçük solucanlar, nasıl başardılarsa kediler gibi süzülüp tel elekten geçerek alttaki boş kaba geçip ölmüşler. İri olanların çoğu çapcanlı yaşamını sürdürüyorlar. Ancak, çok yavaş tüketip yine çok yavaş dışkılıyorlar.

agozce 16-03-2010 02:15

Sayın savas merhaba,
dün Güven Park tan geçiyordum. ODTÜ dolmuşlarının hemen alt tarafı. Serçe parmak kalınlığında, 30-40 cm boyunda onlarca solucan, ağaçların bulunduğu topraktan çıkıp, beton zemine geçmişler. bir çoğuda ezilmişti. Önce anlamadım, korktum. Polise sordum. Solucanmış. Hep yağmurdan sonra çıkarmış. Ara sıra uğrarsanız görürsünüz. Ben hiç o kadar büyük toprak solucanı görmemiştim.

Tam aradığınız solucan olabilir.

Savaş 17-03-2010 01:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 597694)
Sayın savas merhaba,
dün Güven Park tan geçiyordum. ODTÜ dolmuşlarının hemen alt tarafı. Serçe parmak kalınlığında, 30-40 cm boyunda onlarca solucan, ağaçların bulunduğu topraktan çıkıp, beton zemine geçmişler. bir çoğuda ezilmişti. Önce anlamadım, korktum. Polise sordum. Solucanmış. Hep yağmurdan sonra çıkarmış. Ara sıra uğrarsanız görürsünüz. Ben hiç o kadar büyük toprak solucanı görmemiştim.

Tam aradığınız solucan olabilir.

İşte bu iyi bir haberdi sayın agozce.

Yarın bir bakayım ama, sanırım yağmur olmadığı için görünmeyecekler. Bir de o bölge öyle işlek ki, oturup onları toplasam, bakan gözlerden, şüphe duyan yetkililerden illallah gelir sanırım. Yine de teşekkürler.

Savaş 17-03-2010 22:23

Bugün baktım şöyle bir benim kutuya. Solucanların çoğu yüzeye yemek yemeye çıkmışlardı. Sanırım yeni yerlerine sonunda adapte oldular ve acıktılar. Belki 3-4 ayda değil ama 1 ile 1.5 yıl sonunda yaklaşık 9-10 kg kadar solucan gübrem olacak.

Bu arada Güvenpark'da solucan bulamadım. Toprağı eşelesem mi? dedim, ama çevik kuvvetin dikkatli bakışı karşısında yapamadım.

agozce 17-03-2010 22:29

Evet çevik kuvvetin tam ordalar. Belkide solucanları bekliyorlardır...:))))))

Yağmurdan sonra ugrayın. Bir de onlara sorun ( ben sormuştum), ne zaman gelirler diye..:) Ciddiyim.

Savaş 19-03-2010 21:50

Yok yahu sayın agozce! Gariban solucanların nesini beklesinler? Ama belli de olmaz ha!

Yağmur yağdığında ne şanssızlık ki, hep çalışıyor oluyorum. Artık kısmet diyelim!

agozce 21-03-2010 01:07

Bende fazla dışarı çıkmıyorum. Ama görürsen acilen size mail atarım.

Savaş 21-03-2010 17:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 601081)
Bende fazla dışarı çıkmıyorum. Ama görürsen acilen size mail atarım.

Teşekkürler. Umarım ben o vakit musait olurum.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025