![]() |
1 Eklenti(ler)
Bizimkiler, daha yeni yeni acmaya basladilar:
|
Edirne de yaz çok sıcak geçiyor benim galyöllerde biraz fazla güneşte kaldılar, ne yazık ki çiçek ömürleri ilk çıkanların çok kısa oldu. Sonradan gelenleri ise kesip vazoya koyduk mecburen.
|
Merhabalar
Gladiol,ayrica kilic cicegi de deniliyromus..Yapraklari kilic seklinde oldugu icin. |
2 Eklenti(ler)
Bunlar da benim gladyollerim..
|
4 Eklenti(ler)
Bu yıl birbirinden güzel renkleri ile Haziran ve Temmuz boyunca bahçemizi neşelendiren glayöller kuruyunca soğanlarını çıkardım. Aşağı yukarı büyük soğan sayısı diktiklerimin iki katına ulaştı. Gerek Bauhaus'tan temin ettiklerim ve gerekse Sayın Hocam100'ün gönderdikleri firesiz çimlenip çiçeklendiler.
Bugün soğanları söktüğümde yeni soğan ile eski soğanın arası ve çevresinde çok sayıda küçük soğan vardı. Bunların çoğu toprağa döküldü. Bu soğanları büyütebilmek için ne yapmam gerekiyor? Aşağıda bazı resimlerle yavru soğan görüntülerini paylaşıyorum. Sayın KGürsan ve Sayın Hocam100'ün değerli bilgilerini bekliyorum. |
Sayın k_donmez
Söküm için biraz erken değilmi? |
Sayın FSuzen
Bitkinin, soğanla yapraklarının birleştiği yer yumuşak ve yapraklar kolayca soğandan ayrılıyorsa söküyorum. Birkaçı dışında tamamı ayrıldı. Daha önce tamamen kuruyup söktüklerim de olmuştu. Sanırım sulama düzeni ile ilgili bir durum. |
Benimkiler hala yeşil yapraklı olduğu için sormuştum.
saygılarımla |
Biraz erken kazmışsınız yapraklarının sararıp kuurması gerekiyor çünkü soğanalrın irileşme zamanı tam bu esnada oluyor.Yavru soğanlara gelince onları seneye ekin 2 sene sonra irileşecektir.
|
1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar bana geçen ağustosta hediye bir glayör yumrusu gelmişti. Bende çiğdemlerle birlikte ektim. Ektim sayılırmı bilemiyorum bir saksıdan alıp aynı hafta bahçeye ekmiştim. Çok güzel yeşillenmişti. Ancak geçen soğuklarda yaptaklar hasar görmüş. Istanbul şartlarında ben donacağına pek ihtimal vermiyordum ancak yapraklar gitmiş. Acaba ben nerde yanlış yaptım diye düşünüyorum! soğanlarda gitmişmidir?
|
Çünkü glayöl soğuklara dayanıklı değildir.Ayrıca dikim zamanı çok geçmiş.Nisan gibi ekilip haziran temmuz ayı çiçeklerini görebilirdiniz.Şimdi geç kaldığınız için böyle olmuş.
|
Hocam benim bahçenin bulunduğu bölgede doğada kendiliğinden yetişen türlerde gördüm.
Onlara kışın ortasında yeşillenmelerini ben söylemedimki. :( Merakım soğanlarda gidermi? |
Bence gidebilirler çünkü normalde bu bitki bizim iklime göre ilkbaharda ekilip yaz sonu çiçek veriyor.
|
Ben de de doğal glayöl var ki şimdilerde yeşillendiler ve 10 cm yeşil olarak bahara kadar durur ve nisanda çiçek açar.Ama diğerlerini nisana ekerim .
|
Sayın İbrahim37
Yapraklar resimdeki gibi olunca soğanlarda donuyor.Benimkiler Ankara kışında böyle olmuştu. |
Hocam buda doğal bir tür idi 'Gladiolus Anatolicus'
Anadolu glayölü ben iklimi takip edebileceğini düşünüyordum. Öyleki benim bahçenin olduğu yerler kışları eksi birkaç derecenin altına bile düşmüyor! Genelde bütün soğanlılar bu soğuklara rahatlıkla dayanırlar. Benim yer değiştirme durumu onu şaşırtmış olmalı. İnşallah sağından solundan yavru verir. |
O türü bilemiyorum ama Gladiolus türlerinin çoğu afrika kökenli dolayısıyla bu türlerin soğuğa dayanıklılıkları düşük. Ancak Türkiye ve avrupada yaşayan doğal türler de var diye biliyorum.
|
Gladiol anavatanlarından en önemlisi Güney afrika dır. Nemli-serin iklim bitkisidir. Türkiye de , Anadolunun bazı yörelerinde doğal türleri vardır. G.bizantinus istanbul cıvarında görülebilir. Fakat Kültür çeşitlerinin tümüne yakını ılıman serin-nemli iklimlerde yetişir.
Buna göre çevrede kurbağalar vıraklamaya başladığı zaman, Söğütler yeşermeye başladığı zaman cormları (soğanları) dikilmeye başlar,ve temmuz ortalarına kadar (bazı yörelerde Ağustos ortası) diklebilir, Dikimden sonra 65-110 gün sonra çiçek açar. Ekim -Kasım daki kırağılardan çiçekleri ve yaprakları zarar görür. Toprak içindeki soğanlar -1,-2 oC kadar dayanabilirse de toprak donarsa onlar da donabilir. Örneğin Beykoz,Yalova, Orhangazi çevrelerinde soğanlar sökülmeden ertesi yıla bırakılır. |
Benim geçen sene söktükten sonra toprağa karışan peacock orchid (yaz orkidesi) soğanlarımın minik yavruları ertesi yıla oldukları yerden yeniden çıktı. Afrika orjinli olan ve sıcağı çok seven bu bitkinin bulbları kalabiliyorsa Bursa ikliminde glayöller de kalabilir diye düşünüyorum. Ama yine de risk alıp glayöllerimi kaybetmek istemiyorum :))
|
Alıntı:
Her yıl aynı olmaz, aldanmayın. |
Kastamonu'da bahçemizdeki glayör soğanları 4-5 yıldır kışı atlatıyor.
|
Hangi cins olduğu da önemli.
|
Alıntı:
|
3 Eklenti(ler)
Bizim yaylalarımızda olan glayöllleri resimlemiştim:
|
Alıntı:
Şehirde sıcaklık 5 oC olurken Bursa yolu üzerindeki seralarımda (Şhell benzinliğin arkası) 0 oC oluyor. Yani şehirde +3 oC ise sera Bölgesinde -2 oC. |
Kgursan hocam; tam tarif ettiğiniz yerdeki begonvili kastetmiştim. Tabi bizim gibi şehirlerde çok yakın mesafelerde farklı mikroklimalara sahip yerler olabiliyor. Bursa Kumyaka'da da açıkta narenciye ve begonvil yaşayabiliyor. Ama sizden geçen yıl aldığım frezyalar kapalı ancak ısıtma olmayan mekanda cam arkasında dondular. Dışarıda toprak altında bulunan a. corn lily ve glayöller kayıp olmadan tekrar yeşerdi. Yine de beni korkutmayı başardınız hocam, hafta sonu tüm soğanları söküp depoladım :) Yalovadan geçerken inşallah size de uğrarım, tanışmayı çok isterim hocam, saygılar, hürmetler...
|
Ben de memnun olurum., Nisan ortası gelirseniz frezyaları da toplatırım size!! Ağırlamaktan mutluluk duyarım. Benim yerim Yalovanın girişinde (Bursadan) SHELL benzinlik arkasında. Kolay gelsin.
|
1 Eklenti(ler)
Merhaba dikim için nisan ayını beklemeli miyim teşekkürler
|
Merhaba,benim gecen yildan,cikarmis oldugum gladyol soganlarim var.Bizim burda kis biraz uzun gidiyor..Havalarin isinmasini dortgozle bekliyorum.Mart sonu,sanirim ekim yapacagim.Yukarda yazdigim gibi bizim burda kis ve don olaylari coklugu dolayi soganlari cikariyorum.
Firuzan hanim,siz biraz havalarin isinmasini bekleyin derim.Yine de benden daha iyi bilen arkadaslar var... |
Firuzan hanım havaların ısınması derken don olayının bitmesini bekleyin.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 22:04. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025