agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Glayöl, Kılıç Çiçeği (Gladiolus) (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/9064.htm)

kgursan 15-03-2010 17:39

Gladiol soğanları dışarıya dikme zamanı: Söğütlerin yeşermeya başladığı dönemdir diye biliyorum.

Blues88 17-03-2010 00:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 597368)
Gladiol soğanları dışarıya dikme zamanı: Söğütlerin yeşermeya başladığı dönemdir diye biliyorum.

Marttan haziran başına kadar dikilebilir diye bir bilgim var. Genelde temmuz başında çiçek açıyorlar ve 1 metreye kadar çiçek sapları verebiliyorlar.

oppss! 17-03-2010 18:43

Birsürü renkleri vardı bende istanbuldan gelmişti, başlığı daha önce görseydim... Benimkiler çürüdü malesef.

nurcanaybay 17-03-2010 19:53

Sonbahar da topraktan çıkarıp saksıya almıştım.2 tanesi bahçe de kalmış ,onlar 25 cm
kadar uzadılar .Saksıda ki ler yeni yeni uç çıkarmaya başlamışlar.Bu durum da ılık bölgeler de bahçe de bırakmanın daha doğru olduğunu düşünüyorum.

k_donmez 28-03-2010 11:42

1 Eklenti(ler)
Saksıya ekilen glayöller toprağı delerek çıkmaya başladılar. İki üç gündür toprak üstündekilerin sayısı artmaya başladı.

k_donmez 10-04-2010 22:26

3 Eklenti(ler)
15 gün içinde 10 santim kadar uzadı. Tabi bu arada hepsi topraktan çıktı. Önlerinde de frezyalar var.

gilan 12-04-2010 12:29

Geçen yıl diktiğim glayöl soğanlarını toprakta bırakmıştım. Hafta sonunda sağlamlar mı diye bir açıp bakayım dedim. Hem sapasağlamlar hem de her bir soğan aynı büyüklükte iki soğana dönüşmüş. :)

Bahar Erdem 12-04-2010 13:06

Geçen yıl bende koçtaştan pembe glayöl soğanı almıştım. Evde çimlendirip bahçeye dikmiştim ve çok güzel açmışlardı. Yalnız kışın hiç birini sökmedim. Daha doğrusu sökülmesi gerektiği kısmını atlamışım. Ama lalelerin ve irislerin akıbetleri ne oldu diye eşelerken bide ne göreyim. Glayöllerim hallerinden gayet memnun mutlu mesut topraktan çıkmışlar. En kısa zamanda fotoğraflayıp buraya eklerim. Bu arada mesajı okuyup merak eden olursa lale ve irislerden eser bulamadım. Güler hanımın tabiriyle onları toprak ana aldı sanırım :)

sarigoz 30-04-2010 12:35

Merhaba..Dun 2 sogan Gladyol ektim.Ikisi de mor renk,fakat birsi kadifemsi mor turunden.
Ciktiklarindan bende fotograflayip eklemeyi dusunuyorum..

cenan 30-04-2010 13:05

Ne bahçemde, nede balkonumda bir daha yetiştirmek istemeyeceğim çiçeklerden biri. Ayakta durmaları çok zor, çiçeklenme süreçleri çok uzun, çiçekli kalma zamanları çok kısa. Çiçeksizkende yaprakları daha hoş duran çiçekler var. Şimdilerde zakkumları beğeniyorum ilk firsatta bahçemi onlarla doldurmak istiyorum:rolleyes:

Jezebel 01-05-2010 15:27

Turuncu gladyol soğanı aldım çarşamba günü , geç kaldım belki ama hemen ektim .
Umarım çıkar da benim yüzümü kara çıkarmaz .
Beyazlar orman gibi oldular çünkü .

sarigoz 01-05-2010 16:44

Jezebel,cikar merak etmeyin..bu gun ikinci gunu ektiklerimin ve istemeden soganini cikarmis oldum..sogan hemencik kucucuk kokcukler cikarmaya baslamis bile..

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 629473)
Turuncu gladyol soğanı aldım çarşamba günü , geç kaldım belki ama hemen ektim .
Umarım çıkar da benim yüzümü kara çıkarmaz .
Beyazlar orman gibi oldular çünkü .

Jezebel 04-05-2010 11:04

Ben de mi açıp baksam ki ;) ?

süreyya 28-05-2010 21:49

ilk glayölüm ve dikim hazırlıklarım

Bu gün ben de Hisarönü'nden bir tane beyaz glayöl soğanı aldım.

Soğan muz kabuğu renginde. Üst kısmında kuru kabuk var, kabukların altından oluşmaya başlayan yeni soğan gövdesi görülüyor. Bir iki güne saksısını hazırlayıp 5 cm derinlikte dikeceğim. Yeni soğanlar verebilsin diye yayvan saksı olsa iyi olur diye düşünüyorum. Terasımın bol güneş alan, aynı zamanda da uzayan çiçeğin rüzgardan kırılmaması için az rüzgar alan bir yer olmalı. Ne yazık ki güneşin bol olduğu konumun aynı zamanda rüzgarı da bol. Öyleyse güneşten vazgeçmeyip rüzgar için dayanak çözümü ile yeri de belirlenmiş oldu.

Deneyimli arkadaşlarım, yapacaklarımda hatalarım varsa tavsiyelerinizi bekliyorum.

k_donmez 10-06-2010 13:49

1 Eklenti(ler)
Bahçemde farklı yerlere farklı renklerde glayöller dikmiştim. İlk açan Sayın Hocam100'den gelen eflatun renklisi oldu. Soğanların tamamı filizlendi. Bazıları tomurcuk oluşturma aşamasında.

fmerry 17-06-2010 15:36

Karışık renkte ekmiştim.İlk açmak üzere olan kırmızı ve beyaz glayörlerim oldu bakalım diğer renkler nasıl olacak?

beyazı çekmeyi unutmuşum açsın tamamen onu da oşekilde ekliyeyim.

bu kırmızı olan http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1276758711

k_donmez 28-06-2010 20:10

1 Eklenti(ler)
Kırmızı, pembe, mor renkleri gördük. Çiçek sapı çiçekle dolup ağırlaşıyor. Bir de üzerine yağmur inince sap kırılıyor. O yüzden ilk gün bahçede seyrettiğimiz çiçekleri, ertesi gün evdeki vazoda seyretmeye başlıyoruz.:o

Bengisan 30-06-2010 14:28

Arkadaşlar içerenköy carrefourda çiçeklerin olduğu bölümde tanesi 50 kuruşa olan glayörler vardı onlu poşetler halinde, bende her renginden aldım yeşil ama fıstık yeşili olan bile vardı,ben dün aldım hala olabilir yakın olan varsa kaçırmasın....

hocam100 30-06-2010 20:09

Soğanların filizlenme şansı azaldı özellkle çürüyüp çürümediğene bakın derim.

galanth 30-06-2010 21:59

''Kralenler hasat edildikten sonra 24 saat 15-20 derece suda iki kez yumuşatılır.Daha sonra 53-55 derecede yarım saat bekletilir.Uygulama biter bitmez normal suda soğutulur.Ekim zamanına kadar 2-10 derecede depolanır.
Bu çimlenmeyi artırırmış.
Başka yöntem ise ekim yapılmadan 24 saat önce 10 litre suya 1 kg tuz eriyiğin içine kralenleri 24 saat tutmakmış.''

Yukarda yazdıklarım;TAV (Tarımsal Araştırmaları Destekleme ve Geliştirme Vakfı) nın eseri olan Doç Dr. Türker Altan ve Doç.Dr.Sevil Altan ın eserinden alınmıştır.
Deneyimlerinize göre karşı görüş var ise lütfen bildirin , Glayöllerim yakında sökülecek..
Saygılar,

hocam100 30-06-2010 22:31

Çimlenme şansı azaldı derken ekim zamanını geçirdik demek istedim Ayrıca zamanı geçtilçe soğanalr bozulmaya başlıyor pakette 10 adet ise muhtemelen 3-5 adeti bozulmuş olabilir inceleyerek alınız.Çürüme varsa filzlenmez.

k_donmez 02-07-2010 15:12

4 Eklenti(ler)
Çok güzel renk ve tonlar oluşuyor. Bir de dik dursalardı. Seneye tedbirli olmak lazım. Hocam 100'den gelen glayöl soğanlarının bazılarında 2-3 gövde oluştu.

Bengisan 05-07-2010 19:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hocam100 (Mesaj 666337)
Çimlenme şansı azaldı derken ekim zamanını geçirdik demek istedim Ayrıca zamanı geçtilçe soğanalr bozulmaya başlıyor pakette 10 adet ise muhtemelen 3-5 adeti bozulmuş olabilir inceleyerek alınız.Çürüme varsa filzlenmez.

Paketlere tek tek bakarak almıştım hatta bir adet glayörü deneme amaçlı soğanlarda sorun olup olmadığını anlamak için ektim şuan 10-12 cm oldu bilgi için teşekkür ederim....

KAPTANzst 05-07-2010 21:25

Arkadaslar bu çiçeğin adı Glayöl mü, Glayör mü ? Ben Glayör olarak bilirdim hep.

kgursan 05-07-2010 23:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kaptanzst (Mesaj 668297)
Arkadaslar bu çiçeğin adı Glayöl mü, Glayör mü ? Ben Glayör olarak bilirdim hep.

Gladiol : Gladyatörden gelir, yaprakları gladyatör kılıçları gibi olduğu için öyle denmiş. Türkçeye geçince değişmiş. Kimisi glayöl, kimisi glayör demeye başlamış ve öyle yerleşmiş.

Latince adı Gladiolus grandiflora (İri çiçekli gladiol) dur.

adrianus 13-07-2010 08:27

Geçenlerde yapı marketlerin birinde ekim zamanı geçmiş soğanlarda indirim vardı. 10 lu paket glayöl 2 liraya düşmüş. Aldım ve karanlık serin bir yere sakladım. Seneye bu soğanlardan çiçek elde edebilirmiyim? Ne dersiniz?
Sevgiler

Güler 13-07-2010 10:11

Ben de Glayör olarak bilirdim ama doğrusunun Glayöl olduğunu siteden öğrendim.

Sevgili adrianus, soğanları serin karanlık ve kuru yerde saklarsanız yani yumuşatmadan koruyabilirseniz seneye ektiğinizde sizin de güzel glayölleriniz olur.

kgursan 13-07-2010 23:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi adrianus (Mesaj 671738)
Geçenlerde yapı marketlerin birinde ekim zamanı geçmiş soğanlarda indirim vardı. 10 lu paket glayöl 2 liraya düşmüş. Aldım ve karanlık serin bir yere sakladım. Seneye bu soğanlardan çiçek elde edebilirmiyim? Ne dersiniz?Sevgiler

Neden seneye? Bu sene hemen diksenize;). şimdi dikerseniz yaklaşık 70-90 gün sonra çiçek açarlar. Ancak Temmuz ayını geçirmeyin!

adrianus 15-07-2010 12:11

Haklısınız ama bahçeyi düzenleyip yer bulmam lazım. Bu arada benim casablancalar 60 cm civarında boylandılar.
Selamlar

kgursan 19-07-2010 21:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi adrianus (Mesaj 672671)
Haklısınız ama bahçeyi düzenleyip yer bulmam lazım. Bu arada benim casablancalar 60 cm civarında boylandılar.
Selamlar

Çiçek tomurcukları görüldüyse 1 ay sonra açarlar.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025