agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Dahlia (Yıldız çiçeği) (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/7828.htm)

Gülbeşeker 29-06-2011 10:35

suyunu keseyim bakalım açık balkonada attım bakalım ne olacak ben onu fazla şımarttım galiba

ciceksever70 03-07-2011 09:50

Bozulan cicekleri kessek ciceklenmesini fazlalastirirmiyiz acaba? Ben hic kesmedim simdiye kadar kendi halinde acip duruyorlar.

kartol 03-07-2011 20:12

1 Eklenti(ler)
İlk kez diktiğim, balkonda, bol güneş altında, toprak yüzeyi kurudukça (iki günde bir gibi) suladığım ve bu harika çiçeğiyle bana cevap veren dahliam :)

Fatoş 10-07-2011 13:13

4 Eklenti(ler)
Sevgili Mutlu bey gönderdiğiniz bahar da ekilecek soğanlıllar bahçemi renklendirip bizleri sevindirdi:) Size çok teşekkür ederim.
Eklenti 232923
Eklenti 232924
Eklenti 232925
Eklenti 232926

akca86 13-07-2011 00:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 210488)
Ankara Bauhausda onlarca çeşidi var.

Ahhhh şunu okuyunca o kadar çok sevindim ki yaaaa.... Çünkü Ankara da yeni , ilk defa bahçede bitki yetiştirmeye başlayacağım.. Herşeyi oku araştır öğren kafaya koy sonra nerden bulacağım ve ne kadardır soruları...

Hepsi heyecan verici ancak böyle güzel bir bitkinin bu kadar yakınımda olabilmesi çok daha harika :)

Bilgileriniz için gerçekten çok çok teşekkür ederim..

fooflower 13-07-2011 10:14

1 Eklenti(ler)
Geçen sene hisarönünden aldığım dahlialar bu sene daha farklı geliştiler. Geçen sene 1.50 cm'nin üzerinde boy atmışlardı ve çiçekleri biri bitip biri açıyordu. Şimdi ise daha kısa boy attılar ve üzeri tomurcuk dolu hepsi birer gün ara ile açacak durumdalar sanki.

Eklenti 233819

sarigoz 23-07-2011 10:32

2 Eklenti(ler)
Merhaba,
Sonunda benim de Dhalia larim acti..Gercegi ufaklar..

ERKEN48 29-07-2011 06:37

Merhaba arkadaşlar.Bu forumda ilk mesajım. Bu yıl saksılara dikmiş olduğum dahlialarım tek tek kurumaya daha doğrusu çürümeye başladı. önce gayet güzel çiçeklenmişlerdi.fakat daha sonra çürümeye başladılar. saksıyı boşalttığımda yumruların eridiğini gördüm. muhtemelen aşırı sulamadan oldu. ama bulunduğumuz bölgenin çok sıcak olması nedeniyle 2 günde bir toprak kuruyor. güneş deseniz yaprakları yakıp kavurdu. sizden öğrenmek istediğim yaz sıcaklarının 40 dereceyi bulduğu bir yerde ben bu sevdadan vazmı geçeyim. bu çiçek gölgede yetişirmi? en azından kalanları kurtarayım. teşekkür ederim.

Hulusi Karasu 13-08-2011 11:50

5 Eklenti(ler)
selamlar bunlar benim bu seneki dahlia/yıldız çiçeklerimden bazıları iyi seyirler

Hulusi Karasu 18-08-2011 23:19

4 Eklenti(ler)
çiçeklerimin devamı

serdarca06 19-08-2011 11:26

hulusi bey yapımarkettten aldıgım dahlia da tuhaf bişey oldu çiçeklerden (aynı kök)biri beyaz digeri renkli açtı(kırmızının bi tonu) böyle farklı renkte çiçek açma oluyormuydu dahlilarda. resim ekleyecegim. arkadaşlar sizde dahlilarda böyle bişeye şahit oldunuzmu?

Hulusi Karasu 20-08-2011 01:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serdarca06 (Mesaj 849668)
hulusi bey yapımarkettten aldıgım dahlia da tuhaf bişey oldu çiçeklerden (aynı kök)biri beyaz digeri renkli açtı(kırmızının bi tonu) böyle farklı renkte çiçek açma oluyormuydu dahlilarda. resim ekleyecegim. arkadaşlar sizde dahlilarda böyle bişeye şahit oldunuzmu?

sayın serdar ; çiçek açtıkları esnada arılar tarafından döllenmiş olabilir.

Hulusi Karasu 20-08-2011 01:16

1 Eklenti(ler)
bahçemden Dahlia/Yıldız çiçeği görüntüleri.

bettyycim 26-08-2011 13:29

2 Eklenti(ler)
Buda benim dahliyam, 4 dahliyamı külleme hastalığına kurban verdim ama bu harika bir karışımdan daha büyük ;)

dah-lia 19-09-2011 15:05

emory paul

1 Eklenti(ler)
arkadaşlar bu en büyük dahlia lEklenti 246551ardan biridir

dah-lia 19-09-2011 15:06

çiçek tacı çapı tam 38 cm. dir

dah-lia 22-09-2011 09:51

maki ve vasio megos dahlia

2 Eklenti(ler)
Eklenti 246958

Eklenti 246959

bunlarda iri özel dahlialardan

fatih1001 07-10-2011 13:11

Ben de buradaki diğer arkadaşlar gibi yıldız çiçeğini çok seviyorum. Hatta hastasıyım.Şu an 20 çeşit yıldız çiçeğim var. Her yıl yapı marketten alıp büyüttüğüm yıldızlarım, haziran ayından itibaren yaprak bitlerinin saldırısına uğruyor. 10 günde bir ilaç sıktığım halde bir türlü mücadele edemedim.ölmüyorlar ya da tamamen temizlenmediği için ilaçlamadan birkaç gün sonra kalan haşereler zarar yapmaya devam ediyorlar. Bu yıl arap sabunuyla 15 günde bir yaprakları yıkadım etkili oldu, 15 günde bir yıkamazsam yine yaprak biti saldırısı oluyor. Bu yılki saldırı sayısı 15 kez saydım.Yıkamak ta bitkiye zarar veriyor. Bursa da oturuyorum. Yıldızları saksıda torf içerisinde yetiştiriyorum. Çoğaltmak bir tarafa olanların tamamını bile koruyamıyorum. Yaklaşık 8 yıldır uğraşıyorum. Az suladığımda yaprakları buruşuyor. 3-5 günde bir suladığımda yumruları çürüyor. Suni gübre verince çürüyor vermeyince vitaminsiz kalıyor. Bol güneş alan yerdeler, Bir türlü ne yapmam gerektiğini bulamadım. Acaba torf mu yumruları çürütüyor. Bilgisi olan arkadaşlar fikir verirse sevinirim

basakalk 09-10-2011 14:42

3 Eklenti(ler)
sevgılı fatih1001 bende sızın gıbı yapı marketlerden alıp yetıstırmeye calısıyordum , ama gecen sene mutlu bey ve sevgılı dah-lia dan aldıgım yıldız yumrularından cok memnun kaldım , sanırım yumrunun saglıklı olarak yetıstırılmıs olması hem cıcek kalıtesınde hemde daha sonra hastalıkları acısından cok onemlı , yapı marketlerden aldıgımız yıldız turundekı cıcek yumruları ıyı cıkmıyor , benım tecrubelerımle ne yazıkkı boyle :-) cok severek ve merakla aldıgımız ve acsın dıye dört gözle bekledıgımız cıceklerın yetısmemesı veya sorunlu buyumesı cok moral bozucu , onumuzdekı sene bu dedıgımı denersenız aradakı farkı muhakkak sızde anlayacaksınız , sımdıden ıyı seyırler

fatih1001 10-10-2011 11:36

İlginize ve Açıklamalarınıza Teşekkür ederim. Yapı marketten aldığım dahlia yumrularında problem yok. Diktikten sonra Hepsi çok canlı olarak çıkıyor ve çok güzel çiçek açıyor.İnsan bakmaya doyamıyor. Haziran ayı ortalarında yaprak biti saldırısı başladıktan sonra çiçekler mahvoluyor. birinci saldırıyı temizledikten 10-15 gün sonra tekrar çoğalıp bitkiye zarar veriyorlar. İnternetten araştırdım kanatlı türleri de var uçup bitkilere konuyorlar ve çoğalıyorlar. İlaçlar da engellemiyor. Sonra da yumrular çürüyor. 8 yıldır bu hep böyle oldu. bir türlü çare bulamadım. Son 2 yıldır Bursadayım daha önce İstanbuldaydım her iki ilde de aynı problemi yaşadım. Burada yazan arkadaşlardan kimse bu probleme değinmemiş.Demekki benden başka kimse yaşamamış diye düşünüyorum. Bendeki dahliaları yaprak bitlerinin bu kadar çok sevme nedeni ne acaba. Torfta yetiştirdiğim için mi diye düşünüyorum sonra saçma geliyor.

basakalk 13-10-2011 10:06

üzüldüm fatih bey , cıceklendıkden sonra sorunların cıkması ve onlem alamamınızda cok uzucuymus gercekden , yapılabılcek sey olarakda ılaclamayı yapdıgınız halde devam etmesı ılgınc gercekden , ev cıceklerındede zaman zaman kucuk sınekler torfun ustunde cıkarlar belkı de cıddı olaraka torfdadır sorun , umarım bu sene yasamassınız aynı sorunları

CEBECİ 16-10-2011 21:09

4 Eklenti(ler)
Bu yaz bahçemizi şenlendiren yıldızları sizlerle paylaşmak istedim.

Eklenti 251533

Eklenti 251534

Eklenti 251535

Eklenti 251536

serdarca06 26-10-2011 09:27

fatih bey dahlilarda toprak gübre kum karışımı yaparsanız daha iyi sonuç alırsınız. yani ilk yıllarda bende torfta yetiştiriyordum, şimdi toprak gübre kum karışımında daha iyi çiçek açıyorlar, üstelik torf saksılarda yıldız çiçeginde çiçek sapının saga sola yatması daha kolay oluyor buda istenmeyen bi durum. kırmızı örümcek bende de sık sık oluyor üzenli ilaç sıkılınca 15 günde bir azalma oluyor gözle görülür.
ben dahlilarıma son sulama suyuna gübre şerbeti verdim coştular. bu pekte hoşuma gitmedi soguklar başladı malum. sizinkiler çiçektelermi hala?

fatih1001 28-10-2011 16:30

Serdar Bey, Bursa da ya da istanbul da kırmızı örümcek ya da yaprak bitleri, ilaç la temizlenmiyor. Haşere görüldüğü andan itibaren bir -iki gün içinde yaprakları mahvediyor. Tahribattan sonra Bitki kendisini toparlayamıyor. Bu yıl temmuz ayında biraz ihmal davrandım ve bir hafta kontrol etmedim. Yıldızlar mahfoldu. Kurtulabilecek gibi olmadığını görünce, topraktan yaklaşık 5 cm yukardan kestim. yeni sürgünler verdi. 15 gün sonra baktım bu sürgünlerde de yaprak biti olduğunu gördüm. Canım çok sıkıldı. Bir leğene arap sabunuyla suyu karştırdım.Saksıları yan yatırarak yaprakları yıkadım. Yaprak bitinin temizlendiğini gördüm. Bir iki aydan beri problemi bu şekilde çözdüm. Seneye de aynı şekilde yapmayı düşünüyorum. Eziyetli bir mücadele oluyor ama başka çare bulamadım. Şu anda bazıları çiçek açtı bazıları tomurcuk ama havalar soğudu. bir iki hafta sonra kesmeyi düşünüyorum. İlk defa bu yıl yumruları sökmeyeceğim toprak içinde bırakmayı deneyeceğim.

Gübre şerbeti olarak ne gübresini kullandınız, suyla ne oranda karıştırdınız, ne kadar aralıkla gübre verdiniz? Ben kimyasal gübre verdiğimde ( hangi oranda verirsem vereyim yumruları yaktı ) o yüzden baharda hayvan gübresi veriyorum bir de ayda bir sim organik gübre veriyorum. yakmasından korktuğumdan önerilen dozajın yarısını veriyorum problem olmuyor.

fatih1001 30-10-2011 16:13

4 Eklenti(ler)
yetiştirdiğim yıldızlardan bir kaç örnek

fatih1001 30-10-2011 16:16

5 Eklenti(ler)
devamı

fatih1001 30-10-2011 16:21

5 Eklenti(ler)
devamı

serdarca06 01-11-2011 08:49

fatih bey bende yıldız çiçegini 5 yıldır yetiştiriyorum. siteden biçok bilgi edindim. gördügüm kadarıyla balkon **** teras gibi bi yerde yetiştiriyorsunuz. öncelikle toprak ve kulandıgınız saksı boyutu çok önemli. ben şu pazarlarada satılan kovaların daha büyükleri var ben onlarda yetiştiriyorum. kovanın altını kızgın çivi ile deliyorum bi çok yerinden dibine ince dere kumu ve çakıl taşı koyuyorum. yanmış koyun gübresi, dere kumu, torf ve toprak karışımı yapıyorum eşit oranda. Çiçeklenme döneminde 15 günde bir yanmış koyun gübresi şerbetini veriyorum bu şerbeti daha önceden mart ayında hazırlıyorum, ( daha sonra 1 tas gübre şerbeti 4 tas su olacak şekilde). ve çiçeklenme döneminde yazın ayda 1 kere NPK 20-20-20 veriyorum yapraktan ki bu çok etkili çiçek boyutrunu ve sayısını gözle görülür oranda hemen artırır. 2009 yılında çiçeklere kırmızı örümcek dadandı ziratçıdan aldıgım ilaçta oranı ayarlayamadıgım için çiçeklerimin hepsi 1 haftada telef oldu. kırmızı örümcekle mücadele için ben 15 günde bir ziraatçiden aldıgım ilaç kullanıyorum ismini şuan hatırlayamadım. sonbaharda topraktan ben çıkarmıyorum kimileri kurutup asıyor gazete kagına sarıyor bende sardım geçmişte ama sonrada patetesinde su kaybına neden oluyor gazete kagıdına sarınca.. kendimce yardımcı olmaya çalıştım. saygılar..

metcet20 13-12-2011 09:20

tohumdan dahlia

Merhabalar ben forumda yeniyim.Geçen yıl tohumdan bodur dahlia yetiştirdim. Çoğaltmak için soğan ve tohumlarını aldım. Fakat tohumlar marketten aldıklarım kadar kaliteli görünmedi.Ekilecek tohumları nasıl seçerim.Bir yöntem bir alet varmıdır?
Teşekkür ederim

Hulusi Karasu 22-01-2012 11:54

Arkadaşlar çok üzgünüm,elimde bulunan 10.000 adete yakın 36 çeşit dahlia/ yıldızı çiçeği yumrularını soğuklardan koruyamadım ve tamamını dondurdum 8 yıldan beri edindiğim ve çoğalttığım çiçeklerimin tamamı dondu çooook üzgünüm çok.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025