agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Frezya (Freesia) (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/4302.htm)

snob 10-03-2016 07:14

1 Eklenti(ler)
Bu da 3 bir arada...

feast3874 10-03-2016 07:48

Adana'da dikim için uygun zaman mı bilmiyorum ama 10 adet karışık frezya soğanı aldım ve dikeceğim. Bu sene yetiştirmek istiyorum bu çiçeği.

Erdem 01 10-03-2016 09:00

maşallah Mor renkli olan çok güzel. İntnette mavi olanı gördüm. Sarı-turuncu olan bendeki ile aynı. Beyaz ve sarı-turuncular güzel kokulu. Pembe olan çiçeğim kokusuz.

Erdem 01 10-03-2016 09:09

Adana'da dikim zamanı Eylül-ekim. Mart gibi çiçekler görünür hazirana kadar soğan büyütür ve yavru verir kurur. Bu ay dikerseniz temmuz-ağustos gibi çiçek açar mı bilemiyorum. Belki sadece yaprak verir soğan büyütüp kurur. Hiç denemedim. Serin yerde tutmanız gerekir. Ya da nemsiz bir yerde eylül ayını bekleyeceksiniz. Soğanları sakın kapalı bir kutu veya naylon torbada tutmayın. Paket filesinde, açık kutuda kuru nemsiz bekletin.

snob 10-03-2016 09:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feast3874 (Mesaj 1445807)
Adana'da dikim için uygun zaman mı bilmiyorum ama 10 adet karışık frezya soğanı aldım ve dikeceğim. Bu sene yetiştirmek istiyorum bu çiçeği.

Boşuna hiç denemeyin,soganları eylüle kadar saklayın,eylül ayı içerinde dikin,şubat ve martta çiçekleri görürüsünüz,şu an dikseniz bile topraktan çıkmaz,ancak eylülde çıkar,buna deneyerek test etmiş biri olarak söylüyorum.

özfidan 10-03-2016 10:48

Sn. snob haklı bende aynı şeyi yaşadım. Mart sonu nisan başı gibi soğanları dikmiştim. Yaprak çıkarıp biraz geliştiler ama çiçek vermediler. Ertesi baharda coştular. Geçen yaz sonu aldığım tohumları 2016 şubat 15 te ıslak peçeteye koyup buzdolabı poşetinde buzdolabının sebzeliğinde 15 gün bekletip soğuklama yaptım . Şimdi neredeyse tüm tohumlar çimlendi.

Mücevher Çalısı 10-03-2016 12:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi özfidan (Mesaj 1445836)
Sn. snob haklı bende aynı şeyi yaşadım. Mart sonu nisan başı gibi soğanları dikmiştim. Yaprak çıkarıp biraz geliştiler ama çiçek vermediler. Ertesi baharda coştular. Geçen yaz sonu aldığım tohumları 2016 şubat 15 te ıslak peçeteye koyup buzdolabı poşetinde buzdolabının sebzeliğinde 15 gün bekletip soğuklama yaptım . Şimdi neredeyse tüm tohumlar çimlendi.

Frezya tohumu-soğanı soğuk katlama ihtiyacı olmayan bir bitki. Siz o tohumları buzdolabında bekletmeden ekseydiniz de çimleneceklerdi. Soğan ve tohumların ekilmesinin en uygun zamanı eylül-ekim aylarıdır...

44 sayfa 1200'den fazla mesaj yazılmış buraya. Baştan itibaren okunursa neredeyse her sayfada bu benim yazdığım mesaja benzer mesajlara rastlanır. Niçin yazılıyor bu mesajlar bilmiyorum, okuyanın olmadığı açık... sanırım kendimiz çalıp (yazıp) kendimiz oynuyoruz (okuyoruz)...

feast3874 11-03-2016 10:15

1 Eklenti(ler)
Frezya tohumu diye yurtdışından satın aldığım tohumların çimlenmiş hali. ancak hiç frezya ya benzemiyor. siz ne dersiniz.

özfidan 11-03-2016 13:54

Sn mücevher çalısı. Buzdolabının sebzeliği 2 derece sıcaklığında. Tohumlarí tetiklemek için 15 gün tuttum ve çimlenme 100 de 100. Bu sitede yazılanları büyük bir ilgiyle takip ediyorum. Yaptığım işlemle 5 aylık gecikmeyi aza indirgediğimi düşünüyorum. Seneye çiçeklenirler. Unutmadan ben bunu hobi olarak yapıyorum ... Saygılar.

özfidan 11-03-2016 14:05

Feast3874 melesef fresia değiller. Yaz sonu fazla tohumum olursa size yollarım. Yurtdışından gelen tohumlar da başka güzel bir çiçek olabilir. Bence yetiştirmeye devam edin.

rana58 13-03-2016 15:44

3 Eklenti(ler)
Ben ekim ayında sn. kgursan'ın gönderdiği frezyaları ektim ve çimlendiler .Kısa süren dondan da koruduğumu sanıyorum ama filizlerin neredeyse tamamı sarardı, sadece bir tomurcuk var. Çektiğim saramış soğanların bozulmalarına rağmen yanlarında ufak soğanlar vardı ve bunların birkaçı filizendi.
sn. kgursan daha önceki mesajlarda bunları söküp atmak gerektiğini söylemişti. Resimler görüp bir fikir verebilir misiniz.

nebil1505 13-03-2016 22:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feast3874 (Mesaj 1446112)
Frezya tohumu diye yurtdışından satın aldığım tohumların çimlenmiş hali. ancak hiç frezya ya benzemiyor. siz ne dersiniz.

Valla bence de hiç benzemiyor çünkü değiller. Nenem yetiştirirdi ordan bilrim.

Nenemim bahçesi geldi aklıma. her renginden mevcuttu. Gerçi o saksılara dikerdi nerden baksan 30 dan fazla saksısı ve türlü renkleri vardı. Çiçek açtığında nereedeyse çiçeklerini bile koklamaya izin vermezdi çocukluğumuzda. Koparıp zarar vermeyelim diye... Ahhh şimdi o günler aklıma geldi.

Alıntı:

Valla bence de hiç benzemiyor çünkü değiller. Nenem yetiştirirdi ordan bilrim.

Sûz-i Dilârâ 14-03-2016 07:19

Alıntı:

Frezya değiller maalesef. :(

feast3874 14-03-2016 07:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi özfidan (Mesaj 1446170)
Feast3874 melesef fresia değiller. Yaz sonu fazla tohumum olursa size yollarım. Yurtdışından gelen tohumlar da başka güzel bir çiçek olabilir. Bence yetiştirmeye devam edin.

Teşekkür ederim sayın özfidan.:( Sahte tohum olmasından üzüntü duydum.

özfidan 14-03-2016 18:36

Bence elinizdeki fidelerde güzel bir çiçek olabilir. Yetiştirmeye devam etmelisiniz. Ebay sitesinden tohum siparişi vermeyi düşünüyordum. Demek ki sahte tohum gönderebiliyorlarmış.

snob 15-03-2016 06:34

1 Eklenti(ler)
Beyaz...

snob 16-03-2016 06:44

1 Eklenti(ler)
Bu da başka bir renk.

Jezebel 16-03-2016 21:56

2 Eklenti(ler)
Bende açan sadece bunlar

Eklenti 600511

Eklenti 600512

Kokusu çok güzel.

snob 17-03-2016 06:15

1 Eklenti(ler)
Bir başka renk..

snob 17-03-2016 07:38

2 Eklenti(ler)
Bunlar da..

snob 21-03-2016 07:09

1 Eklenti(ler)
Bu sezon son resmimiz olsun..

kgursan 22-03-2016 21:28

2 Eklenti(ler)
resimler benim frezya serasından dün çektim. Daha önce debahsetmiştim, soğanlar hastalıklı ise dikimden sonra böyle oluyor. sağlıklı soğanlar temiz gelişiyor. Bu aşamada hastalıklı bitkileri söküp atmak gerekiyor.

Bu arada destek ipleri (ağ) şekli de görülüyor..

snob 24-03-2016 21:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1448925)
resimler benim frezya serasından dün çektim. Daha önce debahsetmiştim, soğanlar hastalıklı ise dikimden sonra böyle oluyor. sağlıklı soğanlar temiz gelişiyor. Bu aşamada hastalıklı bitkileri söküp atmak gerekiyor.

Bu arada destek ipleri (ağ) şekli de görülüyor..

Sayın kgursan frezyalar ile ilgili size bir sorum olacak;piyasada ticari olark satılan frezyalar ile köylerde, balkonlarda eskiden bu yana yetiştirilen frezyalar renk ve koku olarak birbirlerinden çok farklı, bu ikinci gurup neden güzel renkli ve kokulu,piyasada satilanlar neden kokusuz ve renkleri daha farklı,ben bu ikinci guruba giren 2 saksı frezya aldiktan sonra elimde bulunan ticari sogandan yetişen bir kisim frezyalari söküp attım, piyasadan frezya soğanı almayacagim seneye.

snob 24-03-2016 21:35

1 Eklenti(ler)
Dün aldığım saksı, kokusu çok güzel ve yoğun ..

kgursan 25-03-2016 01:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi snob (Mesaj 1449383)
Sayın kgursan frezyalar ile ilgili size bir sorum olacak;piyasada ticari olark satılan frezyalar ile köylerde, balkonlarda eskiden bu yana yetiştirilen frezyalar renk ve koku olarak birbirlerinden çok farklı, bu ikinci gurup neden güzel renkli ve kokulu,piyasada satilanlar neden kokusuz ve renkleri daha farklı,ben bu ikinci guruba giren 2 saksı frezya aldiktan sonra elimde bulunan ticari sogandan yetişen bir kisim frezyalari söküp attım, piyasadan frezya soğanı almayacagim seneye.

Sn snop, Çiçek tür ve çeşitlerinde her yıl ıslah denilen yeni çeşitler piyasaya sürülür. Bu yeni çeşitler renk, koku, vazo ömrü, hastalıklar vb. gibi kriterler göz önüne alınarak seçilir ve piyasaya sürülür. Bazı yeni çeşitler, daha az kokulu ama gösterişli olabilmektedir. Ayrıca, koku olayında sıcaklıklar da etkilidir.Ve bazı çok ağır kokulu çeşitler bazı kişilerde allerji yapabilmektedir. Örneğin frezya serasında çalışanlar eğer grip olmuşlarsa daha fazla etkilenmektedir.

Öte yandan frezyada her yıl yeni tohum-soğan almanız gerekmez, yavrular eğer hastalanmamışlarsa yıllarca kendisini yeniler ve yavru soğanlardan daha güzel çiçekler alınır.

kolay gelsin

snob 25-03-2016 10:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1449433)
Sn snop, Çiçek tür ve çeşitlerinde her yıl ıslah denilen yeni çeşitler piyasaya sürülür. Bu yeni çeşitler renk, koku, vazo ömrü, hastalıklar vb. gibi kriterler göz önüne alınarak seçilir ve piyasaya sürülür. Bazı yeni çeşitler, daha az kokulu ama gösterişli olabilmektedir. Ayrıca, koku olayında sıcaklıklar da etkilidir.Ve bazı çok ağır kokulu çeşitler bazı kişilerde allerji yapabilmektedir. Örneğin frezya serasında çalışanlar eğer grip olmuşlarsa daha fazla etkilenmektedir.

Öte yandan frezyada her yıl yeni tohum-soğan almanız gerekmez, yavrular eğer hastalanmamışlarsa yıllarca kendisini yeniler ve yavru soğanlardan daha güzel çiçekler alınır.

kolay gelsin

Teşekkür ederim.

eceyıldız 25-03-2016 18:14

Muhteşem güzellikte açan frezyalarımı maalesef buraya ekleyemedim fotoğraf yükleye mi yorum nedenini de çözemedim.

snob 25-03-2016 20:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız (Mesaj 1449616)
Muhteşem güzellikte açan frezyalarımı maalesef buraya ekleyemedim fotoğraf yükleye mi yorum nedenini de çözemedim.

Fotograf boyutuyla ilgili olabilir,en fazla 1.7 MB boyutundaki resimleri yukleyebiliyorum, bu nedenle boyuta bir bakın, fazla ise kirpin resmi.

eneskrky 25-03-2016 20:52

A-101 e gelmiş frezya yumruları olmayanlara duyrulur ,biraz geç oldu ama
Meraklılardan kaldıysa geriye herkes nasibini alır diye düşündüm :)

eceyıldız 25-03-2016 23:56

Frezya

5 Eklenti(ler)
Denedim ve yüklemeyi başardım işte frezyalarım.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025