agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Frezya (Freesia) (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/4302.htm)

Eriklibahçe 01-04-2012 22:12

merhaba

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı (Mesaj 933669)
Sn. Eriklibahçe,

frezyaların çiçekleri geçmeden önce sizin de isteğiniz üzerine fotoğraflarını bir kez daha paylaşıyorum. Kokularıyla mest ettiler doğrusu.

Bu sene kokularına, ve çiçeklerinin seyrine iyice doydum diyebilirim :)

Artık seneye yine yeniden harika frezyalarla buluşmak dileğiyle..

Sn. Kelebek çalısı,
çiçekleriniz tomurcuktayken bile çok güzeldi,açmış hallerini görünce gözlerim yerinden cıktı:D masallah ne kadar güzeller... Sizinkiler benimkileri solladı:D,onlara çok iyi bakacağınızdan eminım görüşmek üzere...

zafer1326 10-04-2012 21:44

1 Eklenti(ler)
Mart başında diktiğim soğanlar kendini göstermeye başladı.

Eklenti 281922

acemifüsun 12-04-2012 14:37

2 Eklenti(ler)
Çocukluğumun kayısı çiçekleri:)

Revnak 03-05-2012 14:19

Şubat ortası-sonu gibi diktiğim Frezya soğanlarım sonunda büyümüş tomurcuklanmışlardı, hatta 2 tensi açmıştı bile. Kokularını duymak için kesip vazoya koyacaktım onları, tomurcukların iyice büyümesini bekliyordum sadece.. Dün bahçeye bir çıktım güzelim Frezyaların yerinde yeller esiyor.. Çimleri biçerlerken yalnışlıkla mı kestiler acaba demiştim kendi kendime. Bugün öğrendim ki; meğer bahçivan zamanı geçti bunların diye bilerek isteyerek hepsini dibinden kesip atmış:(
Çok üzüldüm çok:( Benim için de koklayın çiçeklerinizi..

kelebek çalısı 03-05-2012 16:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Revnak (Mesaj 958545)
Şubat ortası-sonu gibi diktiğim Frezya soğanlarım sonunda büyümüş tomurcuklanmışlardı, hatta 2 tensi açmıştı bile. Kokularını duymak için kesip vazoya koyacaktım onları, tomurcukların iyice büyümesini bekliyordum sadece.. Dün bahçeye bir çıktım güzelim Frezyaların yerinde yeller esiyor.. Çimleri biçerlerken yalnışlıkla mı kestiler acaba demiştim kendi kendime. Bugün öğrendim ki; meğer bahçivan zamanı geçti bunların diye bilerek isteyerek hepsini dibinden kesip atmış:(
Çok üzüldüm çok:( Benim için de koklayın çiçeklerinizi..

Nasıl bahçıvanmış o öyle :eek:

hberbul 03-05-2012 17:23

Bir ay önce glayörlerle diktiğim frezyalar hala çıkmadı.Glayörler 20 cm kadar büyüdü.Bir sorun var mı diye düşünüyorum.Ne kadar sürede çıkar?

engin1981 04-05-2012 09:51

Merhaba 40 gün önce orta büyüklükte uzunlamasına saksıya diktiğim 6 fresia dan biri 10cm oldu.diğeri ucunu gösterdi 10 gündür öylece bekliyor.diğerlerinde ses seda yok.10-15 gün önce çürüdülermi diye az toprağı açtım yeni filizleniyordu.ama hala çıkmadı.normal mi bu acaba.

melih500 04-05-2012 09:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi engin1981 (Mesaj 959158)
Merhaba 40 gün önce orta büyüklükte uzunlamasına saksıya diktiğim 6 fresia dan biri 10cm oldu.diğeri ucunu gösterdi 10 gündür öylece bekliyor.diğerlerinde ses seda yok.10-15 gün önce çürüdülermi diye az toprağı açtım yeni filizleniyordu.ama hala çıkmadı.normal mi bu acaba.

benim bildiğime göre bir de yaz frezyası var galiba sizinki o cinsten ola bilir

Revnak 09-05-2012 19:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı (Mesaj 958619)
Nasıl bahçıvanmış o öyle :eek:

Sormayın, hatırladıkça içim acıyor:(
İşlemi yapan aslında bahçivanın oğluymuş. Açıklama da: "orda laleler vardı ben zamanları geçti diye söktüm" şeklinde olmuştu..
İşin komik tarafı tam 2 metre ötesinde yerden yaklaşık 60cm. yükseklikte çiçekleri kediler tarafından oynanıp dökülmüş sap şeklinde bir lale var gerçekten. Onu kesmiyorsun da goncalı çiçeği mi kesiyorsun demeden edemiyor insan.. Sağlık olsun demekten başka çaremiz yok.
Muhtemelen komşulardan birkaçı daha önce bunun zamanı geçti hala sökülmemiş diyerek kızmıştır, garibim de işimi iyi yapıyorum ben düşüncesiyle benimkileri sökmüştür..:(

Revnak 09-05-2012 19:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hberbul (Mesaj 958671)
Bir ay önce glayörlerle diktiğim frezyalar hala çıkmadı.Glayörler 20 cm kadar büyüdü.Bir sorun var mı diye düşünüyorum.Ne kadar sürede çıkar?

Biraz zaman alabiliyor frezyaların çıkması, benimkiler de bir, bir buçuk ayda anca kendilerini göstermişlerdi.

KAPTANzst 09-05-2012 19:46

Benim diktiğim soğanlara bakıyorum da renk farklılıkları olanlar bile değişik zamanlarda filiz verdiler.mavi henüz açmadı ama soğandan çıkacak gibi.sarıda hiç kıpırdama yok. diğer renkler 20 cm oldular.

perimar 17-05-2012 20:24

Nisan başında diktiğim frezyalarım 3 hafta sonra çıktılar.Şimdi de içlerinden 4 tanesi tomurcuklu dal vermiş.Ancak benim bahçemin en büyük zararlısı eşim, yine bir hortum kazası ile bir tomurcuğumu kırmış :( İçim acıdı.Öğrenmek istediğim bir kök sadece bir dal mı çiçek veriyor yoksa aynı kök başka çiçek filizleri de verir mi?

Sûz-i Dilârâ 19-05-2012 10:28

1 Eklenti(ler)
Frezyalarım salkım-saçak büyüyorlar, bakalım çiçek açabilecekler mi?

gultar 19-05-2012 15:55

3 Eklenti(ler)
Frezyalarım açmaya başladı.İlk açan da çok değişik ebruli. Ama bir koku bir koku...

kgursan 19-05-2012 19:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi perimar (Mesaj 968020)
Öğrenmek istediğim bir kök sadece bir dal mı çiçek veriyor yoksa aynı kök başka çiçek filizleri de verir mi?

Üzülmeyin, olur böyle kazalar, Her soğandan genellikle bir çiçek sapı çıkar ve çiçek sapı yukarılardan dallanır, bir sap üzerinde 2-3 dal olur. Bazı durumlarda Çıkan çiçek sapının yanından tekrar bir çiçek sapı çıkarabilir. Zayıf da olsa böyle bir ihtimal var. Kolay gelsin.

zafer1326 26-05-2012 19:57

2 Eklenti(ler)
Nisan ayı başında ektiğim soğanlar tomurcuklandı. Hiç beklemiyordum açıkçası. Yaz sonunda açacaklarını tahmin ediyordum. Güzel bir sürpriz oldu bana. :)

Eklenti 300899

Eklenti 300900

adneser 28-05-2012 23:49

1 Eklenti(ler)
Frezyalar açmaya başladı. Diğer renklerde yakında kendini gösterir

Eklenti 301912

KAPTANzst 29-05-2012 11:21

Bende de beyaz çeşit erken tomurcuklandı. Diğer renklerden daha soğandan çıkmamışlar bile var:=))

zafer1326 13-06-2012 23:27

2 Eklenti(ler)
Nisan ayı başında ektiğim soğanlar sonunda çiçeklendi.

Eklenti 308501

Eklenti 308502

gülenmelek 23-06-2012 13:47

3 Eklenti(ler)
2 yoğurt kovasında 6'şar adetten 12 adet Frezya soğanı var. Ortam aynı, sulama aynı, güneş de aynı ama toplam çıkan bitki 2 adet :( Bu gün dayanamadım soğanın birini kurcaladım. Çürümemiş, kök hiç yapmamış, yanında minik yavru oluşmuş. Çıkmayan candan ümit kesilmez ;)

Biri büyüdü ve açtı. 3 adet farklı çiçek sapı oluşturdu ve beyaz. Hafif, çok hoş, tatlı bir kayısı kokusu alıyoruz sanki. Koklamaktan başım dönüyor bazen.
Diğeri açmak üzere, tek çiçek sapı ve az çiçek tomurcuğu var. Şimdiki merak, bakalım ne renk açacak ;)
Eklenti 311398
Eklenti 311399

Diğeri de açtı ;) Çok güzel bir rengi ve misler gibi kokusu var.

adneser 23-06-2012 19:48

2 Eklenti(ler)
Son kalan iki frezyalar'da açtı sonuncusuda süpiriz yapıp sarı kırmızı açtı.

Önceki açanlar

Eklenti 311570.

Beyaz ve sarı kırmızı.

Eklenti 311569

kgursan 25-06-2012 20:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek (Mesaj 988734)
2 yoğurt kovasında 6'şar adetten 12 adet Frezya soğanı var. Ortam aynı, sulama aynı, güneş de aynı ama toplam çıkan bitki 2 adet :( Bu gün dayanamadım soğanın birini kurcaladım. Çürümemiş, kök hiç yapmamış, yanında minik yavru oluşmuş. Çıkmayan candan ümit kesilmez ;)

Biri büyüdü ve açtı. 3 adet farklı çiçek sapı oluşturdu ve beyaz. Hafif, çok hoş, tatlı bir kayısı kokusu alıyoruz sanki. Koklamaktan başım dönüyor bazen.
Diğeri açmak üzere, tek çiçek sapı ve az çiçek tomurcuğu var. Şimdiki merak, bakalım ne renk açacak ;)
Eklenti 311398
Eklenti 311399

Diğeri de açtı ;) Çok güzel bir rengi ve misler gibi kokusu var.

çıkmayan soğanlar, uygun depolanmamıştır, gerekli sıcaklığı (3 ay 30 oC ) depoda almamıştır ve dormancy (dinlenme hali) kırılmamıştır, sürgün vermez.

çiçekleri geçince suyu kesin, sıcakta toprak içinde susuz kalsın, eylül ekim gibi dikin veya soğanı sökün serince yerde Eylüle kadar gazete vs. arasında kalsın eylül ortası dikin.

wellness 25-06-2012 21:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 989703)
çıkmayan soğanlar, uygun depolanmamıştır, gerekli sıcaklığı (3 ay 30 oC ) depoda almamıştır ve dormancy (dinlenme hali) kırılmamıştır, sürgün vermez.

çiçekleri geçince suyu kesin, sıcakta toprak içinde susuz kalsın, eylül ekim gibi dikin veya soğanı sökün serince yerde Eylüle kadar gazete vs. arasında kalsın eylül ortası dikin.

Merhaba Kamil Bey,
benim bir yerden bu sene aldığım frezyalardan sadece bir tanesi toprak üstüne filiz çıkarıp çiçeklendi. Diğerleri ise toprak üstüne filiz bile çıkarmadı. Toprağını döküp soğanını kontrol ettim. Soğanların üzerine yeni soğan yapmış. Ancak öylece duruyor. Çürüme yok ama filizlenme de yok. Bunun sebebi nedir? Ayrıca bu soğanlar gelecek sene için, gelecek vadeder mi?

gülenmelek 25-06-2012 22:48

Öneriniz ve açıklamanız için teşekkür ederim Sayın kgursan. Çiçekler geçince soğanları söküp gazete arasında saklayayım Eylül'e kadar. Gerçi şu an evin hiç bir yeri serin değil ama kanepe altı felan bulurum bir yer. Hem sökerek soğanların durumunu da kontrol etmiş olurum. ;)

perimar 29-06-2012 08:12

2 Eklenti(ler)
Benim frezyalarım da çoğunun çiçekleri geçmesine rağmen kimisinde hala yeni tomurcuklanma var. Benim sorunum freziyalarımın yanında diğer çiçeklerim de olduğu için sulamayı kesemiyorum. soğanlarını ne zaman topraktan alabilirim.

kgursan 29-06-2012 20:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi wellness (Mesaj 989746)
Merhaba Kamil Bey,
benim bir yerden bu sene aldığım frezyalardan sadece bir tanesi toprak üstüne filiz çıkarıp çiçeklendi. Diğerleri ise toprak üstüne filiz bile çıkarmadı. Toprağını döküp soğanını kontrol ettim. Soğanların üzerine yeni soğan yapmış. Ancak öylece duruyor. Çürüme yok ama filizlenme de yok. Bunun sebebi nedir? Ayrıca bu soğanlar gelecek sene için, gelecek vadeder mi?

uygun şekilde kök yapamayan, su alamayan frezya soğanları soğandaki besinleri yei soğan a aktarır ve soğan üzerinde soğan yapar. Bu yeni soğanlar yaprakları (zaten kurudur) kuruduktan sonra sökülüp temizlenir ve yeni soğan (soğan üzerinde oluşmuş olan soğan) ayrılıp muhafaza edilir ve Eylül ayı ortalarında dikilerek yeni bitki elde edilir. Yani bu soğanlar iş görür belki daha iyi olur.

Soğan üstünde soğan oluşumuna "Pupation" denir. Genellikle iyi depolanmamış soğanlarda olur veya ana soğan dikilmeden kalırsa 1 yıl içinde (yaklaşık 12 ayda) pupate soğan yapar.

wellness 29-06-2012 22:32

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler Kamil Bey.

Sûz-i Dilârâ 01-07-2012 07:40

1 Eklenti(ler)
Sonunda frezya koklamak da nasip oldu. Tıpkı bitkiler gibi bitkilerin kokularının da çiçeklerini izlemenin de şifalı olduğuna inanırım ben. Bunun için de sümbülteber, frezya, ful yasemin çiçeği gibi muhteşem kokulardan beni haberdar ettiği için önce Allah'a sonra da bu siteye ve sakinlerine teşekkür ederim. ;)

Geriye kaldı selluka ve pria'dan gelecek nergislerin kokularını alacağım günü beklemek.

Frezya da nasla vazgeçilmeyecek çiçekler listesindeki yerini aldı:p

selis 02-10-2012 16:04

2 Eklenti(ler)
Bahçe toprağına ektiğim frezyalara neredeyse 2-3 yıldır hiç ellememiştim..
Toprağını değiştirmeyi düşünüp saksıyı boşalttım.. Soğanlar çimlenmeye başlamış..
Eklenti 335929
Bu kadar çok olduklarını tahmin etmemiştim.. ;)
Eklenti 335930

kelebek çalısı 02-10-2012 17:30

Soğanlı bitkilerin sökülerek yer değişimi ve soğanları çaplarına göre ayırma işlerini üç senede bir yapmak gerektiğini söylemişti bir çiçekçi. Bana da mantıklı gelmişti. Ama ben saydım daha bir senem daha var :)

Kolay gelsin selis.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025