agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Frezya (Freesia) (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/4302.htm)

Zeferan 04-10-2012 12:44

Benim frezyalar da yeni çimlenmeye başladı. Napıcam ben?

tolgahan83 04-10-2012 19:16

Benimkilerde bir karışı geçti acaba tekrar açarlar mı,bilen var mı?

kelebek çalısı 04-10-2012 20:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tolgahan83 (Mesaj 1027202)
Benimkilerde bir karışı geçti acaba tekrar açarlar mı,bilen var mı?

Evet açacaklar, ilkbaharda.

selis 22-10-2012 12:17

1 Eklenti(ler)
Hepsi birden çiçeklensin diye iri soğanları ayırıp tek saksıya dikmiştim.. Aynı gün, minikleri de başka bir saksıya..
İri soğanlar hızlı ve daha güzel geliştiler..
20. gündeki gelişimleri..

KAPTANzst 22-10-2012 13:51

Biraz sık olmadılarmı:=)

wellness 22-10-2012 14:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı (Mesaj 1026244)
Soğanlı bitkilerin sökülerek yer değişimi ve soğanları çaplarına göre ayırma işlerini üç senede bir yapmak gerektiğini söylemişti bir çiçekçi. Bana da mantıklı gelmişti. Ama ben saydım daha bir senem daha var :)

Kolay gelsin selis.

Sayın kelebek çalısı, max. 3 yılda bir. Üşenmeyip heryıl söküp soğanlarını ayırıp ekim zamanı ekmekte de çok büyük fayda var. Bunun faydalarından en önemlileri, hastalıklardan korumak toprağı havalandırmak ve değiştirmek soğanların daha güzel gelişimini sağlar. Ama bunu yapamayanların en azından 3 yılda bir mutlaka bu işi yapmaları gerekli.

wellness 22-10-2012 14:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi KAPTANzst (Mesaj 1036067)
Biraz sık olmadılarmı:=)

Kaptan ağabeyimin dediği gibi bence de biraz sık oldu sayın selis. Çünkü onların birde yavruluyacaklarını düşünün ki o zaman daha da sıklaşır ve birbirlerini sıkar.

selis 22-10-2012 15:41

Bence hiç de sık olmadı.
Çünkü geçmişte kat be kat daha sıkışıklardı ve sorun yaratmadılar..

kgursan 24-10-2012 20:07

İri Frezya soğanları 1 m2 alana 80-100 adet dikilir, yavrular iki misli (200 adet/ m2) civarında dikilir.İri soğanların aralarında 8-10 cm boşluk olmalı, yavruların aralarında 5-6 cm boşluk olmalıdır. Daha sık dikimlerde bitkiler geliştikçe havasızlık nedeniyle çürümeler olabilir.

kopshtar 08-11-2012 10:03

Sn Kgursan;
Bu yıl yaz başında frezya soğanları almıştım. 10 adetten sadece 3 tanesi yeşerdi ve çiçek açtı. Diğerleri çürüdü diye düşündüm. Geçen ay saksıyı boşalttığımda diğer 7 soğanın hiç çürümeden kaldığını gördüm. Ayırıp depoladım. Şimdi de kalan 7 frezyanın tepe ucu çıkardığını gördüm. Yanlış nerede anlamadım . Yoksa birlikte satılan bu frezyaların türleri mi farklı?

kgursan 08-11-2012 17:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kopshtar (Mesaj 1044578)
Sn Kgursan;
Bu yıl yaz başında frezya soğanları almıştım. 10 adetten sadece 3 tanesi yeşerdi ve çiçek açtı. Diğerleri çürüdü diye düşündüm. Geçen ay saksıyı boşalttığımda diğer 7 soğanın hiç çürümeden kaldığını gördüm. Ayırıp depoladım. Şimdi de kalan 7 frezyanın tepe ucu çıkardığını gördüm. Yanlış nerede anlamadım . Yoksa birlikte satılan bu frezyaların türleri mi farklı?

Yaz başında aldığınız soğanlar dinlenmesini tamamlamadan dikilimiş olabilir. Dinlenmesini tamamlamazsa bekler, bazen de soğanın üzerinde küçük bir yeni soğan yapar(pupation) Dinlenmesini tamamlayınca yeni sürgün verir.

Frezya soğanları, söküldükten sonra 25-30 oC da 2-3 ay bekletilerek (yaz ayları boyunca) dinlenmesi kırılır sonra (Eylül-Ekim) dikilirler.

Eriklibahçe 09-11-2012 17:22

frezya

2 Eklenti(ler)
10 Ekim de diktiğim küçüklü büyüklü frezya soğanlarım..

Eklenti 344960

Eklenti 344961

kgursan 11-11-2012 18:01

sağlıklı ve güzel. Tek sorun kış aylarında dondurmayın.

badembaba 03-12-2012 22:09

frezyalara acil kalp masajı lazım.

2 Eklenti(ler)
Benim frezyalarımın yaprakları upuzun ve çelimsiz. Sanırım ışık az geliyor, halbuki evin en aydınlık yeri, tavanda açık eternit kaplı aydınlık var...

Bu frezyaları kurtarabilirmiyim? Bu gidişle sonları iyi görünmüyor...

kgursan 04-12-2012 21:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi badembaba (Mesaj 1059927)
Benim frezyalarımın yaprakları upuzun ve çelimsiz. Sanırım ışık az geliyor, halbuki evin en aydınlık yeri, tavanda açık eternit kaplı aydınlık var...

Bu frezyaları kurtarabilirmiyim? Bu gidişle sonları iyi görünmüyor...

Sn badembaba., Frezya fazla ışık istemiyor ama sizin orası da pek karanlık. Mümkünse daha aydınlık bir yere koyun. Süren yaprakları birbirine değil, kenarlarına dikeceğiniz bir çubuğa bağlayın. Fazla su vermeyin. Don olayından koruyun. Baharda 1 litre suya 1 çay kaşığı kadar kimyasal gübre karıştırıp bu suyla 1-2 kez sularsanız iyi olur. Şubat-Martta çiçekleri açar. sadece dondurmayın.

badembaba 06-12-2012 23:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1060673)
Sn badembaba., Frezya fazla ışık istemiyor ama sizin orası da pek karanlık. Mümkünse daha aydınlık bir yere koyun. Süren yaprakları birbirine değil, kenarlarına dikeceğiniz bir çubuğa bağlayın. Fazla su vermeyin. Don olayından koruyun. Baharda 1 litre suya 1 çay kaşığı kadar kimyasal gübre karıştırıp bu suyla 1-2 kez sularsanız iyi olur. Şubat-Martta çiçekleri açar. sadece dondurmayın.

Sayın kgursan cevabınız için çok teşekkür ederim. Bu aşırı uzayan yaprakları budasam nasıl olur acaba? çok uzadıkları için kırılmalarını engelleyemiyorum, eninde sonunda kurumalarını beklemeden kendim kırpsam ne olur?

kgursan 08-12-2012 19:47

Diyorsunuz ki bitkinin ciğerlerini söksem ne olur??!! Yaprakları dik tutmak için ne gerekirse yapın.3-4 çubuk dikerek yaklaşık yaprak yüksekliğinde 3-5 göz lü ipten bir ağ örün gözlerin içinden yükselsin yapraklar.

badembaba 08-12-2012 22:41

Ben eğer kırılan yerden kesersem belki dipten daha sağlam ve geniş sürgün verir diye düşünmüştüm. Tavsiyeniz doğrultusunda saksıları direkt güneş ışığı alan aydınlık yerlere koydum. Bakalım yapraklarını kurtarabilecekmiyim... Cevabınız için teşekkür ederim.

badembaba 24-12-2012 23:27

2 Eklenti(ler)
Sayın kgursan tavsiyelerinize uydum, frezyaları tam gün ışık alan bir yere koydum, hatta bu kış günlerinde dahi güneş kendini gösterirse bir iki saat direkt güneş ışığı alıyorlar. Bana mı öyle geliyor bilmiyorum ama artık biraz daha sağlıklılar, eskisi kadar çelimsiz değiller sanki...

adneser 24-12-2012 23:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi badembaba (Mesaj 1074465)
Sayın kgursan tavsiyelerinize uydum, frezyaları tam gün ışık alan, hatta bu kış gübnlerinde dahi düneş kendini gösterirse bir iki saat direkt güneş ışığı alıyorlar. Banamı öyle geliyor bilmiyorum ama artık biraz daha sağlıklılar, eskisi kadar çelimsiz değiller...

Sayın badembaba

Bağları biraz sıkı bağlamışınız gibi geldi, gevşetirseniz gövdenin kalınlaşması daha düzgün olur.

Bol çiçekli günler

badembaba 24-12-2012 23:50

Efendim teşekkür ederim, size de bol çiçekli günler dilerim. Gerçi siz Antalyadasınız, çiçek özlemi pek çekmiyorsunuzdur zaten. Bağlar göründüğü kadar sıkı değil, zaten bir müddet sonra ortalardakileri kesmeyi düşünüyorum. Uyarınız için teşekkür ederim.

kgursan 26-12-2012 21:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi badembaba (Mesaj 1074465)
Sayın kgursan tavsiyelerinize uydum, frezyaları tam gün ışık alan bir yere koydum, hatta bu kış günlerinde dahi güneş kendini gösterirse bir iki saat direkt güneş ışığı alıyorlar. Bana mı öyle geliyor bilmiyorum ama artık biraz daha sağlıklılar, eskisi kadar çelimsiz değiller sanki...

Sn badembaba., Işık iyi gelmiş. Bunları tek tek bağlama yerine, Balık ağı gibi (Gözleri 10 x10 cm ) bir ağ yapıp, her bitkinin yapraklarını bu gözlerden çıkarıp, ağı da 10-12 cm yükseklikte tutturabilirseniz (dört köşe ve ortalarına o çıtaları çakarak) daha iyi olur gibime geliyor. Bizim seralarda yaptığımızın benzeri. galiba geçmiş frezya mesajlarda 1-2 resim koymuştum. Kolay gelsin

badembaba 29-12-2012 14:18

Sn. Kgursan, cevabınız için teşekkür ederim, konuyla ilgili derin tecrübe ve bilginizle bu başlığın bel kemiği durumundasınız, vakit ayırıp her soruya cevap yazmanızda büyük incelik.

Ben kokularını ilk duyduğum andan beri frezyaların aşığıyım, hatta daha öncesinde benim için nivea kremlerinin kokusu frezyanın girizgahı olmuştur.

İlk kez bu sene frezya diktim. Aşırı soğuğa dayanamadıklarını okuyunca annemin bahçesinden söküp saksıya aldım hepsini ve evime taşıdım, sonra bu saksıları bizim evde yeterli yer olmadığından annemlere götürdüm, postaladığım ilk fotoğraf oradandı. Oradaki ışık yetersiz denince bu sefer hepsini tekrar kendi evime taşıdım ve biraz yol üstü de olsa ışıklı bir yere koydum. Benim frezyalar evliya çelebiye döndü, gitgel konya altı saat...

Şimdiki aklım olsa frezyaları bahçede bırakırdım, soğuklar başlayınca üzerlerine yaprak, saman ya da saydam naylon örterdim, sanırım çok daha sağlıklı olurlardı... Acaba götürüp annemlerin orada bahçeyemi diksem tekrardan :rolleyes::p (frezyalar yanımda, bana ters ters bakıyorlar :D )

Bu sene soğanları söktükten sonra, seneye bahçeye dikeceğim ve tam soğuk bastırdığında bahçede korumaya alacağım inşallah. Geyve'de oluyorsa biraz korumayla Gebze'de de olması lazım...

kgursan 29-12-2012 16:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi badembaba (Mesaj 1077370)
Sn. Kgursan, cevabınız için teşekkür ederim, konuyla ilgili derin tecrübe ve bilginizle bu başlığın bel kemiği durumundasınız, vakit ayırıp her soruya cevap yazmanızda büyük incelik.

Ben kokularını ilk duyduğum andan beri frezyaların aşığıyım, hatta daha öncesinde benim için nivea kremlerinin kokusu frezyanın girizgahı olmuştur.

İlk kez bu sene frezya diktim. Aşırı soğuğa dayanamadıklarını okuyunca annemin bahçesinden söküp saksıya aldım hepsini ve evime taşıdım, sonra bu saksıları bizim evde yeterli yer olmadığından annemlere götürdüm, postaladığım ilk fotoğraf oradandı. Oradaki ışık yetersiz denince bu sefer hepsini tekrar kendi evime taşıdım ve biraz yol üstü de olsa ışıklı bir yere koydum. Benim frezyalar evliya çelebiye döndü, gitgel konya altı saat...

Şimdiki aklım olsa frezyaları bahçede bırakırdım, soğuklar başlayınca üzerlerine yaprak, saman ya da saydam naylon örterdim, sanırım çok daha sağlıklı olurlardı... Acaba götürüp annemlerin orada bahçeyemi diksem tekrardan :rolleyes::p (frezyalar yanımda, bana ters ters bakıyorlar :D )

Bu sene soğanları söktükten sonra, seneye bahçeye dikeceğim ve tam soğuk bastırdığında bahçede korumaya alacağım inşallah. Geyve'de oluyorsa biraz korumayla Gebze'de de olması lazım...

Sn badembaba., İçeriye almanız doğru olmuş. Frezya açıkta (bahçede) daima donar ve yetiştirilmez. Üzerine örteceğiniz şeyler de onu donlardan korumaz. Saksıda olunca dışarıya koyabilirsiniz ama don olacağı akşamlar MUTLAKA içeriye almanız lazım. Yani "Ekin iti gibi!!" başınız havada olacak ve yıldızlı parlak geceler don olacağını TAHMİN edeceksiniz ve saksıyı içeri alacaksınız. Yağışlı-yağmurlu, bulutlu havada don olmaz. Ama bazen akşamdan bulutlu olan hava sabaha karşı bulutlardan sıyrılır ve ayaza çeker.
Bunlar benim her yıl yaşadığım durumlar. Nasıl isterseniz öyle yapın ama don dan koruyun frezyaları.

Eriklibahçe 07-01-2013 12:54

frezya

2 Eklenti(ler)
Frezyalarımı dondan korumak için bir içeri bir dışarı gezdirip duruyorum:D
Kazaya kurban gitmeden hayırlısıyla çiçeklerini görebilmek ümidiyle:)

Eklenti 360113

Eklenti 360114

arapsabunu 07-01-2013 13:24

Benimkiler de 20-30 cm civarında ve 4. yapraklarını çıkarmak üzereler. Kaloriferin yanmadığı odadan kaloriferli bir odaya aldım bu sabah, üşüyüp de beni üzmesinler diye. Bir iki hafta önce çöp şişlerle destek yapmıştım yan devrilip boynu bükük durmasınlar diye. Frezya sevenlere kokularını bahar başında duyursun Allah, haydi hayırlısı...

kgursan 07-01-2013 17:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arapsabunu (Mesaj 1081843)
Benimkiler de 20-30 cm civarında ve 4. yapraklarını çıkarmak üzereler. Kaloriferin yanmadığı odadan kaloriferli bir odaya aldım bu sabah, üşüyüp de beni üzmesinler diye. Bir iki hafta önce çöp şişlerle destek yapmıştım yan devrilip boynu bükük durmasınlar diye. Frezya sevenlere kokularını bahar başında duyursun Allah, haydi hayırlısı...

Sanırım eviniz kalöriferli. Kaloriferin yandığı odada kalırsa, Şubatta, Yanmayan odada (Serin de) kalırsa Martta çiçek açar.

kgursan 07-01-2013 17:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Eriklibahçe (Mesaj 1081825)
Frezyalarımı dondan korumak için bir içeri bir dışarı gezdirip duruyorum:D
Kazaya kurban gitmeden hayırlısıyla çiçeklerini görebilmek ümidiyle:)

Eklenti 360113

Eklenti 360114

Tamam da DON olayı İzmir de ne zaman olur? Yani don dediğimiz sıfırın altındaki sıcaklıklardır. -1,....-5 oC gibi. Don izmirde ancak, gece Hava yıldızlı olduğu (açık) zamanlarda OLABİLİR. Ocak ve Şubatta. Bunun dışında hava kapalı, yağmurlu hatta karlı olsa sıcaklık 1-5 oC arasında bile don olmaz. ve frezya o sıcaklıklarda donmaz. Yine de tedbirli olun. 1-2 ay dona kaptırmayın. Kolay gelsin

Öznur 08-01-2013 19:45

2 Eklenti(ler)
Benim frezyalarım donmuş galiba değil mi:(

kgursan 10-01-2013 18:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Öznur (Mesaj 1082721)
Benim frezyalarım donmuş galiba değil mi:(

Yaprakları kararmış görünüyor, alttan gelen yapraklar durumu kurtarabilir. Bu günlerde içeride bir yerde dursa iyiolur.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025