agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   sümbül (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/3264.htm)

m_eroglu33 21-02-2009 01:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 361544)
Eklenti 62966

Kuruyan sümbülün sadece bir çiçeğinde böyle bir oluşum var. Sanki tohum topu gibi. Sümbülün tohumu da oluyor mu? Oluyorsa tohumdan yetiştirilebilinir mi?

Bulduğum kaynaklarda hep üretimin soğanla yapıldığı yazıyor, tohumdan söz eden bir bilgi göremedim. Bilen var mı?

Evet bunlar tohum kesecikleri. Sümbül tohumdan yetişir fakat bunların çiçek verecek büyüklüğe erişmesi en azından 3-4 yıl alır.
Sümbüllerde çoğaltma genellikle yavru soğanlar ile yapılıyor. Çiçek solduktan sonra, yapraklara zarar vermeden çiçeği keserseniz, soğan tohum üretmek için boşa besin harcamaz. Anaç ve yavru soğanlar için bu besin kullanılır.

nevsune 21-02-2009 08:12

Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. Çiçeğini kestim. Besini soğanına kullansın.

Mermaid 22-02-2009 15:36

1 Eklenti(ler)
Bunlarda benim sümbüllerim. Kırmızısını yetiştirmeyi çok istiyordum bu yüzden işi sağlama almak için iki yerden kırmızı sümbül siparişi vermiştim.
Sanırım bana bu yıl kırmızı sümbül yetiştirmek nasip değilmiş kırmızı diye aldığım dört adet sümbül soğanlarından ikisi pembe ikisi mor çıktı ama olsun onlarda çok güzel değil mi?

hocam100 22-02-2009 16:59

Mermaid sümbülleriniz kokulu mu acaba.

Mermaid 22-02-2009 17:07

Evet kokukulu Sn Hocam100
bunlardan 3 tanesi sizin gödermiş olduğunuz sümbüllerden ama hepsi kokulu

kgursan 22-02-2009 17:46

Sümbül soğanı çoğaltma

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 361544)
Eklenti 62966

Kuruyan sümbülün sadece bir çiçeğinde böyle bir oluşum var. Sanki tohum topu gibi. Sümbülün tohumu da oluyor mu? Oluyorsa tohumdan yetiştirilebilinir mi?

Bulduğum kaynaklarda hep üretimin soğanla yapıldığı yazıyor, tohumdan söz eden bir bilgi göremedim. Bilen var mı?

Sn nevsune hanım . Çiçek soğanları çoğaltılması diye bir başlık var. Göz atarsanız size yardımcı olur. Sümbül soğanı dip kısmı kesilerek yara yerlerinde küçük soğancıklar oluşturulur. Bu soğancıklar 3-5 yıl büyütülerek (Toprakta kendiliğinden büyür) daha iri soğanlar ve güzel çiçekler elde edilir.

nevsune 22-02-2009 18:46

Sn kgursan, o başlığı okudum ama ben soğanlılar konusunda çok acemiyim. O kesikleri yapabilmek için epey bir bilgi ve cesaret toplamam gerek:) O tohum keseciğini görünce elimdeki kaynakları araştırdım ve hiç birinde tohumdan çoğaltma diye bir şey göremedim. Bu yüzden merak etmiştim.

Yalnız henüz açmamış bir sümbülüm daha var. Alırken ana soğanın hemen yanında filizler görmüştüm, seçmemin nedeni o yavruların ne olacağını görmekti. Şimdi biri ana soğanın içinden çıkan, diğeri ana soğandan bağımsız (dipten bir yerlerden yavrulamış galiba) iki yavru daha büyümekte. Elbette belli ki onlar çiçek vermeyecekler. Bitkim çiçeklenip kuruduktan sonra, o yavruları nasıl ayıracağım konusunda sizden yardım rica edeceğim.

Oğuzhan 22-02-2009 19:08

Benim sümbüller açtı ama kokuları yokkk :( Hocam100 sizinkiler kokusuz cins mi?

Sümbüllerdede kokusuz olanlar varmı?Geçen sene Asya Lale sümbül soğanları balokonu kokutuyordu.

hocam100 22-02-2009 19:11

Bizim sümbüller de kokulu idi ama anlaşılan kokusu olmayanlar da var içinde.Hatta kendim saksıya 4 tane ektim seçmeden hepsi de kokulu çıktı ve odayı kokutuyor.

Oğuzhan 22-02-2009 19:57

Bunlar benim bebişler.

2 Eklenti(ler)
Eklenti 64050
Eklenti 64051

Oğuzhan 22-02-2009 20:02

Çok az koku var.Oda dibine yaklaşıp koklaman gerekiyor.

hocam100 22-02-2009 20:28

Oğuzhan bey sanırım kokusunun olmaması erken açtığı için , çünkü aynı sümbüller gerek ortam gerek hava ,toprak nedeniyle kokusu az olabilir.Mesela dağdaki bir kokulu sümbülü bahçeye diekrsek kokusunun az olduğunu görebiliriz.Seneye bahçeye dikin kokulu olacağınadan şüphem yok.

Mermaid 22-02-2009 21:30

Bayıldım bu bebişlere sevigili Oğuzhan kokusu olmaması çok üzücü.
Benimkilerin odayı kaplayan bir kokusu var.
Kokusu olamayan sümbül olduğunu hiç düşünmemiştim ve sizin yazdıklarınızı okuduktan sonra gidip kendi sümbüllerimi teker teker kokladım. Bir kısmında yoğun bir koku var ama bazısını iyice derinden koklayınca kokusunu alabiliyorsunuz.

Oğuzhan 22-02-2009 22:01

Sevgili Memarid ***. ederim.Erken açtığından olabilir .Bulunduğu yer serin ev içinde değil. Koku olmasada görüntü güzel:) Ne yapalım böyle idare edecez.

kgursan 23-02-2009 16:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 365446)
Yalnız henüz açmamış bir sümbülüm daha var. Alırken ana soğanın hemen yanında filizler görmüştüm, seçmemin nedeni o yavruların ne olacağını görmekti. Şimdi biri ana soğanın içinden çıkan, diğeri ana soğandan bağımsız (dipten bir yerlerden yavrulamış galiba) iki yavru daha büyümekte. Elbette belli ki onlar çiçek vermeyecekler. Bitkim çiçeklenip kuruduktan sonra, o yavruları nasıl ayıracağım konusunda sizden yardım rica edeceğim.

Yavrular muhtemelen soğan tabanındaki bir çatlak,kesikten oluşmuştur. Avrupada kışın sümbül soğanlarını kemirgenler kemirmiş ve kemirilen yara yerlerinde pek çok yavru oluşmuş. bu nedenle kesik atıyorlar.

Yavruları ayrı bir yerde büyütebilirsiniz veya1-2 yıl anasıyla birlikte bırakabilirsiniz. Bahçeniz varsa bitki kuruduktan sonra suyu kesin ve Ekim- Kasım gibi bahçeye dikin veya saksıda kalsın Kasım da sulamaya başlayın. Normal şekli. Haziran gibi topraktan çıkarıp, gölge ve havadar bir yerde Ekim ayına kadar bekletip Ekim sonu dikmektir

nevsune 23-02-2009 21:44

Yapraklar kuruduktan sonra topraktan çıkartmalıyım ki fotoğrafını çekip yavruları ne şekilde ayıracağım konusunda sizin görüşünüzü alabileyim.

Hatta cesaretimi toplayabilirsem bir de kesik bile atarız:)

burcind 23-02-2009 22:30

Arkadaşlar

Bende tohumdan yetiştirmek istiyorum.Tohum konusund bana yardım edebilirmisiniz.Bana gönderebileceğiniz tohum varmı acaba?

kgursan 23-02-2009 22:51

Çiçeklerdeki kokular

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Oğuzhan (Mesaj 365454)
Benim sümbüller açtı ama kokuları yokkk :( Hocam100 sizinkiler kokusuz cins mi?

Sümbüllerdede kokusuz olanlar varmı?Geçen sene Asya Lale sümbül soğanları balokonu kokutuyordu.

Kokulu çiçeklerde kokuyu veren değişik uçucu maddelerdir. Bu maddeler doğal olarak sıcakta buharlaşır ve kokarlar. Sıcaklık yetersiz kalırsa (Kışın soğukta) koku maddeleri buharlaşamadığı için koku vermezler.

hocam100 23-02-2009 23:11

Bu konunun uzmanı olarak gerçekten güzel bir bilgi sayın kgursan. Hiç bu yönünü düşünmemiştim.Teşekkür ederim uzun zamandır aslında benim de kafamda olan soruyu çözmüş oldunuz.

ibrahim37 23-02-2009 23:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 366304)
Kokulu çiçeklerde kokuyu veren değişik uçucu maddelerdir. Bu maddeler doğal olarak sıcakta buharlaşır ve kokarlar. Sıcaklık yetersiz kalırsa (Kışın soğukta) koku maddeleri buharlaşamadığı için koku vermezler.

Bu açıklama çok doğru, Öyle ise sümbüllerden bir saksıyı içeri alın ve oda ısısı çok yüksek olduğuna göre buharlaşmada en yüksek düzeye çıkar ve oda kokudan geçilmez olur. :D

Oğuzhan 24-02-2009 09:36

Bu akşam içeri alayım bakalım neler olacak :pSabah sümbül kokusu ile uyanmak güzel olur:D

dtgt 25-02-2009 22:25

1 Eklenti(ler)
Gerçekten öyle... Kapalı terasım da sürekli hava değişimi var. Camlardan gelen soğukla kaloriferin sıcağı ortamın havasının sürekli değişmesine sebep oluyor. Her sabah balkon kapımı açınca inanılmaz bir kokuyla karşılaşıyorum :)

Mermaid 25-02-2009 23:51

Bugün dahada muhhteşem oldu sümbüllerim. tüm çiçekleri açtı. Açık eflatun maviye yakın bir renk oldu. Kokusu olağan üstü. teşekkürederim hocam100 sayenizde bu güzelliklerle yaşıyoruz. Hele pembekızım birtane açmışken ikinci tomurcuğunu gördüm yanında. Böyle birşeye daha önce hiç tanık olmamıştım, normal mi sizce?

Acaba kurutabilme imkanı varmı sümbülün? Bu konuda tecrübesi olanların deneyimlerini paylaşmasını çok isterim.

hocam100 26-02-2009 06:25

Mermaid hanım inanın sizin bu mutluluğunuzla ben de çok mutlu oldum.Kurutabilme şansımız yok,çünkü rengi değişir. Ama size tavsiyem bol bol resmini çekin. Ayrıca tomurcuk çıkarması gayet normal, soğanın iriliğinden kaynaklanır.

meraklı 26-02-2009 09:56

Eflatun olan sümbülüm bir hafta önce inanılmaz güzellikte açtı. Onu işten eve gittiğimde işlerimi bitirip balkondan içeriye taşıyorum. Doyasıya seyrediyorum ayrıca mis gibi kokusu odaya yayılıyor öyle güzel ki. Gece de sıcaktan etkilenmesin, çiçeği hemen geçmesin diye yine balkona taşıyorum. Çoğu kişinin sümbülleri açtı, herkese bol güzellikler...

Özge Düzgün 27-02-2009 21:40

Benim sümbüllerim de ilk çiçekten sonra ikinciyi verdi, ikinci çiçeğin de geçmesini bekleyip yaprakları sararmaya başlayınca dibinden kestim. Artık sulamıyorum ve saksının içinde duruyorlar, onları dinlenecekleri yere poşete şarıp koydum, artık seneye inşallah:)

Nariel 27-02-2009 21:53

4 Eklenti(ler)
İstanbul'dan alıp Silifke'ye hediye götürdüğüm sümbülüme bir de Mersin'den kardeş gelmişti. Şimdi iki kardeş çiçeklerini açmışlar, ev halkı sabah akşam kokularıyla bayram ediyormuş ;)
Sümbülü, kokulu çiçek seven herkese tavsiye ediyorum, bir tane de olsa sümbül soğanı edinin..

Sibel11 27-02-2009 22:15

5 Eklenti(ler)
Benimkiler de burada :D
Eklenti 64661
Eklenti 64662
Eklenti 64663
Eklenti 64664
Eklenti 64665

ismet şenad 27-02-2009 22:38

3 Eklenti(ler)
Su içinde sümbül deneme sonucu: Çiçek sapı aşırı uzadı, kök hariç boyu 50 cm oldu.
Bakalım karışık soğanlarda durum ne olacak.

altinediz 01-03-2009 15:22

Arkadaşlar eğer yanlış görmüyorsam benden alınan soğanlar güzel güzel çiçek açmışlar maşallah. Yanılıyor muyum?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025