agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   sümbül (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/3264.htm)

aliş 31-01-2009 06:37

Benim saksım balkonda ve çiçek açma hazırlığında iş dolayısıyla siteye daha az uğrar oldum ama son yüklenen fotoğraflara bakıp ve yazılanları okuyunca benim sümbüllerimide içeri alma vaktinin geldiğini anladım.
Şimdi öyle heveslendimki;
biran önce eve gidip çiçeklerimle uğraşmak istiyorum ben ilk defa zambak ve sümbülü soğanken alıp yetiştirmeye kalkıştım zambaklarımda gayet iyi gidiyor bahar gibi açabileceğini söylüyor sayın Lilium, Sümbüllerimde çok iyi durumda diğer yazılarda bahsedildiği gibi inanın hazır almaktan daha zevkli ve gerçekten daha çok değer veriyorsunuz kendi ektiklerinize.
Hatta ektiklerinizden çiçek almak çok büyük mutluluk bence.

hüsnüyusuf 02-02-2009 10:28

1 Eklenti(ler)
İlk açan kırmızı renkli sümbüllerin çiçekleri solmaya başladı:(. Beyaz olan(ortadaki) da çok yavaş ilerliyor.Sümbülleri saksıya soğanları görünmeyecek şekilde dikmiştim, hata yaptığımı sonradan farkettim.Bu en çok sarı renkli sümbül soğanlarını etkiledi sanırım.Uç verdikleri halde topraktan bir türlü çıkamadılar.Ben de onları soğanları görünecek şekilde yüzeye yaklaştırdım.Tomurcuklarında siyahlaşma var gibi.İnşallah çiçeklerini görebilirim.

Eklenti 61200

aliş 02-02-2009 11:19

Bende aynı hatayı yapmışım bunu sonra öğrendim ama yinede açmaya başladılar.
Sanırım çiçek çoşturanın çok etkisi oluyor.

Başbahcivan 02-02-2009 20:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hüsnüyusuf (Mesaj 354135)
İlk açan kırmızı renkli sümbüllerin çiçekleri solmaya başladı:(. Beyaz olan(ortadaki) da çok yavaş ilerliyor.Sümbülleri saksıya soğanları görünmeyecek şekilde dikmiştim, hata yaptığımı sonradan farkettim.Bu en çok sarı renkli sümbül soğanlarını etkiledi sanırım.Uç verdikleri halde topraktan bir türlü çıkamadılar.Ben de onları soğanları görünecek şekilde yüzeye yaklaştırdım.Tomurcuklarında siyahlaşma var gibi.İnşallah çiçeklerini görebilirim

Eklenti 61200

Soğanları toprağa çok gömmüşsün, birazyukarı doğru çekip soğanların3/1 i dışarıda kalacak şekle getirirsen daha sağlıklı çiçek açmalarını sağlarsın. Kolaygelsin.

hocam100 02-02-2009 21:56

Artık şu an da yukarı alamazsınız köklerine zarar verebilirisniz. Bence öyle kalsın.

yenibey 03-02-2009 07:56

******* soganları elleme.Ama saksı üzerindeki toprağı alıp soganların görünmesini saglayabılırsın.Bu daha akıllıca cozum olur dıye dusunuyorum.

hüsnüyusuf 03-02-2009 09:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hocam100 (Mesaj 354462)
Artık şu an da yukarı alamazsınız köklerine zarar verebilirisniz. Bence öyle kalsın.

Sn. Hocam100, mesajıma dikkat ederseniz bu işlemi daha önce yaptığımı belirtmiştim. Saksıyı ters çevirerek altındaki bir miktar toprağı alıp soğanlar görünecek şekilde yüzeye yaklaştırdım.Yaprakları yavaş yavaş uzuyor.Çiçek açacak mı onu da zaman gösterecek.

hocam100 03-02-2009 12:52

Hüsnüyusuf , hanım çiçek açar sabrediniz.

mor papatya 03-02-2009 16:41

3 Eklenti(ler)
bunlarda benim sümbüllerim

ilksenozturk 03-02-2009 19:04

çok güzeller 138
benimkiler de bir iki haftaya kadar açacaktır :)

Başbahcivan 03-02-2009 21:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hocam100 (Mesaj 354462)

Sayın hocam böyle dikim doğrumu?soğanların 3/1 açıkta kalması gerekir yoksa bu sümbüller sağlıklı olurmu?.Yaprak diplerinden çürüme yapmazmı? Zaten bu bitkiler bir yerden alınıpda dikilmiş bence dikkatlice yapılırsa birşey olmaz.

hocam100 03-02-2009 22:28

Bahçivan bey sümbüllerde sorun olmaz.Ben mesela bahçeğe 10 cm derine dikiyorum. Dipten çıkıyor hem de güçlü epey duruyor. Ama yüzeysel diktiğim saksıda olsun bahçede olsun malesef çiçeği zayıf oluyor. Alınıp dikilse de sorun olur. Çünkü lale sümbül gibi soğanlı bitkiler çiçeklenme zamanı yerinden oynatmayı sevmez. Kökü zedelenirse çiçeği hemen solar.Sümbül de biraz toleranslıdır.

tenar 03-02-2009 23:00

Benim aldığım sümbülleri dikmiştik gelir gelmez; dört tanesi dışındakiler açtı. O dört tane nedenini bilemiyorum çürüdüler.
Fotoğralarını çekemediğim için buraya koyamadım. Tekrar teşekkürler hocam100.

mor papatya 04-02-2009 13:49

benim sümbülüm soğanı yamuktu düzelteyim derken galiba zedelendi ama ben solucağını bilmiyordum şimdi solmaya başladı solunca tekrar açarmı?yoksa sulayayımmı?

TuruncuHis 05-02-2009 23:51

Sayın hocam100,
Bu işlemde yanlış görmüyorsam kök kısmı sıyrılıyor. Hiç bir kesme, çizme yapılmıyor mu? Daha önce böyle bir yazı okumuştum çünkü. Tabanı çapraz olarak 6 parçaya bölmekten sözediyordu; gerçi onu da tam anlamadım...
Ve son görüntüde, deforme edilen kök kısmı yukarıda, filizlenecek kısım toprak altında gibi görüyorum. Çok saçmalamamışımdır umarım :)

suzan7 06-02-2009 12:41

degerli arkasaşlar benim 7 tane sümbülüm çiçek açmaya başladı fakat açtıktan bir iki güm sonra çiçekleri kurumaya başlıyor nedeni ne olabilir .

hocam100 06-02-2009 13:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi suzan7 (Mesaj 356142)
degerli arkasaşlar benim 7 tane sümbülüm çiçek açmaya başladı fakat açtıktan bir iki güm sonra çiçekleri kurumaya başlıyor nedeni ne olabilir .

Ya çiçeklerinizi sok sıcak ortamda tutuyorsunuzya da suyunu da az veriyorsunuz.Ondan olabilir.

hocam100 06-02-2009 13:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TuruncuHis (Mesaj 356010)
Sayın hocam100,
Bu işlemde yanlış görmüyorsam kök kısmı sıyrılıyor. Hiç bir kesme, çizme yapılmıyor mu? Daha önce böyle bir yazı okumuştum çünkü. Tabanı çapraz olarak 6 parçaya bölmekten sözediyordu; gerçi onu da tam anlamadım...
Ve son görüntüde, deforme edilen kök kısmı yukarıda, filizlenecek kısım toprak altında gibi görüyorum. Çok saçmalamamışımdır umarım :)

Turuncu his o işlem başka o soğanın bölünmesi işlemidir.Bu konuda bilgi yazdım.Tabanı çapraz olarak bölme ise ters lale için geçerlidir.Yani her soğanın farklı üretim metodu gerekir.

ismet şenad 06-02-2009 19:43

3 Eklenti(ler)
Sümbül soğanlarını özel yapılmış cam bardaklarda su içinde açtırmak: Özel cam bardağını bulamadığım için, beli boğumlu yarım litrelik pet su şişesinde denedim. Suyun içine kök saldı, yaprakları ve çiçek salkımı büyüdü çiçek rengi belli oldu.

Fotoğrafları:

Mine 06-02-2009 20:31

1 Eklenti(ler)
Kendi boyadığım nargile şişesinde, hocam100 den aldığım, mis kokulu pembe sümbülüm :)

hocam100 06-02-2009 21:47

ismet bey ve mine hanım gerçekten mükemmel yapmışsınız. Kokusu nasıl acaba kokuda eksilme oluyor mu?

Mine 06-02-2009 21:59

Benim sümbülümün kokusu mükemmel :)

ismet şenad 06-02-2009 22:17

Cinsi kokulu, ama daha kokması için biraz daha açması gerekli.

susam 07-02-2009 10:24

2 Eklenti(ler)
Sümbül kadar güzel başka çiçek varmıdır ki dünyada. Kokusunu, renklerini ve görüntüsünü o kadar severim ki. Bizim memlekette sümbül en çok hasta ziyaretine giderken giderken alınır. Göze şifa, ruha şifa niyetine... İlk defa sümbül diktim. Geçen haftaya kadar hiç bir hareket yoktu. Derin dikmiştim. Bir hafta hastanede yattım. Eve geldiğimde üstümü bile çıkarmadan yaptığım ilk iş balkonumdaki çiçeklere bakmak oldu. Diktiğim çeşit çeşit soğanların yapraklanmaya başladıklarını gördüğümde nasıl sevindim bilemezsiniz. Hangi renkte açacaklarını bile bilmiyorum.
İşte benim sümbülcüklerim:

Öznur 07-02-2009 11:46

2 Eklenti(ler)
Ben sümbül soğanlarımı 2 hafta önce diktim, küçük yaprakları vardı o zaman. Şimdi o yapraklarda fazla bir büyüme yok ama ortasında çiçek kısmı büyümeye başladı. Balkonda son günlerdeki yalancı bahar yüzünden epey bir güneşe maruz kaldılar, acaba o yüzden mi? Bu büyüme normal mi sizce?
Fotoğraflar iyi değil kusura bakmayın lütfen, telefonumla çektim.

hocam100 07-02-2009 12:07

Soğanlarınızı çok geç dikmiş olduğunuz ve hemen güzene ve sıcağa koyduğunuz için böyle olmuş. Biraz karanlık ve serin yere koyarsanız iyi olur.

malbman 07-02-2009 13:26

4 Eklenti(ler)
Bunlar da benim sümbüllerim. Bir kısmını hocam100'den bir kısmını da altınedizden almıştım. Hangisi hangisidir bilmiyorum. Ama her ikisine de teşekkür ederim.

Yalnız hocam, sümbüller bir kaç gün gayet hoş kokuyor, ama ondan sonra kuruyuncaya kadar neredeyse iğrenç bir koku yayıyorlar. Bu nedendir?

Öznur 07-02-2009 14:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hocam100 (Mesaj 356758)
Soğanlarınızı çok geç dikmiş olduğunuz ve hemen güzene ve sıcağa koyduğunuz için böyle olmuş. Biraz karanlık ve serin yere koyarsanız iyi olur.

İlginiz için teşkkür ederim Hocam

emrecin 07-02-2009 19:40

1 Eklenti(ler)
Hocam100 den aldıgım sümbüllerden, aralık ayı sonunda vazoya koymutum.Bir cok arkadasın sümbülü acmıs benimkisi yeni yaprak cıkarmaya başladı :) Bu arada sn hocam100'e de teeşekkür etme fırsatı bulamamıstım. Göndermiş oldugu hediyeler için kendisine teşekkür ediyorum..

nevsune 16-02-2009 12:18

1 Eklenti(ler)
Eklenti 62966

Kuruyan sümbülün sadece bir çiçeğinde böyle bir oluşum var. Sanki tohum topu gibi. Sümbülün tohumu da oluyor mu? Oluyorsa tohumdan yetiştirilebilinir mi?

Bulduğum kaynaklarda hep üretimin soğanla yapıldığı yazıyor, tohumdan söz eden bir bilgi göremedim. Bilen var mı?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025