agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   sümbül (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/3264.htm)

hocam100 25-02-2010 14:19

Hemen ekin soğanlarınız ölmesin.

yigit666 25-02-2010 14:43

1 Eklenti(ler)
sümbül

k_donmez 25-02-2010 14:46

2 Eklenti(ler)
Sümbül güzel gelişiyor, bir yandanda yavruladı. Yandan küçük bir sümbül çıkıyor. Birinci resimdeki uçlanma sonradan oluştu ve orada ekili tek sümbülün yavrusu.

yigit666 25-02-2010 15:03

sümbül soğanlarını açmadan almıştım . her renkten ama iki renk çıktı .

k_donmez 25-02-2010 15:11

Sayın Yiğit666 fotoğraf var mı? Merak ettim.

yigit666 25-02-2010 15:22

574 sıradaki fotoğraf .

k_donmez 25-02-2010 15:28

Ben yanlış anlamışım. İki renk deyince çiçeklerin iki renkli olduğunu düşünmüştüm. Her renk diye adıklarınızın mavi ve beyaz çıktığını fotoğrafı görünce anladım.

angel_86 26-02-2010 20:35

merhaba arkadaşlar aranızda oldukça yeniyim.dün bi çiçekçiden sümbül aldım şu an gayet sağlıklı.oturma odama koydum günışığını alabileceği bi yere.sizce konumu doğrumudur.ve çiçekçi yaklaşık 15-20 gün çiçekli kalabileciğini söyledi.çiçekleri döküldükten sonra ki yapmam gerekenler nelerdir?bu konuda bilgim yok.buradaki bazı sayfaları okumaya çalıştım.ama yinede yardımcı olursanız çok sevinirim.şimdiden çok teşekkürler.saygılar...

akon 26-02-2010 21:12

hoşgeldin angel. 15/20 gün çiçekli kalmaz max 10 gün çiçekli kalır. çiçeklenme bittikten sonra çiçek sapını kesin. normal sulamaya devam edin yazında topraktan çıkarıp soğanı karanlık serin ve havadar bir ortamda saklayın.

angel_86 26-02-2010 21:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akon (Mesaj 586709)
hoşgeldin angel. 15/20 gün çiçekli kalmaz max 10 gün çiçekli kalır. çiçeklenme bittikten sonra çiçek sapını kesin. normal sulamaya devam edin yazında topraktan çıkarıp soğanı karanlık serin ve havadar bir ortamda saklayın.

çok tsk ederim.soğanı çıkardığımda bi gazeteye sarıp balkonda bıraksam olur değil mi ??

akon 26-02-2010 21:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi angel_86 (Mesaj 586716)
çok tsk ederim.soğanı çıkardığımda bi gazeteye sarıp balkonda bıraksam olur değil mi ??

balkon sıcak olmaz mı? gazete iyi olur da balkon yerine bodrum ya da kilerde olur

sevim.K 26-02-2010 21:53

En sona kalan sümbülümün de rengini öğrenmiş oldum nihayet. Beyaz olacak:)

Kevser 27-02-2010 17:51

hepinize tebrikler arkadaşlar rengarenk ne güzel yetiştirmişsiniz ;)

bir soru sormak istiyorum; ilk kez sümbül yetiştiriyorum. balkondaki sümbül soğanım çiçeğini açtı ancak onu içeri alıp karşımda göreyim istiyorum. uzun bir saksıda lalelerle birlikte durduğu için saksıyla içeri alamam. sümbül soğanını zedelemeden toprağıyla küçük bir saksıya mı alayım yoksa çiçek sapından kesip vazoya mı koyayım, nasıl tavsiye edersiniz?

Blues88 27-02-2010 18:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kevser (Mesaj 587061)
hepinize tebrikler arkadaşlar rengarenk ne güzel yetiştirmişsiniz ;)

bir soru sormak istiyorum; ilk kez sümbül yetiştiriyorum. balkondaki sümbül soğanım çiçeğini açtı ancak onu içeri alıp karşımda göreyim istiyorum. uzun bir saksıda lalelerle birlikte durduğu için saksıyla içeri alamam. sümbül soğanını zedelemeden toprağıyla küçük bir saksıya mı alayım yoksa çiçek sapından kesip vazoya mı koyayım, nasıl tavsiye edersiniz?

Sayın Kevser geniş bir saksıdan sümbül'ü zarar vermeden çıkarmanız tahminimce imkansız. Soğandan çıkan kökler çok çok uzun, sayıca fazla ve çok yayılımcı. Toprağın büyük kısmını kapladığına emin olabilirsiniz.

delimai 01-03-2010 13:25

arkadaşlar ilk defa bu yıl diktiğim sümbül soğanım büyüdü açtı misler gibi kokuyor çok mutlıuyum,fakat bir mağazanın bahçe bitkileri bölümünden aldığım ve çok küçük olan 10 kadar soğan sadece yaprak çıkardı acaba bu yıl çiçek açmayacak mı?aslında çok küçük çiçeklendi hemen kurudular...ne yapmalıyım yapraklarını kesip kurutsam mı acaba?

serdarca06 01-03-2010 13:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi delimai (Mesaj 587955)
arkadaşlar ilk defa bu yıl diktiğim sümbül soğanım büyüdü açtı misler gibi kokuyor çok mutlıuyum,fakat bir mağazanın bahçe bitkileri bölümünden aldığım ve çok küçük olan 10 kadar soğan sadece yaprak çıkardı acaba bu yıl çiçek açmayacak mı?aslında çok küçük çiçeklendi hemen kurudular...ne yapmalıyım yapraklarını kesip kurutsam mı acaba?

yapraklarını kesmeyin kendi kurusun ve soganı büyüsün.

iris41 01-03-2010 19:41

Selam.
bazı sümbülllerim 6- 7 yavru verdi bu yavruları nasıl ayıracagım

Kevser 01-03-2010 23:27

sevgili blues88, soğanı çıkartmadım, ama dayanamadım sümbülü keserek salonuma aldım, suya koydum.. misler gibi kokuyor. soğanım yerinde kalıp gelişsin. kendisi kuruyunca çıkartırım. hem belki o vakte kadar yavrulamış da olur :)

hexus 03-03-2010 21:44

Arkadaşlar ilk yıl büyük çiçek veren sümbüllerinizin daha sonraki yıllarda çiçeğinin küçülmesi çiçek sayısının azalması ve de renginin daha açık tonlarda olmasının sebebi ; Hollanda ve Almanyada hibridize edilmiş sümbüllerin 3-4 yıl yetiştirildikten sonra piyasaya iri çaplı soğanlarının sürülmesi. Bu hibridize edilmiş sümbüllere uygulanan klasik yöntemi anlatım sizlere ; 1. yıl yetiştirilen sümbülün çiçek salkımı henüz daha yeni oluşurken kesiliyor ( sadece çiçek kısmı yapraklar kalıyor ) ve yapraklardan alınan enerjinin yumruda depolanması sağlanıyor. Ağustosa kadar düzenli sulama gübrelemelerle devam ediyor bu ta ki ağustos ayında üst yeşil aksam kuruyana dek. ( Sulama aralığı sıcaklıkların 25 C yukarısına çıktığında azaltılıyor ) Daha sonra soğanlar sökülüyor eski köklerden temizleniyor. Üzerindeki toprakla temas eden kabuk soyuluyor ( en fazla 1 kabuk ) . Ve Kurumaya bırakılıyor. Bu işlem 2-3 gün sürüyor soğanımız kuruduktan sonra , Fungusitle ilaçlanarak Nemsiz ve sıcaklığın 5-15 C olan güneş almayan havadar bir yerde saklanıyor. Burda dikkat edilmesi gereken husus Elma , Muz ..vb Ether gazı çıkartan meyvelerle birarada olmaması. Zira Ether gazı soğanlara zarar verecektir. 2. yıl peryodu için ; Ilıman bölgelerde Kasıma kadar daha soğuk olan iç bölgelerde ise Eylül Ayında dikim yapılıyor. Dikim yapılırken dikkat edilmesi gereken bir husus ise ekim derinliği vede toprak yapısı süzek ve organik madde içeriği yüksek bir toprak olmasına özen gösteriniz. 2. yıl aynı işlem tekrar ediliyor , yani çiçek oluşumuna izin verilmiyor. ikinci yıl , yeşil üst aksamın yoğunlaştığı ilkbahar döneminde Slow release fertilizer veya iyi yanmış hayvan gübresi kullanılıyor. Ağustos ayında üst yeşil aksam kahverengileştiğinde ve tamamen kuruduğunda soğanlarımızın sökümünü yapıyoruz. Oldukça irileşmiş olan bu soğanlar marketlerden aldığınız sümbüllere eşdeğer büyüklükte ve renkte çiçekler vermeye hazırdır.
Epey zahmetli vede çok eski bir yöntem. Bu işlemin içersinde birde Suni Seleksiyon denilen seçme işlemi var. Yani yetiştirdiğimiz sümbüllerden en iri olan soğanların seçimi. Şunu unutmamak gerekir ki iri soğan büyük çiçek salkımı oluşumunda etkin rol oynar.
Kolay gelsin :)

Not : Arkadaşlar yukarıda anlattığım işlemi yaparken mutlak suretle yavru soğanları ana soğanımızın enerjisini kullanacağından dolayı ayırmalıyız.

hexus 03-03-2010 22:38

Arkadaşlar küçük bir hatırlatma yapayım sizlere . Sümbüllerinde anavatanı tıpkı lalelerde olduğu gibi Türkiyedir.1560'da Hollandalı botanistler tarafından Hollandaya götürülerek orada Hibridize edilmiştir.
En yaygın hollanda sümbül hibritleri ve hangi yıllarda yapıldığı ;

Beyaz :
Carnegie, pure white (1951)
L'Innocence, pure white (1863)
White Pearl (1954)
Mavi :
Bismarck, porcelain blue (1875)
Blue Blazer, violet (1979)
Blue Giant, pale-blue (1935)
Blue Jacket, dark blue, purple stippled (1956)
Delft Blue, shining light porcelain blue (1944)
Ostara, dark pansy-blue (1942)
Sarı :
City of Haarlem, primrose-yellow (1893)
Kırmızı :
Amsterdam, cerise-red (1933)
Jan Bos, rich crimson-red, spiraea red (1910)
La Victoire, magenta, edge paler (1875)
Eflatun :
Amethyst, lilac-violet (1950)
Violet Pearl, purple-violet (1972)
Pembe :
Anna Marie, bright pink (1949)
Lady Derby, shell-pink (1875)
Marconi, deep rose-pink (1900)
Pink Pearl, fuchsia-pink, edge paler (1922)
Turuncu :
Gipsy Queen, dark salmon and apricot (1927)

angel07 06-03-2010 16:42

*** ben aranızda yeniyim azönce üye oldum,14 şubatta marketten henüz çiçek açmamış bir sümbül almıştım satın altığım saksıda baktım çok güzel büyüdü çiçek açtı fakat artık çiçekler solmaya başladı ne yapmam gerekiyo yardımcı olursanız sewinirim bir arkadaşım çiçek sapını kesmem gerektiğini söylemişti,kesme işlemini çiçeklerr tamamen solup dökülüncemi yapmamgerekiyo?

aer 06-03-2010 19:59

1 Eklenti(ler)
Evimizin gelini pembe ve oğlum, gelinim diyorum çünkü oğlum onun kokusuna aşık. Hiç rahat bırakmıyor çiçeği. Beşinci gününde hala çiçekli ama çiçekler yumuşamaya başladı.

yigit666 07-03-2010 18:21

sümbül

2 Eklenti(ler)
sümbüllerim açmaya devam ediyor

kgursan 07-03-2010 18:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kevser (Mesaj 587061)
. sümbül soğanını zedelemeden toprağıyla küçük bir saksıya mı alayım yoksa çiçek sapından kesip vazoya mı koyayım, nasıl tavsiye edersiniz?

Bu zamanda ancak çiçeği toprak seviyesinden kesip vazoya koyabilirsiniz, 7-10 gün kalır. Soğanı çıkarırsanız kökler zarar görür. Bırakın soğanı yerinde kalsın yaprakları kuruyunca çıkarırsınız.

k_donmez 11-03-2010 14:50

1 Eklenti(ler)
Bahçemde dikili sümbüllerin gelişimi hızlandı. İlk açan pembe olacak. Yukarıda yavrulu olduğunu söylediğim sümbül bu. Yerini çok sevmiş olmalı ki, yanından gelen bir yavrunun yanısıra sap kısmı uzamaya başlayınca farkettim, ilk çiçeğin çıktığı yerden ikinci bir çiçek daha olgunlaşmaya çalışıyor. Çiçekler duble olacaklar. Benim çok hoşuma gitti ama bu seferde soğanı öldürmeyelim. Sayın Kgürsan veya Sayın Hocam100 ne yapacağımı söylerlerse memnun olurum.

kumyaka2010 13-03-2010 18:47

1 Eklenti(ler)
Sayın kgursan ın bana verdigi sumbuller bahcede açıyor .

köknar 13-03-2010 19:10

Ne hoş çalmıyorlar sizin sümbüllerinizi.

Dudi 13-03-2010 22:05

1 Eklenti(ler)
Katmerli pembe...

hocam100 13-03-2010 23:02

Bu sümbül cinsi yerli ve farklı bir türdür.

çiçeksever 14-03-2010 12:03

3 Eklenti(ler)
Benim bahçedeki sümbüllerim de 3-4 gündür çiçek açıyor.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025